Постоянно пукане на гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Постоянно пукане на гума

Мнениеот evin » Сря Юни 22, 2016 9:04 am

Сигурно си проверил, но виж пак за нипел с изпуснала резба
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот billclinton » Сря Юни 22, 2016 9:18 am

evin написа:Сигурно си проверил, но виж пак за нипел с изпуснала резба

В това се съмнявах и аз най много,но ги проверявах няколко пъти и всички спици и нипли са ОК.
И все пак ми се струва че някои спици или нипли изпускат и пукат гумата - просто нямам друго обяснение.Това което не мога да си обясня как става това.
Днеска ще се кача до Златните мостове и ако и днес не спукам гума сериозно ще се замисля дали не е от бандажната лента(въпреки че ми се струва абсолютно невъзможно)
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот bio » Чет Юни 23, 2016 9:20 am

наскоро на един приятел му центровах една капла. бандажната лента беше много зле, намерих у нас една стара тясна от шосейката ми и я монтирах на mtb шина, отгоре я покрих с изолирбанд. резултатът е 3 сцепени гуми, след което със старият "зле" бандаж не е имал проблем.
доста бях учуден и още не мога да си го обясня този феномен.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот billclinton » Чет Юни 23, 2016 11:12 am

Наистина някои неща са необясними.
Вече втори ден без спукана гума - вчера с яко напомпани гуми.
Днес смених предната външна за проба и мисля да направя по сериозен преход.
Бандажните ми ленти са Kenda 15mm. закупени от Байксентър преди година(нямаха по широки тогава)
Препоръчайте добра бандажна лента за МТБ шина 21мм.
Ако не намеря нещо добро,ще облепя каплите с тиксо(мисля че с него става най здраво).Сега като сменях гумата ми направи впечатление че изолирбанда се е разтегнал леко.
billclinton

Мнениеот bio » Чет Юни 23, 2016 11:53 am

аз последно съм ползвал тази -> http://screambikes.eu/bg/bandazhni-lent ... -bulk.html и съм доволен.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот billclinton » Чет Юни 23, 2016 4:32 pm

bio написа:аз последно съм ползвал тази -> http://screambikes.eu/bg/bandazhni-lent ... -bulk.html и съм доволен.

Мдааа.Днес на път за Витоша минах през един магазин - мисля че е от дистрибуторите на Драг.Момчето ми предложи от тези,обаче имаше само 18мм и не исках да рискувам.Ако имаше на Швалбе 22мм щях да взема.После на връщане от Витоша мислех да мина през някоя Веломания обаче горе се изсипа доста сериозен дъжд и ме направи на гъз.
Та ще го оставиме за утре.
Както и да е - трети ден без пукната гума.Изводите до сега са: или е от бандажната лента или старите гуми по някакъв начин са се деформирали(говоря за предната и резервната гуми - задната е същата ,купувани са заедно,но задна не съм пукал)изтънили или не знам какво, или е и от двете заедно.
Anyway - so far so good :D
billclinton

Мнениеот victortrt » Чет Юни 23, 2016 5:03 pm

Без да съм с претенции за големи познания по темата, съм забелязъл, че понякога гумите просто стареят и се пукат или спадат без причина, дори да са "маркови" като например континентал за 7 лева. Резервната също старее и е хубаво да се сменя с нова, защото продължителния престой в сгънато положение я деформира по един или друг начин. Да не говорим, че не се знае колко, как и къде са стояли преди да се купят.
Щом всичко е ОК :beer:
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Alexi » Чет Юни 23, 2016 5:13 pm

бандажа може да е и 10 мм ,достатъчно е да покрива отворите на спиците .. аз карам с тиксо на Стан дето е 12 мм капли с 22мм вътрешен
Аватар
Alexi

Мнениеот billclinton » Чет Юни 23, 2016 5:48 pm

Alexi написа:бандажа може да е и 10 мм ,достатъчно е да покрива отворите на спиците .. аз карам с тиксо на Стан дето е 12 мм капли с 22мм вътрешен

Така е.Сегашният ми е 15мм и покрива отворите,ама много голям го ядох тия дни и затова искам да се подсигуря(този път)А и съм забелязвал че се размества по някои път и дупките са леко открити(разбира се не бях имал проблем досега)
billclinton

Мнениеот penmark » Чет Юни 23, 2016 6:11 pm

Alexi написа:бандажа може да е и 10 мм ,достатъчно е да покрива отворите на спиците .. аз карам с тиксо на Стан дето е 12 мм капли с 22мм вътрешен

Тиксото трябва да е от стена до стена, даже да се качва по стената . Минимум 25мм ти трябва за 22мм шина.
Аватар
penmark

Мнениеот Alexi » Чет Юни 23, 2016 6:56 pm

то аз си вземах боза комплект някакъв и дойде с такова тиксо .. по принцип го даваха 26"-29" .. явно са преценили че е достатъчно като ширина ,проблеми с пукане нямам сега карам с вътрешни в момента ,след като откарах половин година с боза но като я развалих ми причерня какво беше станало вътре :evil:
Аватар
Alexi

