Избор на дамски велосипед за предимно градско каране

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на дамски велосипед за предимно градско каране

Мнениеот Sparrowhawk » Вто Май 31, 2016 9:52 pm

Здравейте, мили хора!

Сигурен съм, че тази тема е нито нова, нито особено оригинална (на базата на вече потърсени предишни мнения из форума), но предвид личното ми колебание, си позволих все пак да я отворя.

Ситуацията накратко - опитваме се да изберем подарък за момиче и, разбира се, бихме искали да вземем най-адекватния вариант за иначе доста скромния ни бюджет (от около 500лв +/-).

Велосипедът ще се кара почти със сигурност основно в града с опция (макар и рядко) някоя планинска пътечка, но нищо сериозно или прекалено натоварващо.

Личното ми мнение и предпочитание е някое хибридно колело, но предвид факта, че става дума за момиче, не съм сигурен дали удобството на традиционен градски велосипед с подходящата рамка не е за предпочитане (например - това Ферини Лъки Лейди)

Алтернатива е, например, дамският вариант на Спринт Синтеро (който лично аз имам в стандартния вариант рамка и без да разбирам особено от велосипеди намирам за чудесен за цената си).

Самото момиче е споделяло, че предпочита по-"извито" кормило (подобно на първия линк или пък на повечето масови "дамски" велосипеди, които се предлагат), но не съм сигурен доколко само това би следвало да е фактор за подбор на колелото, а то самото не е високо, около 160см и се чудя дали големите цолове на повечето шосейни са ок при тази ситуация.

В общи линии дилемата ми е

- дали да вземем ново дамско колело в класа на Феринито и ако да - какво бихте предложили вие като цена/качество?

-дали да заложим на хибрид, с оглед на това, че София не е точно идеално асфалтиран град и свободата, което подобен тип колело дава, би била за предпочитане

-или да помислим за вариант секънд хенд от горните (макар че предвид факта, че все пак е подарък, а и аз самият не разбирам достатъчно, за да мога спокойно да го избера, това е може би неудачна опция)?

Благодаря ви!
Sparrowhawk

Рейтинг: 1200

Re: Избор на дамски велосипед за предимно градско каране

Мнениеот Kraken » Вто Май 31, 2016 10:36 pm

Синтеро-то е една идея по добро от Ферини-то,може би за това е и разликата в цената.Имай на предвид,че и на двата оборудването им е много нисък клас.Утехата е,че поне ще имат някаква гаранция.За тази цена не очаквай да е кой знае какво чудо на техниката.
Как еднорък готвач приготвя пълнени чушки???
Kraken

Рейтинг: 1218

Мнениеот victortrt » Сря Юни 01, 2016 8:30 am

Според мен, ако се спрете на типичен градски, това - http://bikesport.bg/bg/products/2480-%D ... %B4%D0%B8_ е по-удачно от горното ферини, защо е с по-висок клас скорости, които се сменят по-удобно, например от място. 3 вътрешни скорости май имат повече обхват от 6 външни от начален клас.
Има и други подобни http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2015.html
Возията на двата вида е сходна, защото типично градските дамски имат извито кормило и по изправена стойка, при което ръцете не усещат толкова вибрациите, както е при хибридите. Извитото кормило е много по-различно от правото.
Разбира се при жените всичко е въпрос на вкус и най-вероятно дамата ще хареса типично дамски велосипед, който и няма да я принуждава да си стиска крачолите с лента заради веригата и т.н.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Bashmaistora » Сря Юни 01, 2016 11:41 am

Нема ко да я мислиш и да му умуваш! Глей там у Еуропата – само хибриди карат. Там са продават имат грамадни натъпкани до козирката с всякакви колела магазини. Пък у Бе-Ге-то заводи бол, пък един размер колло дори за илач нямат! Белким кинезитерапия ти затребе, колло нема(нема бира, а сърцето ми направо спира Васко Кръпката :beer: ). Тва ни СПРИНТ, ни КРОС нит пък ДРАГ ша намериш нещо да продават на място през 2016. Затва внимавай в картинката от сайтовете щта мятат на върбъта кат пиле голишарче.
Щом си от Софето - те чака изключително длъшкия път да дириш, да са луташ, но пък мой да удариш наслука нящо на 2-гуми из необятната София. Пак ша съ пувторя че и потретя – НЯМАТ МАГАЗИНИ в Бългерия за колела! Затва питате кат съм висок 190 ша мой ли да си купа ботуши 40 номер? МЕРЕНЕ(а не питане) МУ Е МАЙКАТА и поне да е с маркови капли, маркови главинки, предавки и превключватели - поне 8-ца ил 9-ка. Не са фърляйте на много пари (до 700 лв) и за 10 000 кинта пак ша бъхтиш на педали.
Твойто колло - 2016 година, кой ша го мери ако не ти? Едва ли се продава НА ЖИВО – ОКО ДА ВИДИ РЪКА ДА ПИПНЕ!
Сичките приказки са един ГОЛЯМ БОШЛАФ....Шъ знайш
Простакът е непобедим!
Bashmaistora

Рейтинг: 1120

Мнениеот victortrt » Сря Юни 01, 2016 1:05 pm

Човек, какво пиеш или пушиш, очевидно много е яко.
victortrt

Мнениеот Bashmaistora » Сря Юни 01, 2016 2:26 pm

victortrt написа:Човек, какво пиеш или пушиш, очевидно много е яко.

