Четири пъти верига!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Четири пъти верига!!

Мнениеот Konstantin_ » Пет Юни 09, 2017 11:24 am

Здравейте колеги!!

Съзнавам, че ще бъда залят от ,,компетентни мнения", ще ми бъде обяснявано колко съм прост, с цел да изпъкнат онези, които са ,,толкова мъдри", както и че очаквам да знам, почти всеки отговор който ще ми се даде, но все пак ще споделя проблема, защото засега няма ,,веломеханик" (каквото и да означава това), който да каже защо така се получава.

Байка е RAM ht 3 Почти всички компоненти са от така наречения "висок клас", много гледан и много обичан. Скъсах верига с висока скорост набирайки, и паднах на столичен булевард, влачейки се 5/6 метра а байка беше на 20 ина метра от мен. Това което ме спаси е, че беше вечер иначе щяха да ме сгазят. Сигурно и е дошло времето не знам. Смених веригата, смених касетата и двете SRAM- веригата 1031- касетата май беше 970 ... след по малко от сезон, веригата се скъса отново- пребих се!!
Оставих веригата на асфалта и се прибрах. Много гледах каква може да е причината, обтегач, ухо, усукана рамка, лоша плоча, но всичко си изглждаше ок. Вече ме беше страх да карам... Купих нова вериха Шимано ХТ - Тогава купих чисто ново ухо, чисто нов оптегач(стария и без това вече не ставаше май), нова предна плоча и отново нова касета Шимано не знам си каква. Нямах машинка за верига, затова отидох в байк център и поисках този път веригата да не е с бърза връзка а със звено като останалите. Направиха я- след два часа веригата се скъса в ебаси трафика, но слава Богу не паднах! Опитаха се да ме убедят, че веригите не ставали, ако не са КМС- купих си КМС... След около месец, на кръстовището на Гурко и Шишман, където се пресича бързо и е опасно, при напън да пресека, веригата отново се скъса!!
Този път се ядосах зверски, оставих байка и си събрах веригата в раницата. Оказа се, че освен, че се бе откопчала бързата връзка, отделно веригата се бе отворила от към прешлен! Оказа се, че предната плоча която е на два мес. била свършила, и това откопчавало веригата... хахахахахахахахааааааа...
.........

Като човек, който има познания по механика около и над средното ниво, който от преди да ходи на училище сам си разглобяваше, сглобяваше, преправяше и поправяше колелото, бих казал, че технологията на велосипеда в съвременният му вид, не може да бъде наречена дори ниска! Като дете когато ходех в кръжоците по авиомоделизъм, имаше МК 1(моделист конструктор)- нещо като комунистическо лего, чиято технология беше по висока от тази на Шимано и Срам взети заедно днес!! Разглеждайки не веднъж подробно дадени компоненти, аз виждам, че няма на практически понятия като ,,висок и нисък клас". Това са комерсиални търговски заблуди, има дизайн и не толкова- качество несъществува. Дизайн, за който плащаш по десет.
Такива проблеми(не само с веригата) като при велосипеда във друго ПС- просто несъществуват.
И сега се хващам на бас, че ако взема украйна или балкан на 5 год. и го оставя цяла зима в снега да му раждяса веригата и пролетта хипотетично най силния колоездач я напъне на най стръмния баир, веригата няма да мръдне. При руския велосипед, чиято верига сигурно струва 2 лева, понятието скъсана верига несъществува, то съществува от както компонентите се делят на ,,класове". Едва ли не, ако имаш две капки ръжда на веригата например, затова се отваря цяла тема и накрая трябва да я изхвърлиш! Ако имаше международна федерация изискваща стандарт за качество на велокомпонентите, досега Шимано и Срам да са спрени като производители, а собствениците им в затвора!
Мисля да махам това недодялано изделие и да си взема едно моторче- там такива проблеми са чужди.
Konstantin_

Рейтинг: 1060

Re: Четири пъти верига!!

