Въпроси от начинаещ

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпроси от начинаещ

Мнениеот Vanko1486 » Вто Фев 16, 2016 10:49 pm

Здравейте съфорумци,

От около месец съм собственик на Cube Analog 29'' - 2015 : ))). За мен това е първото колело от такъв клас. Отдавна не бях карал, да не кажа от детските си години, но реших да се върна към колелото, като начин за предвижване из града и най-вече за пътуване от вкъщи до работа и обратно! :)
Както сигурно вече се досещате в главата ми щъкат няколко въпроса и бих искал да ми помогнете с намирането на техните отговори. :) (Прегледах Гугъл и Ютуб, но само ме дообъркаха:))
Та, въпросите ми са следните:
Как почиствате колелото си след каране в зимни условия? Като под зимни условия имам в предвид, най-вече от солта по пътя и калта? :)
Също така, какви спрейове ползвате, за да запазите болтовете по колелото от ръждясване? Този въпрос бих искал да го отнеса също към амортисьорите, тъй като нямат никакво гумено покритие и също са изложени на лошите условия през зимата.
За смазване на веригата, след почистване ми препоръчаха от магазина: Motip Cycling Chain spray ultra, но той бил само за самата верига, а за венците, как стават нещата?

Предполагам, че въпросите ми са задавани многократно, но не успях да намеря конкретните отговори на моите въпроси..
Благодаря ви предварително!
Vanko1486

Рейтинг: 1200

Re: Въпроси от начинаещ

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Фев 17, 2016 4:17 am

1. Чистя само веригаи венци, всичко друго е или капсуловано или няма смисъл от чистене(изключение прави сервизацията на компонентите)
2. Повечетп болтове са от трудно ръждясваща сплав или трудно ръждясваща сплав. Не ми се е случвало да ми ръждяса болт
3. За амортисьорите освен поддръжката според описанията на производителя, има спрейове спецялно за тях. Никога не ползвай литиева грес.
4. За веригата ползвам суха тефлонова смазка на Finishline на на Muc Off също Wet Lube е доста хубава. На този въпрос има доста мнения и всеки е прав за своите предпочитания. А венците се смазват от веригата.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот jinsou420 » Сря Фев 17, 2016 7:19 am

https://youtu.be/wadJMR4PvMA
За веригата ...задължително я чисти след всяко каране в мръсотия,особено като си карал по трасета с повече пясък
Зимно време :) след такива чистения... е хубаво да се подсушава колелото,аз ползвам сешоар...за да изкарам водата от трудно достъпни места.
Ввичко друго е показано на клипчето,така ще имаш отлично представяне и дълъг живот,късмет от мен.
И много внимавай :) да не си омазниш дискове/накладки,не пръскай никакви лубриканти в посока към тях.
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Рейтинг: 1397

Мнениеот Vanko1486 » Сря Фев 17, 2016 9:08 pm

Благодаря ви за отговорите. А клипът съм го гледал, както и много други. Проблемът е, че поради липса на място държа колелото в коридора. Там и го мия, но с малък леген пълен с хладка вода и веро. Ползвам парцал (като печатка) за да го почиствам. Това със сешоара е добра идея! Ааа за пръскане по дисковете, още не смея, а и явно не трябва. За в момента събирам само информация. Единственото което съм чистил за сега е веригата. :)

Благодаря ви още веднъж! Ако имате други полезни съвети са добре дошли!

Скоро ще кача снимки : )))

P.P.

Разглеждам форума тук и все по-често забелязвам снимки на колела, чиито задници ( не знам как се наричат) имат гумено покритие долу от към страната на венците.. Защо се прави това? :)
Vanko1486

Мнениеот Pileto » Сря Фев 17, 2016 10:11 pm

като караш по неравности и веригата се мята нагоре-надолу да не ти дере рамката
Pileto

Рейтинг: 1330

Мнениеот Vanko1486 » Пет Фев 19, 2016 9:13 am

Разбирам. Благодаря :)
Vanko1486