Майтап бе Виксън, явно не ти изнася. Кат глеам как сириозну чепкате все една и съща плява – пълна банализация.
Как ръсите акъл за нещо дет не се продава? Няма го и още как - особено 2016 г. :nono: Ама по-точно се изнася у чужбина по хилядо бр. партидите.
Тук само вело-боклуци залежават, дет кнотроля отвънка ги връща!
Дай да видим на тезгяха, де ги тез хибриди дет толкоз ги фалтотиш?
Ха де посочи 1 магазинче дето от 46 до 60 номер са в наличност? Кво значи заводи има пък кулно нема?
И кво реално в наличност има в тез нагъзини на SPRINT(maxcombikes), CROSS (Velosiped.bg), DRAG(velomania; screambikes) и т.н.? Нищо ил почти нищо! Ми ко са пените толкоз, кви размери, дебелини и дължини ша мерим, като няма колело?
То затва пеят ората все една и съща песня, щот няма де да ги скибнат колеленцата от снимката или от картинката в каталога.
Затва нека питат първом КЪДЕ СЕ ПРОДАВА ИМАТ ЛИ ГО В НАЛИЧНОСТ? Това ще да е повод вече за едно по-реалну питание и отговаряние.
Простакът е непобедим!
Bashmaistora

Мнениеот Speedmaster™ » Сря Юни 01, 2016 2:29 pm

Донядъде е правилно мислещ,аз в BG срещам трудност с откриването на велосипеди и рамки над размер 600.Веднъж от DRAG ме прецакаха с гаранция която не покрива нищо,от тогава винаги събирам велосипедите сам.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот victortrt » Сря Юни 01, 2016 2:41 pm

Може, но мнението му е тотално неадекватно на темата, защото дама 1.60 ще намери дамско колело. Тук не говорим за високи, а за ниски рамки.
victortrt

Мнениеот Bashmaistora » Сря Юни 01, 2016 3:31 pm

victortrt написа:Може, но мнението му е тотално неадекватно на темата, защото дама 1.60 ще намери дамско колело. Тук не говорим за високи, а за ниски рамки.

Не мойш да вденеш конците май? Кавиорчето иска друг цвят на езика!
Кат си толкоз адекватен, къде в Монтана продават целия моделен ред на Cross?
Къде в Пловдив продават целия моделен ред на Sprint? Тва че имат едно синтеро 43 см 1 фтичка пролет не прай май френд.
Приказката е, че ти си доста шашардисан от обяснения за нереални имагинерни модели и размери колела.
Как тъй не фащаш смисъла на иронията ми? ТУК ЗАВОДИ ИМА БОЛ, НО КОЛЕЛА НЕМА! Освен отделни бройки, кой знай с кви дефекти я по рамка я по капли, я по команди и т.н.
Що не отговориш на въпросите по следния начин: Вашият велосипед се продава в 4-ри размера в магазина в град Монтана или Пловдив и пр.
Как мислиш дали в магазина няма консултанти, механици, (вероятно търговски отдел) и т.н., които да обяснят доста по-компетентно от тебе какво ще е най-добре за момичето или момчето? Аааааа де маестро-Вики не всички са напушени щот на теб тъй ти изглежда.
Затва Вики ЗАПОМНИ от БАШМАЙСТОРА че в Бългерия почти няма да намериш вело магазини заредени със стока с размери и наличности ОСОБЕНО В СРЕДНИЯ СЕГМЕНТ (550-800 лв), който уж е най-популярен, и би следвало да йе най-достъпен! Да ама НЕ щото тука йе Бългерия майна - велоскраб по 300-400 лева 6-ци и 7-ци БОЛ.
Простакът е непобедим!
Bashmaistora

Мнениеот carmo » Чет Юни 02, 2016 7:55 am

:offtopic: Прав си (относно наличностите), но седнал зад клавиатурата с какво помагаш, саркастично спамейки темите като легнал полицай? Хората имат конкретни или принципни въпроси и е добре че предварително се опитват да направят информиран избор. Иначе в магазина им препоръчват каквото има и после може да не е удачно като тип или размер. Байк се мери на живо и с каране, но не пречи да се избира в нета, а ако правилният размер го няма на място, се поръчва или се прибягва до Е-магазините. За съжаление наличност от всички модели и размери предполага огромна търговско/складова площ. По белите държави съм виждал такива вело магазини , които са с размерите на футболно игрище, но и клиентският поток е неспирен, поради ред други причини. Къде у нас е рентабилно такова нещо?
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Speedmaster™ » Чет Юни 02, 2016 8:35 am

http://www.dnes.bg/sofia/2016/05/31/opa ... ega.304155
:offtopic: Съжалявам за спама,в България е така.Чакат за карти и билети,но велосипед няма да си купят да пътуват до работа или нещо подобно.То ако тук всички са с велосипеди,могат и да ни измислят данък велосипед.С ел.моторите се случи нещо подобно.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот Bashmaistora » Чет Юни 02, 2016 3:48 pm