Мнениеот MacLeod » Чет Юни 30, 2016 9:01 am

Разбра ли се последно от какво се пукат тия гуми ?
Мен ми се е случвало така да пукам и се оказа, че под бандажа каплата е сцепена. Разбрах го чак когато и самия бандаж се скъса в следствие на сцепената капла отдолу :) Но определено имаше период, в който бандажът успешно скриваше цепнатината на каплата. Чак когато цепнатината нарастна, успя да разкъса и самия бандаж, който беше залепен отгоре. Ако бандажът не е залепен за каплата, предполагам че може да покрива подобна цепнатина много дълго време.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот billclinton » Чет Юни 30, 2016 9:17 am

Най вероятно е от бандажа.Изкарах 4-5 дена без пукане,но в събота пак спуках.Както бях написал по рано над бандажа бях навил 5 оборота изолирбанд.
В четвъртък и петък ме валя много дъжд,минавах през големи локви - в събота като спуках гумата и я свалих да я сменям,видях че и изолирбанда и бандажа се бяха разместили,изолирбанда се беше нагънал един такъв с остри ръбове и като е изсъхнал ръбовете са се втърдили и цепнали гумата(голяма цепка на чисто нова гума)
Днес навих хартиено тиксо 5 оборота(уж перфектно го навих обаче още като слагах външната видях че се размести и набръчка леко - та сега имам опасения че може да среже и другата гума)Ще покарам днес за проба катопри всички случай ще мина през Веломания да взема 22мм бандаж и се надявам да няма проблеми повече.
Каплата я оглеждах десетки пъти - трябва да съм кьорав за да не видя цепнатина(но пак ще погледна днес като сменям бандажа)
Абе за тия 20-25 дена ми се уби удоволствието от колоезденето
billclinton

Мнениеот victortrt » Чет Юни 30, 2016 10:05 am

Аз на моето градско, което се кара зверски всеки ден, минава през релси и прочие софийски екстри досега три пъти съм пукал гума - веднъж от стъкло, веднъж само от стоене на слънце много напомпена или от умора на самата вътрешна и веднъж от скъсване /леко/ до винтила. Макар каплите да са стари, и двете имат нормална гумена бандажна лента, която не се размества и не ги пука.
Явно просто след като хората са ги измислили тези бандажни ленти, е добре да се ползват те, а не изолирбандове, тиксо, хеле пък хартиено, което от водата може да се разпадне, а вода няма как да не влезе и прочие гетовизации. Бандажът е мек и си прилепва плътно особено като се напомпи гумата.
victortrt

Мнениеот billclinton » Чет Юни 30, 2016 10:16 am

Аз ползвам бандажни ленти - даже на задната капла е същата като предната - Kenda 15-622
Но задна гума досега не съм пукал - точно поради тази причина поначало бях абсолютно сигурен че не е от лентата,тъй като всичко почна след смяната на главината и пренаплитането на каплата
billclinton

Мнениеот victortrt » Чет Юни 30, 2016 10:55 am

Явно ти трябва по-широка лента и нищо над нея.
victortrt

Мнениеот Alpina » Вто Юли 19, 2016 4:48 pm

Ще пусна само това: :bawling: :bawling: :bawling:
Утре ще разпробия шините за да мога да слагам вътрешни с автомобилен вентил и вече си поръчах 2 с боза... ако продължи - ще се...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот 2WBGST » Вто Юли 19, 2016 10:23 pm

billclinton написа:
nikant написа: Пак повтарям - причината за спуканите гуми не е в напомването им. С такива шини карам от 3 години - шините са здрави,нямам проблем с тях Като им сложа тясни гуми ги помпам 6.5 до 7.0 бара

Ми аз карам винаги над 4,6 бара. И подобен проблем имаше с колелото на мой роднина. След като ми писна да лепя, смених вътрешната гума с нова и проблема изчезна.
Значи проблема не е в оплетката, не е в стружки, нито в налягането, няма нужда от излишно бандажиране. Виж с нова гума как ще кара? Огледай и външната гума - там може да има забито острие което не виждаш! И чудно ми е големи ли са дупките при спукването? От коя страна са откъм каплата или откъм ваншната гума?
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Рейтинг: 1255

Мнениеот billclinton » Вто Юли 19, 2016 10:58 pm

2WBGST написа:
billclinton написа:
nikant написа: Пак повтарям - причината за спуканите гуми не е в напомването им. С такива шини карам от 3 години - шините са здрави,нямам проблем с тях Като им сложа тясни гуми ги помпам 6.5 до 7.0 бара

Ми аз карам винаги над 4,6 бара. И подобен проблем имаше с колелото на мой роднина. След като ми писна да лепя, смених вътрешната гума с нова и проблема изчезна.
Значи проблема не е в оплетката, не е в стружки, нито в налягането, няма нужда от излишно бандажиране. Виж с нова гума как ще кара? Огледай и външната гума - там може да има забито острие което не виждаш! И чудно ми е големи ли са дупките при спукването? От коя страна са откъм каплата или откъм ваншната гума?

За щастие проблема отмина след смяната на бандажа с по широк(трябва да призная че бях скептичен дали от това идва проблема)но съм длъжен да отбележа че Marsa посочи това още в петия пост в тази тема,което за пореден път ме убеждава че човека е капацитет относно велосипедите(шосейни или планински)следя неговите съвети и напътствия с интерес и досега не съм видял такива в които не е бил прав.Ще му занеса една бира някога когато мина през неговия магазин в Люлин :agree: :beer:
billclinton

Предишна

Назад към Веломеханик