Решил съм да си купувам нов велосипед и то чисто нов, а не втора ръка !

До момента карах Leader Silver Fox , който ми е служил вярно и безотказно около 15г. И продължава да го прави, но прецених че е време за нов велосипед.
Ще се използва за градско каране, каране по черни пътища, по горски пътеки, за поддържане на спортна форма, за правене на кеф и разходки, без екстремни състезания, спускания и екстремни скокове, ако ще се скача то ще е по бордюри, разни селски и горски бабуни! Карам колело през топлата и суха част на годината.
Накратко за здравословно и динамично придвижване по разнообразни терени, понякога в рамките на 50-60 км.
Не разбирам много от отделните компонентите на новите велосипеди и не мога да направя разлика м/у компонентите на велосипеди с приблизително еднакви цени!
За това което ще го ползвам съм преценил да отделя 700-800+ лв, а и ако ми го откраднат "болката ще е по малка".
Висок съм около 185 см и съм се ориентирал към колелета 27,5", защото е по-компактно за пренасяне и защото веднъж пробвах 29", като преди това слязох от 26" и имах усещането че съм яхнал кон!
Поразгледах, поразпитах и доста почетох из форума. Ориентирах се към марките и моделите които съм подредил по-долу по цена! Виждам че за тези пари мога да взема над 21 скорости, хидравлични дискови спирачки, регулируема вилка и дори е възможно да има дистанционно заключване на вилката.
Както казах до сега карах Leader и затова имам симпатия към тях, направи ми впечатление че новия модел Leader Brave e по-скъп, не знам от по-скъпия долар ли е или по-добри части.
За Sprint Apolon ми направи впечатление, че задната дискова спирачка била монтирана по модерните тенденции.
Прочетох за мартенската промоция на Cross, цените ми харесаха и реших днес да се отбия до няколко магазина в Бургас да видя на живо. Отидох в Велозона и там ме изненадаха с това че имало Cross и Kross. Cross българската марка и Kross полска-немска марка. Накратко препоръчаха ми полските тъй като рамките били по-добре изработени! И наистина при CROSS заварките м/у горна, долна и челна тръба изглеждат много груби, под долната тръба има някакво допълнително парченце, докато при KROSS самите тръби са различни с променяща се геометрия и долната тръба си е цяла без парченце! Иначе другите компоненти били горе долу еднакви. Показаха ми два модела които влизат в моя бюджет.
Отидох и до DragZone но там цените са по-високи, не можаха да ми покажат модел с хидравлични спирачки под 900лв, но новите модели DRAG са с променливи тръби като полските KROSS.
Cross 27.5" GRX 8 - 619лв.- ПРОМОЦИЯ
Leader 27.5" REBEL 1.0 - 699лв.
Cross 27.5" GRX 9 - 729лв- ПРОМОЦИЯ
Sprint APOLON ECO 27,5" 2016 - 789лв.
Leader 27''5 BRAVE 1.1 R - 865 лв.
Kross HEXAGON R5-R6 815-859лв.
Сега гледам снимките с рамките на Sprint и Leader, така от снимките не мога да преценя много точно, но май са по-добре направени от тези на CROSS GRX 8-9. Затова ще отида да ги търся и видя на живо.
Последно и накратко: Бихте ли ми препоръчали българските Cross GRX въпреки заварките? Ако рамките на Leader и Sprint са хидроформовани(променливи тръби) са по-добре заварени от тези на Cross-България, то кое да избера българското Leader Rebel/Brave, Sprint Apolon или полския Kross Hexagon?
ИЗОБЩО, КОЙ МОДЕЛ ЩЕ МИ ПРЕПОРЪЧАТЕ ?