Шшшшъът, алооууу Carmоу! Споку уа carmaзъ-педалист, н`дей пали моторетката с прегоряло масло!
Виж са първом отстърни и изодзадя, къв грис-дрис мелиш на селската воденица, и с кво си помогнал баш пък ти тук в тоа форум, че да се продават в едни прилични наличности(особено лятоска) точно у Булгерия, велосипедите от нашанските велозаводи?
Кво значи тва да няма ни 1 бройка от някакви средни БГ колела (600-800 лв)?
Къв шай тоз магазин барем 5 бройки колела да няма в наличност? Напр. 48; 52; 56; 60 см, когат най-са търсят през лятото?
Ко ми са праскаш тука голям разбирач и отварач, за няква прости коллета по 700 - 800 кинта?
Значи 5 марки колела(Sprint; Cross; Drag; Leader; RAM) по 5 размера, са общо 25 колела, по 800 лв = 20 000 лв! Брейййй, въхххх, цццццв, то голяма площ, големи суми, големи трудности има да се осугирят.
Срам и позор, е че в жулезарии като практис, метро, баумакс, практикер и къде ли не поне по 20-30 бройки са заредили ей тъй бай дъ уей.
:offtopic: Ейгва дей Вашият клиширан интрудокционен рефрен на примерен новорегистриран вело търсач на рошави мнения:
- „HELP, многу Ви са мола майнъ!
- Аршин съм длъшак, два съм широчак търса си кулно.
- Ко ша кажите за тва и тва и онова?
- Предваритялну Ви благодара и са извинявам, чи нищо не разбирам, ма и ма мързи да прочета и да са информирам тук таме нещо за велосипедите.

И почват ся едни Victor-ини и Carmaзъ дебати за имагинерен велотаралясник, дето над 90 % нийде не съ ПРОДАВА!
Последват оферти за другите (по-убавите) бракми, ма и тях ги нема ил пък подменили там некакви компоненти, ил пък има ги ма пък размера бил друг?
Затва тез дето питат за БГ-колела(500-800 лв), нека проверят в заводите им, фирмени магазини. И това дето го искат да са наясно има ли го в наличност тука в Бългерия, в нужния рамер и окомплектовка.
НАЙ-ВАЖНОТО Е ПЪРВОМ ДА МЕРЯТ И ПОСЛЕ ДА ПИТАТ, ПАК ДА МЕРЯТ ДОКАТ ИЗБЕРАТ!
Такъв дето не е карал кулно ДА НЕ си поръчва от интернет щот някой си тук казал тва, другия пък онова.
Едва ли кат си купваш сандали влизаш във форум и кот ти кажат тва вземаш?
Никак не вярвам че си купваш обувки без да ги мериш! Щот има китайски размери №46 дето съответстват на БГ размер №43, тъй е и при колелата.
Простакът е непобедим!
Bashmaistora

Мнениеот victortrt » Чет Юни 02, 2016 4:44 pm

Човек, в електронните магазини има снимки и описание на колелата, затова даваме линкове към тях.
Не си спомням да съм давал акъл на някой да си вземе колело по нета и мисля, че е близо до акъла, че преди да се вземе, трябва да се мери.
Точно в тази теме дискутираните дамски велосипеди дори май са само в един размер рамка.
victortrt

Мнениеот Bashmaistora » Чет Юни 02, 2016 6:23 pm

Аре споко вече! Вий тука вина нямате! Цялата проблематика е точно в тези фиктивни i-net нагъзини. Те над 90% нищо нямат налично освен линкове, картинки и снимки. Даже и консултантите им са с обноски, знания и акъл на бивши бармани, сервитьори или сергиджийски продавачи.
ГОЛЕМИЯТ ЗОР е, че наште заводи за колела се менажират от ГОЧО БУЛГУРОВ!
За чужбина изнасят качество и количество, а в Бългерия пробутват останки и огризки.
Ми какво изобщо да се дебатира ил коментира? Доста хора изреваха в този форум от покупката на „нов“ велосипед!
Хорта на Запад направили ВРАТА за клиентите, тез тук щ`та карат да влизаш през ПРОЗОРЕЦА! (Ша видити вий колоездачи, кой йе Гочу Булгуров!)
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО представител на БГ-велозаводите са некви ученички или патлесии, дето с XXXL-гласчета рекламират модели колела, с коио нямат нищо общо! Те не карат велосипед, не го познават, но умеят да ПРОБУТВАТ залежали запъртъци!
СОРИ МАЙНЪ.. Успех с покупките и избора в НАШИНГТОН на всички МТБ-ФЕНОВЕ! :wavey:
Простакът е непобедим!
Bashmaistora

Мнениеот carmo » Чет Юни 02, 2016 6:51 pm

:offtopic: Баш майстора е голям филм и написаното принципно е вярно, особено това под линията :beer:
carmo

Рейтинг: 1930

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти