Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Kobeto » Съб Сеп 10, 2016 11:02 pm

Виж дали не пукат педалите. Аз вече съм с трети чифт и единият педал започна да препуква още на второто каране. Ако е от педалите, претягаш малко лагерите и млъкват за известно време. Ако е от срдното, вероятно иска смазка. Какво е колелото?
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот noncho » Съб Сеп 10, 2016 11:03 pm

Благодаря за информацията! За чашките знаех, но не за самия конус.
А размера си е 1/1.8" - 1.5", вилката си влиза чудесно, мислех че ми трябва само едно такова конусче, а не нови чашки...
Моите снимки @ http://www.NonchoILiev.com
Аватар
noncho

Рейтинг: 1285

Мнениеот Katana » Съб Сеп 10, 2016 11:11 pm

Колелото е Рам Ментор 1.Смених верига,понеже се съмнявах че е от там,свалих средно..смазах,грес на колчето,не е от скобата(предишното пукане беше от там),стягане на QR-ите(по-предишното пукане от там),проверка на спици (затягане на задните, понеже бяха омехнали...(3-тото пукане беше тук аххаха),педалите са нови на месец...но да не изпадаме в подробности,че тук не е темата.Има ли хора във форума които си карат с пукането и не им прави впечатление, почвам да си мисля че на механиците не им се занимава с гаранционни байкове.Сега ми идва на ум.....колата като се разхлопа не съм срещал майстор който да ми каже "нормално е ...това е кола все пак...няма за какво да се притесняваш"...ебати колелото ми струва повече от колата....бесен съм!
Аватар
Katana

Рейтинг: 1343

Мнениеот Kobeto » Съб Сеп 10, 2016 11:26 pm

Приятелю, има ли място, дето да не е пукало това колело? Останаха педалите, нищо че са нови. Като настъпваш не усещаш ли от къде горе-долу идва шумът? Най-добре се усеща дали е от там, когато при въртене ги натиснеш най-отвън, на края на оста. Всичките ми пукащи педали ги надушвах по този начин. При натиск в началото на оста не се чуваше нищо. Дори сега левият си препуква като катеря. Само да вметна, че моите са CUBE за 70 лева и като сгънат вече ще търся за над 100, щото ми писна да се занимавам :)
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
Аватар
Kobeto

Мнениеот Katana » Съб Сеп 10, 2016 11:37 pm

Може би караме с едни и същи педали http://www.bikecenter.bg/product/cube-etp_black ..Тъй като са нови не съм предполагал че може да е от тах.Ще ги проверя утре.Благодаря ти за съвета! :beer:
Аватар
Katana

Мнениеот Kobeto » Нед Сеп 11, 2016 2:46 am

Същият модел. Иначе пиновете им са много корави, не се огъват и не се чупят при удар в камъни. А какви дупки правят в плътта, когато те ударят по краката ...
Аватар
Kobeto

Мнениеот Alexi » Нед Сеп 11, 2016 8:05 am

аз съм от тия дето всякакви паразитни шумове ме дразнят ... възможни места са педали ,колче ,седалка ( захващането към колчето ) средно ,капли ( хлабави спици ) разтеглена верига но ти гледам си ги минал тия неща едно по едно :D
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот TheGeek » Нед Сеп 11, 2016 10:14 am

Наистина си обходил всичко. Остава някъде да имаш пукнатина на рамката, на една рамка имах пукнато и един месец докато разбера пукаше от там. Ако си с капсуловани лагери на чашките, някой от тях да не е легнал добре и да пука от там.
TheGeek

Рейтинг: 1227

Мнениеот Katana » Нед Сеп 11, 2016 11:03 am

Днес демонтирах педалите на ново, свалих и смазах средното...оказа се разхлабена задна касета! :D И ако някой майстор ми каже, че е нормално да пука или някакъв подобен абсурден коментар, ще знам че не му се работи и няма да стъпя повече там....Благодаря на всички за отзивите! :beer:
Аватар
Katana

Мнениеот stoyancha » Нед Сеп 11, 2016 12:52 pm

Какво ползвате за смазване на осите?
Аватар
stoyancha

Рейтинг: 1399

Мнениеот mbg » Нед Сеп 11, 2016 7:47 pm

Katana написа:Днес демонтирах педалите на ново, свалих и смазах средното...оказа се разхлабена задна касета! :D И ако някой майстор ми каже, че е нормално да пука или някакъв подобен абсурден коментар, ще знам че не му се работи и няма да стъпя повече там....Благодаря на всички за отзивите! :beer:

То... като при докторите - "нищо ти няма!" или "защо си чакал чак досега?"
Аватар
mbg

Рейтинг: 1302

Мнениеот Katana » Нед Сеп 11, 2016 9:59 pm

Мани човек ...пишман майстори са всичките! Рядко се намира съвестен и отговорен механик, който да не е в цикъл.... :rofl: Тооо да се смея ли, да плача ли?
Аватар
Katana

Мнениеот mbg » Нед Сеп 11, 2016 10:14 pm

Достатъчно е да каже просто "не знам какво му е" - няма да го направи по-малко майстор.

Някой знае ли от къде мога да взема еластомери за вилка "Rockshox Quadra 21R", искам да направя подарък една вилка, но еластомерите й са за смяна...
Аватар
mbg

Мнениеот Любо » Пон Сеп 12, 2016 5:21 am

Здравейте, искам да попитам дали едно такова " тако " : https://carbocage.com/en/carbocage-x1-taco ще ми предпазва плочата от удари?
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот Вилката » Пон Сеп 12, 2016 7:51 am

stoyancha написа:Какво ползвате за смазване на осите?

Кои оси? Аз съм с проходни и ги смазвам със... сух парцал :D Мразя смазки там, където не трябват. Може само на резбата да слагаш много малко грес.
Аватар
Вилката

Мнениеот stoyancha » Пон Сеп 12, 2016 9:27 am

Вилката написа:
stoyancha написа:Какво ползвате за смазване на осите?

Кои оси? Аз съм с проходни и ги смазвам със... сух парцал :D Мразя смазки там, където не трябват. Може само на резбата да слагаш много малко грес.

За проходните. Сториха ми се някак необичайно сухи онзи ден като си разкачиха колелото за миене, но ще ги мацна с малко грес на резбите.
Аватар
stoyancha

Мнениеот Alexi » Пон Сеп 12, 2016 1:36 pm

не е зле да се пръскат с WD от време на време ,инак почват да ръждясват поне моите QR-и си ръждясаха зимата доволно
Аватар
Alexi

Мнениеот bio » Пон Сеп 12, 2016 2:01 pm

Любо написа:Здравейте, искам да попитам дали едно такова " тако " : https://carbocage.com/en/carbocage-x1-taco ще ми предпазва плочата от удари?

ако кацнеш директно върху някой камък с тоя предпазител ... най-вероятно ще си замине. за всичко друго ще върши работа.
http://enduro-mtb.com/en/the-review-car ... term-test/
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Nocturne » Вто Сеп 13, 2016 9:40 pm

Случайно някой да знае дали на курбел Race Face Ride XC може да се сложи средно движение на Shimano, примерно Shimano XTR SM-BB93? Средното ми е 68мм.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот Alexi » Вто Сеп 13, 2016 9:49 pm

Аватар
Alexi

Мнениеот SpartazoidBG » Сря Сеп 14, 2016 6:41 pm

Някой може ли да ми каже какви ролки мога да сложа на срам х4? Видях, че има в Chain Reaction Cycles, но не ми се дават толкова пари и не искам да чакам.. В българските сайтове не намерих, поне в познатите от мен.. Може ли някакъв линк или нещо такова от БГ сайт? :dontknow:
Търся рамка Ns Bitch.
SpartazoidBG

Рейтинг: 1220

Мнениеот stoyancha » Сря Сеп 14, 2016 8:10 pm

Въпросът ми е към софиянци.
Бихте ли ми казали физически магазини, където мога да намеря титаниеви болтове?
п.с Ще ходя за 2 дни на гости в София, а не искам да изгубя ден от престоя си в безцелно обикаляне :D
Аватар
stoyancha

Мнениеот mbg » Сря Сеп 14, 2016 8:27 pm

Тегли един телефон на "евроболт" - имат сайт, ако там няма... всичко "специално за колело" е на цена 10х.
Аватар
mbg

Мнениеот robobobo » Сря Сеп 14, 2016 11:25 pm

Броните на задна спирачка и жило за обтегач протриват лака на рамката... Кой е по-добрия вариант - да сменям през определен период лепенки на рамката или да облепям този участък на бронята, който се трие в рамката ? :thanks:
robobobo

Рейтинг: 1200

Мнениеот Kobeto » Чет Сеп 15, 2016 12:01 am

По някои брони слагат едни гумени протекторчета, които се нанизват на самата броня. Гумен или силиконов шлаух би вършил същата работа. Предполагам, че и навит скоч ще помогне. И да, другият вариант е да подменяш лепенки от рамката. А вариантите могат да бъдат съчетавани - лепенки + протектори на броните. Пробвай разни комбинации и виж дали продължава да ти сваля боята/лака. Ако не ти се занимава да разкачаш жила и брони, намери си мек шлаух с подходящ размер и го сцепи, вкарай бронята и му сложи някоя капка секундно лепило, колкото да не се отваря и да не се мести. Остави си опция за подмяна ,т.е. не прекалявай с лепилото :)
Аватар
Kobeto

Мнениеот bio » Чет Сеп 15, 2016 7:09 am

http://velo-m.net/product/4969/protekto ... force.html
ползвал съм и такива от прозрачен шлаух. не е нужно да го лепиш, не се размества.
обляпял съм си броните като навивам парченца гума и ги подлепям в края. след известно време обаче винаги се разлепяха.
имам и прозрачно фолио върху самата рамка.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот emo_gp » Пет Сеп 16, 2016 4:04 pm

Здравейте колеги! Някой може ли да ми каже от къде в Бг мога да поръчам сачми 2.778 мм. от средно на E13 TRS са?
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот kawasuna » Съб Сеп 17, 2016 5:16 pm

Приятели днес се сблъсках с следния проблем!
Получам писмо от БГ ПОЩИ за пратка от щатите,едни шорти на ФОХ на стойност 108лв.с включена доставка.Отивам на гишето и ми сервираха че от 1ви юли имало някакъв закон,който засяга пратки над 30,или 50лв.Искат да им изпратя на мейл подробности за покупката(демек да им снимам страницата на ebay или paypal)която съм направил,товарителница,стойност ,от коя държава,абе всичко.И да попълня ДЕКЛАРАЦИЯ-СЪГЛАСИЕ която гласи:
Декларирам,че съм съгласен Български Пощи да ме представлява пред митническите органи на агенция Митници за моята пратка.Тази декларация да я снимам,след което и нея на мейл да им пратя.Както и да е това го направих,пратих им мейла с всичко и какво стана според вас?Сайта ми върна обратен мейл,че пощенската им кутия е пълна и неможе да приеме съобщението ми.Сега ще чакам кутията им да се изпразни,след което пак ще пращам мейли,след това ще чакам от БГ пощи писмо да си взема пратката.А най-кофтито е че трябвало да платя 12лв.някаква такса,и 3,50лв.друга някаква такса, отделно ДДС на 108лв.и то стана мамата си трака тия шорти златни ми излезнаха!Дайте акъл мога ли да направя нещо по въпроса.Благодаря
Аватар
kawasuna

Рейтинг: 1240

Мнениеот mbg » Съб Сеп 17, 2016 5:19 pm

Засега ще е така... един приятел също се оплака от такава случка - грамофонни плочи от Япония. 3,50 е такса да ти оформят документите (можеш и сам колкото разбрах), имаш ДДС на куриерската услуга и общо ДДС на всичко.... дявол на магаре.
Аватар
mbg

Мнениеот kawasuna » Съб Сеп 17, 2016 5:29 pm

Искам да споделя моето горчиво разочарование от НОВАТА УСЛУГА „МИТНИЧЕСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО” на Български пощи ЕАД, в сила от 1 юли 2016 година.
Ако човек си купи изгодно стока от международен онлайн магазин и цената е 35лв, за да си получи пратката от Български пощи ЕАД, човек трябва да приготви допълнително още 22,38лв?!?!? Не ви се вярва, но е истина:
1) Аз като получател на международна пратка бях уведомен, че пратката е задържана на
митница "под митнически контрол" и ми бяха поискани документи необходими за
освобождаване на пратката от митница.
2) Когато занесох документите в Митническо бюро на пощенска станция Стара Загора ми казаха, че трябва да попълня Декларация съгласие да бъда представляван от Български пощи ЕАД пред митническите органи за освобождаване на пратката.
3) На въпроса ми защо досега е било възможно да се представлявам САМ, а от 1.07.2016г. трябва да плащам 12лв. за услугата "Митническо обдлужване" ми беше обяснено, че има ново споразумение между Агенция "Митници" и "Български пощи" ЕАД.
4) Митническият служител беше крайно дистанциран, неангажиран и недоволен, че аз му задавам такива въпроси.
5) Пощенският служител не знаеше каква е процедурата и само повтаряше, че трябвало да попълня и подам Декларация съгласие.
6) След като два поредни пъти ме върнаха и всеки път искаха различни документи, реших да дам съгласие да бъда представляван от Български пощи ЕАД пред митническите органи за освобождаване на пратката, да си платя 12лв. за услугата и да си получа най-накрая пратката.
7) Но...изненадаааа! Получих пратката с придружителна Колетна покана от Български пощи ЕАД (виж снимката по-долу). Там пише, че дължа на Български пощи ЕАД не само 12лв за услугата, но също така дължа и пощенска такса 3,50лв допълнително.
8 ) Като добавим и сумата 6,88лв дължимо ДДС, сборът нараства на 22,38лв от такси и цена на услугата.
Това се случи и при мен но сумата е различна.

Дали може тия неща да ги подам на ръка?Незнам кога ще си оправят пощата,и дали тоя мейл ще стигне до тях
Аватар
kawasuna

Рейтинг: 1240

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум