Harka написа:Аз живея там, нямам нищо от нещата в табличката, освен спирачки, карам без ръце, включително и с черен анцунг (вярно, не през нощта), хващам произволни пътеки и не газя туристи. Не съм имал проблеми досега, но може и да зависи от района...

Не се вманиачавайте чак толкова, не съм единствен.
Moга ли да попитам в коя провинция си по-принцип? Карането без ръце се глобява официално с 5 евро във всички 16 провинции.
https://fahrrad.bussgeldkatalog.org/https://fahrrad.bussgeldkatalog.org/strassenbenutzung/Freihändig fahren 5 €
Това, че караш без нещата от табличката е добър пример за другите около теб така ли? Освен добрия пример, дали се придържаш към законите на държавата в която си? А дали не си опасен за останалите? Законите са затова за да се спазват. Независимо къде живееш, кой си, дали плащаш данъци или не. Това дали ти харесват или не, законите са си закони и трябва да се спазват. Ако не ти харесват законите, просто се преместваш в друга държава и не пречиш на останалите. Ако не караш през тъмната част на на денонощието, тогава не ти трябват светлини реално. но за тъмната част...
Fahrrad ohne Licht bzw. defektes Licht 20 €
Но звънецът е задължителен. Да, звънецът е малък детайл, който е обаче е задължителен. Закон и това си е. Ако нямаш звънец или е повреден - глоба 15 евро.
А в Берлин колко нерви съм хабил покрай велосипедисти, които не карат със светлини, но това с нервите са си мои проблеми. Въпроса е, че първо си опасен за останалите и второ не спазваш закона.
Понеже съм живял три години и половина в Баден-Вюртемберг ще кажа, че там има двуметрово правило. Нямаш право да караш на пътеки по тесни от 2 м. Освен ако тези пътеки не са специално обозначени за колело. До Фрайбург има две пътеки, които са официални за колело. Като казвам пътеки, не си представяйте черени пътища. Пътеките са доста бързи и технични. Там ако ти излезе заблуден пешеходен турист го убиваш от раз без да искаш. Няма как да спреш просто.
А смея да твърдя, че донякъде това правило с двата метра е добро, тъй като знам как карат германците надолу. Освен това специално заради Шварцвалд, който е много посещаван район от германците, има конфликт между велосипедисти и пешеходни туристи. Много колеги карат по пътеки, които са по-тесни от 2 м и не са за колело. Знам разбира се, че това е планинския велосипедизъм, но Германия не е България и там това прави впечатление. Пешеходните туристи пък залагат "капани" на велосипедистите по места където могат да се убият и където велосипедистите нямат официално право да карат. Пешеходните туристи опъват корди, въжета, сипят пирони по пътеките и прочее. За тези случаи може да се чете в интернет. Има такива около Хайделберг, Щутгарт и около Фрайбург имаше поне 3 последните 3 години. Като два от случаите до Фрайбург бяха на първата официална пътека за маунтинбайк. Имаше саботаж на някои скокове по едната официална пътека, по която съм карал. А там засилиш ли се трудно спираш...
Beschilderten Radweg nicht benutzt (blaues Schild) 20 € - това е за града. За Шварцвалд беше към 50 Евро ако те хванат.
Yash написа:Това, което знам е, че е забранено да се използват мигащи светлини. Предни и задни светлини трябва да са на постоянен режим.
Да, така е.
Harka написа:може да стане много скъпо ако блъснеш някого с колело (примерно) и той после успее да докаже, че има нужда от незнамсиквоси лечение и не може да ходи на работа.
Може да стане, само ако тротоара е бил споделен, тоест по него се движат и колоездачи и пешеходци. Има два вида тротоари. Единия е
http://fahrradmainz.de/wp-content/uploa ... en_241.svgи другия
http://www.dvr.de/bilder/vz/gt/240.gifПри първия, тротоара е маркиран и разделен с линия. Като трябва да се кара с повишено внимание. При втория вид, тротоара не е разделн, пак е споделен и пешеходеца е с предимство. Затова ако караш колело, трябва да си още по-внимателен.
Обаче ако алеята или мястото е посочено със знаци и маркировка, че е само и единствено за колело, тогава пешеходеца сам си е виновен, че е бил блъснат и дори и да му докараш инвалидност или смърт, тогава ти не си виновен, защото мястото на пешеходеца не е било там, където е само за велосипед. Ако иска пешеходеца може да има всички застраховки, но има ли знак, че мястото/алеята/тротоара е само за колело, тогава и да го убиеш, никой не може да ти търси отговорност. Има знаци, маркировка и всичко е ясно, на кой и къде му е мястото. Пешеходец няма място там където е само и единствено за колело, както и велосипедиста няма място там където е само за пешеходец. В повечето случаи това се обозначава със знаци и маркирвока. Безброй случаи съм имал докато карам по велоалея да ми изскачат пешеходци измежду маркирали коли отстрани на велоалеята. Няма как да ги опазиш и да искаш. Това не означава, че съм ги блъскал всички, които са ми изскачали изневиделица. Даже не съм блъснал нито един. Избягвал съм колизиите, но съм можел да нанеса сериозни физически проблеми, на неправилно пресичащи велоалеите. И никой не може да ми държи сметка за това. Просто защото аз съм си на велоалеята, която е само за колело. Това е положението
В Германия имам навъртяни около 20 хиляди километра, така, че мога да кажа, че имам известен опит с карането по улиците и в Шварцвалд. Ако някой се интересува от още нещо за карането на колело в Германия да пита. карал съм във Фрайбург и около него + 120 км, Щутгарт + 20 км и Берлин + 110 км
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer