Ето така преминахме миналата година машрута, като не сме и давали прекалено много зор имахме време за почивки и разбивки на по биричка вечер.Трябва да се отбележи, че времето беше перфектно и не сме имали нито един ден с дъжд или бури. Ранното ставане не ни се отдаваше и обикновено напускахме хижите около 0730. Носихме ултра лека палатка, която ползвахме три пъти.
0 ден - х. Петрохан - вр. Ком и обратно, спане в х. Петрохан - тук се кара доста и като цяло е приятно
1. х. Петрохан - Лакатник - Тръстеная - Лескова - карането в този участък също е доста, но изкачването след Лакатник си е солидно, още повече че обикновено е точно в най-голямата жега. Като цяло, може би беше грешка, че не останахме на Тръстеная, защото Недко (момчето което беше с мен) го удари слънцето и следващия ден бяхме доста зле.
2. х. Лескова - Мургаш - Витиня - палатка. Имай предвид, че в района на Витиня няма къде да се спи. Има една туристическа спалня уж, ама аз в нея не бих влезнал. На Витиня могат да ти донесат храна/провизии. Имай предвид, че пътя до последно беше затрупан и може да се влезне само откъм София. Не знам как е в момента.
3. палатка - Арабаконак (яко коприви) - Чавдар - вр. Баба - х. Мургана / Кашана - След Витиня до Арабаконак пътя се намира малко трудно, тъй че според мен ГПС-а е задължителен в този район. Тук малко преди Чавдар има един известен фургон с надпис "наляво 20м през копривите". Това е пешеходната пътека, която силно ти препоръчвам да избягваш, тъй като е напълно непроходима с велосипед. Загубихме много часове, и целите ми крака и ръце бяха в кръв. Има хубав път, който губи малко височина, и заобикаля повече, но с колело е за предпочитане пред този ужас в копривите

х. Мургана е луксозна, но хижарите не са приятни. За Кашана съм чувал, че хижаря е готин, но пък самата хижа е леко мизерна. До прохода Кашана също може да стигне нормална кола от към Златица. Следващото място за презареждане е чак на Беклемето.
4. х. Кашана - малко преди вр. Вежен - В този участък не съм сигурен дали бутането или носенето беше повече

Доста труден терен, с много изкачване и много малко каране. Планът беше да стигнем до х. Ехо, но тъй като се подмотвахме през деня едва към 1930 бяхме преминали Кончето, а не ни се караше по-тъмно до Ехо (която освен всичко аз не харесвам прекалено, но това е друга тема). Бивакувахме на палатка малко преди върха.
5. вр. Вежен - х. Ехо - х. Козя Стена - това може да изглежда кратичко, но не можахме да откажем на хижарката на Козя Стена да останем при тях. Най-добрите хижари, които срещнахме. Освен това, участъка Ехо - Козя Стена, колкото и да е кратък на картата когато трябва да носиш колело през цялото време не е особено приятен. Според хижарите, а и други коментари, горната пътека, за която има табели, че е опасна би трябвало да е по-лесна за премиване с велосипед.
6. х. Козя Стена - Беклемето - Дерменка - Добрила - х. В Левски - до Добрила е черен път. След това решихме да не катерим Купена, а да се спуснем до х. Левски. Не съжалявам, тъй като тази хижа е чудесна. Запазила е духа на старите хижи, но има всички удобства. Хижарят също е много колоритен тип. Слизането до Левски не е безпроблемно, пътеката е тясна и не може да се кара много много.
7. х. В. Левски - Ботев - Тъжа - Узана - След изкачването на Ботев се кара само по черен път и няма нищо общо с предните дни. На Узана има много места за спане, като повечето са хотелски тип. Има и няколко хижи. Ние уцелихме някакъв Поляна фест и всичко беше заето, та е хубаво да погледнеш кога точно се пада феста тази година. Узана е удобно място за презареждане с провизии ако имаш познати от Габрово.
8 . Узана - Шипка - Бузлуджа - Българка - Кръстец - х. Грамадлива/Химик/ -На Шипка също можеш да презаредиш. След това километрите си летят чак до Кръстец. Ние спахме на х. Грамадлива, която не е точно лукс, но пък имаше храна. х. Химик изглежда по-луксозно, но няма храна доколкото ми е известно.
9. Хаинбоаз - Караиваново Хорище - Буковец - Железни Врата - Агликина Поляна / палатка - като цяло терена след Ботев е доста караем и няма нищо общо с дните преди това, доста километри могат да се наваксат тук.
10. Агликина поляна - Котел - Курорта Върбица - на Върбишкия проход някои хора спят в заведението в някакви ужасни условия, но точно преди моста вляво има реновирана станция с всички удобства за 30лв на вечер.
11. Върбица - Бяла Река - Риш - Рупча - Дъскотна - Топчийско - Спомените от копривите преди х. Чавдар още ни държаха влага и решиме да минем през селата от север. Тук най-големия проблем са комарите/мухите и жегата. В х. Топчийско условията не са много хубави, но хижарят е много съвестен човек. В този район следобедите ги прекарвахме на пейките по селата, тъй като жегата беше непоносима. Кара се рано сутрин и привечер.
12. Топчийско - н. Емине - Иракли - тук отново проблемът е жегата, но след Козичино няма вода тъй че трябва да заредиш добре (освен в двора на Горското на пътя Бургас Варна (виж в планинарския форум, темата на meco puh). Жегата си е проблем в този участък, но краят се вижда. И въпреки това, имай предвид, че е по-далеч отколкото изглежда.