Наскоро разгледах ЗЗДП и видях, че трябва да се движим максимално близо до дясната граница на платното. Тогава как се очаква да правим леви завои без престрояване?
bobige написа:...заставам посредата на дясната лента, за да блокирам колата зад мен. Така си гарантирам, че няма да мине направо през мен, докато аз завивам наляво. Иначе, подлеза е решението без стрес.
 Това в кръга на шегата. И аз нерядко използвам тази крехка стратегия. Алпина, много добра идея (на визуалната схема), наистина чисто решение. Хич не е лоша идея да се споделят подобни безопасни практики, това би могло да спести много всекидневни рискови ситуации за всички комутиращи. Още един глас за ползата от подземната инфраструктура, не го споменах, защото колегата питаше изрично за закона, но определено подлезите спестяват много въпроси и екзистенциални драми.danchoky написа:когато мотор чака зад кола в задръстване, през нощта, се случва колата зад мотора да го блъсне, понеже шофьорът "не го видял". Явно съзнанието е свикнало да вижда 2 стопа на кола и игнорира стопа на мотора по средата. Та да си знаете, колко сме видими.
gibarian написа:Допитвал съм се до шофьор (на такси) по повод велосипедирането по широките булеварди, особено нощно време: "Не ви виждаме!", бе лаконичният отговор.
Alpina написа:Такива коментари от шофьорите изобщо не са учудващи.
Редовно срещам черни нинджи или някой, който си мисли че задните му светлини трябва да са "dying light".
Дори непрекъснато светеща е значително по-трудна за отличаване от ярко мигаща.
stealth написа:Признавам си, че и аз съм влизал в ролята на черна нинджа. Дори ми направиха забележка, че съм с черен шофтшел. Което е много полезно. Сега преди да изляза, винаги имам едно наум.
 Добре че днес повечето спортни дрехи имат тук-там светлоотразителни елементи. И колкото и да не е фешън:Alpina написа:Е, все пак си си избрал такъв псевдоним.
светльо-toxin34 написа:Левия завой, си е нещо просто и лесно- стига да спазваш няколко правила . Никакви резки маневри .. плавно престрояване и задължителен сигнал, че смяташ да завиваш . Редовно ( 4 години) ми се налага да правя точно ляв завой, и то на един от скоростните булеварди в София ( Ботевградското) на левия на автогара Изток, в посока Летоструй . Започвам престрояването в лявата лента, 200 метра преди светофара . Лявата лента е САМО за на ляво , е от време на време има по някои бързак, де иска направо ..но са рядкост . та заставам пред колите и чакам светофара .Като светне жълто- тръгвам и намалявам леко преди да навляза в платното към София. Като се уверя, че никои не "гони жълтото" си преминавам . Има и друг начин ... чакам да светне зеленото за направо .. преминавам и спирам вече пред колите чиято посока е точно по Летоструй ...така избягвам престрояването .
danchoky написа:Радвам се че има интерес. Аз лично не харесвам подлезите, защото ми убиват темпото и обикновено като мина два пъти по стълбите с колело на рамо-ако няма друг начин, разбира се-след това карам с изплезен език. По принцип съм от рода бързащи/закъсняващи и затова бавенето ме дразни. Освен това, говорих с един моторист, който ми каза, че когато мотор чака зад кола в задръстване, през нощта, се случва колата зад мотора да го блъсне, понеже шофьорът "не го видял". Явно съзнанието е свикнало да вижда 2 стопа на кола и игнорира стопа на мотора по средата. Та да си знаете, колко сме видими.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта