Ком Емине 2016

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Ком Емине 2016

Мнениеот Azmanov » Вто Яну 19, 2016 1:31 pm

Привет на всички съфорумци.Искам предварително да предупредя че може би на много от вас това което ще напиша ще се стори налудничаво,необмислено преувеличено а може би и банално но всеки от нас все някога е имал вътрешното усещане и идеята че трябва да направи нещо на всяка цена и напук на всичко и всички.Дано не ви отегча.От твърде скоро съм нов във спорта и областа с колоезденето но желанието и страстта ми са толкова големи че едвали бих се отказал толкова лесно.Миналото лято по стечение на разни обстоятелства в мен се роди една мечта,идея,предизвикателство и огромно желание да премина Легендарния маршрут ком емине.Въпреки че е голяма хапка за моите възможности стаж опит и умения желанието ми с всеки ден нараства и не ме оставя на мира.Поради причината че няма толкова време и възможност за преминаванто на маршрута пеш реших че ще бъде с колело.И пак по стечение на обстоятелствата докато се усетя и след седмица две ровене из форума вече бях в магазина за да си закупя първият ми що годе истински велосипед с парите от продадения предния ден мотор(заради която ми постъпка и до ден днешен всички ме смятат за изпляскал).За няколко месеца ровене из планинарските форуми,гледане на клипове,карти запитване към хора които са правили маршрута пеш и вече изграден на база информацията 10дневен импровизиран график изпълнението на плана е започнато въпреки упреците на близки и познати да се откажа ,че това не е за мен.Остават близо 8месеца в които трябва да се подготвя най вече физически и най важното да си намеря един,двам или трима другари с които да осъществя мечтата си.Не е минал и ден в който да не направя. или да не търся някаква информация за маршрута.Наясно съм че вероятността за успех е 50/50 но вътрешно усещам че трябва да го направя и ще направя всичко по възможностите ми за да го направя и че това ще е преживяването на животът ми.Дата която съм си определил е от 20юли до 10 август в сависимост от прогнозата за времето.Ще се радвам и ще съм благодарен ако съм заинтересовал някой от вас и ще очаквам да споделите опит мнение информация упреци хахаха а защо не и някой да ми се върже и да си намеря спътници.Извинявам се ако съм ви отегчил или ви е било безинтересно.Благодаря предварително
Azmanov

Рейтинг: 1225

Re: Ком Емине 2016

Мнениеот xargs » Вто Яну 19, 2016 1:47 pm

Ами колелото ти е хубаво, желанието го имаш, тренирай и повече каране.

10 дневен график ми звучи натоварено. Според мен си приготви поне 12, особено ако искаш да се насладиш на почивки с биричка по хижите. Ако искаш постни графика тук, за да го обсъдим.

Успех :agree:
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот Azmanov » Вто Яну 19, 2016 2:09 pm

Благодаря колега след час ще го кача...
Azmanov

Мнениеот Azmanov » Вто Яну 19, 2016 6:50 pm

Ето и импровизирания ми примерен график..
Ден1.х.Ком до х.тръстена
Ден2.хТръстена до х.Мургаш
Ден3.хМургаш до х.Кашана
Ден4.х.Кашана до х.Дерменка или Добрила
Ден5.хДерменка до х.Тъжа
Ден6.х.Тъжа до х.Българка
Ден7.х.Българка до х.Чумерна
Ден8.х.Чумерна до град Котел
Ден9 от град Котел до село Рупча
Ден10 От село Рупча до нос ЕМИНЕ
В общи линии това е старах се да не надвишавам 55/60км но за последните два дни ми се струват много километрите и наистина ще е по добре да отпусна два дни за да се получи както искам но все пак искажете мнение дали и така става...
Azmanov

Мнениеот xargs » Вто Яну 19, 2016 7:25 pm

Последните дни всъщност са ти ОК. Обаче ден 4 е невъзможен, освен ако не си извънземен (или Райко/Дизела или друг подобен талант). По-късно ще пусна нашият машрут от миналата година, само да си си го поприпомня.
Аватар
xargs

Мнениеот valentin.georgiev » Сря Яну 20, 2016 8:35 am

Интересен график.
Малко коментар и от мен.
Ден 1 - Ок, ако се тръгне по- рано може и до Лескова, но и така е добре, да не се претовариш от началото още.
Ден 2 - мисля че х.Мургаш не работи много, помисли да стигнеш до х.Чавдар, а ако смогнеш предния ден до Лескова - стигаш и Кашана. За средно подготвени карачи - предполагам си от тях, е важно спането на Кашана, защото без слизане от билото следващата хижа е Ехо, което си е цял доста натоварен ден (предимно ходене).

