Милеви скали

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Милеви скали

Мнениеот Admin » Пет Окт 07, 2016 10:33 pm

Изображение
Виждали ли сте това място? Казва се Милеви скали, намира се в Родопите. От него надолу в няколко посоки тръгват страхотни, дълги, технични пътеки (но не прекалено трудни, освен на отделни места). Нагоре също има няколко варианта за изкачване. А всичко това е описано изчерпателно за читателите на MTB-BG.com от Павел Сидеров, за което му благодарим!
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/ ... levi-skali
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Милеви скали

Мнениеот outfaced » Пет Окт 07, 2016 11:49 pm

Сега есента ще е разкошно ... има места с уникални гледки. :clap:
Маршрутите не са прекалено технични, но са едни от най стръмните в Родопите. Към гара Долене със сигурност трябват читави спирачки ... средната част е 30% среден наклон :D

В тоя ред на мисли да добавя, че разчистих пътеката от Елин връх до Велинград ... адски забавна се получи. Препоръчвам на всеки в района. Има и лесно качване по асфалт. Също е доста стръмна, но за разлика от тая към г.Долене наклона е постоянен и почти няма рошави участъци ... та общо взето се фърчи и дрифти :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Lucky Loser » Съб Окт 08, 2016 12:49 am

Ще гледам в най-скоро време да пооправя и кача видеото от спускането от Елин връх (изцяло карано по черния път) :)
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот Sartor » Съб Окт 08, 2016 10:18 am

Ще си позволя да споделя един клип през местността с кръста над селото.

http://www.pinkbike.com/video/453506/
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот taurus13 » Нед Окт 09, 2016 3:34 pm

outfaced написа:Сега есента ще е разкошно ... има места с уникални гледки. :clap:
Маршрутите не са прекалено технични, но са едни от най стръмните в Родопите. Към гара Долене със сигурност трябват читави спирачки ... средната част е 30% среден наклон :D

В тоя ред на мисли да добавя, че разчистих пътеката от Елин връх до Велинград ... адски забавна се получи. Препоръчвам на всеки в района. Има и лесно качване по асфалт. Също е доста стръмна, но за разлика от тая към г.Долене наклона е постоянен и почти няма рошави участъци ... та общо взето се фърчи и дрифти :D

Има ли я по картите, сподели некой трак ако не.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот outfaced » Нед Окт 09, 2016 5:58 pm

Аха ... резонна забележка :D няма я. Дори и БГмаунтинс. А това някога е било пътека с маркировка. :dontknow:
Съветвам да се качите до горе с кола и после да си я приберете с такси. Предвид че пътеката е стръмна и бърза отношението катерене/спускане е иначе малко демотивиращо. :D
Сложил съм е една друга опция да се заходи из по из далеко (зелено). Пресича се с пътеката и там може да се реши дали към Велинград или към Драгиново където пък е една друга мега яка пътека, която чистих това лято(магента).

За съжаление след тежката зима с многото сняг всички останали пътеки около Велинград, които са в боровата гора се споминаха :banghead:
Прикачени файлове
Velingrad.rar
(78.09 KiB) 61 пъти
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Sartor » Нед Окт 09, 2016 8:12 pm

Ето и един трак от нас до подножието на Елин Връх, малко повече на юг се пада от трака, който Outfaced е дал на неговия сборен трак (също видях, че не е сложен в неговия). :beer:

http://www.gpsies.com/map.do;jsessionid ... bfcwteaxuq
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот outfaced » Нед Окт 09, 2016 9:25 pm

Което ме подсети ... това е всъщност Дорково Grand Slam :D
Прикачени файлове
dorkovo.rar
(78.61 KiB) 50 пъти
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот 4getcredo » Пон Окт 10, 2016 10:43 am

outfaced написа: Дори и БГмаунтинс.

Ти вземи и свърши малко полезна работа като качваш такива пътечки (почистени и читави за всеобща употреба) тук: http://dido.bajhui.org/trac/ :D После отиват в картата... а би трябвало да го знаеш ;)
Последна промяна 4getcredo на Пон Окт 10, 2016 11:00 am, променена общо 1 път
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот taurus13 » Пон Окт 10, 2016 10:57 am

Абе хубаво е да чистим по некоя пътека...че то иначе няма кой - отиде в историята животновъдството, няма живот в планината и пътеките изчезват.
В тая връзка, няква олекотена моторна резачка си трябва, бях гледал едни с къса шина около 30 см и доста леки бяха, около 4 кила макс....ама китайци де. Та отдавна замислям да се оборудвам с една, че паднали дървета не се чисття с ножица и трионче.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот outfaced » Пон Окт 10, 2016 1:31 pm

Абе 4кг лека ... че тя нашата е 4 без малко и след 2-3 часа активно чистене с нея 1 седмица мускулна треска имах.
За да става за носене при каране трябва да и се сваля веригата, а това вече си е играчка и иска и малко инструменти. Отделно си носиш и масло и безнзин, че то резервоара е за има няма 10тина дървета по ф20-25.
Та зор де.

А Шуров ... виноват. Докат реша какво и с кой да шервам и да проверя какво и що и то оттекло.
OFRM макар и да са платени, аз си ги тачех. До преди година реагираха като им пратя тракова и се появяваха в следващата версия. Напоследък нещо обаче за***ха. То повечето около Велилнград и Пловдив им е от мен.
BGмаунтинс сега ако ще пращам на тях реално трябва тепърва да се връщам назад ако мога и да гледам какво съм пращал на OFRM и какво го няма при тях. Пък аз на OFRM пращах само това, което те пък нямат ... и мазало.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот pavle » Чет Окт 27, 2016 12:09 am

@Lucky Loser видеото :).

@Милко.. абе в района животновъдството си го има, ама туризма е замрял. Официалните тур. маршрути не се поддържат. Та покрай животните основно на хората от Драгиново има бол пътеки и голяма част от тях с малко труд стават чудни за колело, а някои от тях могат да се свържат и в смислени пешеходни маршрути. Та смятам, че лека-полека, ако се включат и други хора, можем да опишем рида Алабак - кое за какво става и на места да почистим.

Относно резачките.. ползвам една still - 3,3кг (не помня колко и беше дълга шината). Върши чудна работа. Въпросът е, че преди да се вършат такива работи трябва да е съгласувано с горските. Въпреки резачката, почистването и маркирането на всяка от 3те описани в статията тур. пътеки отне 3-4 дни на екип 3-5 човека. Та.. каране с чистене не става :).
Инициатива "Алабак"
аз ремонтирам колото си при Пацо - Вело 2009
Аватар
pavle

Рейтинг: 1550

Мнениеот Lucky Loser » Чет Окт 27, 2016 12:35 am

Как няма да е замрял туризма, когато главното разпространено в района е да отидеш и да киснеш в някой хотел, а такива последните 15 години се навъдиха буквално на където се обърнеш. Това за Велинград говоря. Но като се има предвид, че то е центърът на туризма в района, няма как да е друго яче.
Точно затова се учудих, когато срещнах outfaced да чисти в гората..някой да се занимава с нещо, което би било полезно и за другите. Велинградчани, уви, не осъзнават какво имат около себе си.

П.С. Чакам някой да ме обори, но това е действителността, която виждам аз там.

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот outfaced » Чет Окт 27, 2016 12:51 pm

Крива е хавата. Всеки ходи само да се кисне на Велиниград.
Васко Тодев не знам дали чете тая тема. Обсъдихме и с него, че са с е опитвали да подкарат една инициатива с горските за картографиране и поддържане на пътеките, ама йок. Обещават само и протакат. Никой не си я слага тая работа присърце. Пък то ако се гледа само икономическа изгода е ясно, че няма да я бъде.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот pavle » Чет Окт 27, 2016 1:53 pm

затова не чакаме, а действаме :)
Инициатива "Алабак"
Аватар
pavle

Мнениеот Lucky Loser » Чет Окт 27, 2016 2:38 pm

outfaced написа:Обещават само и протакат.

Но иначе пускат тъмнокожите да режат дърва на главната пътека и около Стария Чарк.. ей така, само да почистят гората.. дръжте ме, ке падна :rofl:

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот taurus13 » Чет Окт 27, 2016 8:20 pm

абе затва режи си там и тва е....ние кой знае колко не режем, то не е сеч тва, само израсляци и паднали на пътеките дървета.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот pavle » Чет Окт 27, 2016 8:32 pm

Не сме рязали нещо различно от паднали дървета. Ако не си го съгласувал, е проблем.
Инициатива "Алабак"
Аватар
pavle

Мнениеот Lucky Loser » Чет Окт 27, 2016 11:20 pm

Всъщност защо е проблем рязането на така или иначе паднали дървета?

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот outfaced » Пет Окт 28, 2016 8:06 am

Колкото и да е странно има закони в тая държава :D
Нямаш право да се моташ в гората с резачка и ти сам да преценяш какво може и какво не може да режеш. За това си има горски.
Друг е въпроса, че закона е така написан, че ако трябва да се спазва, въпросния горски трябва да върви с тебе и да маркира какво режеш :crazy:
И още по друг е въпроса, че за мен и теб закона важи, ама за тия дет изнасят трупи с камиони не ... ама това е друга тема.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот thechosen » Пет Окт 28, 2016 8:18 am

Проблем е да си в чужда гора с работеща резачка, то и в собственната си гора нямаш право да режеш без разрешение от горски.
Ако режеш в гората и минат да те проверят как ще докажеш, че ще режеш само паднали дървета?
За това е хубаво да се съгласуват по-големи разчиствания със съответните институции, че накрая може да излезе, че "тез с колелетата само секат наред из горите".
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот icog » Сря Мар 01, 2017 3:49 pm

Петък-неделя ще съм в района и се чудя дали да натоваря байка, някой ходил ли е последните седмици по пътеките в района? Паднали дървета, алабала? За кал е ясно че ще има на корем:).
icog

Рейтинг: 1347

Мнениеот outfaced » Сря Мар 01, 2017 3:57 pm

Мека беше тая зима, не очаквам да има проблеми.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот pavle » Сря Мар 01, 2017 3:59 pm

гара Цепина - Милеви няма паднали дървета. Предполагам и другите от статията ще са ок. Тази към г. Долене е най-огрята от слънцето и предполагам ще има най-малко сняг/ще е най-сухо. Може да пробваш и пътеката х. Равно боре до кантон Милеви скали. Виж я на bgmountains - http://www.kade.si/#map=15/2681474.41/5178596.43/0 . Есента е маркирана с жълто до Асенови ниви, но не е довършена. Ако ходиш, от Асенови ниви има 2 варианта - към зелената маркировка (г.Долене) или да продължиш на юг и да излезеш на кантон Милеви скали. Сподели как е било :)
Инициатива "Алабак"
Аватар
pavle

Мнениеот icog » Сря Мар 01, 2017 4:32 pm

Благодаря,
Като гледам Равно Боре - Милеви скали минава през участъци с 1400-1500 надморска, ще има сняг със сигурност. Ще си я оставя за пролетта.
На картата, която си дал има маршрут, отбелязан с жълто - тръгва в ляво след изхода от Велинград към Чуката, минава покрай Калето и води ехеее до крепостта Цепина. Това става ли за каране, че ще ми спести карането на байка с МПС?
icog

Мнениеот pavle » Сря Мар 01, 2017 5:39 pm

Става, но зависи какво търсиш. Ако искаш да се поразходиш и разгледаш наоколо, мисля ще ти хареса. Ако търсиш пътеки за спускане, не е твойто. В първата част се кара основно по черни пътища. На картата не е дадено правилно началото. Мисля, че започва веднага като излезеш от Велинград на СИ. След гара Костандово става пътека тип нагоре-надолу. От вр. Здравец се откриват красиви гледки. Ей тука има няколко фотки от есента - https://www.facebook.com/alabak.info/po ... 1999025507 . В първата част не знам как е маркировката та по-добре се подготви с трак. От вр. Здравец до кр. Цепина е ок. Весело :)
Инициатива "Алабак"
Аватар
pavle

Мнениеот icog » Съб Мар 04, 2017 6:56 pm

Спускания само лекичко и за цвят :) Ако жена ми ме види с фул фейс каска ще трябва да си търся някакво различно място за спане :).

Карането се получи прилично и би могло да стане прекрасен маршрут за еднодневен велотуризъм. От гарата към вр.Здравец на два пъти се обърках - първо при излизането на голото над Костандово, там ако не знаеш къде продължава пътеката нагоре няма как да я намериш. И уж с карта, уж да държа второто ляво, ама там е толкова голо и пълно с пътчета и пътеки, никакъв шанс. По-нагоре в гората има няколко сечища, през които пътеката пресича, някога е имало маркировка ама сега има дънери и там е изцяло пожелателно да си намериш вярния изход. Заради достата вертикално бутане (мрязя да се връщам) ме домързя да стигна до Цепина и хапнах на вр.Здравец. Панорамата наистина е невероятна!
От там обратно през гара Костандово, 15 мин търсих пътеката, която води до пътя за Калето, добре че бяха едни дървари да ми се изсмеят :). Обясниха ми как преди 10 г. имало табели сега само тук-там останала маркировка. По пътя обаче беше много приятно като изключим, че заради постоянната сеч на всеки 200м има разклонения наляво-нядясно-наляво-навсякъде и никаква маркировка или табели.
Топло и сухо, няма помен от сняг. Другия месец ще пробвам до Милеви скали, но да подходя алтернативно от тук: https://www.komoot.com/tour/14519109?ref=wtd , като може да го преразгледам нагоре покрай Елин връх. Ако има някой за компания мога да осигуря жена с МПС да ни чака на гарата под скалите за да ни върне за бирата във Велинград. :beer:
icog

Назад към Общ форум