Избор на велосипед до 1200 лева

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Избор на велосипед до 1200 лева

Мнениеот Alpina » Пон Юли 04, 2016 7:53 am

dsd написа:Реших, че ще е 29-ка и че ще е Pulse ST1. Остава само да се поръча. Но първо ще отида утре да пробвам 29-ка с различни рамки. :beer:

Добре си решил! :beer:

Сайта на Pulse обаче не ми се отваря от 3 дни, заради това, но бях гледал преди и тези модели и не са лоши, особено цена/компоненти.

За качеството - съмнява ме да се изложат. ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот dsd » Пон Юли 04, 2016 9:05 am

Здравейте!Днес получих съобщение от Шокблейз,понеже в Петък бях пратил запитване за вилката на R9 Elite 2013 и казаха,че имат гаранция от доставчика,че вилката не е от дефектната серия. Тоест няма да я пращам по сервизи и т.н. Заслужава ли си да взема това колело, спрямо Пулса? От към окомплектовка е доста по-добре. Ако вече наистина си струва мога да взема 29 инча R9 Elite 2013. Моля помогнете! Блгодаря!
Аватар
dsd

Рейтинг: 1220

Мнениеот Boko-Loco » Пон Юли 04, 2016 10:06 am

Геометрията му е много зле, предна ос на QR, спалните не са нищо особено. И доколкото знам нямаха резервни уши... Ти си решаваш...
Boko-Loco

Рейтинг: 1728

Мнениеот dsd » Пон Юли 04, 2016 10:33 am

Така..Ходих да меря колела и определено ще взимам 29-ка. Тъй като обаче явно R9 Elite 2013 не става, ще попитам нещо Pulse и ако всичко е наред ще поръчвам.Ще споделя какво е станало.
Аватар
dsd

Мнениеот HHristov » Пон Юли 04, 2016 12:00 pm

Защо да не става? Защото Boko-Loco го повтори два пъти ли?
HHristov

Рейтинг: 1460

Мнениеот Alexi » Пон Юли 04, 2016 12:19 pm

Boko-Loco написа:Геометрията му е много зле, предна ос на QR, спалните не са нищо особено. И доколкото знам нямаха резервни уши... Ти си решаваш...

добре айде да ни разясниш малко за геометриите дали 0.5 градуса челен ъгъл се усещат примерно ,както и 7мм разлика в горните тръби как влияят явно си професионалист .. а аз после ще ти кажа като пълен аматьор как се усеща вилка от 800 лв била тя и на QR ,спрямо такава от 200 лв ,както и 1.5 кила отдолу в теглото :D
Аватар
Alexi

Мнениеот nosferatu666 » Пон Юли 04, 2016 12:32 pm

donpeev написа:хахахах, един приятел 190см. висок, точно като излезнаха 29-ките веднага мина на такава, защото с 26 изглеждаще като щъркел на детско колело. Нали лично съм виждал 26 и 29 на едно място и като се пробват разликата е огромна. А ти да казваш, че няма значение и разликата от 3 инча е смехотворна е меко казано НЕКАДЪРНОСТ ! Вземи си свали розовите очила и си пии хапчетата! И като гледате по сайтовете и магазините защо продават 26' на безбожно ниски цени? Защото чистят за да приемат повече 29-ки и 27.5, защото никой не си купува 26 вече. Набийте си го в тиквиите: това, че харесвате примерно 26 не означава, че е по-хубаво и ,че се харесва на другите. Тоя размер е умряла история вече.

Научи се да четеш. Не разликата от 3 инча е смехотворна, а сравнението с интернет. Иначе като ти чета глупостите ми става ясно колко и как караш, след като си избираш колелото по това как изглеждаш. Това не са гащи, нито пък е средство за сваляне на к*рви, но явно такива са ти разбиранията.
nosferatu666

Рейтинг: 1245

Мнениеот Boko-Loco » Пон Юли 04, 2016 5:34 pm

Alexi написа:
Boko-Loco написа:Геометрията му е много зле, предна ос на QR, спалните не са нищо особено. И доколкото знам нямаха резервни уши... Ти си решаваш...