Ден 4 - Много оптимистичен. Според мен оптимума ти е Ехо. Аз като го минавах бях 17:30 на Вежен и можех да стигна около 20:00 на Ехо, но ме хвана буря и се евакуирах надолу до х.Вежен. Ако ти спори ходенето може и до Козя стена, за повече трябва да си Супермен, както е казал колегата по- горе.
Ден 5 - Можеш да стигнеш Тъжа и при тръгване от Ехо или Козя стена, прехода до Добрила след Козя стена си е предимно каране. Проучи как се катери Купена с колело.
Ден 6 - х.Българка мисля, че работеше само Събота и Неделя или по уговорка, трябва да проучиш. Ако не следващото е г. Кръстец, което не е много далеч, но условията там май са лоши. Ако ти спорят краката можеш да пробваш Предела (Прохода на Републиката).
Ден 7 - ОК
Ден 8 - Струва ми се доста лек. Факт е че и при двете ми минавания от там съм спирал да нощувам на Котел, но реално съвсем спокойно се стига и до Върбишки Проход (3 часа след Котел), но пък след това пак си остават два дни до морето, така че малко цивилизация не е зле (ние успяхме да си намерим квартира, където даже ни пуснаха и пералня за мръсните дрехи).
Ден 9 и 10 - километрите може и да ти се виждат много, но нямат нищо общо с тези преди това. Тук терена е много по- лесен. Малката тънкост е минаването на участъка Върбишки - Ришки проход. Ако го минаваш по маршрута се приготви за голяма мъка от Голямата нива докато се слезе от Дебелците. При едното ми минаване от там минахме през с. Бяла река и с. Риш. А крайната ти точка за деня зависи от това къде ще намериш място за спане. Ние спахме в Дъскотна, в началото на селището има една къща (то не е точно къща, а като спалня) с много стаи и се предлага спане. И на следващия ден спокойно се стига до морето. При тръгване от Дъскотна към 6:00, ние се топнахме в морето към 14:30, като не сме бързали особено и въпреки това километража отчете над 90 км.

А тъй като си нов на колело, като се пооправи времето си направи поне едно няколкодневно каране (с по около 50 км на ден в планината). Аз така бях правил някои части от маршрута за по 2 дни.
А ако си от София, мисля идеалния ти тест е два поредни дни да направиш Обиколката на Витоша, като си носиш всичкото оборудване с което смяташ да караш и по маршрута.

Не си казал как смяташ да спиш, но спред мен колко по-малко багаж носиш, толкова повече ще ти е удоволствието от карането, като само трябва да си плануваш добре хижите.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот Azmanov » Сря Яну 20, 2016 11:19 am

Едно много голямо благодаря на valentin.georgiev.Ето от такива хора като теб и xargs има нужда за да се случват и получават нещата,по добри съвети и указания от човек който е преминал маршрута просто немога и да искам...Ще преразгледам и прочета отново книгата И на базата на това което си ми написал и предложил ще пренапиша графика.В самото начало пропуснах да споделя че наред с прехода планувам и да имам подкрепителен екип в случаите където може.Разполагам с проходим автомобил и така или иначе ще се лишавам от морета и почивки за да осъществя маршрута реших че по удачния вариант е да тръгна с по малко багаж а на хижите където може жена ми с нейна приятелка и приятел да ме чакат вечер.Това е в процес на обмисляне и все още се съмнявам колко изпълнимо може да бъде но пак ваша ще е думата...хаха....А относно продължителността на карането смятам да бъде от зазоряване 6/7ч. Да се тръгва до 8/9вечер тъй като нито имам опита и куража да карам по тъмно. Колега за съжаление съм от малко градче и нямам кой знае какви възможности за маршрути и карания(град Твърдица Сливенска област) но за сметка на това пък Балкана започва на 200метра от мен а пътеката и хижа Буковец са ми на 17км .При първа възможност и хубаво време смятам тренировките да започват именно от хижа буковец на исток към х.Чумерна,агликина поляна,котел и обратно на запад към прохода на републиката,бузлуджа и.т.н...за сега е това от мен...
Azmanov

Мнениеот snupi » Сря Яну 20, 2016 3:09 pm

Привет, ще следя темата. Аз също съм си мислел да пробвам Ком-Емине, но през последните години почти не съм карал поради липса на време. Като се оправи времето може на направим пробно каране на някой етап от маршрута.
Поздрави.
snupi

Мнениеот xargs » Сря Яну 20, 2016 5:18 pm

Ето така преминахме миналата година машрута, като не сме и давали прекалено много зор имахме време за почивки и разбивки на по биричка вечер.Трябва да се отбележи, че времето беше перфектно и не сме имали нито един ден с дъжд или бури. Ранното ставане не ни се отдаваше и обикновено напускахме хижите около 0730. Носихме ултра лека палатка, която ползвахме три пъти.

0 ден - х. Петрохан - вр. Ком и обратно, спане в х. Петрохан - тук се кара доста и като цяло е приятно
1. х. Петрохан - Лакатник - Тръстеная - Лескова - карането в този участък също е доста, но изкачването след Лакатник си е солидно, още повече че обикновено е точно в най-голямата жега. Като цяло, може би беше грешка, че не останахме на Тръстеная, защото Недко (момчето което беше с мен) го удари слънцето и следващия ден бяхме доста зле.

2. х. Лескова - Мургаш - Витиня - палатка. Имай предвид, че в района на Витиня няма къде да се спи. Има една туристическа спалня уж, ама аз в нея не бих влезнал. На Витиня могат да ти донесат храна/провизии. Имай предвид, че пътя до последно беше затрупан и може да се влезне само откъм София. Не знам как е в момента.

3. палатка - Арабаконак (яко коприви) - Чавдар - вр. Баба - х. Мургана / Кашана - След Витиня до Арабаконак пътя се намира малко трудно, тъй че според мен ГПС-а е задължителен в този район. Тук малко преди Чавдар има един известен фургон с надпис "наляво 20м през копривите". Това е пешеходната пътека, която силно ти препоръчвам да избягваш, тъй като е напълно непроходима с велосипед. Загубихме много часове, и целите ми крака и ръце бяха в кръв. Има хубав път, който губи малко височина, и заобикаля повече, но с колело е за предпочитане пред този ужас в копривите :xx(: х. Мургана е луксозна, но хижарите не са приятни. За Кашана съм чувал, че хижаря е готин, но пък самата хижа е леко мизерна. До прохода Кашана също може да стигне нормална кола от към Златица. Следващото място за презареждане е чак на Беклемето.

4. х. Кашана - малко преди вр. Вежен - В този участък не съм сигурен дали бутането или носенето беше повече :D Доста труден терен, с много изкачване и много малко каране. Планът беше да стигнем до х. Ехо, но тъй като се подмотвахме през деня едва към 1930 бяхме преминали Кончето, а не ни се караше по-тъмно до Ехо (която освен всичко аз не харесвам прекалено, но това е друга тема). Бивакувахме на палатка малко преди върха.

5. вр. Вежен - х. Ехо - х. Козя Стена - това може да изглежда кратичко, но не можахме да откажем на хижарката на Козя Стена да останем при тях. Най-добрите хижари, които срещнахме. Освен това, участъка Ехо - Козя Стена, колкото и да е кратък на картата когато трябва да носиш колело през цялото време не е особено приятен. Според хижарите, а и други коментари, горната пътека, за която има табели, че е опасна би трябвало да е по-лесна за премиване с велосипед.

6. х. Козя Стена - Беклемето - Дерменка - Добрила - х. В Левски - до Добрила е черен път. След това решихме да не катерим Купена, а да се спуснем до х. Левски. Не съжалявам, тъй като тази хижа е чудесна. Запазила е духа на старите хижи, но има всички удобства. Хижарят също е много колоритен тип. Слизането до Левски не е безпроблемно, пътеката е тясна и не може да се кара много много.

7. х. В. Левски - Ботев - Тъжа - Узана - След изкачването на Ботев се кара само по черен път и няма нищо общо с предните дни. На Узана има много места за спане, като повечето са хотелски тип. Има и няколко хижи. Ние уцелихме някакъв Поляна фест и всичко беше заето, та е хубаво да погледнеш кога точно се пада феста тази година. Узана е удобно място за презареждане с провизии ако имаш познати от Габрово.

