Хрониката на оптимистично-трагично-жизнеутвърждаващите индивидуални събития в района е твърде вероятно с времето да разчупи рамките на традиционния личен лунатизъм и да обхване и напълно неслучайни прилики с действителни заслужили артисти и събития и тяхното детайлно анализиране в контекста на критиката на западноевропейската философия.
I. Януари
Нооова годинооо. Здраваа и мирнаа. Гърми шампанско конфети плющят всички сме щастливи шарени пияни грийн дневки обичаме се обещаваме мечтаем по-по-най-яките пожелания хубаво е в ритъма латино безгрижно да препускаш диво. Оп! Понеже е нелепо да си разказвам на глас вело мислите щот никой вече не го такова наоколо за безкрайните ми бръщолевения на тема спици и карания та така наум в суматохата си редя и аз некои новогодишни обещания. Нали знаете колко е хубаво да говориш сам със себе си и отговаряш поощряваш се потупваш по рамото и т.н. Те тая година вече натискам яко планинския байкъризъм и я утепвам от каранье. И стига с тия асфалтаджийски истории майн херц, нали успя в поставената заветна цел - отслабна драстично и влезе в ултраформа. Натрупа мускулатура и стана на ластик. Мечите можело да се сбъднат. Само ние си знаем цената. Колко пот се изля пъ колко стомана се закали! Тру стори! Начи ся вече само ТРУ РАЙДИНГ демек deep forest пътеки гравъл маунтин нагоре надолу и пфу асфалт и павета само за шорткът до тру райдинга, ми! Требва ти ТЕХНИКА мойто момче, баланси и серпентини, калища и улеи, чакъл и мокри коренища с мъхест каманяк, ми да, досега блъскаше като кълвач телеграфен стълб тия шосеизми, дай малко по-сериозно. Тука се позамислих та обаче има залитащи от байкъризма в шосеизма популярни медийни звезди като Камен Тончев и се зачудих това момче онова с раста уориър ентусиазма ли беше браво добре се развива положителен пример за нацията но все пак сигурно е предозирал серпентини и му се завило свят или е намесена жена трябва и аз да внимавам да не предобря а можеше да се пофилософства още но има време ще доанализираме случая а някой отвори още една бутилка и внезапно се лъзнах в тесен песъчлив коловоз паниката ме обхвана на долната серпентина падна мъгла зави ми се свят и на мен том арая нещо ми крещеше скачай в бездната и нямам ясен спомен как се измъкнах и докарах вкъщи...
Обаче си требват и правилни температури а навън е -20 и даже биатлонистите са се увили като пашкули във Форт Кент. Явно ще се допива тия неколко дни, докато се изцибри некво по-човешко време за каране. Към тоз светъл момент нямам светлини за нощни карания, демек само уикендите може да се изкопчи някоя Витоша, обаче с тия температури и снеГ... да ви кажа сблъсъците с реалността постоянно ме карат да се връщам бързо в истинския свят на Ивайло в страна на чудесата. Реалността е за ненапреднали псевдоуфолози!
Не може да се спре. Планини-долини ма трябва да се навиват и километри. Освен това я капнал снега и съвсем я втасах. Отварям стравата и цикля скоростни отсечки. Сутрин имам двадесет минути. Вечер е тъмница и на мигалка нещо некъде светло требва да е. Гледам бели мечки междувременно си карат спокойно из Витоша. Чета и за открити скитащи мамути около Златните мостове. Сигурно са некви холограми реклама за бъдещата Syberia III. Записвам си да проуча тоз феномен по-късно. Измислям гениално временно решение. Сутрин преди и вечер след работа: кръгчета до откат в кръгчето на входа на Южния парк. Хем високоскоростно хем светлина май блести. И не е -20, както на Тихия кът. Никой не се беше сетил, нали!
Вече няколко дни подред кръгчето е арена на хамстерско въртене за маратонски разстояния. Като ми се завие свят сменям посоката. Сутрин едни свидетели на йехова посрещат слънцето с мен и тантрически се въртят и те. Чудя се защо изпаднах в това малоумно положение да трамбовам тук и така но все пак предпочитам засега да си щъкам в огледалния свят и навивам километри през седмицата. Велокомпът радостно отчита км след км тракче след тракче всеки метър в този мраз и тъмница е победа над злите мракобесия. Все пак миналата година почти не изкарах байка зимата а тази всичко променяме прешъссс още от първите дни нали така си обещахме майн херц а ехе то ще се постопли ще се престрашиш за нещо по-така нагоре па и дрешки имаш а нема все да е тая тъмница но засега вечер на кръгчето си се оказва тъмница. Що така се бех заблудил, че има лампи там, явно желанията и реалността пак ми скриха номер но успокоявам се аз то от булеварда и блоковете пак се вижда и нали е открито бяла лунна вечер нереален земен свят…
… реално откривам основно свойство на живите движещи се тъмни обекти в тъмницата на саут парк съркъл. И те са тъмни. И не се виждат. Уж има светлина ма не е точно светло. Дори да са светли некак си потъмняват като сенки на духове. Даже потъмняват още повече и почерняват. Уплътняват се изведнъж от сенките на нощта. Скелети? Ами да, но все още с плът по тях и живи. И за да е още по-трудно, се местят мискините. Придвижват се из парка значи. То е достатъчно сложно да ги забележиш непреместваеми, а като мърдат става лудница. На всичкото отгоре се движат хаотично а при шума от наближаването ми подскачат насам-натам. Всичко това очевидно го правят с цел да упражнявам техника и баланс при резки зиг-заг завивания на слепи участъци. Завиване с непрактически съвети всяка вечер. Все пак имам светлина от мигалката и ги виждам навреме виждам навреме виждам навреме спокоен съм внимавам пък и от вътрешния радиус на алеята покрай преспите кой ще се уплътнява по това време добре се движат километрите внимавам пулса е супер свежия зимен въздух дава криле ей сега ще полетя само да видя колко е часът спокойствие и няма никой най-после наоколо каква идилия сам съм, а до мен моят спомен - странна сянка!... А-А-А БУМ! ТРЯС! ТРЯС!
…to be continued.