Крива гума Schwalbe Rapid Rob! Помощ!!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Крива гума Schwalbe Rapid Rob! Помощ!!

Мнениеот Кирил Кирилов » Пет Юли 22, 2016 12:39 pm

Здравейте,колеги ! Да попитам някой взимал ли е такава гума Schwabe Rapid Rob ,защото аз миналата седмица си закупих и вчера обърнах внимание,че е крива (при поставянето имаше лека кривина,но мислих че ще се оправи).Да не говорим,при спуснато положение(без въздух) е като найлонова торбичка.! Аз ли съм попаднал на кофти гума или просто всички са такива?? Поздрави :beer:
Кирил Кирилов

Рейтинг: 1200

Re: Крива гума Schwalbe Rapid Rob! Помощ!!

Мнениеот Kobeto » Пет Юли 22, 2016 12:55 pm

Можеш ли да пуснеш снимки да я видим
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот moridinbg » Пет Юли 22, 2016 1:30 pm

Седи на криво? Може да намажеш борда на гумата със сапунена вода, като се издуе ще се размести.
Като найлонова торбичка - мека е? Такава гума си взел. Различни модификации на един модел има, с различни смески, различни стени, различно тегло.
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот L&R » Пет Юли 22, 2016 1:54 pm

Schwalbe гуми ако не намежеш стените при монтаж със сапунена вода или специален разтвор за монтаж се издуват неравномерно върху каплата, предполагам и други марки имат тези наклонности, но за швалбето е 10 от 10.
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Мнениеот Кирил Кирилов » Пет Юли 22, 2016 4:05 pm

Лошото е че съм карал вече две седмици с крива гума и мисля , че няма да има оправяне. :banghead:
Кирил Кирилов

Мнениеот Kobeto » Пет Юли 22, 2016 4:53 pm

Освен със Швалбе, с други гуми не съм карал. Предните бяха Смарт Сам и съм ги свалял десетки пъти да лепя спукани вътрешни. Никога не съм мокрил при монтажа и никога не са ми заставали на криво. Бяха много тънки като материя - нещо като плат. Пукаха се при най-малките трънчета. НО: При монтаж задължително вътрешната леко напомпана. След края на монтажа започвам да помпя малко по малко и да пускам гумата от височина около 20-30 см. да подскача. Сега пак съм Швалбе - Ноби Ник. Още не съм ги демонтирал от каплата, но съм сигурен, че и при тях няма да се налага мокрене със сапунка. Да не се е получило някакво прегъване, усукване, прещипване на вътрешната гума и да не издува равномерно? Демонтирай, огледай и монтирай пак. Ако е външна гума от железарията за 5 лева, мога да се съглася да е крива и да има проблеми, но Швалбе или някаква друга марка ... И все пак, направи 2-3 снимки с телефона и дай да видим какво става. Така само с обяснения и разсъждения на сляпо не върви работата. :beer:
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
Аватар
Kobeto

Мнениеот Кирил Кирилов » Пет Юли 22, 2016 6:59 pm

Здравейте отново! Направих го това със сапунката и гумата се изправи, но сега започна да се мърда нагоре-надолу :dontknow: ?!! Ето и гумата
rsz_dsc_2288.jpg
(319.23 KiB) 356 пъти
. Някоя техника още да ми кажете! :D :beer:
Кирил Кирилов

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Съб Юли 23, 2016 10:20 am

Какво ще рече да мърда нагоре-надолу? Да се върти около каплата ли? Май си попрекалил със сапунката :D Измии хубу и само с вода или пробвай съвета на Kobeto. На сухо рядко ми се получаваше да легне като хората но с малко водица и 'мамата' си идваше на място.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Kobeto » Съб Юли 23, 2016 10:39 am

Ако не успееш да се справиш, по добре вземи гумата и каплата и иди в някой сервиз. Ако има проблем, поне ще ти кажат къде е точно. :beer:
Аватар
Kobeto

Мнениеот Кирил Кирилов » Нед Юли 24, 2016 1:09 pm

Здравейте отново! :beer: Това движение нагоре на гумата се получава от това, че цялата гума е така
rsz_dsc_2319.jpg
(268.08 KiB) 343 пъти
, само на едно място е така
rsz_dsc_2322.jpg
(236.95 KiB) 326 пъти
. :bowdown: Как да изкарам и тази част,за да е навсякъде равна?? С две думи гумата е хлътнала и като завъртя се вижда това движение нагоре-надолу! Поздрави!!! :beer:
Кирил Кирилов

Мнениеот moridinbg » Нед Юли 24, 2016 1:15 pm

Бордът не ти е легнал като хората. Ако трябва я свали и пак я сложи и след това я напомпай до 3-4 атмосфери, пусни я няколко пъти от метър да тупне и след това спусни до каквото налягане караш.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Кирил Кирилов » Нед Юли 24, 2016 5:56 pm

А как да разбера дали е легнала на борда? :D
Кирил Кирилов

Мнениеот Ozzie » Нед Юли 24, 2016 6:12 pm

'ми като я погледнеш спрямо ръба на шината, трябва да е равномерно разположена навсякъде
Надявам се да имаш добро око и добър окомер.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Кирил Кирилов » Нед Юли 24, 2016 7:04 pm

Всъщност на гумата имам един кант. На една от снимките се вижда,той трябва или не трябва да се вижда.
Кирил Кирилов

Мнениеот moridinbg » Нед Юли 24, 2016 9:29 pm

Това, което виждаш на снимка 2319 НЕ трябва да се вижда, както е на снимка 2322.
Аватар
moridinbg

Мнениеот HHristov » Пон Юли 25, 2016 8:21 am

По-скоро обратното. На снимка 2319 е добре легнал борда.
HHristov

Рейтинг: 1460

Мнениеот Kobeto » Пон Юли 25, 2016 9:11 am

Според мен допускаш грешка при вътрешната гума. Ако тя е Ок. Би трябвало да издуе равномерно и външната да си легне без някакви допълнителни 'настройки'. От '94 година карам колелета (стоманен BMX, стоманен бегач, ал. Твърдак и сега мека рамка) и сам си сменям гумите, но такъв случай не помня да съм имал. :beer: Отново те съветвам да посетиш сервиз.
Аватар
Kobeto

Мнениеот Петър Велков » Пон Юли 25, 2016 10:06 am

Бордът на гумата се намества лесно като след монтаж на вътрешна се помпа частично, така че да може с ръка без особени усилия да се огъва външната.

Тук се вижда как: https://youtu.be/ueGfr70TJBQ?t=6m59s

В крайна сметка, грапавият кант от първата снимка трябва да се вижда равномерно по целия ръб на шината.
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот Кирил Кирилов » Пон Юли 25, 2016 11:29 am

Май борда на гумата ми е крив и затова не може да легне на шината равномерно! Какво мислите? :beer:
Кирил Кирилов

Мнениеот penmark » Пон Юли 25, 2016 11:46 am

Мислим да намажеш хубаво бордовете със сапунена вода и да помпиш до 3,5 амт за да излезе навсякъде хубаво. x6 е широка шина, затова захапва борда и без сапун, трудно ще излезе.
Аватар
penmark

Мнениеот Кирил Кирилов » Пон Юли 25, 2016 7:27 pm

Окей,всичко изпълних, но тоз тъп борд не ляга на тази шина !!! :banghead: Явно ще се ходи на сервиз! :D
Кирил Кирилов

Мнениеот billclinton » Пон Юли 25, 2016 7:46 pm

Абе какъв сервиз бе колега - виж Петър Велков ти е казал точно какво да направиш ,в сервиза нищо повече не могат да направят.Спадане и припопване на гумата му е майката
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот Вилката » Вто Юли 26, 2016 10:25 am

Имал съм много тежък случай на проблемно Швалбе Ноби Ник. Там се оправяше с омазване на борда на гумата и с помпане до 6 бара :bigeyes:
Сега пак имам Ноби Ник, който е склонен да не ляга добре. Последния път го изправих, като го покарах 1-2 км на около 1 бар, за да се понамести, а после на компресор до 5 бара, без омазване.
Аватар
Вилката