8 . Узана - Шипка - Бузлуджа - Българка - Кръстец - х. Грамадлива/Химик/ -На Шипка също можеш да презаредиш. След това километрите си летят чак до Кръстец. Ние спахме на х. Грамадлива, която не е точно лукс, но пък имаше храна. х. Химик изглежда по-луксозно, но няма храна доколкото ми е известно.

9. Хаинбоаз - Караиваново Хорище - Буковец - Железни Врата - Агликина Поляна / палатка - като цяло терена след Ботев е доста караем и няма нищо общо с дните преди това, доста километри могат да се наваксат тук.

10. Агликина поляна - Котел - Курорта Върбица - на Върбишкия проход някои хора спят в заведението в някакви ужасни условия, но точно преди моста вляво има реновирана станция с всички удобства за 30лв на вечер.

11. Върбица - Бяла Река - Риш - Рупча - Дъскотна - Топчийско - Спомените от копривите преди х. Чавдар още ни държаха влага и решиме да минем през селата от север. Тук най-големия проблем са комарите/мухите и жегата. В х. Топчийско условията не са много хубави, но хижарят е много съвестен човек. В този район следобедите ги прекарвахме на пейките по селата, тъй като жегата беше непоносима. Кара се рано сутрин и привечер.

12. Топчийско - н. Емине - Иракли - тук отново проблемът е жегата, но след Козичино няма вода тъй че трябва да заредиш добре (освен в двора на Горското на пътя Бургас Варна (виж в планинарския форум, темата на meco puh). Жегата си е проблем в този участък, но краят се вижда. И въпреки това, имай предвид, че е по-далеч отколкото изглежда.
Аватар
xargs

Мнениеот Admin » Сря Яну 20, 2016 7:50 pm

Azmanov, може би тъп въпрос от моя страна, но ти нали си видял тази тема: viewtopic.php?f=3&t=24313 ? :)
Ако ти се чете, в нея има мноого за четене, има и снимки, ще можеш да добиеш добра представа за терена от гледната точка на хората с велосипеди.
В сайта също има публикувани няколко пътеписа, но мисля, че и в темата има връзки към тях.
Успех! :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Azmanov » Сря Яну 20, 2016 8:00 pm

Безкрайни благодарности и към теб xargs за времето което си птделил да напишеш всичко това.За момент се почувствах все едно съм бил с вас или вече съм тръгнал по маршрута.Със сигурност ще ползвам много от информацията която си ми поднесъл .Остава другата важна задача да си намеря поне един партньор тъй като този който съм си немерил ми е малко несигурен и да не се откаже точно накрая.....При следващите решения и стъпки ще информирам веднага...
Azmanov

Мнениеот Azmanov » Сря Яну 20, 2016 10:09 pm

Admin не ти е глупав въпроса и макар да не влизам често във форума тази тема беше една от първите които изчетах и с кеф ще прочета отново...Благодарим
Azmanov

Мнениеот zandi » Вто Фев 23, 2016 5:37 pm

Azmanov Аз съм твоя човек брато :D !!! От както разбрах за този маршрут и ден не минава без да си мечтая да карам по него от - до ! Наясно съм, че ще е доста трудно и откъм усилия и откъм организация. Радвам се, че си се заел стабилно с второто, защото мен там хич ме няма :D . Още повече се радвам обаче, че има поне още един толкова навит за начинанието като мен. Аз лично се надявах, че ще се намери някаква организирана екскурзия с водач и съпровождащ превоз, но за сега не се очертава май, така че давай да се организираме ние. Аз също съм нов във спорта (имам сезон и половина по Витошките пътеки), имам и подходящо колело, така че единствено ще ми трябва малко физическа подготовка за дългите карания. Направо нямам търпение вече :D Надявам се обаче, че ще се намерят още хора и най-вече някой, който е минавал по маршрута.
zandi

Рейтинг: 1220

Мнениеот zandi » Вто Мар 15, 2016 2:16 pm

Току що видях, че от Байкария ще организират такъв преход от 31 август до 11 септември – Ком-Емине. Аз възнамерявам да се запиша за там. Би трябвало да има водач, а най-вероятно и съпровождащ транспорт.
zandi

Рейтинг: 1220

Назад към Индивидуални карания