Аа сега де!

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Аа сега де!

Мнениеот Ghosy » Чет Апр 21, 2016 9:30 pm

Здравейте на всички.Ще си купувам колело 29ка, ожених вече старото, новото ще е при всички положения Cross - най- ми допада като цена/окомплектовка.Ще се кара може би повече градско, но и не малко по черни пътища и умерени спускания по пътеки за удоволствие.Но в никой случай за маняшки спускания, скачане и т.н.
Така проблемът е следния: хем пари нямам, хем искам rock shox вилка.Най - евтиното нещо което намерих за тези пари е Traction g27 slx 29" за 890лв.Само че той е стар модел, не е със шадол дерейльор и кой знае още какво му куца дето не разбирам от него.Като цяло гледам спирачките, дерейльора и вилката, толкоз знам аз.Забравяме за това коелело.Ето защо - в моемнта последно се спрях на новия fusion man 29" който съм намерил за 899 лв (а не 959, което е цената в магазина) в един голям бългрски сайт.Той е със шадол отзад, rock shox xc 30 и четох тук че имал някакви нови шини, главини ли нещо такова.Абе нов модел, нови части, с една дума - ЧУК.
И тук идва момента в който се сещам че 150 лв по - малко ще ми дойдат добре, а именно grx9 29" от същия сайт за 750 лв.Това което аз виждам е че липсата на надпис rock shox отстрани на вилката ще ми спести 150 лв.И може би мечтата ми за rock shox ще почака.111111111111111 Първият ми въпрос реално е дали останалите части(с изкл на вилката) са същите като на fusion и ако не къде има разлика.2222222222 И вторият и същински е аджаба къде е разликата между suntour xcm и rock shox xc30.Повярвайте ми, и на мен xcm ми изглежда кирайска, скапана и т.н. и ще се кефя страшно на rock shox, ама...нали знаете, всичко е пари.Щото слушах много, ама много лоши отзиви за xcm че била боклук, че не ставала за нищо, даже за скрап не ставала щото не била от желязо ми от някви др неща като картофи и свински опашки и т.н.Да та това е общо взето - става ли тази вилка за вилка или хич не, ще се счупи ли какво?Защо такова мнение има за нея?Пък по - нататък...ще сложа rock shox като събера някой лев.
Благодаря предварително на помагащите. :)
Ghosy

Рейтинг: 1200

Re: Аа сега де!

Мнениеот Andrei88 » Пет Апр 22, 2016 1:00 am

Кроса не съм ги гледал много но сега погледнах и не видях нито един от двата да има нещата който си описал и бях изумен че за тези пари ще ги има... тайкато скоро си купих ново колело и гледах доста и нямаше такива високи части ...
шадоу е мноо висок клас абсурдно е за тия пари да го има ....
И така видях и двата вида велосипеди нито един няма рокшок... и нито един няма шадау :)
С бърз поглед че не ми се гледа подробно трактион изглеждаше мисля по атрактивно като комплектовка , но изчакай и някой друг че не съм убеден !
http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... -29-0.html трактиона
http://bikescenter.bg/cross-grx-9-29-2014-bg грх9
разгледай пак частите ...
С тия изисквания трябва да скочиш на над 1000 лева
https://hemus-bikes.com/29-planinski-ve ... ia-29-2133 един вариянт
https://kadenas.bg/CROSS-BIG-FOOT-2015 втория вариянт макар да не съм убеден дали е точно това което търсиш няма збъркаш с тия колелца аз нямам такива парички и не можах си взема нещо такова , но са добри машини това е :)
Andrei88

Мнениеот Ghosy » Пет Апр 22, 2016 2:35 pm

https://kadenas.bg/CROSS-GRX-9-29 grx9 със шадол
https://kadenas.bg/CROSS-FUSION-MAN-29 със rock shox и шадол
http://velona.bg/index.php?id_product=8 ... &results=3 traction модел slx със рок шок, но без шадол
ама кажете за вилката дето питам, пък колелото после ще го избирам...при всички полоения ще е или fusion-a или grx9
Ghosy

Мнениеот Vorac » Пет Апр 22, 2016 2:49 pm

Разликата между XCR и XC30 e, че първата ще се разлуфти след два сезона. В работата разлика не съм забелязал (докато XCR-ът е чисто нов). Ако възнамеряваш да ъпгрейдваш вилка по-нататък, XCR си е ОК инвестиция. Отделно XC30 има рибаунд настройка, която работи страхотно. Някои нови XCR също имат, други нямат.