Мнениеот Кирил Кирилов » Вто Юли 26, 2016 2:02 pm

Колеги,благодаря ви за съветите!!! Последния опит се указа успешен :beer: :beer: . Сапунисъх много добре шината и борда и яко помпене до 7 атмосфери (мислих си че ще гръмне,ама издържа) и гледам пак крива и само като я тупнах, ама леко (около 20 см височина я пуснах) и като изгърмя (викам да не гръмна) :beer: Врътнах я да видя какво става и гледам изправена (има много малко отклоняване, ама мисля че с карането ще си легне идеално :xx(: След някой ден ще кача клип,за да я видите и да дадете по едно мнение!! Поздрави!!! :agree: :beer:
Кирил Кирилов

Мнениеот Bace_kz » Сря Юли 27, 2016 10:29 pm

Налягане над 4 бара е прекалено високо и нека всеки на собствена отговорност да помпа гумите си над 4 бара. Особено много трябва да се внимава с леките шини, за които дори и 3 бара са много ! На всяка гума и шина производителят е описал минималното и максималното налягане, което издържа даденият компонент.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот Вилката » Чет Юли 28, 2016 7:41 am

В случая става въпрос за кратки натоварвания, и според мен всяка "маркова" гума, която няма увреждания или не е прекалено стара, ще издържи 7 бара за няколко секунди.
А какво може да се случи на шината при три бара(че и при 7), не зная :dontknow: За много хора това е налягането, при което си карат задната гума.
Иначе наистина е важно да сме наясно с това какво може да се случи, ако гумата случайно не може да издържи тези налягания. Виждал съм гума за под 10 лв как гърми... от бензиностанцията помислиха, че е атентат :D
Аватар
Вилката

Мнениеот MIKEY MOUSE » Чет Юли 28, 2016 8:09 am

Само да допълня/от личен опит-надявам се достатъчен за мнение по въпроса/:
За разлика от пишещите тук и малка част от велобратството , по-масовата част от велолюбителите /а казват и част от нацията/ са с ниска покупателна способност /говорим за вело- части, аксесоари и консумативи / - в резултат, или следствие- търговците се съобразяват с този факт.
Внасят се и се продават масово стари гуми /не стари ,а залежали по чужди складове /-всяка гума трябва да има ясно обозначение на датата на производство/. Внасят се масово маркови гуми с ниско качество, или партиди със скрити дефекти-никой ни ти казва -купуваш щастлив ,монтираш, помпиш и ... после- " виж кво стана ". :dontknow: Внимавайте!

ПП Само едно допълнение-леките гуми с кевларен кабел се продават сгънати , а много често престояват така с години и ...нали се досещате...
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Alexi » Чет Юли 28, 2016 8:17 am

аз купих гуми от голям онлайн магазин вероятно с милиони месечен оборот ,едната е леко крива :evil: ама мене тия неща не ме вълнуват особено карам си я така
Аватар
Alexi

Мнениеот Boyan1984 » Чет Юли 28, 2016 8:36 am

Забелязах че и мойта предната кривее, даже се чудих дали каплата ми не е крива, ама се оказа че е от гумата....Леко, но все пак се вижда.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Kobeto » Чет Юли 28, 2016 9:17 am

Колко да е стара една гума?! На етикета пише кога е произведена. Освен това, ако е много стара си личи, при разглеждане отблизо. А ако е седяла много дълго време сгъната, пак няма как да не си личи. Като казвам дълго, считайте години наред. За скритите дефекти съм съгласен. Но за гума, на която пише 3,5 бара макс. Да се помпа на 6-7 дори за малко ... Това го наричам издевателство. Все едно да си напомпаш шока или вилката + още 2/3 над капацитета, дори за малко. Аз лично не бих карал с вече претоварван компонент
Аватар
Kobeto

Следваща

Назад към Веломеханик