от kawasuna » Съб Сеп 17, 2016 5:29 pm
Искам да споделя моето горчиво разочарование от НОВАТА УСЛУГА „МИТНИЧЕСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО” на Български пощи ЕАД, в сила от 1 юли 2016 година.
Ако човек си купи изгодно стока от международен онлайн магазин и цената е 35лв, за да си получи пратката от Български пощи ЕАД, човек трябва да приготви допълнително още 22,38лв?!?!? Не ви се вярва, но е истина:
1) Аз като получател на международна пратка бях уведомен, че пратката е задържана на
митница "под митнически контрол" и ми бяха поискани документи необходими за
освобождаване на пратката от митница.
2) Когато занесох документите в Митническо бюро на пощенска станция Стара Загора ми казаха, че трябва да попълня Декларация съгласие да бъда представляван от Български пощи ЕАД пред митническите органи за освобождаване на пратката.
3) На въпроса ми защо досега е било възможно да се представлявам САМ, а от 1.07.2016г. трябва да плащам 12лв. за услугата "Митническо обдлужване" ми беше обяснено, че има ново споразумение между Агенция "Митници" и "Български пощи" ЕАД.
4) Митническият служител беше крайно дистанциран, неангажиран и недоволен, че аз му задавам такива въпроси.
5) Пощенският служител не знаеше каква е процедурата и само повтаряше, че трябвало да попълня и подам Декларация съгласие.
6) След като два поредни пъти ме върнаха и всеки път искаха различни документи, реших да дам съгласие да бъда представляван от Български пощи ЕАД пред митническите органи за освобождаване на пратката, да си платя 12лв. за услугата и да си получа най-накрая пратката.
7) Но...изненадаааа! Получих пратката с придружителна Колетна покана от Български пощи ЕАД (виж снимката по-долу). Там пише, че дължа на Български пощи ЕАД не само 12лв за услугата, но също така дължа и пощенска такса 3,50лв допълнително.
8 ) Като добавим и сумата 6,88лв дължимо ДДС, сборът нараства на 22,38лв от такси и цена на услугата.
Това се случи и при мен но сумата е различна.
Дали може тия неща да ги подам на ръка?Незнам кога ще си оправят пощата,и дали тоя мейл ще стигне до тях