Разликата между XCM и XCR е, че първата е малко по-дървена от втората.

Относно Шадоу технологията. Предимството, за което я рекламират, е че дерайльорът стърчи с 1 см по-малко. Т.е. ако караш пътечки, в които трябва да се провираш между високи камъни от двете страни (включително има такива места и на Обиколката на Витоша), шанса да закачиш дерайльора е малко по-малък.

Вече Шадоу+ са със съединител - малко по-тежки, малко по-скъпи, но съединителя държи по-стегната веригата.

Това всичко ме е навело на мисълта, че гол Шадоу няма особен смисъл.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Alexi » Пет Апр 22, 2016 2:58 pm

Тракшъна е с ХТ дерайльор и като цяло по добър монтаж от по новите модели с които го сравняваш ,взимай него .. Шадоу - колегата е описал подробно .. файда има чак от Шадоу+ и аз съм на това мнение
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Апр 22, 2016 4:02 pm

Новите ХЦР са освен с рибаунд и въздушен патрон вече. На Еуфорията търкалях ХЦР и не успях да я разлуфтя за година и половина. Като работа прилично но липсата на рибаунд настройка(мойта вилка нямаше) се усещаше. С редовно почистване и смазване ще ти върши добра работа. Другият недостатък на ХЦР е теглото.

Аз бих се ориентирал към нещо с въздух но за това трябват и повечко кинти. Всеки случай първоначалната инвестиция излиза по-евтино от евентуални ъпгрейди.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Alexi » Пет Апр 22, 2016 4:06 pm

първото изречение е малко заблуждаващо и човек остава с впечатление че ако сега си купи велосипед с ХЦР то тя ще е въздушна .. всъщност вилката съществува в такъв вариант отдавна ,но явно цената е доста по висока и се слага пружинената на велосипеди до 1000 лв
Аватар
Alexi

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Апр 22, 2016 4:27 pm

Alexi написа:първото изречение е малко заблуждаващо и човек остава с впечатление че ако сега си купи велосипед с ХЦР то тя ще е въздушна .. всъщност вилката съществува в такъв вариант отдавна ,но явно цената е доста по висока и се слага пружинената на велосипеди до 1000 лв

Имах предвид че 2016 моделът е с въздушен патрон. Не е кой знае колко по скъпа и ме съмнява да продължават да произвеждат пружинената версия но може и да греша. Според мен по скоро гледат да разкарат каквото е останало като наличност по складовете. Макар че и мен малко ме съмнява да сложат въздушна вилка на велосипед до 1000лв но виж че доста от технологиите използвани във високия клас постепенно се интегрират и в по ниския макар и със занижено качество.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Ghosy » Пет Апр 22, 2016 9:17 pm

Alexi, какво точно имаш предвид под по - добър монтаж?Не съм на ти просто и не ги разбирам тия неща.И при положение че fusion ми е на същата цена като traction който е на 2 години и е спрян, защо да не избера fusion?той даже е със шадол, макар и той като казвате да е само едно име и нищо повече.И още един въпрос за traction-a - със кои команди е ?тези дето качват скоростта с двустранно цъкане ли, т.е. или с палец буташ или дърпаш показалец и то все щрака?Щото на fusion-a това е което липсва.Въпреки че не намирам смисъл да искам да стискам спирачката и едновременно да качвам с палеца скорост...
Ghosy

Мнениеот Alexi » Пет Апр 22, 2016 9:50 pm

означава че като цяло е с малко по добри части това е монтажа - частите които са сложени на рамката .. примерно дерайльора е ХТ ,курбела Аливио .. всички части са поне едно ниво нагоре от Фюжъна което винаги е по добре
Аватар
Alexi

Мнениеот Ghosy » Нед Апр 24, 2016 3:15 pm

Добре, все пак може ли още няколко мнения за:
Cross Traction G27 SLX 29" vs Cross Fusion Man 29"
Цените са еднакви, единствено ме интересува качеството на компонентите.
http://velona.bg/index.php?id_product=8 ... &results=3
https://kadenas.bg/CROSS-FUSION-MAN-29
Ghosy

Мнениеот Ghosy » Нед Апр 24, 2016 3:20 pm

И какво излиза сега, че дерейльорът на traction-a нищо че не е шадол е по -хубав от шадола на fusion-a, понеже първият е xt?
Ghosy

Мнениеот Alexi » Нед Апр 24, 2016 3:36 pm

а добър ден .. запознай се с класовете при скоростните системи и как се степенуват ,има много ръководства в нета .. за ориентир ще ти кажа ,че дерайльора на тракшъна е 100 лв макар и стар модел и е висок клас ,а на фюжъна е 50 лв ,нов модел от среден към нисък клас
Аватар
Alexi

Мнениеот bb_king » Нед Апр 24, 2016 4:01 pm

Хубаво разискваме компонентите,но това не е ядрена физика има си класове и като цяло нищо сложно,но дотук не разбрах има ли възможност велосипедите да се пробват на място или ще се поръчва на сляпо от интернет?Защото имат разлика в геометрията,разлика в ефективната горна тръба,което за правилна и удобна експлоатация може да се окаже по-важно от това дали задния дерайльор е xt или alivio.
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот Ghosy » Нед Апр 24, 2016 6:50 pm

Aми за съжаление traction-a на който съм се навил най- много в момента е от Русе, аз съм от Плевен, няма как да го пробвам.Фюжъна може.Но като цяло тракшъна ми харесва и повече на външен вид, ще ми е кеф да го карам.Аз съм забелязал че като се кача на колело колкото и странно и неудобно да ми е след около 40-50 км ми е супер, така че мисля че дори и да е някакво странно ще му свикна.То няма как да е като предишното ми, все ще е различно.Така че главно става въпрос за компонентите.
Ghosy

Мнениеот bb_king » Нед Апр 24, 2016 8:44 pm

Е колега ти явно имаш способности тип инспектор Гаджет щом се нагаждаш спрямо всяко колело :D
Това в кръга на шегата,обаче ми се струва грешен твоя подход.Тракшъна като по-стар модел е възможно да няма избор от размери и като ти дойде 56-ти разер рамка 29-ка и не си два метра ще е интересно това нагаждане(разпъване) :D :)
Това го казвам без да знам дали си провел някакви разговори с магазина по тази тема,също и дали описаните в сайта компоненти отговарят 100% на действителността,защото съм виждал какви ли не грешки в описанието из сайтовете на магазините и като отида на място -изненада :boggled: .
Също като гледам няма безплатна доставка или поне не е описано да има,което значи поне едни 20+лв и то като че ли е по-добре да се отиде на място,аз поне така бих процедирал за да се застраховам,пък и винаги е по-добре да се пробва на място,бих казал задължително,но това си е мое мнение :peace:
Изображение Изображение
bb_king

Мнениеот Ghosy » Пон Апр 25, 2016 2:45 pm

1.80 съм
размерите за рамките универсални ли са за колелетата или всеки модел е различен? т.е. ако ида тук в магазина на крос и меря да кажем фюжъна и остановя че ми трябва размер М това ще значи ли че и тракшъна ще ми е М?
Ghosy

Мнениеот Alexi » Пон Апр 25, 2016 2:49 pm

горе долу да .. на крос рамките за мтб си приличат всичките като геометрия
Аватар
Alexi

Мнениеот victortrt » Пон Апр 25, 2016 3:00 pm

Абе все пак си трябва мерене, всеки модел различен размер рамки е М, фюжъна е с по-малка рамка М размер и има извивка на задния чейнстей, тоест става още по-ниска.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот bb_king » Пон Апр 25, 2016 3:38 pm

Имал си 26-ца и сега отиваш на 29-ка,което повярвай ми след като се качиш ще те шокира повече от теоритичните сравнения и разлики.Тук може да си разтягаме локуми,но усещането е напълно различно от това което си карал преди и пробата на място е меко казано задължителна. :agree:
Изображение Изображение
bb_king

Мнениеот victortrt » Пон Апр 25, 2016 4:09 pm

Според мен премери и ако ти хареса фюжъна, го вземи.
С карането ще разбереш кое е за смяна.
Един хт дерайльор не е чак толкова скъп на фона на общата цена но колелото, но аливиото може да си работи перфектно за твоето каране /градско, черни пътеки и леки спускания, ако си бил напълно честен/
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Ghosy » Пон Апр 25, 2016 9:13 pm

Да, за такива неща ще се ползва, не съм маняк на тема части, просто като ще давам толкова пари да е за нещо читаво.Фюжъна не ми харесва че е бял.Просто не ми допада.Докато traction-a с черно и оранжево си е красавец...А и до колкото разбрах дотук е с по-добра окомплектовка.
Ще видя какво ще правя, чакам сега да продам една рамка че да се заимам малко с пари и се надявам в идните седмица-две да действам.Пък като го взема ще снимам и ще кажа как е :D
Междувременно някой да може да каже нещо за подходящи пътеки в и около Плевен?
Ghosy

Назад към Продукти за крос-кънтри