Превоз на колело с БДЖ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Превоз на колело с БДЖ?

Мнениеот Bobdweller » Сря Авг 03, 2016 10:56 pm

Здравейте,

Наскоро разбрах за предлагана услуга от БДЖ, с която да си транспортираш колелото почти във всеки влак само за 2лв!

Поразтърсих се в нета и попаднах на някои теми тук от преди 5-6 години, където отзивите за услугата бяха окей.

Интересно ми е дали някой от вас наскоро я е използвал и дали би искал да сподели всичко наред ли е било?

Много ми се иска да отида до Варна с колелото и там да си джиткам напред-назад. :D

Работата е там, че е много скъпо електрическо такова и много ме притеснява да не ми го строшат или задигнат... :/

Четох, че имало как в най-предния или заден вагон да се качи. Това важи само когато няма товарителен вагон или?

Бих предпочел да мога да го кача в някой от вагоните и да си седя при него през цялото време.

Като цяло ще са ми от ползва всякакви мнения, съвети и отзиви!

Предварително благодаря! :)
Аватар
Bobdweller

Рейтинг: 1200

Re: Превоз на колело с БДЖ?

Мнениеот Speedmaster™ » Сря Авг 03, 2016 11:19 pm

Пътувам често с влак и велосипед,таксата е два лева за велосипеда.При старите вагони най често те карат да е в последния вагон до таолетната,има къде да се заключи на вертикални дръжки.В новите вагони сименс най често се слага до вратите,облата част на тоалетната или непосредствено при влизане в вагона има сгъваеми столчета подобни на театър и при малко пътници може да се помести там.Имам някакви снимки с много лошо качество и мога да посоча визуално горе изброените.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот TonyJ » Сря Авг 03, 2016 11:29 pm

Другата опция е да го изпратиш с Еконт до техен офис във Варна, но ще е по-скъпо, към 10-12 лв. Аз съм пращал така до Бургас доста пъти, колето го увиват в стреч фолио да не се драска и не съм имал никакви проблеми. Може и да го застраховаш.
TonyJ

Рейтинг: 1360

Мнениеот Bobdweller » Сря Авг 03, 2016 11:32 pm

Speedmaster™ написа:Пътувам често с влак и велосипед,таксата е два лева за велосипеда.При старите вагони най често те карат да е в последния вагон до таолетната,има къде да се заключи на вертикални дръжки.В новите вагони сименс най често се слага до вратите,облата част на тоалетната или непосредствено при влизане в вагона има сгъваеми столчета подобни на театър и при малко пътници може да се помести там.Имам някакви снимки с много лошо качество и мога да посоча визуално горе изброените.

Благодаря за отзива, Speedmaster!
Дори и с лошо качество да са, всякакви снимки ще са ми от полза, така че ако не ти е проблем, можеш да метнеш една-две насам. :)

TonyJ написа:Другата опция е да го изпратиш с Еконт до техен офис във Варна, но ще е по-скъпо, към 10-12 лв. Аз съм пращал така до Бургас доста пъти, колето го увиват в стреч фолио да не се драска и не съм имал никакви проблеми. Може и да го застраховаш.

Хм, не се бях сетил за това. Определено ще разуча повече. 10-12лв изобщо не са много пари.
Аватар
Bobdweller

Мнениеот TonyJ » Сря Авг 03, 2016 11:34 pm

Е, спрямо 2 лв. са 5-6 пъти повече :D Но поне не го мислиш, пращаш го вечерта и сутринта в 9:00 е в офиса и те чака. А най-хубавото е, че няма да се разправяш с киселяците от БДЖ, нито с недоволни пътници, на които евентуално ще пречиш.
TonyJ

Мнениеот Bobdweller » Сря Авг 03, 2016 11:45 pm

Така е, така е. Къде къде по-спокойно ще ми е просто да отида да си го взема от офиса им, а и щом мога да го застраховам - няма никакви поводи за притеснения. :)

Май така ще си го пратя директно по Еконт, хехе.
Аватар
Bobdweller

Мнениеот Kobeto » Чет Авг 04, 2016 12:30 am

Оня ден попитах един кондуктор за превозването на байкове, понеже вчера ми се наложи. Отговорът му беше 2 лева без значение от дистанцията
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот Speedmaster™ » Чет Авг 04, 2016 6:52 am

Изображение
Изображение
Две снимки в старите и новите вагони,правени са с телефон за педесет лева и са от информативен характер.
Аватар
Speedmaster™

Мнениеот victortrt » Чет Авг 04, 2016 9:40 am

Еконт вземат на килограм, за около 15 кг е около 10-12 лева. Няма пречка да го пратиш от теб на теб
Ел. колело може да тежи повече.
Само помолете са внимават с фолиото, че остава после лепило, което трудно се маха и лепи мръсония.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Speedmaster™ » Чет Авг 04, 2016 10:28 am

Моето ел.gazelle тежи 23,8 кг.и от офис-офис ми взимат 4,50+0,53лв.за всеки следващ килограм =16,69лв.Мога да ви покажа линк с цените на Еконт,случвало ми се да ми взимат и повече при офис в курорт,наскоро връщах палатка и др.от кръговото в Слънчев Бряг и ми взеха с три лева в повече.
Аватар
Speedmaster™

Мнениеот donpeev » Чет Авг 04, 2016 12:02 pm

Да, но транспорта (не на колело, а на човек) в БДЖ е ужасен, особено до морето. По добър вариант е наистина Еконт, а пък тялото може със сподеено пътуване - излиза най-евтино и бързо.
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот TonyJ » Чет Авг 04, 2016 5:18 pm

То аз и себе си бих изпратил с Еконт вместо да си причиня мъката, наречена БДЖ :D
TonyJ

Мнениеот Kobeto » Чет Авг 04, 2016 5:42 pm

TonyJ написа:То аз и себе си бих изпратил с Еконт вместо да си причиня мъката, наречена БДЖ :D

Много си прав :D Освен, че е брутална жега, закъсняват с по 120-160 минути някой път. Случвал съм и на 180 мин. Ама си пътувам с тях от 2007 година. Редовно пътуващите с БДЗле или развиват корава психика, или врътват. Даже ся пътувам с едни БДЖейци и ... не са добре завалийките. Ако не сте готови да пътувате с железниците, не рискувайте. По-добре в кашон и с Еконт :rofl:
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
Аватар
Kobeto

Мнениеот Vatman » Пет Авг 05, 2016 9:00 am

Връзването на колело в края на вагона (или в началото) е крайно неудобно дори и за 1 колело. Вертикалните тръби до вратите не са подходящи и колелото пречи на пътниците да се качват/слизат/ползват тоалетната. Връзването за дръжките на задната/предната врата също е неудобно. Следователно става за къси разстояния само в краен случай... просто ако няма отделен вагон, пригоден за такава цел не е препоръчително... Скоро возих колело 50 км и макар, че бях сам в целия вагон, пак беше неудобно и кондуктора дори ми позволи да го вкарам в купето...
Vatman

Рейтинг: 1390

Мнениеот Vorac » Пет Авг 05, 2016 5:22 pm

Само мен ли ми доставя удоволствие да се возя с колелото във влак? Явно.

Искам да добявя още едно предупреждение към изредените по-горе. Тази година има маса ремонти и много лиинии включват прекачване на автобус. Там не пускат с велосипед (то и за седящите няма място, пестят от бройка рейсове). Това го пише в онлайн разписанието, може и да се пита на живо.

Относно безопасност. По принцип си го връзвам за дръжките най-отзад. Случвало се е да пътуваме двама души с велосипеди за по маса пари и да не ги заключваме изобщо. Токова мъка е да се натаманят заедно, че да се извади едното или двете за по-малко от минута су е направо невъзможно.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот MartinBG » Пет Авг 05, 2016 5:43 pm

Vorac написа:Само мен ли ми доставя удоволствие да се возя с колелото във влак? Явно.

Чак удоволствие не бих го нарекал (освен когато има специален вагон за велосипеди :agree:), но и аз предпочитам да ползвам влак за мен + велосипед, отколкото автобус.
Веднъж ми се случи да попадна на кисел кондуктор, но бяхме с 3 велосипеда в един от новите влакове и там наистина е трудно да се поберат без да пречат.
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот radeviq » Пет Авг 05, 2016 10:37 pm

Бил съм сам, били сме големи групи но важните неща са няколко.

Винаги задължително си взимате билет за колелото.

Ако има товарен вагон БДЖ носи отговорност ако нещо му се случи. Качвате го, връзвате го и щракате една снимка. Пътувате спокойно.

Ако няма товарен вагон намирате кондуктора и го питате къде ще е най-удобно, с усмивка разбира се. Винаги се разбираме. Също имам и готовност на всяка гара, да стана и да го преместя, ако пречи. При прекачване с автобус го качвате в багажното. Случвало ми се е, нямаше проблеми.

Преди месец пътувах с колело и в теснолинейката. Най-отзад, с прибрано настрани кормило и всичко беше Ок.
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот kotseto » Съб Авг 06, 2016 10:31 pm

В новите влакчета пътувах скоро (Радомир - София).
Места за колелета няма, но ако гумите ви не са много широки може да използвате дръжките от двете страни на вратите.

Изправяте колелото, вкарвате гумата между дръжката и стената и voila - седи си така! За съжаление моите гуми (2.4) нямаше как - няма достатъчно място. Но повечето XC колела не би следвало да имат проблеми. Когато се качих имаше вече едно колело опряно така ;)
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот maionezata » Нед Авг 07, 2016 12:58 pm

Пътувал съм доста и то в сякакви влакове и никога не съм го заключвал.
Винаги ми е или пред погледа или пътувам прав до него (в препълнен влак до вратите, но го свалях на всяка спирка за да могат другите хора да слезнат и да се качат).

Пътувал съм и с него в товарния вагон. Беше пълен с колела и хора (макар че в тоя вагон нямат право да се возят хора, май).
Возил съм го и със свален предна гума в багажно отделение на автобус. Там е обаче договорка с шофьора, има такива които отказват да качат колело, ако има много багаж, но за 5 лева склоняват и вече не са толкова кисели.

Готино приключение си е да си с колело във влак. Ако пък можеш и не ти е чак толкова драма, си го вземи с теб и пътувайте заедно. А и винаги да яхнеш колелото директно от влака е било много яко чуство, за мен поне.
maionezata

Рейтинг: 1235

Мнениеот cyclopz » Нед Авг 07, 2016 5:45 pm

Еконт все пак превозват какво ли не, и нямат лично отношение - на мен ми превозваха мотор, и бяха смачкали резервоара от натискане с други вещи, които са превозвали - ако ти се падне нещо тежко и ръбато до колелото, не се знае какви щети ще имаш.
Аватар
cyclopz

Рейтинг: 1372

Мнениеот Speedmaster™ » Нед Авг 07, 2016 6:36 pm

Страничен отговор...може да посетите PDR център и да се справят с щетата от дадения натиск.При мой автомобил деайстваха подобно на видеото метод,в почти всеки по голям град има такъв а и в нета продават комплект ако мислите че ще справите сам.
http://youtu.be/YqxP8fAgxWQ
http://youtu.be/tVDtX3_CIaw
Аватар
Speedmaster™

Мнениеот Speedmaster™ » Вто Сеп 13, 2016 3:07 pm

Изображение
Днес се разходих до Пловдив и направих снимка на въпросните сгъваеми седалки,пътуването бе забавно поради липса на пътници.Влака не бе от бързите но вдигна по данни на GPS,147km/h.Дано съм помогнал с още едно местоположение в новите вагони.
Изображение
Аватар
Speedmaster™

Мнениеот Tsvetan » Вто Сеп 13, 2016 7:56 pm

Редовно транспортирам байка от Пазарджик до Асеновград или от Варвара - Велинград - Аврамово по теснолинейката и досега не съм имал проблем, а и услугата е само 2 лв., но винаги ми е пред очите
Tsvetan

Мнениеот Speedmaster™ » Пон Сеп 19, 2016 11:57 am

Изображение
Пътувах до Враца и открих още две места за велосипед,едното липсва като снимка поради по малкото пътници и ме накараха да го махна от там защото затвориха вагона.На снимка е от старите вагони и го поместих до три сгъваеми пейки,като при кино.Този влак се движи с 82км/ч max,и имаше проблем при слизане,велосипеда буквално го държах в въздуха за да мога да го пусна от вагона на дадения коловоз.Също ми направи внимание че с БДЖ пътуват доста странни хора и не трябва да им се обръща много внимание...като цяло си заслужава от към приключение с влак и велосипед.
Аватар
Speedmaster™

Мнениеот lord_chuldarkar » Пон Сеп 19, 2016 1:23 pm

Аз съм пътувал 4 пъти с велосипед с БДЖ
ВТ - Плевен: от ВТ до Горна беше някакъв доста стар вагон с 3ма пътници и го вкарах вътре (без купета беше вагона), от горна до плевен беше бивш вагон ресторант и контрольора каза да го мушна където са масите
Плевен - ВТ: до горна беше бившия експрес май имало товарен вагон ама ги вързахме отзад (тогава бях с още 2ма души), от Горна въпрек и че почти нямаше хора контрольорката правеше фасони
ВТ - Дряново
ВТ - Казанлък - и при двете бяхме група отзад се слагат и една от вратите на последния вагон става неизползваема, ама нямаше къде другаде да ги сложим.