Мнениеот evilzet » Пет Юни 09, 2017 12:14 pm

Не видях въпрос, явно темата е да се оплачеш. Ако си вземеш моторче, ще се учудиш колко може да са скъпи частите, там е по-зле от велосипедите имай го предвид. Как я измисли тая дума "несъществува" :dontknow: .
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alexi » Пет Юни 09, 2017 12:33 pm

едната ми верига е на 6000 км ,няма хабер да се къса ... има нещо нечитаво по задвижването при тебе
Аватар
Alexi

Мнениеот HHristov » Пет Юни 09, 2017 12:34 pm

С още малко тренировки ще можеш да я късаш на всяко тръгване тая верига. :D Щом не ползваш скоростите, го направи с една скорост и сложи верига от Украйна, и проблемът ти е решен.
HHristov

Рейтинг: 1460

Мнениеот Tenebrvs » Пет Юни 09, 2017 12:50 pm

Засичал ли си с какъв каданс караш? Ако късаш верига и си паднал толкова лошо, колкото описваш, най-вероятно е трябвало да качиш предавките нагоре. Градското ми колело преди беше с алтус (вече деоре :love: ), който успях да смеля за 3 години. Положително това беше сред най-необслужвания групсет в региона - нито чистен прилежно, нито щаден при дъжд и сняг. Като свалих веригата велокомпютърчето беше заковало 8000 км.

Не че няма доза маркетинг в цялата работа, но не мога да се съглася с твърденията за класовете. Имам 3 велосипеда, съответно с Деоре, срам х7 и срам х1. Без грам понятие да си нямам от механика, определено мога да усетя разликата в качеството на компонентите - най-малкото по бързината на превключване, шумът и силата, която се изисква, за да се натиснат палците на командите.
Последна промяна Tenebrvs на Пет Юни 09, 2017 12:51 pm, променена общо 1 път
Tenebrvs

Рейтинг: 1200

Мнениеот SStoeV » Пет Юни 09, 2017 12:50 pm

Ако си от софийските карачи, които използват само голяма плоча отпред и малък венец отзад за въртене навсякъде из града - нищо чудно да се къса. Може да има и някакъв друг фактор, не знам.
Аватар
SStoeV

Мнениеот Konstantin_ » Пет Юни 09, 2017 1:07 pm

HHristov написа:С още малко тренировки ще можеш да я късаш на всяко тръгване тая верига. :D Щом не ползваш скоростите, го направи с една скорост и сложи верига от Украйна, и проблемът ти е решен.

Колега, никъде не съм писал, че не ползвам скоростите- не ползвам само предните, но и това не съм писал!
Konstantin_

Мнениеот Konstantin_ » Пет Юни 09, 2017 1:10 pm

SStoeV написа:Ако си от софийските карачи, които използват само голяма плоча отпред и малък венец отзад за въртене навсякъде из града - нищо чудно да се къса. Може да има и някакъв друг фактор, не знам.

Пак не намирам логика- ВЕРИГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ КЪСА С ЧОВЕШКА СИЛА- ЗАКОНЪТТТТ!!!!

Иначе съм от софийски карачи, да, карам си сам и отпред карам на 32 зъба плоча...
Konstantin_

Мнениеот Konstantin_ » Пет Юни 09, 2017 1:13 pm

Tenebrvs написа:Засичал ли си с какъв каданс караш? Ако късаш верига и си паднал толкова лошо, колкото описваш, най-вероятно е трябвало да качиш предавките нагоре. Градското ми колело преди беше с алтус (вече деоре :love: ), който успях да смеля за 3 години. Положително това беше сред най-необслужвания групсет в региона - нито чистен прилежно, нито щаден при дъжд и сняг. Като свалих веригата велокомпютърчето беше заковало 8000 км.

Не че няма доза маркетинг в цялата работа, но не мога да се съглася с твърденията за класовете. Имам 3 велосипеда, съответно с Деоре, срам х7 и срам х1. Без грам понятие да си нямам от механика, определено мога да усетя разликата в качеството на компонентите - най-малкото по бързината на превключване, шумът и силата, която се изисква, за да се натиснат палците на командите.

Колега, как се качват скоростите ,,по нагоре"- интересни са велотермините, наистина :eyebrow:
Konstantin_

Мнениеот Konstantin_ » Пет Юни 09, 2017 1:19 pm

Интересното е, че веригата се къса винаги и само при напън!

Стигам до заключението, че аз за свойте 180/80кг. изпънат като струна съм феномен по здрав в краката от Рони Колман :roll2: , за който е невъзможно да се направи здрава верига- хахахахаха... :clap: Остава ми един вариант само- да прикрепя ски автомати за педалите и да карам със ски обувки, та като се скъса да оставам на педали :rofl:
...........
Късането на верига с човешка сила не трябва да съществува като понятие, когато се изрече, то трябва да не може да бъде регистрирано и определено от ума- това е недопустимо!!
Konstantin_

Мнениеот ЕAngel » Пет Юни 09, 2017 2:05 pm

Konstantin_ написа:Интересното е, че веригата се къса винаги и само при напън!

Стигам до заключението, че аз за свойте 180/80кг. изпънат като струна съм феномен по здрав в краката от Рони Колман :roll2: , за който е невъзможно да се направи здрава верига- хахахахаха... :clap: Остава ми един вариант само- да прикрепя ски автомати за педалите и да карам със ски обувки, та като се скъса да оставам на педали :rofl:
...........
Късането на верига с човешка сила не трябва да съществува като понятие, когато се изрече, то трябва да не може да бъде регистрирано и определено от ума- това е недопустимо!!

Колега, ще си позволя и аз няколко коментара...

Ако не искаш иронични коментари, редно и ти да избягваш такива. Иначе ми се вижда нечестно някак.

По темата за веригата - и аз имам известни познания в областта на техниката и твърдя, че няма такова понятие като неразрушимо. Всеки компонент е сбор от компромиси (цена, тегло, издръжливост и т.н.). Това че при теб се къса 4 пъти за кратък период на мен ми говори, че нещо не е съвсем "нормално" в твоята система. Иди в някой сервиз да ти прегледат колелото и си прочети книжката за експлоатация преди употреба.
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот Konstantin_ » Пет Юни 09, 2017 2:26 pm

Колега не видях да съм написал или показал, че имам нещо против ирониите, при положение, че аз самият се иронизирам- но хората имат навика да виждат често пъти точно на обратно!

Да отида в сервиз казваш? Еми благодаря, няколкото ходения досега ми показаха във 100% на 100% от случайте, че в тези велосервизи в действителност се намират типове- ,,от изпадняк надолу(надолу)" по отношение познания, по техника и механика, ако е някоя жена- да, ама иначе мерси! Подробно съм описал кое колко пъти и кое последно е сменено, по отношение задвижването на велосипеда няма какво повече да се смени, но проблема остава. Това колело май винаги е имало проблем с веригата и изобщо със задвижването. Аз стигам до заключението, че проблема е единствено и само във веригата, заради липсата на всякакъв контрол върху качеството на производството! Сега ще му сложа тази плоча тези дни:

https://www.olx.bg/ad/plocha-venets-32- ... 624M6.html

Свалил съм веригата и съм я накиснал в нафта, после ще я почистя обстойно, ще опитам да намеря ултразвук за да я почистя основно, ще я проверя да няма затягане и ще я монтирам. Ако в София се събирате байкъри някъде, може да направим среща някой път ако се оправи тва време изобщо и да ви покажа байка...
Konstantin_

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Юни 09, 2017 2:42 pm

На каква комбинация бе тия 4ри пъти като се къса веригата? Също така е важен въпросът на какъв каданс напъваш?

Без отговор на тези въпроси няма да как получиш смислена информация.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот HHristov » Пет Юни 09, 2017 2:50 pm

Konstantin_ написа:Колега, никъде не съм писал, че не ползвам скоростите- не ползвам само предните, но и това не съм писал!

Писал, не писал, то е ясно, че не ги ползваш, или поне, че не ги ползваш по начин, нормален за експлоатацията на един велосипед.

Konstantin_ написа:Интересното е, че веригата се къса винаги и само при напън! ...

Това наистина е много интересно. :idea:

Проблемът ти не във задвижването на велосипеда, а в начина на каране. И в убеждението, че с човешка сила не трябва да се къса веригата. А то всяко късане е причинено от човешка сила. Намали го малко тоя напън бе човек. Превключи на по-лека предавка когато тръгваш. Това се опитвахме да ти подскажем по-нагоре. :beer:

ПП Тази алуминиева плоча ще си замине за нула време с това напъване.
HHristov

Рейтинг: 1460

Мнениеот victortrt » Пет Юни 09, 2017 3:02 pm

:offtopic: Значи напълно се убеждавам, че за градски условия вътрешните скорости са най-удачното нещо, сменяш от място при тръгване и така :offtopic:
Иначе доста хора не сменят скоростите като спират, за да са подготвени при тръгване. Нещо засилване с крак вместо директно скачане на педалите също помага при тежка предавка.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Tenebrvs » Пет Юни 09, 2017 3:07 pm

Konstantin_ написа:
Tenebrvs написа:Засичал ли си с какъв каданс караш? Ако късаш верига и си паднал толкова лошо, колкото описваш, най-вероятно е трябвало да качиш предавките нагоре. Градското ми колело преди беше с алтус (вече деоре :love: ), който успях да смеля за 3 години. Положително това беше сред най-необслужвания групсет в региона - нито чистен прилежно, нито щаден при дъжд и сняг. Като свалих веригата велокомпютърчето беше заковало 8000 км.

Колега, как се качват скоростите ,,по нагоре"- интересни са велотермините, наистина :eyebrow:

Както съм написал в същия коментар - техническите ми познания са доста елементарни. Имам предвид, че така както го описваш - да скъсаш веригата и да паднеш, най-вероятно означава, че напъваш прекалено много и кадансът ти е нисък.

Много моля без елементарни заяждания :nono: , понеже не отива на този хубав форум, където пиша отскоро, но следя от доста време. Колегите тук са много способни и могат да ти помогнат да откриеш къде е проблемът и да се ограмотиш, така както са помагали на мен.Стига да покажеш елементарно уважение и наличие на култура.
Tenebrvs

Рейтинг: 1200

Мнениеот Konstantin_ » Пет Юни 09, 2017 3:20 pm

HHristov написа:
Konstantin_ написа:Колега, никъде не съм писал, че не ползвам скоростите- не ползвам само предните, но и това не съм писал!

Писал, не писал, то е ясно, че не ги ползваш, или поне, че не ги ползваш по начин, нормален за експлоатацията на един велосипед.

Konstantin_ написа:Интересното е, че веригата се къса винаги и само при напън! ...

Това наистина е много интересно. :idea:

Проблемът ти не във задвижването на велосипеда, а в начина на каране. И в убеждението, че с човешка сила не трябва да се къса веригата. А то всяко късане е причинено от човешка сила. Намали го малко тоя напън бе човек. Превключи на по-лека предавка когато тръгваш. Това се опитвахме да ти подскажем по-нагоре. :beer:

ПП Тази алуминиева плоча ще си замине за нула време с това напъване.

Колега, не знам какво ,,сте се опитвали" да ми подскажете, но явно говорим на различни езици. Сам заключаваш, че не ползвам скоростите, което говори за изключително субективен мироглед ("писал не писал то ни е ясно"), който изхожда от мотото'- "щом аз мисля, че е така, значи е така". Дори няма смисъл да ти обяснявам, колко плавно ускорително и щадящо скоростите превключвам, но според теб по презумпция превключвам като льохман, без аванс, направо натискам педалите и щракам лоста. По твоята логика, манипулирана от велокомерса и мироглед, виждащ само на шест и половина като посока е трудно да се обяснят някои неща(повечето), защото по твоята логика скутера трябва да е с постоянно скъсана верига и не бива да се кара, а само да се бута за да не се къса веригата му от ,,висок клас". За останалите мотори да не говорим. Колега- поради липсата на ,вежество и разбиране" от твоя страна, искам най учтиво да те помоля да не коментираш повече темата ми, или ако продължиш, освен че ще е израз на простащина, аз няма да ти отговарям. Всичко най!
Konstantin_

Мнениеот Konstantin_ » Пет Юни 09, 2017 3:41 pm

Винаги когато тръгвам, тръгвам на лека предавка 3/5- при 32 зъба отпред! Винаги преди да спра, байка е на около 3 та/4 та. Когато казвам ,,напън" имам в предвид рязко ускорение от старт което започва от трета обикновено за пресичане на неуреголирано кръстовище, както бе случая на Шишман и Гурко където веригата се скъса. За пак неразбралите, или рабрали наобратно, обяснявам- Потеглянето на 32 отпред и на 3 та предавка отзат е потегляне в пъти по бързо от рязко тръгване на пешеходец, почти равно на тръгване на спринтьор, или ако ускорявам за кеф, пак потеглям така, като изреждам обикновено скоростите до край, като при всяко щракване има много бърз интервал на спиране въртенето и отново задвижване на педалите(офф тряя да обяснявам като на бавноразвиващи)от захождащо плавно, до максимално настъпателно бързо. Все пак като дете съм бил каскадьор с БМХ и досега считам, че няма кой да ме бие на старт и изреждане на скорости от 1 ва до 9 та- не искам да се хваля, но съм се бягал не веднъж с професионални колоездачи и колоездачки и всички са падали- пак повтарям като на... става дума за максимално и оптимално ускорение и изреждане на скоростите от 1 до 9 та. след това естествено, че те настигат. А вие се опитвате да ми обясните:

1. Че не мога д акарам.
2. Че не изреждам добре скоростите.
3. Че съм глупак, който не може да види проблема.
............
Български форум:
Влизаш и веднага започват да ти обясняват колко си прост, а те колко са велики!

Съзнавате ли, че приличате на телевизионни техници тип- медиуми, на които като се обадиш по телефона да ги питаш какъв е проблема в телевизора, те без да са видели, веднага започват да ти го обясняват, даже без да те слушат какво им говориш. Абе медиуми!
.................
Аз бях до тук да чета и отговарям, останете си със здраве!!
Konstantin_

Мнениеот SStoeV » Пет Юни 09, 2017 3:51 pm

Ти още с пускането на темата нещо не обясни като хората, с това ти отношение никой няма да те вземе на сериозно. Айде със здраве :offtopic: :offtopic: :dontknow:
Аватар
SStoeV

Мнениеот evilzet » Пет Юни 09, 2017 3:55 pm

Ебаси психоаналитика, сбогом.
evilzet

Мнениеот Boyan1984 » Пет Юни 09, 2017 4:37 pm

Една от култовите теми у форума :)
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Юни 09, 2017 5:48 pm

Относно карането и велосипеда имаш следните проблеми - другият (отношението) няма да го коментирам :D
1. Веригата е усукана на 2-ри венец отпред и 3-ти отзад - това може да допринася за късането, но не е основна причина като следващите три;
2. Тръгваш с твърде много сила преди да си развъртял каданс - правилно е да се прилага сила едва след като педалите са развъртяни;
3. Скорости се сменят с въртене на педалите на приличен каданс без да се прилага много сила - като спреш да въртиш нищо не се случва;
4. Най-вероятно тези, които са сглобявали веригата, са си оставили ръцете.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Konstantin_ » Пет Юни 09, 2017 8:49 pm

Администратор!
Може ли да помоля темата ми да бъде изтрита, понеже направих грешка като я пуснах, а не мога да я изтрия?
- Все пак темата е моя, и това се третира като авторско право, така че по закон следва да имам право да бъде премахната?
Обещавам повече да не се повтори от моя страна, да пускам тема!!
Konstantin_

Мнениеот evilzet » Пет Юни 09, 2017 9:52 pm

Само че по закон мненията в темата не ти принадлежат, дървени философе.
Юрист, психоаналитик и инженер - всестранно развита личност си явно. :clap:
evilzet

Мнениеот Katana » Пет Юни 09, 2017 10:11 pm

Konstantin_ написа:Администратор!
Може ли да помоля темата ми да бъде изтрита, понеже направих грешка като я пуснах, а не мога да я изтрия?
- Все пак темата е моя, и това се третира като авторско право, така че по закон следва да имам право да бъде премахната?
Обещавам повече да не се повтори от моя страна, да пускам тема!!

Извинявам се предварително за офтопика...
Ти защо въобще си я пуснал тази тема във форума? Да се оплачеш ли? Яд те е за това че късаш веригата постоянно и си го изкарваш в писмен вид? Никой не ти е винивен за това! И въпреки отношението ти колегите от форума се опитват да ти разгадаят мистерията...но явно не го разбираш! Всички са ти криви бе човек.... :dontknow:
Аватар
Katana

Рейтинг: 1343

Мнениеот Kobeto » Съб Юни 10, 2017 1:19 am

Konstantin_ написа: Пак не намирам логика- ВЕРИГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ КЪСА С ЧОВЕШКА СИЛА- ЗАКОНЪТТТТ!!!!
Гледам, че си учено момче, знаеш някои неща ... Дали ще се сетиш какво друго е нужно за късането на една верига, освен прилагането на сила за задвижването й ;) Щото аз май всичките скъсани вериги, за които съм чувал и които съм виждал с очите си, са в следствие на напън + усукване, превключване под високо напрежение. Но твоят случай е "загадка за механиката".
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот Konstantin_ » Съб Юни 10, 2017 10:43 am

Не разбирам защо нямам опция да закрия профила си, и на това ли нямам право?
Не искам да имам профил тук, искам той да бъде изтрит от админите?
Konstantin_

Мнениеот Speedmaster™ » Съб Юни 10, 2017 10:50 am

Изображение
Такъв проблем с късане на верига имах когато "майстора" ми не сложи пин на веригата а постави старото звено което има закален ръб, при демонтаж той се откъртва и при повторен монтаж е слабо звено и е възможно подобно късане както при вас. Аз лично при шосейни състезания виждам често инциденти от скъсани вериги на монтаж 2х11 и малко ме е страх да се откажа от вериги за 8 и 9 скорости...защото съм доста като тегло и избягвам да карам прав, ако не беше толкова скъпо бих преминал на Belt Drive.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот Kobeto » Съб Юни 10, 2017 12:26 pm

Konstantin_ написа:Не разбирам защо нямам опция да закрия профила си, и на това ли нямам право?

Стига си мрънкал бе, човек! Спри да влизаш във форума, като не те кефи, спри да пишеш, никой не те кара и никой не е длъжен да те търпи! Отивай се регистрирай някъде другаде и си мрънкай там колкото щеш. Айде пътувай със здраве. :banghead: :banghead: :banghead:
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот cyclopz » Съб Юни 10, 2017 2:54 pm

Konstantin_ написа:Не разбирам защо нямам опция да закрия профила си, и на това ли нямам право?

Човече, имаш проблеми, и явно си го знаеш, щом още в темата си написал "ще бъда залят от ,,компетентни мнения", ще ми бъде обяснявано колко съм прост, с цел да изпъкнат онези, които са ,,толкова мъдри", както и че очаквам да знам, почти всеки отговор който ще ми се даде" ... :dontknow: Механиците са изпадняци, компонентите са боклучиви, във форума всички те дразнят още преди да са ти написали нещо...
Аватар
cyclopz

Рейтинг: 1372

Следваща

Назад към Общ форум