Дъбравската пътека над Благоевград е съсипана :(

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Дъбравската пътека над Благоевград е съсипана :(

Мнениеот Admin » Пон Фев 27, 2017 2:36 pm

Информацията първо я сподели Ники от LFF, вече има и снимки в една благоевградска медия: http://www.blagoevgrad.eu/stotitsi-velo ... inovo.html
По всичко изглежда, че прокараният черен път е за дърводобив, като за момента е съсипана частта от пътеката след поляните, при влизането в гората. Докъде ще стигнат обаче с прокарването на пътя не се знае.
Не вярвам нещо да може да се направи по въпроса, освен да си поскубем косите от яд... :banghead:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Дъбравската пътека над Благоевград е съсипана :(

Мнениеот outfaced » Пон Фев 27, 2017 4:47 pm

Taкаааа ... сега мисля, точно на тебе и на някои други активни хора няма нужда да ви се обяснява, че тая гора не е на колоездачите и че именно за да имаме някакъв лост и поне опции за съгласуване с РДГ-тата беше направен меморандума с ИАГ и се разбрахме на последната среща да започнат активни срещи с РДГ-тата по места.
Така че без тръшкане и хленчене, захващайте се за работа. Кой отговаря за района и поел ли е инициативата за срещата с тамошното РДГ?
В крайна сметка хората ни дадоха някаква възможност. Сега да пишем такива тенденциозни неща са камъни в нашата градина и работа срещу сътрудничеството! :deal:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот 4getcredo » Пон Фев 27, 2017 5:50 pm

Нещата не са толкова прости. Не бързайте с обобщенията. Точно в Благоевград районната дирекция на ИАГ знае отдавна за тези пътеки. Всички неща по трасетата на Благо Ендурото за съгласувани с тях. Това обаче не трябва да им вменява директна вина... Пък знам ли?! Както става ясно от съобщението, иде реч за частна компания за дърводобив, най-вероятно и земята е частна(??). Не знам в какви детайли се влиза като се определя трасетата за извозване на дървесината, но най-естествения начин да се прави път е да се използва готово вече трасе (дали пътека, дали път) - те и най-често са най-оптимални (хората и животните си подбират доста добре траекторията на движение). Това сме го виждали много често в гората. Ние тепърва навлизаме като субект в "организирането и управлението" на гората и не е задължително различните изпълнители в нея да знаят за нас, и за нещата, които правим. В тази посока трябва да се работи, но няма да стане от раз.

Характерното е, че пътеките около Благоевград се намират в непосредствена близост до града, използват се от много пешеходци също, разхождащи кучета, местни и би трябвало с повече грижа да се подхожда към разораването им и сечта изобщо. Има гняв, защото по тази тема (наличието на пътеки и разораването им) е говорено вече с шефа на Районната дирекция в Благоевград.

Не ми се иска да търся накаква умисъл в действията на дървосекачите, а инерция, тертип на действие и незнание.

Не би било лошо, ако Ники от Благоевград даде малко повече фактология... ако не му е писнало вече!
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Admin » Пон Фев 27, 2017 7:49 pm

outfaced написа:Така че без тръшкане и хленчене, захващайте се за работа. Кой отговаря за района и поел ли е инициативата за срещата с тамошното РДГ?
...
В крайна сметка хората ни дадоха някаква възможност. Сега да пишем такива тенденциозни неща са камъни в нашата градина и работа срещу сътрудничеството! :deal:

Тръшкането е неизбежно, когато някоя хубава пътека е увредена по подобен начин. Мога да изредя още поне няколко такива случая за последните години, включително и с маркирани туристически пътеки. Напълно разбирам, че за дървосекачите и за горските най-лесно е да бъде прокаран път през съществуващо вече трасе, но точно тук стигаме до същината - нали сме общество, не винаги най-лесното е най-доброто за обществото. Но тъй като няма какво да направим в случая, можем само са се косим.
4getcredo е уточнил, че разговори за тези пътеки с тамошното РДГ са водени още преди меморандума и срещата в ИАГ, включително и заради разрушаването на част от другата пътека, на отсрещния склон, но явно няма резултат от това. Това обяснява и острата реакция на пряко засегнатите.
Иначе смея да твърдя, че аз лично нищо тенденциозно не съм написал. Просто споделих линк от благоевградски сайт, защото там има и снимки. Ако погледнеш тук http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/ ... uro-trails, ще видиш, че в края на статията съм съобщил съвсем лаконично за пораженията и като медия в момента повече не бих си позволил, най-малкото защото не познавам в детайли фактологията. Но като човек ми е доста болно, че още една великолепна пътека, при това редовно поддържана с вложени много часове труд в нея, просто е "фадромизирана" (изразът е на Ники от Благоевград) в рамките на един ден...
Нека не забравяме, че на благоевградската група им се струпа доста такова отношение от администрацията в последните 1-2 години. Миналата година бе дадено разрешение на някакви ловджии ли, какви бяха, да си направят събиране с кебапчета и кючеци точно върху пъмп-трака, все едно няма други поляни в Бачиново. А не е като да не знае администрацията за пъмп-трака, нали тя е издала разрешението за него. И аз като 4getcredo не мисля, че има умисъл, обаче невежеството и незаинтересоваността от страна на компетентни органи понякога са по-лоши дори от умисъла. :(
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Пон Фев 27, 2017 8:52 pm

Статията е тенденциозна ... просто гневна - без факти, закони и исказа не предполага диалог.
Много хубави неща могат да се правят в гората и по пътеките, но в крайна сметка си се разпорежда собственика. Закона е на страната на собствениците, после на страната на бизнеса и накрая на хайманите кат нас. Това не е някаква новост и не е само у нас. По света и по хард неща се случват. Свикнахме ние общо взето на доста либерален режим.

Очевидно там ще се върши работа. Дали законно или не е друг въпрос и не е тема на тоя разговор. Хората сега като видят булдозер и сеч и веднага слагат етикет "незаконно". Има и законна все пак. Незаконната е малко по прикрита. Та прокарването на път на друго място означава по груба промяна на топологията, повече сеч на непредвидено място и повече $$$. Ако всичко е изрядно пак за едните ни черни очи и весели мероприятия никой няма да се набута хиляди лв. за да имаме къде да караме върху неговата земя. Башка, че те повечето и въобще не знаят какво правим и какви сме (айде тия там май знаят). Разбира се като намесим и някои типично български черти на местната късогледа бюрокрация/администрация то случващото се мен поне не ме изненадва.

Поуката, която трябва да се вземе от такива неща е най вече по мащабни проекти да се правят още от началото с ангажиране на местните власти.
Реално погледнато нас утре могат да ни изравнят байкпарка със земята съвсем законно. Единственото което може да ги спре е личния ангажимент на някой във властта към тая идея, а не нашето сърдене.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Boyan1984 » Пон Фев 27, 2017 9:10 pm

Може да са върнати гори на хора и тези хора са ги дали за добив на дърва, за да изкарат пари от това. Поне аз така предполагам.
За ваше сведение - тука в горите над Кюстендил и село Богослов в частност се върнаха доста земи на собственици и в тези земи попадат доста гори.
Направиха се доста нови пътища през гората, което и на мен не ми харесва, защото се сече, но това положението хора - имаш гора - имаш пари.
В тая немотия да ти върнат нещо такова и аз бих се замислил дали няма да я дам да изкарвам пари.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Назад към Общ форум