Cross Fusion Lady27.5 "-олекотяване

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Cross Fusion Lady27.5 "-олекотяване

Мнениеот evas » Пон Авг 08, 2016 8:21 am

Здравейте!
От няколко дни съм с Фюжън Лейди 27.5" -карала съм го 10 км черни пътища и 20 км асфалт.За моята височина 1.62м ми идва тежко и тромаво,че и високо,макар да е с рамка 400мм. Кормилото също ми е голямо.Всичко това го установих след двете карания по различни терени,в магазина нямаше как да преценя кое как ми пасва.
Възможно ли е да се сменят каплите с 26"или да сложа олекотени гуми 27.5",но по-тесни? Рязане на кормилото с х 3 см от двете страни , рязане на колчето на седалката ?
Нямам нужната компетентност,затова моля за мнение и съвет. Колелото ми струва 540 лв,2 год гаранция ,ако не може да се олекоти ,бих го продала.
Благодаря предварително!
evas

Рейтинг: 1200

Re: Cross Fusion Lady27.5 "-олекотяване

Мнениеот carmo » Пон Авг 08, 2016 12:53 pm

Може да питаш дали е възможно да се откажеш от покупката -понеже ти е неудобно. Не е минала седмица. От друга страна дамските МТВ алтернативи не са никак много. Ако решиш да го задържиш и нагодиш към себе си, рязането на кормилото и колчето за седалката не са проблем, но може в магазина да помолиш да ти подменят колчето с по-късо и особено лапата за кормилото с аналогичен модел, но по-къса. Не вярвам да ти откажат. Може и по-тънки гуми 27,5" да имат. Ако тръгнеш да сменяш с 26" там инвестицията ще е по-сериозна и едва ли си струва, но технически е възможна, макар и с някои нежелани аспекти.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Alexi » Пон Авг 08, 2016 1:30 pm

олекотяването е скъп процес ,за 540 лв е нормално да е около 15 кила .. за да стане примерно 12 ще ти коства поне още 500 лв - леки капли и гуми ,по лека ( и работеща ) вилка втора ръка и то че новите са по 600-800 лв и някои други дреболии които вече са по евтини ..
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот evas » Пон Авг 08, 2016 3:15 pm

Благодаря за съветите ! Но как бих могла да се откажа от покупката,при положение ,че колелото е карано?
Ще пробвам да го продам. Мога ли да го пусна в съответната тема за продажби?
evas

Мнениеот Ozzie » Пон Авг 08, 2016 3:27 pm

evas написа:Но как бих могла да се откажа от покупката,при положение ,че колелото е карано?

Мисля, че е уредено в закона за защита на потребителите. Първо проучи този въпрос, след това говори в магазина лично. Ако ти се опъват - комисия за защита на потребителите. Така поне е сигурно, че ще си върнеш сумата на 100%.

evas написа: Мога ли да го пусна в съответната тема за продажби?

Да, няма ограничения да пуснеш обява за продажба тук в съответния раздел (спазвайки изискванията за публикуване на обяви), но в такъв случай може да разчиташ да си възстановиш 75% до 85% от стойността, дори и да е карано само 40-50 км.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hatamoto » Пон Авг 08, 2016 3:28 pm

@evas

Бях решил да взимам такова колело на приятелката ми, и ме спряха доста от нещата, които коментираш.
За тези пари няма как да получиш леко колело.
Теглото ще промениш с покупка на скъп велосипед - по-добре от инвестиране в части. И като пари, и като време - освен цената на частите, ще трябва да предвидиш и цената на труда за подмяната на компонентите.

Освен изброеното от теб, маневреността би променила чрез:
1. Смяна на лапата с по - къса (60 мм. мисля, че ще бъде ОК!). Препоръчвам да не се коригира ширината на кормилото преди смяната на лапата. Може да се установиш че всичко е ОК след това.
2. Сваляне на лапата до конусовидния спейсър на чашките.
3. Ако при 2 има подобрение, но не е достатъчно, може да се пробва обръщане на лапата надолу.
4. Ако при 3 има подобрение, но пак не е достатъчно, могат чашките да се сменят с комплект без коносувиден спейсър.
5. Ако след 2, 3 и 4 (в случай, че го направиш) въпреки подобрението, няма очаквания пробвай с право кормило, не с такова с издигане.
Може да си поиграеш и с още по - къса лапа, но бюджета отива още по - нагоре.

Все пак обмисли какво ще правиш с велосипеда преди да предприемеш гореописаните действия.

Поздрави!
hatamoto

Рейтинг: 1230

Мнениеот victortrt » Пон Авг 08, 2016 3:32 pm

То за можене можеш, но правилата изискват и реална снимка.
А понеже е дамско е по-добре да се пробваш и в ОЛХ с оглед по-широка аудитория.
Ако твоето колело е моделът с механични дискови спирачки, то не му търси повече от 500 лева.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот evas » Пон Авг 08, 2016 3:34 pm

Благодаря на всички още веднъж! Ще пробвам първо в магазина,после-продажба. Склонна съм да го продам на загуба,стига някой друг да го ползва с удоволствие.
evas

Мнениеот evas » Пон Авг 08, 2016 3:54 pm

Колелото е с хидравлични дискови спирачки,2015 г, реално струва повече,но ще го мина фирмен разход,затова казвам 540 лв цена.
Eто го:
http://velosiped.bg/cross-fusion-lady-2 ... l-mat.html
Ако е редно да кача снимки в тази тема ,ще сложа
evas

Мнениеот Ozzie » Пон Авг 08, 2016 4:00 pm

Ако ще го пускаш за продажба, правилния раздел е >>този<<.
Съкратения вариант на правилата за публикуване на обяви е в червеното поле над обявите.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот Ozzie » Пон Авг 08, 2016 8:42 pm

@evas
Много сбъркана ми се вижда геометрията на тази рамка, гледайки снимката в пазара:
download/file.php?id=89260
Ниска седалкова тръба, високо чело. За капак са набутали около 4 см. спейсъри под лапата и са сложили лапа май на принципа "к'вото има".
Като гледам е поне 110 мм. (може и 120 да е).

Както каза @hatamoto
1. Смяна на лапата с по - къса (60 мм. мисля, че ще бъде ОК!). Препоръчвам да не се коригира ширината на кормилото преди смяната на лапата. Може да се установиш че всичко е ОК след това.
2. Сваляне на лапата до конусовидния спейсър на чашките.

може да ти реши проблема с удобството. Както и колче за седалката без изнасяне.
Уви, готовите решения не винаги са оптимални за всеки човек и понякога се налагат дребни промени.
Аватар
Ozzie

Мнениеот evas » Вто Авг 09, 2016 5:38 am

Момчета,много ми помагате! Всичко това ще го говоря с продавача довечера,поне да ми даде правилните компоненти.
evas

Мнениеот carmo » Вто Авг 09, 2016 9:41 am

Реално колелцето ти е добро за парите си и ще е направо подарък за този който го купи, но ти за 5 стотака едва ли ще си намериш по-добро. Първо се огледай за алтернатива и ако не откриеш, то сегашното лесно може да се настрои за твоя ръст.
Вземаш си такава лапа http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... ma-50.html (управлението на байка ще стане доста по-директно) и я слагаш над спейсърите. Ако кормилото ти е високо, я местиш под една или няколко от тях. Като намериш правилната позиция на лапата и има спейсъри над нея (и ако те дразнят), може да отрежеш и стержена на вилката. Ширината на кормилото също може да скъсиш, но първо провери с колко. Разхлабваш командите и ги местиш навътре до огъването, след което ги стягаш отново. Караш малко като си местиш захвата на дланите по цялата освободила се дължина за ръкохватките. Отбелязваш къде ти е най-удобно, сваляш ги и режеш еднакво от двете страни. Не трябва да е по-тясно от раменете ти, защото при катерене на баирите права, широкото кормило дава стабилност, но пък при остри завои протягането ще ти е далечко, така че си прецени относно тези 2 крайни аспекта, колко точно да отрежеш. На ниските рамки колчето за седалката опира във втулките за бутилката в седалковата тръба. Ако искаш седалката да ти е по-ниско, вадиш колчето и режеш излишното (предполагам около 5-7см). Самата седалка също може по релсите и да преместиш напред. Така ергономията ще ти е по мярка.
Ако искаш да върви по-лесно -напомпи гумите на 4 атмосфери и пак покарай, абстрахирайки се от твърдостта на возенето. Ако вървенето (не теглото) на байка ти се види по-леко минаваме към следващата стъпка, но първо ще кажеш дали ще го ползваш за асфалт и черни пътища/горски пътечки или ще газиш наред по чукаци и шубраци без път и посока :D
carmo

Мнениеот hatamoto » Вто Авг 09, 2016 10:08 am

Като гледам снимката, май седалката е доста ниско, въпреки височината на ползвателката ;)
Пробвай да я вдигнеш до следното ниво - когато крака ти е изправен от седалката до педала, трябва да стъпваш на педала с пета.
Когато седалката е по - ниско натоварваш прекалено колената си при въртене.
Когато е по - високо - натискаш педалите с пръсти, което пак не е добре.
hatamoto

Рейтинг: 1230

Мнениеот carmo » Вто Авг 09, 2016 10:33 am

Подкрепям горното мнение относно регулировката за оптимална височина. Може би целта за по-ниска позиция е временна "да се стига земята" докато се свикне с тромавото и неманеврено колело в началото. После обаче трябва да се настрои по коректния за дължината на крака принцип.
carmo

Мнениеот evilzet » Вто Авг 09, 2016 12:29 pm

Изображение
Ниска седалка=удобно за подпиране по светофарите, нормална седалка=удобно за каране. Избери кое е важно за теб, аз все си мисля, че колелото е за каране предимно. Масово начинаещите колоездачки карат лоурайдъри и после било трудно. И на мен ми е трудно да въртя с ниска седалка.
evilzet

Мнениеот evas » Вто Авг 09, 2016 12:52 pm

@ hatamoto,
Седалката е в крайно долно положение,но я чувствам висока. И май причината е наистина ,че не съм свикнала с тромавото движение. Но въпреки това ще я режа 5 см,после мога винаги да я вдигна нагоре.
@ carmo,
Като пари можех дам поне 2 пъти повече, но се притеснявах,че пак няма да мога да го тествам преди покупката.Затова купих евтино колело.
Радвам се,че ми казвате как да си помогна.
@ evilzet ,
Е,чак така не съм :)
Последна промяна evas на Вто Авг 09, 2016 1:12 pm, променена общо 1 път
evas

Мнениеот carmo » Вто Авг 09, 2016 1:05 pm

Липсата на доверие за тест драйв при велосипедите е особено решаваща. За това на запад големите имат специални зони, където може да врътнеш и да усетиш тип, размер и компоненти. Тук не рядко се стига до твоята ситуация, но смятам че изборът ти е разумен и поправим. Само отговори (на мен и себе си) къде и как ще го ползваш, защото има значение за следващата ми порция съвети :)
carmo

Мнениеот evas » Вто Авг 09, 2016 1:24 pm

@ carmo,
Колелото ще се кара в града, асфалт предимно и по-малко на балкана-горски пътища,около язовири,ливадно каране. Няма да има екстремности.
До сега карах ,а и все още ,един Драг ZX1,26 " рамка 20" ,51 см. Но става само за асфалт.На балкана карах 2 пъти с него и много друса. И то ми идва високо,ама е леко и си го карам
evas

Мнениеот carmo » Вто Авг 09, 2016 2:37 pm

Ясно. Повечето тук си купуваме МТВ именно за да се "одрусаме" на воля по чукарите. И новото ти колело там ще друса. Може да "смекчиш" положението с по-комфортна и "дебела" мека седалка с пружини или с "амортесьорно" колче за нея -като на това колело http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... a-mat.html -което принципно е далеч по-подходящо за града, но за извън него не става. МТВ-тата които "не друсат" са с двойно окачване и в пъти по-скъпи от новата ти придобивка, но пък за асфалт не са удачни :( Сегашните гуми можеш да караш по-меки за комфорт, но ще въртиш по-трудно. Ако обаче ти се занимава и се возиш само по асфалт и утъпкани черни пътища може да олекотиш въртенето по следния начин: сменяш джантите и гумите, понеже 27,5" гуми за асфалт не са много разпространени. Сегашните запазваш -ако ти се докара офроуд, а за втори комплект правиш нов сет. Простата сметка с калкулатор показва че външният диаметър на 27,5" гума с балон 2,25" е еднакъв на такава с балон 700Сх38. Тоест избираш си готови наплетени капли 28" за диск, прехвърляш задния зъбен венец и дисковете върху тях, обуваш им вътрешни и външни гуми 28" за шосе http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... -ride.html или "хибриден тип" (като тези http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... -ride.html) и си готова. Ако това с вторият комплект джанти ти се вижда скъпо и не те притеснява необратимостта на процеса, даваш сегашните да ги разплетат и на твоите главини да спицоват 28" профил с нови по-дълги спици. Така колелцето ще запази максималната си скорост, ще набира и върви по-леко и за асфалт + черен път ще се усеща по-ефирно, а не толкова тромаво. Първоначалната ти идея за 26" е на същия принцип, но там проблема е че цялото колело ще слезе малко по-ниско, а заради геометрията на рамката ще има случаи при които педал или преден венец може да опре в земя, бордюр, корен и падането е доста неочаквано, но ефектно за околните :)
Ха сега -ти си на ход.
carmo

Мнениеот evas » Вто Авг 09, 2016 3:00 pm

Аз новото го пробвах десетина км коларски път в балкана, но маршрутът беше с големи наклони,та и побутвах доста. И по асфалт в балкана го карах-там беше по-добре,само височината на колелото ми дойде в повече.Гумите бяха доста твърди.
За сега се спирам на варианта рязане на седалка+корекция на лапа и кормило ,както сте ми го описали ,пък да видим .
Евентуално по-нататък-олекотени външни гуми 27.5"х2.10 -като правя сметка едно 500 гр само от там ще паднат.
evas

Мнениеот carmo » Вто Авг 09, 2016 3:58 pm

Да. Първо си адаптирай ергономията, пък за гуми (евентуално джанти) ще мислиш като свикнеш с байка и поведението му. От гуми най-лесно се сваля тегло, макар че зависи от цената. Примерно тея http://www.schwalbetires.com/bike_tires ... under_burt са добри, но скъпи. Има и по-приемливи финансово и пак добри за смесено покритие http://www.schwalbetires.com/bike_tires ... /hurricane , но не са толкова леки, въпреки по-малкият си балон. И двете ги има в 27,5", но има и други марки/модели. Моето предложение за 28" е резонно само ако искаш по-драматична оптимизация на пътното поведение + по-широк избор на гуми (като шарка грамаж и цена), но имаш и косвени разходи за плетка + шини.
carmo

Мнениеот evas » Вто Авг 09, 2016 4:43 pm

@ carmo,
Колко да са скъпи тези гуми? Аз гледах едни други Швалбе за ок.70 лв бройката,ето :
http://screambikes.eu/bg/vanshni-gumi-2 ... 5x210.html
Мога да дам пари за леки гуми,стига да оправя другото преди това.
evas

Мнениеот vencil » Вто Авг 09, 2016 5:12 pm

Колко тежи това колело, на мен не ми изглежда да е повече от 12,5кг. което в крайна сметка не е чак толкова много.
Наистина направи всичко възможно да го настроиш спрямо тебе колелото, височина на седалката(дори ако трябва нова), кормило, лапа, ръкохватките завърти на горе или долу. Идеята е като седнеш да не усещаш никакво напрежение по тялото, както казват колоездачите да го усещаш като продължение на тялото си. След това мисли за гуми и т.н., имай на предвид че ако не ти е удобно колелото и 10кг. да го направиш пак няма да ти е комфортно.
Аватар
vencil

Рейтинг: 1265

Мнениеот Alexi » Вто Авг 09, 2016 6:42 pm

хех 12 кила е доста лек велосипед с висок клас части .. тоя е поне 15 кила тя само вилката е 3 кила ,комплект капли 3 кила .. да смятам ли нагоре :)
Аватар
Alexi

Мнениеот evas » Вто Авг 09, 2016 8:00 pm

И според мен е поне 15 кила,макар да го дават 14,4 някъде.Старото ми е 13,2 и го качвам с лекота по стълбите,с това виждам бая зор. И при каране ми е зор,макар да е по-стабилно от другото.
evas

Мнениеот evas » Нед Авг 14, 2016 6:56 pm

Свалих кормилото с един спейсър- по- добре ми е,но определено ще се режи,че ми идва широко.Лапата за сега няма да барам.
evas

Назад към Продукти за крос-кънтри