konopr написа:принципно алуминиевите рамки са доста акустични и могат да предават звука от пукащи части така, че да се чуват на друго място. В случая най-логично е да е от някоя част отпред, понякога пука вилката, понякога главината, но не е изключено да идава от задната част на колелото, но да се чува отпред, така че те съветвам да хвърлиш едно око за луфтове и т. н. към средното и задницата.
На мен ми се е случвало да разглабям и профилактирам задната главина, средното, да сменям педалите заради пукане при въртене основно в изправено състояние с повече сила и натиск... и пукането накрая се оказа че идва от седалката

fall_out написа:И аз съм го имал същия проблем с с пукането на колчето на седалката.
При мен го има същия проблем с рамка HT2 (2011) която карам от около 2-3 месеца. В началото имаше лек луфт и прихлопване на чашките (VP) но след няколко притягания се оправи. Не скачам и не карам супер агресивно, но след едно каране, което не беше кой знае колко агресивно надолу забелязах, че при въртене и то с определена сила, започва да пука нещо и то много неясно от къде... след профилактика на средното, педалите и курбелите (където проблем не беше забелязан в сервиз, на който имам доверие) и смяна на седалката пукането все още го има. Да спомена, че и малко преди въпросното каране смених едно звено на веригата, защото я свалях и изгубих нита, а новото звено е доста по стегнато, от вече доста разработената верига. Би било логично да е веригата, която при огъване също пука и щрака, но странното е че винаги, когато започвам да карам няма пукане и с карането започва... .най-вече при по-голям натиск на веригата при изкачвания. Забелязах обаче и друго, че като сваля седалката и пукането изчезва, но може да се дължи и по-различния натиск при педалиране. При появяване на пукането забелязах също, че при спиране на въртенето и завъртане рязко на кормилото на ляво и надясно отново има няколко припуквания, които ту спират ту се появяват. И не мога да разбера дали е от чашките, от веригата или колчето на седалката, което между другото съм извадил почти до отбелязаното ограничение и е 350мм колче. Огледах за пукнатини по рамката, но не забелязах, а и би било твърде странно да има след толкова малко каране на HT2 и то без извращения над нея...
Някой има ли идея как мога да установя от къде е (не е ясно от долу ли е или отпред именно поради акустиката на алуминия) пукането, защото наскоро смених рамка Онтарио заради сцепване при седалковата тръба 2 пъти - което може да се дължи и на не добра стойка при изкачване ... така де имам малко параноя вече откъм пукване на рамката при седалковата тръба