По наредбата им за пътуване колелетата трябва да са в товарния вагон, ако няма в последния и струва 2лв независимо от дистанцията.
Като цяло съм доволен, понеже мога да ида с влак до майната си и после да се прибера с колело до ВТ.
Аватар
lord_chuldarkar

Рейтинг: 1230

Мнениеот victortrt » Пон Сеп 19, 2016 1:56 pm

А защо направо не слизаш и се качваш на Горна Оряховица, колко са 10-12 км за колелото :beer:
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот lord_chuldarkar » Пон Сеп 19, 2016 4:26 pm

victortrt написа:А защо направо не слизаш и се качваш на Горна Оряховица, колко са 10-12 км за колелото :beer:

Първия път влака беше доста рано и идеята беше от Плевен да тръгна с колелото, та беше важно да съм навреме в Горна :)

Инак всички главни пътища между Търново и Горна ги избягвам и остава качване през Ксилифор или Лясковския манастир (зависи от посоката)

П.П.: последния път като пътувах реших дистанцията от ВТ до Плевен да я взема с колело и после да стигна закъдето съм тръгнал, тук обаче иде реч за шосейка, че с МТБ-то ще се изгърбя здраво :)
Аватар
lord_chuldarkar

Рейтинг: 1230

Мнениеот Kobeto » Пон Сеп 19, 2016 6:01 pm

Вие поне имате възможност да си возите байковете в празни вагони.
Ако реша да ида до Бургас имам две възможности. 1. Да вляза в претъпкан софийски влак и колелото ми да пречи в коридора и за тоалетната и да седя при него прав да го местя и да го пазя да не избяга. 2. Пътнически влак с 2 вагона (каквито има, с купета, без купета), претъпкан с работници, защото ги пускат само сутринта до 8 часа, без място за багаж. 3. Автобус на БДЖ след 8 часа(щото има и много такива, даже преобладават) - тази възможност не се смята даже, защото автобусите минават през едни пътища, дето на места няма и асфалт. В багажното колелото ми ше стане на купчина алуминий.
Ако искам да тръгна в посока Сливен, Ямбол - възможностите пак са като горните, но влакът идва претъпкан от Бургас.
Ако искам да пътувам за Пловдив или София - единствена възможност е претъпкан бърз влак със вагон за багаж и аз да пътувам в този вагон, че колелото да не избяга. А дали този влак ще дойде с такъв вагон никой не знае. Купуваш билет и си чакаш късмета.
Скоро щях да ходя в Бургас и избрах да пътувам с бърз влак. От касата ми казаха, че имало вагон за байка, на края на композицията. Отивам и греда. Нито отпред, нито отзад. Едвам се качих. В коридора чанти, хора ... Добре, че ми се обадиха да не пътувам, та карането се премести другаде. Естествено билетите ... на пясъка.
А само преди 2-3 години, когато нямаше автобуси на БДЖ и си вървяха само влакове, съм си пътувал сам в цял вагон. Дет се вика ... няма кой да напсуваш.
Аватар
Kobeto

Мнениеот Lucky Loser » Пон Сеп 19, 2016 6:51 pm

Еконт винаги е вариант и цената не е такава, че да ти одере кожата. За моята HT 2-ка все е било ~10 лв.

Но да се върна на въпроса с влаковете. Когато е имало товарен вагон, никога не съм имал проблеми. Всеки път е имало стойки за велосипеди, вдигам си колелото, закачам за гумата и си пътувам кат' първия пич :) Но да... КОГАТО е имало .. :)
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Рейтинг: 2000

Мнениеот Speedmaster™ » Пон Сеп 19, 2016 10:07 pm

Изображение
Днес се возих до Ямбол с "бързия влак" и вагона бе по широк с климатик и седалки като автобус,буквално в целия влак имаше едно място за велосипед,задните врати до wc.После имах прикачване и се качих от новите вагони,в този имаше сгъваеми столчета едно срещу друго 9+4 на брой,ще се хванат при липса на пътници 6 броя колела.Измислих си ново хоби,пътуване с влак+велосипед,разходка в града,следващия ден друга дестинация.Приятни мигове с БДЖ.!
Аватар
Speedmaster™

Следваща

Назад към Общ форум