FOX сервизация

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

FOX сервизация

Мнениеот bratlence » Вто Сеп 24, 2019 11:54 pm

Почвам:

Дойде време (от миналата година) да правя сервизация на вилката и шока. Ако го бях направил преди 2-3 седмици щях да купя един литър оригинално масло на FOX 10W за вилката, нови прахоуловители от SKF за вилката и шока, голяма туба с fox float и още кой знае какво, за да съм сигурен, че вилката ще стане "професионално", НО точно когато щях да поръчам всички тези работи за скромната сума от около 250 лева, едно приятелче ми каза, че това е голяма простотия и ще дам много пари за неща, които не разбирам... И реших да го послушам, понеже си беше доста прав :D

-Оказа се, че имам по-хубави от оригиналните прахоуловители на вилката (Lycan оранжев), които имат още живот в тях и най-много да сменя уплътненията от вътре. Моя човек ми каза, че даже и това няма да е необходимо, ако уплътненията не са повредени, та вместо това да използвам някаква силиконова смазка, която ще ги направи като нови. Изкарвам уплътненията и ги напръсквам със смазката, оставям ги около половин час и после ги връщам. Не разбирам много от смазки и видове грес, така че ако някой ме препрати някъде където да прочета повече за тези работи, бих бил благодарен. Ако няма такава тема, време е да се появи една :D

-Каза ми също така да използвам друго масло за вилката, вместо това на Fox и спомена една марка Motul, която била също много хубава, че даже и по-добра. Аз потърсих в интернет и си избрах това https://maslata.bg/shop/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b8/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-motul-fork-oil-expert-10w/ понеже бях видял същото в един сайт за мтб, но беше малка и скъпа разфасофка. Мисля да си взема едно такова масло и да пробвам, само ме интересува дали това, което съм избрал е подходящ заместител на FOX 10W, ако не моля препоръчайте ми някое друго от този сайт. Карам Ендуро, 60 кг съм и стила ми на каране е по-техничен.

Обикновено бих си взел това, което си знам, но в този случай съм готов да се доверя на моя човек. И все пак някое друго мнение по въпроса няма да е излишно

Освен това, ако може да ме посъветвате и относно спирачките ми, които са Shimano XTR. На кантар съм между това да си взема оригинално масло и това да експериментирам с нещо друго. Може ли да ми предложите някое друго масло заместител на Shimano, по възможност от същият сайт maslata.bg

Поздрави!
bratlence

Рейтинг: 1164

Re: FOX сервизация

Мнениеот Alexi » Сря Сеп 25, 2019 12:10 am

Ботушите и семерингите търпят смазване с кажи речи произволни масла и греси ( естествено за вилка и подходящ вискозитет все пак ) но с хидравликата ако я пипаш внимавай ,там нещата не стоят така просто - ползва се масло по спецификация и точното количество ,ако патрона е FIT даже е добре да не го пипаш сам .. ако е от по старите отворена баня той е по опростен и лесен за сервизиране . За спирачките не знам защо се чудиш ,всеки велосервиз предлага наливно оригинално масло за няколко лв ще си го смениш ( по скоро ще ти трябва и оригиналния блийдинг кит ако не искаш да омажеш навсякъде ) За шока ако нямаш оригиналното fox fluid то е едно много гъсто масло като мед се точи ,можеш да го замениш с диференциално ,но бих ти препоръчал да си го купиш не е скъпо разфасовката му стига за 2 обслужвания на шока . :beer:
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот bratlence » Сря Сеп 25, 2019 12:39 am

Алекси, благодаря ти, аз синичкото ще го купя. Ще си купя и комплект за 30 кинта за обезмасляване на всякакви видове спирачки. Даже ще си взема и масло на шимано литър за 35 кинта. Чувал съм че апарата побира около 50 мл, но за обезвъздушаване са необходими няколко капки. Даже би ли ме посъветвал от къде да пазарувам относно МТБ-то. Преди хвърлях доста пари за какво ли не, но сега предпочитам да си ги пестя, така че сайтове с по ниски цени са препоръчителни. Живея в Хисаря и рядко ходя до София, но дори и да ме насочиш към някой магазин там пак ще съм доволен. Утре отивам така, че би било полезно да съм подготвен.

Иначе аз лично съм доста доволен от сервизацията по колелото, която си правя! Не искам да се хваля (демек искам), но от както спях да търся помощ за колелото и да го нося на сервизи, съм доста доволен. Да не говорим какви ръждясали вилки оправям последно време и колко добре работят след малко грес и много шкурка :D
bratlence

Мнениеот Alexi » Сря Сеп 25, 2019 7:25 am

hibike през Добри ,bike24 ,bike components ,CRC и подобни :beer:
Аватар
Alexi

Мнениеот bratlence » Сря Сеп 25, 2019 12:24 pm

Hibike често ги посещавам, но магазина е в Германия и за 2 туби масло цената е същата като да си ги взема от БГ. Само не разбирам с какво е по специален Добри. И преди съм те виждал са го споменаваш. Може ли пояснение :D
bratlence

Мнениеот kibrorgat » Сря Сеп 25, 2019 12:31 pm

ако поръчаш от hibike през Добри ще платиш само доставката от него до теб или ако ти е удобно от магазина му направо можеш да си вземеш нещата

https://www.hibike.bg/por-ca-pri-hibike ... 5b9c8da1cd
kibrorgat

Рейтинг: 1260

Мнениеот Alexi » Сря Сеп 25, 2019 12:36 pm

Човека не го познавам лично но е много коректен и любезен ползвал съм го вече доста пъти дори не иска пари в аванс .. плащаш само куриера от него до тебе в БГ :beer:
Аватар
Alexi

Мнениеот compira » Сря Сеп 25, 2019 6:06 pm

Не мисля, че разликата в цената е много голяма. Последно като взимах зелено10W на FOX ми излезе 34-35лева литъра от ebay. Това стига за около 20+ профилактики на ботуша, като аз си правя микс 1:10 в една тубичка с синия флуид на FOX. Има доста положителен резултат с комбинацията. Самият син FOX излиза 40-45лева 250мл което пак е за доста нат 20 профилактики. За хидравликата ползувам ето това: http://www.silkolene.com/motorcycle/sus ... ds/rsf-10/ , намира се за около 30 лева. За мен лично е много добре да се сменят дунапренените омаслители под прахоиловителите. Те са евтини пак като си вземеш голям пакет, примерно 20 бройки е около има няма 20 лева. Така за 20 профилактики на ботушите (на две сменяш и дунапренените тампончета), 20 на шока и 6-7 профилактики на хидравликата на вилката ти излиза около 130-140 лева с почти оригинални масла (silkolene-а го водят че е това което сипват за червеното на FOX, то дори тубите са им еднакви!).
Ако решиш ка спестиш пари от хубави масла то това ще са 10-20 лева за цялата сметка или просто по-малко от 1 лев на профилактика!!!! Заслужава ли си?!
Аватар
compira

Назад към Веломеханик