добре айде да ни разясниш малко за геометриите дали 0.5 градуса челен ъгъл се усещат примерно ,както и 7мм разлика в горните тръби как влияят явно си професионалист .. а аз после ще ти кажа като пълен аматьор как се усеща вилка от 800 лв била тя и на QR ,спрямо такава от 200 лв ,както и 1.5 кила отдолу в теглото :D

1. Sector не струва 200 лв, а поне 2* толкова.
2. Факса е най-евтиния възможен и освен това, точно тази никак не се слави като добре работеща. И след 3-4 години в склада е за сервизиране - масло и семеринги.
3. 0.5 градуса между 26 и 29 цола е огромна разлика! Ако отделиш малко време да прочетеш, може и да разбереш.
4. Теглата на СБ са силно подценени, а каплите им са поне толкова тежки, като 29 на пулса.
5. И не не съм про, но се състезавам на високо ниво в 2 дисциплини от 8 години, за справка можеш да попиташ кака си Ани :-)
6. Не знам къде измери 7мм разлика, но pulse L е дълъг 620 мм. Като се зачетеш за геометриите, наблегни и на wheelbase, offset и trail. Пулса е с offset 51мм.
Boko-Loco

Мнениеот Alexi » Пон Юли 04, 2016 5:52 pm

на Ани аз съм и батко ,ако говорим за възраст :D аз лично не виждам смисъла от състезателна геометрия на велосипед с евтини части който така или иначе не е за състезания а и човека надали е състезател .. а вилката не е сектор а рекон силвър дето е 2.5 кг и с най посредствения маслен патрон на рокшок .. идеята ми е че малки разлики в геометрията не се усещат от всеки ,докато по- хубавия монтаж се усеща постоянно и подобрява удоволствието от карането + надеждност и дълготрайност .. в крайна сметка човека си решава кво да вземе
Аватар
Alexi

Мнениеот Boko-Loco » Пон Юли 04, 2016 6:41 pm

упс рекон, грешка.
Не е състезателна геометрията, а съвременна и прогресивна.
Според мен е по-добре с добре подбран балансиран монтаж на добра рамка, отколкото някакви лъскави компоненти и то не всичките на скапана рамка.
Ако кара повече от теб, ти е кака! :D
Boko-Loco

Мнениеот carmo » Вто Юли 05, 2016 10:57 am

dsd написа:
carmo написа:За твоят ръст (и тенденцията му към нарастване) определено 29" или в краен случай 27,5". Относно буквените размери на рамката нещата са малко плаващи, но при МТВ ХС е по-добре рамката да е дългичка и нисичка. Тоест по-добре гледай нещо с горна тръба около 60см, пък ако е висока около 50 / 52см е по-добре (без значение дали се води Л или ХЛ). Може и на тея байкове да хвърлиш око http://mtb-bg.com/index.php/other/comme ... cross-july понеже сега са на промоция :D

С 26-ца ще има ли проблем? За рамка разбрах каква ще търся и то се пада при някои модели да е L,а при други XL.Трябва да гледам геометрията.

Гледам след мен темата се е развила, но най-полезно ще ти е да пробваш поведението на трите размера гуми с адекватна за височината ти рамка. Наистина поне за мен разликата е осезаема но аз съм малко под 170см и не тежък, така че за МТВ по-голямо от 26" не бих си взел (въпреки наличието на ниски рамки), но с моя ръст не съм ти фактор за вземане на решение. Зависи какъв ти е стилът и терените по които караш, както и компромисът с дразнещите нюанси за всеки от трите размера. Проба му е майката с личен опит, или поне впечатления. Признавам, горният ми съвет бе малко първосигнален, така че провери си ти.
Последна промяна carmo на Вто Юли 05, 2016 10:59 am, променена общо 1 път
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот lord_chuldarkar » Вто Юли 05, 2016 10:59 am

Аз имам номер 3 от първия пост, висок съм 186см и взех рамка Л което съвпада по размери с ХЛ от по-новите модели на фирмата.
Колелото е добро, кормилото наистина идва късо, не съм сигурен дали не искам да сменя и лапата с някоя по надигната или кормило с извивка.

При мен за 200км колелото ходи веднъж в пловдив да му сменят лагери на средно (чуваше се звук като от мелене на камъни и имаше доста осезаем луфт), това беше около 100тния км, вчера направих едно качване и пак започна да се чува отчетливо пукане в средното, не е от вилка или седалка защото когато се спускам се чува единствено ако завъртя педали (по асфалт).
Честно казано съм доста разочарован и не бих препоръчал шокблейз, истина е че цената на R9 Elit 2011 e супер като за компонентите, истина е че не шокблейз правят компонентите, но като съдя по моя късмет толкова :)
Аватар
lord_chuldarkar

Рейтинг: 1230

Мнениеот hellp » Вто Юли 05, 2016 11:18 am

И аз си мислех, че пукането е от средното, но се оказа от колчето на седалката, което май се трие леко в тръбата на рамката, ако не е стегнато на макс (чудя се дали е добра идея да го мина с грес цялото). Пробвай да извадиш колчето и да стъпиш върху педалите и после да се набереш на рамката. Ако не пука, значи и при теб е оттам. При мен също се чуваше, когато въртя педалите. А що се отнася за лапата - аз я обърнах и кормилото се вдигна и сега ми е екстра. Ако забележа някакви бъдещи проблеми, ще пиша.
hellp

Мнениеот nosferatu666 » Вто Юли 05, 2016 12:13 pm

hellp написа:И аз си мислех, че пукането е от средното, но се оказа от колчето на седалката, което май се трие леко в тръбата на рамката, ако не е стегнато на макс (чудя се дали е добра идея да го мина с грес цялото). Пробвай да извадиш колчето и да стъпиш върху педалите и после да се набереш на рамката. Ако не пука, значи и при теб е оттам. При мен също се чуваше, когато въртя педалите. А що се отнася за лапата - аз я обърнах и кормилото се вдигна и сега ми е екстра. Ако забележа някакви бъдещи проблеми, ще пиша.

Този проблем с колчето далеч не е само при Шокблейз. Моя Скот като го купих имаше същия проблем, но е много лесно поправим с малко грес или онази смазка за карбонови компоненти на FSA.
nosferatu666

Рейтинг: 1245

Мнениеот lord_chuldarkar » Вто Юли 05, 2016 12:29 pm

hellp написа:И аз си мислех, че пукането е от средното, но се оказа от колчето на седалката, което май се трие леко в тръбата на рамката, ако не е стегнато на макс (чудя се дали е добра идея да го мина с грес цялото). Пробвай да извадиш колчето и да стъпиш върху педалите и после да се набереш на рамката. Ако не пука, значи и при теб е оттам. При мен също се чуваше, когато въртя педалите. А що се отнася за лапата - аз я обърнах и кормилото се вдигна и сега ми е екстра. Ако забележа някакви бъдещи проблеми, ще пиша.

Лапата и аз я обърнах.
Не разбрах как трябва да се набера на рамката само.
Инак вчера като тръгнах да караме беше спорадично пукане, към края вече беше осезаемо чаткане и като спра да въртя няма нищо, говоря примерно за 1км спускане по асфалт без въртене нищо. 2-3 завъртания и веднага почва. Отделно вече веднъж ходи в сервиз заради средното та си мисля че е от там.
Аватар
lord_chuldarkar

Мнениеот carmo » Вто Юли 05, 2016 12:38 pm

Отлепяш Д-то от седалката и въртиш на бърза предавка. Пукането може да е и от някой от педалите. При мен бе от там преди години, но въпреки притягането на този с луфта в лагерчетата, не изчезна съвсем и ги смених.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот hellp » Вто Юли 05, 2016 1:22 pm

Трябва да се свали седалката или да се отвие скобата, за да се разбере. При всяко натискане на педалите огъваш леко рамката надолу. И да караш изправен, няма да е достатъчно да разбереш без отпускане на колчето. Съмнява ме такъв висок клас средно да пука ново, но ще го наблюдавам, щом при теб се е стигнало до удряне метал в метал.
hellp

Мнениеот lord_chuldarkar » Вто Юли 05, 2016 1:58 pm

hellp написа:Трябва да се свали седалката или да се отвие скобата, за да се разбере. При всяко натискане на педалите огъваш леко рамката надолу. И да караш изправен, няма да е достатъчно да разбереш без отпускане на колчето. Съмнява ме такъв висок клас средно да пука ново, но ще го наблюдавам, щом при теб се е стигнало до удряне метал в метал.

Първия път 100% беше от средното накрая придоби доста отчетлив луфт и курбела описваше крива. Довечера ще проведа експеримента в гаража и около блока и ще пиша.
Аватар
lord_chuldarkar

Мнениеот Alexi » Вто Юли 05, 2016 6:52 pm

тия средни така както са висок клас един познат ги сменя по 2-3 на година ,неговото е прессшит де :evil: ама пак на Срам .. така че е възможно да се е споминало
Аватар
Alexi

Мнениеот lord_chuldarkar » Сря Юли 06, 2016 10:23 am

Снощи пробвах първо с колчето и седалката имаше някакви пукания, но доста по малко от колкото когато се прибрах. Махнах колчето, пак имаше пукания мисля че още по малки, и по предимно при странично натоварване, примерно като се качвам.

Тая сутрин като отидох до работа по качването се върна добрия стар пукащ и чаткаш звук. Сега на обяд ще ходя до местния сервиз, от Макском ми разрешиха да го отремонтират тук на местна почва. Малко ме съмнява да няма дефект на рамката или нещо подобно, щото 2 средни за по 100км всяко и то при положение че не всичко е черно, отделно не съм някакъв ламер, нито пък съм толко силен у краката.
Аватар
lord_chuldarkar

Мнениеот hellp » Сря Юли 06, 2016 10:43 am

Пиши после откъде е проблемът. Рамката нали има 3г гаранция.
hellp

Мнениеот dsd » Сря Юли 06, 2016 12:26 pm

Искам да благодаря на всички. Без вас нямаше да се справя с тази задача. Абсолютно всяко едно мнение беше полезно и важно за мен, за което отново благодаря. Научих доста работи през последните няколко дена и това само ме радва. Някъде имаше спорове, другаде не, но всяко зло за добро. Доста материал изчетох и тук, и в чужди форуми и къде ли не. В бъдеще, ако имам въпроси несъмнено пак ще се обърна към вас. Отново благодаря на всеки един. :beer:
Искам да попитам относно поддръжката. Какви смазки бихте ми препоръчали за веригата? Не искам да събира много мръсотия, но пък и да смазва добре. Гледах ето тази . С нея мога ли да смазвам и дерайльора или ще трябва някакъв спрей ? Вилката трябва ли да се смазва отвън и с какво ? Общо взето, ако може да ми препоръчате смазки/обезмаслители за основна поддръжка на колелото.

И за финал : Нещо голямо пътува към вкъщи. А какво ли е то ? Ще разберете другата седмица, но в кой ден и аз не знам. :dontknow: :beer:
Аватар
dsd

Мнениеот lord_chuldarkar » Сря Юли 06, 2016 12:44 pm

hellp написа:Пиши после откъде е проблемът. Рамката нали има 3г гаранция.

Оказа се от педала, понеже колелото дойде с таква с машинки и купих някакви за 15-20лв (май VP) и единия мелеше съчми. Сега съм взел други за 17лв, тоя път Неко.
Малко тъпо се получи щото можеше и сам да го видя, ама понеже веднъж го ремонтираха средното и придобих комплекс :)

Малко пипнаха задната спирачка и е ок колелото. Инак като и преди стана дума на R9 Elite е добре да се смени кормилото с по дълго мисля си за нещо 680мм с извивка.

dsd написа:Искам да попитам относно поддръжката. Какви смазки бихте ми препоръчали за веригата? Не искам да събира много мръсотия, но пък и да смазва добре. Гледах ето тази . С нея мога ли да смазвам и дерайльора или ще трябва някакъв спрей ? Вилката трябва ли да се смазва отвън и с какво ? Общо взето, ако може да ми препоръчате смазки/обезмаслители за основна поддръжка на колелото.

Туй ми се види малко скъпо, аз ползвам една машинка за чистене на вериги от лидл и смазката от нея, за предните колела ползвах един спрей за верига (репсол май), понеже с него пръскам и тая на мотора.

Коловете на вилката трябва да ги чистиш след всяко каране със сух памучен парцал, хубаво е и веригата да се чисти, особено след мокро каране и за смазка бих препоръчал някаква за шевни машини. (мисля че има тема в която се говори много за смазките)
Аватар
lord_chuldarkar

Мнениеот noncho » Сря Юли 06, 2016 1:51 pm

И на моя шокблейз имах пукане като покарах малко - изчезна със смяната на педалите :beer:

Между другото понеже имаше питания най-накрая го премерих - точно 13 кг е в момента, като ~150 грама са светлините и ~250 грама педалите.
Значи обявеното за R7 Team T9 2013 тегло 12.1кг за най-малката рамка(с която съм) е по-скоро пожелателно или важи за 26" модела. Все пак съм доволен, може да се опитам да понамаля теглото.
Моите снимки @ http://www.NonchoILiev.com
Аватар
noncho

Рейтинг: 1285

Мнениеот hellp » Сря Юли 06, 2016 2:32 pm

viewtopic.php?f=4&t=72640
Това е темата за смазките на вериги. Доколкото си спомням, най-често се препоръчва чистене на верига чрез сваляне и потапяне в газ или meglio (но не често), а за смазване - тефлоново масло/спрей. Смазките можеш да ги ползваш и за дерайльори и невъздушни вилки (въздушните според някои нямат нужда от смазване на стеншъните, само забърсване след всяко каране със сух парцал, аз само ги забърсвам със салфетка).
hellp

Мнениеот dsd » Сря Юли 06, 2016 2:37 pm

hellp написа:http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=72640
Това е темата за смазките на вериги. Доколкото си спомням, най-често се препоръчва чистене на верига чрез сваляне и потапяне в газ или meglio (но не често), а за смазване - тефлоново масло/спрей. Смазките можеш да ги ползваш и за дерайльори и невъздушни вилки (въздушните според някои нямат нужда от смазване на стеншъните, само забърсване след всяко каране със сух парцал, аз само ги забърсвам със салфетка).

Благодаря много ! Аз мисля да я мия с вода и търкане с четка за зъби.
Аватар
dsd

Мнениеот Alexi » Сря Юли 06, 2016 3:05 pm

с вода няма да стане ..
Аватар
Alexi

Мнениеот dsd » Сря Юли 06, 2016 6:01 pm

Alexi написа:с вода няма да стане ..

Ами прочетох някоя и друга тема и ще взема и обезмаслител. В някакъв съд ще сложа веригата и ще я потопя в обезмаслител за няколко часа. После ще подсуша и ще смажа.
Аватар
dsd

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Юли 07, 2016 7:58 am

5-10 минути е предостатъчно, ако още 'хрупа' като усуча веригата повтарям отново но рядко оставям толкова да се омърля. Като приключа, изплаквам много добре, подсушавам внимателно и я закачам на простора до чорапите да се попече на слънце. Още по добре ако имаш компресор, по бързо се подсушава.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот eMcKu » Чет Юли 07, 2016 9:22 pm

ЧестоНеадвкватен написа:
donpeev написа: Набийте си го в тиквиите: това, че харесвате примерно 26 не означава, че е по-хубаво и ,че се харесва на другите. Тоя размер е умряла история вече.

180см съм наскоро слезнах от 27.5 на 26 и се преродих. То можело да се завива :bowdown: Повече 27.5 никога! Да не говорим за тая изгъзица 29". След някоя друга година ще върнат 26 като 'нов' стандарт като го нарекат 26+ или някаква такава изгъзица колкото да не излезе че са сгрешили. Не случайно се задържа толкова дълго като стандарт а защото работи.

Проблемът със завиването не идва от колелото ;)

Alexi написа:

а ти имаш генерален проблем и бих те посъветвал да спреш да даваш акъл, тъй като си доста некомпетентен :)
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри