Закони за велосипедисти в Германия и спазването им

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Закони за велосипедисти в Германия и спазването им

Мнениеот Vorac » Пон Мар 13, 2017 8:27 pm

Все някой ще е живявл там. Трябва ли задължително всеки велосипед да е оборудван с:

Изображение

или може като в София - с черен анцунг през нощта, с откачени спирачки, щото стържат? Да е забранено да се кара без ръце?

И второ - може ли, както тук, да хванеш произволна планинска пътека и, стига да не газиш туристи, да няма проблеми? Както е забранено в Централен балкан да се кара велосипед, но туристите с джипове стигат до Ботев. Или има маркирани трасете и всичко останало е охранявано?
Vorac

Рейтинг: 1513

Re: Закони за велосипедисти в Германия и спазването им

Мнениеот Harka » Пон Мар 13, 2017 9:13 pm

Аз живея там, нямам нищо от нещата в табличката, освен спирачки, карам без ръце, включително и с черен анцунг (вярно, не през нощта), хващам произволни пътеки и не газя туристи. Не съм имал проблеми досега, но може и да зависи от района... :dontknow: Не се вманиачавайте чак толкова, не съм единствен.
Аватар
Harka

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Мар 13, 2017 9:41 pm

В някои провинции имат забрана за каране по пътеки по-тясни от два метра - в Шварцвалд ако не се лъжа. Също така вечер е задължително да имаш светлини - полицаи ни накараха да бутаме и не са ни глобявали.

Има доста статии и теми в тяхното МТБ пространство.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Yash » Пон Мар 13, 2017 10:10 pm

Това, което знам е, че е забранено да се използват мигащи светлини. Предни и задни светлини трябва да са на постоянен режим.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот Alexi » Пон Мар 13, 2017 11:21 pm

Голяма част от тия неща и тука са задължителни ,друг е въпроса как се спазват :D
Аватар
Alexi

Мнениеот axelmax » Вто Мар 14, 2017 8:27 am

Не се спазват, защото на тези дето се плаща да следят и наказват не си вършат работата(така им е наредено). Всеки се възползва от това, а после нямало ред. Толерантността подклажда арогантността.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот outfaced » Вто Мар 14, 2017 11:11 am

Yash написа:Това, което знам е, че е забранено да се използват мигащи светлини. Предни и задни светлини трябва да са на постоянен режим.

Не само да не мига. Има ограничение и за силата и къде да седи и т.н. http://www.gesetze-im-internet.de/stvzo_2012/__67.html Определено и техния закон не е много адекватен към актуалната ситуация, но това е положението. За по лесно в магазина просто си взимаш светлини с StVZO маркировка.
Разбира се, ти можеш да си караш както си искаш, но полицаите във всеки един момент могат да преценят, че представляваш риск и да те спрат. Разликата е, че полицаите там биха го направили не за заяждане и с въпроса "ми кво праим сега", ами само ако наистина преценят, че представляваш опасност и първо ще те накарат да буташ или ще те смъмрят, а няма да тръгнат да те глобяват. Макар че могат веднага да те оръсят по закон 20-35€
Другото за което малко хора се замислят е, че като не спазваш тия изисквания и в случай на инцидент (ти блъснеш някой или някой блъсне теб) - гориш. От девет кладенеца вода да носиш, трудно ще докажеш, че си невинен. Недай си боже и да има щети и става и едно мазало със застраховките ... та за да ти е мирна главата се прави най вече, не за друго. Така е измислена системата :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Harka » Вто Мар 14, 2017 11:25 pm

outfaced написа:Другото за което малко хора се замислят е, че като не спазваш тия изисквания и в случай на инцидент (ти блъснеш някой или някой блъсне теб) - гориш. От девет кладенеца вода да носиш, трудно ще докажеш, че си невинен. Недай си боже и да има щети и става и едно мазало със застраховките ...

Само да добавя, че за да стане мазало със застраховките, първо трябва да имаш такава. Privathaftpflichtversicherung се нарича. Струва около 100 евро на година (в добра компания), но я препоръчвам на всеки. Ползва се в случаите, когато ти причиниш някаква щета (на някого или нещо) без да си с кола. Нещо като "Гражданска отговорност" за пешеходци/велосипедисти. От българска гледна точка звучи малко смешно, но тук (в най-лошия случай) може да стане много скъпо ако блъснеш някого с колело (примерно) и той после успее да докаже, че има нужда от незнамсиквоси лечение и не може да ходи на работа.
Аватар
Harka

Мнениеот Vorac » Сря Мар 15, 2017 9:46 am

Мерси много, Harka и останалите! Още едно до някъде свързано питане. Как стои въпроса с джобен нож? В града, в планината?
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Harka » Сря Мар 15, 2017 11:34 pm

Германия по принцип е от по-строгите страни по отношение на носенето на нож (даже тук се шегуват, че няма как легално да си купиш и пренесеш кухненски нож), но стига да не може да се отваря с една ръка (т.е. ножчето трябва да е от типа на швейцарските) няма проблем. В планината така или иначе няма кой да те проверява. Там можеш да си носиш каквото искаш.
Аватар
Harka

Мнениеот THEZOGGO » Чет Мар 16, 2017 1:12 am

Harka написа:Аз живея там, нямам нищо от нещата в табличката, освен спирачки, карам без ръце, включително и с черен анцунг (вярно, не през нощта), хващам произволни пътеки и не газя туристи. Не съм имал проблеми досега, но може и да зависи от района... :dontknow: Не се вманиачавайте чак толкова, не съм единствен.

Moга ли да попитам в коя провинция си по-принцип? Карането без ръце се глобява официално с 5 евро във всички 16 провинции.

https://fahrrad.bussgeldkatalog.org/

https://fahrrad.bussgeldkatalog.org/strassenbenutzung/

Freihändig fahren 5 €

Това, че караш без нещата от табличката е добър пример за другите около теб така ли? Освен добрия пример, дали се придържаш към законите на държавата в която си? А дали не си опасен за останалите? Законите са затова за да се спазват. Независимо къде живееш, кой си, дали плащаш данъци или не. Това дали ти харесват или не, законите са си закони и трябва да се спазват. Ако не ти харесват законите, просто се преместваш в друга държава и не пречиш на останалите. Ако не караш през тъмната част на на денонощието, тогава не ти трябват светлини реално. но за тъмната част...

Fahrrad ohne Licht bzw. defektes Licht 20 €

Но звънецът е задължителен. Да, звънецът е малък детайл, който е обаче е задължителен. Закон и това си е. Ако нямаш звънец или е повреден - глоба 15 евро.

А в Берлин колко нерви съм хабил покрай велосипедисти, които не карат със светлини, но това с нервите са си мои проблеми. Въпроса е, че първо си опасен за останалите и второ не спазваш закона.

Понеже съм живял три години и половина в Баден-Вюртемберг ще кажа, че там има двуметрово правило. Нямаш право да караш на пътеки по тесни от 2 м. Освен ако тези пътеки не са специално обозначени за колело. До Фрайбург има две пътеки, които са официални за колело. Като казвам пътеки, не си представяйте черени пътища. Пътеките са доста бързи и технични. Там ако ти излезе заблуден пешеходен турист го убиваш от раз без да искаш. Няма как да спреш просто.
А смея да твърдя, че донякъде това правило с двата метра е добро, тъй като знам как карат германците надолу. Освен това специално заради Шварцвалд, който е много посещаван район от германците, има конфликт между велосипедисти и пешеходни туристи. Много колеги карат по пътеки, които са по-тесни от 2 м и не са за колело. Знам разбира се, че това е планинския велосипедизъм, но Германия не е България и там това прави впечатление. Пешеходните туристи пък залагат "капани" на велосипедистите по места където могат да се убият и където велосипедистите нямат официално право да карат. Пешеходните туристи опъват корди, въжета, сипят пирони по пътеките и прочее. За тези случаи може да се чете в интернет. Има такива около Хайделберг, Щутгарт и около Фрайбург имаше поне 3 последните 3 години. Като два от случаите до Фрайбург бяха на първата официална пътека за маунтинбайк. Имаше саботаж на някои скокове по едната официална пътека, по която съм карал. А там засилиш ли се трудно спираш...

Beschilderten Radweg nicht benutzt (blaues Schild) 20 € - това е за града. За Шварцвалд беше към 50 Евро ако те хванат.

Yash написа:Това, което знам е, че е забранено да се използват мигащи светлини. Предни и задни светлини трябва да са на постоянен режим.

Да, така е.

Harka написа:може да стане много скъпо ако блъснеш някого с колело (примерно) и той после успее да докаже, че има нужда от незнамсиквоси лечение и не може да ходи на работа.

Може да стане, само ако тротоара е бил споделен, тоест по него се движат и колоездачи и пешеходци. Има два вида тротоари. Единия е http://fahrradmainz.de/wp-content/uploa ... en_241.svg

и другия

http://www.dvr.de/bilder/vz/gt/240.gif

При първия, тротоара е маркиран и разделен с линия. Като трябва да се кара с повишено внимание. При втория вид, тротоара не е разделн, пак е споделен и пешеходеца е с предимство. Затова ако караш колело, трябва да си още по-внимателен.

Обаче ако алеята или мястото е посочено със знаци и маркировка, че е само и единствено за колело, тогава пешеходеца сам си е виновен, че е бил блъснат и дори и да му докараш инвалидност или смърт, тогава ти не си виновен, защото мястото на пешеходеца не е било там, където е само за велосипед. Ако иска пешеходеца може да има всички застраховки, но има ли знак, че мястото/алеята/тротоара е само за колело, тогава и да го убиеш, никой не може да ти търси отговорност. Има знаци, маркировка и всичко е ясно, на кой и къде му е мястото. Пешеходец няма място там където е само и единствено за колело, както и велосипедиста няма място там където е само за пешеходец. В повечето случаи това се обозначава със знаци и маркирвока. Безброй случаи съм имал докато карам по велоалея да ми изскачат пешеходци измежду маркирали коли отстрани на велоалеята. Няма как да ги опазиш и да искаш. Това не означава, че съм ги блъскал всички, които са ми изскачали изневиделица. Даже не съм блъснал нито един. Избягвал съм колизиите, но съм можел да нанеса сериозни физически проблеми, на неправилно пресичащи велоалеите. И никой не може да ми държи сметка за това. Просто защото аз съм си на велоалеята, която е само за колело. Това е положението

В Германия имам навъртяни около 20 хиляди километра, така, че мога да кажа, че имам известен опит с карането по улиците и в Шварцвалд. Ако някой се интересува от още нещо за карането на колело в Германия да пита. карал съм във Фрайбург и около него + 120 км, Щутгарт + 20 км и Берлин + 110 км
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот evilzet » Чет Мар 16, 2017 11:48 am

Harka написа: но стига да не може да се отваря с една ръка (т.е. ножчето трябва да е от типа на швейцарските)

Т.е. с това ми ножче съм нарушител ?
Изображение
evilzet

Мнениеот Harka » Пет Мар 17, 2017 12:33 am

Леле, професор THEZOGGO какво конско ми е дръпнал... Ще се опитам да му отговоря.

THEZOGGO написа:Moга ли да попитам в коя провинция си по-принцип?

В Бавария.
Карането без ръце се глобява официално с 5 евро във всички 16 провинции.

Никога не ме е вълнувало колко е глобата, но след като вече знам, още по-малка причина имам да се лишавам от това дребно удоволствие.
Това, че караш без нещата от табличката е добър пример за другите около теб така ли?

Ъъ, за кои други? Нито съм партиен функционер, нито поп.
Освен добрия пример, дали се придържаш към законите на държавата в която си?

Ами всъщност се придържам, да. Дали ги спазвам винаги и на 100%? Естествено, че не. Не мисля, че и има човек, който да го прави. Някои повече, други по-малко...
А дали не си опасен за останалите?

Не мисля, че съм по-опасен от останалите. Все пак не съм безмозъчна тиква. Пък и колоездачите по принцип са най-опасни най-вече за себе си.
Законите са затова за да се спазват. Независимо къде живееш, кой си, дали плащаш данъци или не. Това дали ти харесват или не, законите са си закони и трябва да се спазват.

Аз пък обаче не съм толкова фанатизиран на тема закони (които между другото не са ни спуснати от Господ Бог, че да им се кланяме сляпо) и когато преценя, че свободата ми е по-важна, ги нарушавам. С ясната готовност да си платя предвидената от закона глоба за това, разбира се. ;)
Ако не ти харесват законите, просто се преместваш в друга държава и не пречиш на останалите.

Не знам защо свързваш неспазването на законите непременно с пречене на останалите? Аз мога да не ги спазвам и на пусто поле.
Ако не караш през тъмната част на на денонощието, тогава не ти трябват светлини реално. но за тъмната част...

Спокойно, не карам в тъмната част на денонощието.
Но звънецът е задължителен. Да, звънецът е малък детайл, който е обаче е задължителен. Закон и това си е. Ако нямаш звънец или е повреден - глоба 15 евро.

Как ли пък не ще си закача звънче на Reign-a ми. :crazy:
А смея да твърдя, че донякъде това правило с двата метра е добро, тъй като знам как карат германците надолу.

Е, айде сега, пък ние ги ядем доматите с колците.
Пешеходните туристи пък залагат "капани" на велосипедистите по места където могат да се убият и където велосипедистите нямат официално право да карат. Пешеходните туристи опъват корди, въжета, сипят пирони по пътеките и прочее.

Толкова по темата "спазване на закони". Или това са законите на джунглата...
Аватар
Harka

Мнениеот Harka » Пет Мар 17, 2017 12:40 am

evilzet написа:Т.е. с това ми ножче съм нарушител ?

Да, със сигурност.

Но все пак едно е да се опитваш да влезеш в дискотека в Берлин с това чудо, друго е да ти стои в раницата при каране и да си режеш салам като спреш някъде. Не знам за коя от двете цели ти трябва...
Аватар
Harka

Мнениеот THEZOGGO » Пет Мар 17, 2017 10:49 am

Harka написа:Леле, професор THEZOGGO какво конско ми е дръпнал... Ще се опитам да му отговоря

Не е имало нужда да ми отговаряш. Начина ти на мислене и поведение ми стана ясен още от предишния ти пост.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот rarekin » Пет Мар 31, 2017 5:01 am

Vorac, истината е някъде посредата.

Законите наистина изискват определени неща, но на гражданите е оставено да преценят доколко да ги спазват или да рискуват да ги нарушават.

Важното е да се знае, че ако не предизвиквате инциденти всичко останало се преценява сравнително трезво и никога няма да изпаднете в ситуация да понесете цялата строгост на закона само защото на велосипеда липсва нещо, което е предвидено в закона. В контекста на горното полицаите правят и разлика между спортен уред какъвто е маунтинбайка и градски велосипед. Ако сте в нарушение и не сте предизвикали инцидент само ще ви предупредят. Идеята е да сте безопасни за себе си и за околните (на теория законите в това отношение регламентират с тази цел).

Разбира се, ако се окажете в центъра на изострилите се напоследък проблеми между обикновените туристи и планинските колоездачи като нищо можете да отнесете глоба ако не сте на правилното мястно, но в повечето случаи няма да имате такива проблеми ако се държите адекватно в случай че има ситуация :liplick: .

Ако се стигне до инцидент и се докаже, че велосипедиста например е карал без ръце или на непозволено място, дори да има такава застраховка застрахователя може да откаже да изплаща щети или да ги изплати и след това да си търси парите от вас (което е едно и също като резултат за вас).

В крайна сметка всеки преценява до каква степен законите го засягат, но също трябва да е готов да си понесе последиците ако грешно е преценил.

Аз лично не бих си позволявал действия, които да поставят мен или други хора в опасно положение, но и не бих се съобразявал прекалено много със правила, с които самите германци масово не се съобразяват.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Назад към Общ форум