Максимална скорост с различни велосипеди?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Максимална скорост с различни велосипеди?

Мнениеот Dido2 » Чет Яну 30, 2020 10:47 pm

Здравейте. Нещо се вманиачих на тема скорост. Онзи ден заваля силен дъжд и за малко да завия и да се скрия от дъжда, но един ме изпревари и продължи... нещо у мен прищрака и се досещате какво стана. Беше си покана един вид. Представих си че зад мен са 100 свирепи кучета и превключих на последна. Станах вир вода отвсякъде, а накрая даже ми причерня и щях да припадна. Ама определено си заслужаваше. Преди това пък си карах спокойно и едно лапе с централно окачване ме изпревари и просто си казах е не няма да стане. Не и от 15годишно колело. Та тъй.
Ако изброя няколко модела велосипеда, може ли някой да посочи колко км/ч биха развили горе долу, при равни обстоятелства и въртене на педалите по последна скорост. Кой е най бавен, най- бърз по права вело отсечка. Или поне да ме научи. Някой някъде беше постнал една табличка , но нещо не я намирам и не можах да се оправя с нея. Усещам един гъдел отвътре като разбера че съм с по бързо на теория от някое по скъпо едно такова нали се сещате дава стимул да въртя до изнемогване педалите при удобен случай. А също и проверка дали пък аз въртя много бавно и съм немощен че трудно вдигам над 30 без да стана. А в един клип от 2013 обиколка на бг го гледам кара с по 40-50км в жегата, е как става това егати, какво е ял...
Също така ако един велосипед е по бърз от друг на теория, но пък тежи с 2-3кг повече... Реално ще се отрази ли.. А ако размера на гумите е по малък и т.н.
1. Това е основният велосипед по който ще се правят сравненията. Sprint sintero man 2017 vbrake28' 24 скорости ,11-34T зъба
2.drag Grand Canyon TE 2018, 27скорости, 28' 11-32 зъба
3 Cross.. Абе я кажете какво да гледам и формулата за изчисление сам да си изчисля))
Dido2

Рейтинг: 1214

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Alexi » Чет Яну 30, 2020 11:33 pm

това не е кратък въпрос ,отдели го в отделна тема .. материята е сложна като цяло
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Яну 31, 2020 10:28 am

За това, което питаш при еднаква сила на ездача най-много влияе аеродинамиката => шосеен велосипед. Ако това не е опция за теб сложи просто хубави тънки гуми и пак ще усетиш разлика. Със сегашните ти предавки можеш да стигнеш до 45 км/ч -> https://www.ritzelrechner.de/?GR=DERS&K ... H&DV=speed
Аватар
Pr3d4t0R

Re: Максимална скорост с различни велосипеди?

Мнениеот Alexi » Пет Яну 31, 2020 12:10 pm

факторите са доста но основно са аеродинамиката ,при скорости над 25 км/ч особено влияе - подобряване - подходящи дрехи без развяващи се шушляци анцузи и т.н. ,по тясно кормило ( а най добре дропбар ) твърда аеродинамична вилка ,по тесни гуми ,по високи шини .. гумите са втория важен фактор - съпротивлението при търкаляне варира доста ,като при твоите гуми вероятно е между 25 и 30 вата на гума ( нисък клас са ) а качествени шосейни гуми са около 10-15 вата ( разликата е огромна тука и много се усеща ) тегло - по тежкия велосипед се усеща особено на изкачванията ,и най много влияе теглото на капли/гуми ( тук пак ще спомена разликите между твоите гуми с тегло вероятно около 1 кг броя ,и шосейна гума 200-300 грама ) ; следващия фактор е силата и подготовката на колоездача - тука няма какво да коментираме ясно е че по натренирания ще е по бърз ; предавки - няма как да си бърз ако нямаш подходящи предавки ,твоите са ок за доста бързо придвижване .
Аватар
Alexi

Мнениеот Dido2 » Пет Яну 31, 2020 3:25 pm

Oy, благодаря много, чудесна информация. Да не забравяме и вятъра който ме е блъскал с 7-9м в секунда... Това за дрехите не знаех че толкова ме е бавило, да якето бе разкопчано а на главата голяма качулка.. Тц.. Тц.. Тц...къде отиваш ти..
Другото което ми дойде на ум сега е че Юсейн болт е и по висок от останалите, т. е. Да не се изненадам някой с големи мощни крака да ме издуха..
Та този линк страшно полезен. Ето това мисля че важи за моето 60 завъртания на педалите за 1минута
Изображение
И да максимум 31км/h едва поддържам... Дано до лятото да вдигам лесно 35км.. Значи някъде четох че не е правилно да съм въртял 50-60 оборота а трябвало едно 70-80 за правилно каране... Значи още не съм готов за последна скорост и наистина си е така.
За гуми поръчах Кенда 28 бели намалени на 15лв... Обаче на живо като ги видях се отказах... Нещо.. Нямат светлоотразителена лента, нямат защита от спукване.. Едни мънички..абе Маки.. Отказах се. Та си останах с основните швабалт тураго нещо си..
Dido2

Мнениеот Alexi » Пет Яну 31, 2020 5:04 pm

да си бърз не е нещо което се постига ей така с щракане с пръсти .. говориш за поддържане на 30 км/ч ,но ако си пуснеш една страва вероятно средната ти скорост ще излезе около 20 ,дори и по малко :) почваш от единия край - тренировки ,олекотяване на байка гледам че го дават 14 кила което е адски много за каране по шосе ,основно гуми/капли ( с гумите е най лесно и най се усеща но хубавите гуми не са по 15 лв ) колоездачни дрехи ( качулка :nono: ) и малко по малко ще станат нещата :beer:
Аватар
Alexi

Мнениеот Dido2 » Пет Яну 31, 2020 5:40 pm

Аз по шосе още не. Нека се по радвам още на байка преди да са ме метнали във въздуха :D . Тук има Вело-Магистрала. [url=6b]Изображение[/url]
Дори прота с шосейки и екип се срещат... Но тях отдавна съм забравил дори да си помисля за настигане.
средната ми скорост е 12 за целия ден, докато стигна до "пистата" бавничко карам. Относно олекотяването.. Май за сега ще трябва да почакам един хубав ветрец в гърба и с това да се задоволя :D :beer:
Относно карането по шосе май ще пусна една нова тема, кой има предимство че щяхме взаимно да се блъснем с лек автомобил. Карам си аз по велоалейка и си свиря. Преминава тя по кръстовище и отдясно отнасрещното главен път завива към мен кола и а сега де... Гледам после имала знак предимство.. Малко по напред същата ситуация гледам велосипеда има предимство с червено боядисано на асфалта.. Голяма бъркотия. Ами когато червената маркировка на пътя е изтрита...
Последна промяна Dido2 на Пет Яну 31, 2020 5:56 pm, променена общо 4 пъти
Dido2

Мнениеот kibrorgat » Пет Яну 31, 2020 5:45 pm

kibrorgat

Рейтинг: 1260

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Пет Яну 31, 2020 7:13 pm

https://www.ingenieur.de/technik/fachbe ... -296-km-h/

...ми тук пише -296 км / час... :wavey:
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот Dido2 » Съб Фев 01, 2020 10:30 am

Значи ако съм разбрал правилно от линка по горе.. И направил правилни изчисления...вероятно не ама..
1) Бия на теория с едни 5км в час повече(a някои модели с 14-42 дори с цели 10км/ч), макс скорост (поне) всички 26-27.5 цолови велосипеди drag от серия Zx1 Ком про и т. н. До 600-700лв та дори 800лв Hardy Base. От всички години до сега (2012-2018). Като прибавим и техните по-малки гуми, по-широки и че не са по леки от 13.5кг (изключение твърда вилка) , разликата би била по-голяма. Пък нека си имат тук там някой компонент по висок клас. Разбира се, почти всичко зависи от моментно състояние..На този етап, Ако съм карал 4 часа и ми изскочи свежар... Сигурно ще ме надмине и с най тъпото колело, каквото и да правя. Още свалям кг, че и леко коремче имам. Но всички те разбира се, ще ме унищожат в планински терен. Но масово карат подобни в града и около. Дори по слаби и стари.
2) Като бонус прибавяме и най ниския клас от серията Drag Canyon 2018 Base 28' велосипеда който щях да закупя, ходех и го пробвах. Woohoo добре че не го взех. Преди месец два нищо не знаех в сравнение с сега. Направо е трошка и по частни, и по скорост, а пък се води хибрид.
За съжаление, по макс скорост, мисля че сме еднакви с Drag Canyon Comp 2018 & Pro & TE. Но може би аз държа по лекото тегло. Както и със сигурност по добра комплектовка с Comp.. Който впрочем дори продавача не знае какво означава :rofl: :clap: :confused: :lol2: :evil: :dontknow:

3) отиваме към Крос четата. Woоhoo тук съм победител също. Изпапквам всичките масови планински 26-27.5-29 цолови 2019г и не само, гръмко звучащи GRX-ове чак до 800лввключително и Cross Fussion 2019. Отново имаме по дебели гуми и колелата им са по 14.5-15кг срещу 13.5 мои. Курбела им е масовият (китайски?) 301 с 42 зъба макс, моят е 48отпред големия и 11 отзад малкия. A на Fussion е дори с 40?? Значи би трябвало да ми диша прахта. Мерна ли някое, а те лесно се отличават, бам 20тачка по правата му предлагам haha :clap:
Почти съм сигурен че побеждавам и директният ми противник по клас и цена CROSS Avalon 28". Не намирам информация за курбела...
На второ четене така като гледам доста ги бия и в катерене :popcorn:
Peace :love:
Ако имам грешки с радост ще помоля да бъда поправен както и ако мернете велосипед по бърз от sintero 2017 do 700лв.(без намаления, моят е 530лв промо.) Може би има, защо не, малко по случайност съм го улучил.. Но пък сигурно ще е по тежък и т. Н.
Dido2

Мнениеот Alexi » Съб Фев 01, 2020 12:42 pm

значи това е на теория ,гледайки предавките да речем :D ма ако ти се падне някой дето си държи 350 вата с часове след първия завой повече няма да го видиш ,дори да е с 26ца 15 кила :D
Аватар
Alexi

Мнениеот Dido2 » Съб Фев 01, 2020 1:43 pm

26 15 кила и дебели гуми не пускам никого.. Никого! :^: . Представи си , от mega avalanche 2019 ли беше да им се покажа с моето и да ги задмина, Мале нож ще ми извадят хаха
https://youtu.be/wKBBeRcFnDY
Sега може ли малко помощ, че се обърках.
Тука имам сега една права отсечка без да ме притеснява никой освен един по възрастен господин го пуснах да ме изпревари голяма работа...
Значи искам да разбера колко каданс ли се наричаше правя в минута, ако поддържам лесно 25км в час. Търся число около 80. Обаче на вело метъра измерва една пълна обиколка на предната гума която е 28инча. И показва нещо си 220 ала бала. Прочетох малко.. И разделих 48 на 11 и получавам 4. Това 4 означава че за едно пълно завъртане на гумата задният най малък венец се завърта 4 пъти. Такаа..и сега какво по нататък.. Пак се обърках..
Почнах отначало но отзад напред.. Отидох на таблицата и видях за 80 каданс за да поддържам 25 км час лесно, трябва да съм на втория венец 5та или 3тия венец 4та. Пробвах докато няма никой и наистина лесно поддържах скорост 25 като включих хронометора засякох 1 мин като броя кадансите на ум и наистина към 80 отиваше.. Погледнах колко каданс показва и числото на устройството беше около 220 240..... Мисля че трябва се раздели на 3 или 4.. За да получа реално.. Вие как мислите..
Dido2

Мнениеот bdz43r » Съб Фев 01, 2020 2:48 pm

Това ми напомня как веднъж докато си бутам по един стръмен баир, бавно, но сигурно изпреварих един пълничък и много изпотен пешак. Той явно се комплексира, реши, че е срамота да го изпреварва някой, бутащ велосипед и рязко дръпна напред... след 20 метра капитулира на едни камък, а аз си продължих нагоре.
Та ако попаднеш на някой каращ, той няма да те пита дали "го пускаш", просто ще си кара, а ти може да се напънеш до смърт и да си пред него за 20 секунди преди да си забравиш името. Това при условие, че той не знае, че е на състезание. Ако реши да се състезава, може и да го загубиш от поглед преди да си го приближил. Това, че имаш амбицията да се състезаваш с околните съвсем не значи, че и те имат мислят по същия начин. На някои просто нормалното им темпо е високо и докато ти се напъваш като за последно, те просто се возят и велосипедът има най-малко отношение към това.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Alexi » Съб Фев 01, 2020 3:47 pm

за това се гледат средни скорости по маршрут .. или определени сегменти които се "напъват" ако искаш да се сравниш с останалите .. без Страва не се получава ,изобщо приложението издига колоезденето на друго ниво .. а истинското състезание започва като си вземеш и GPS с пулсомер ,каданс и т.н. :D
Аватар
Alexi

Мнениеот Dido2 » Съб Фев 01, 2020 6:48 pm

bdz43r написа:Това ми напомня как веднъж докато си бутам по един стръмен баир, бавно, но сигурно изпреварих един пълничък и много изпотен пешак. Той явно се комплексира, реши, че е срамота да го изпреварва някой, бутащ велосипед и рязко дръпна напред... след 20 метра капитулира на едни камък, а аз си продължих нагоре.
Та ако попаднеш на някой каращ, той няма да те пита дали "го пускаш", просто ще си кара, а ти може да се напънеш до смърт и да си пред него за 20 секунди преди да си забравиш името. Това при условие, че той не знае, че е на състезание. Ако реши да се състезава, може и да го загубиш от поглед преди да си го приближил. Това, че имаш амбицията да се състезаваш с околните съвсем не значи, че и те имат мислят по същия начин. На някои просто нормалното им темпо е високо и докато ти се напъваш като за последно, те просто се возят и велосипедът има най-малко отношение към това.

Тва може и аз да съм бил :rofl: Идеално разбирам. Още си опознавам възможностите и тези на колелото. С всеки изминат ден мисля по добре преценям ситуацията и заяквам. и в кой момент от нормално спокойно каране да атакувам. Ако пък така се получи винаги мога да се оправда.. Абе виж говоря по телефона за тва спрях не че съм изморен.. Или ей виж тука какво котенце беше ей там... :D :D :D Не съм само аз, много са дето изпреварват другите и карат агресивно а пък са планински 26 27.5 е точно тези са ми таргета. Вижда се че се напъват. То се забелязва някой отпред че кара на най малкия венец отзад и си дава зор. Нека пък да не се състезава. Аз нека си го задмина ако мога, той каквото иска да прави. Освен да не чака балъци като мен и да е карал на втората плоча :evil: тогава наистина ще се получи яко неприятно за мен. :clap: но най добрия лек както казвам е да прехвърлиш болката на друг хаха.. :lol: как беше.. Няма значение на мен че е зле важното съседа да е по зле хаха.. Даа неприятно ама си е така. :V: много като тях съм ги оставял без да ги преследва. Някой път пък се залепям зад някого и преценя.. Охка ли пъшка ли, поти ли се, свеж ли е.. Ускорява ли.. Като погледнеш и какво колело кара и разстоянието напред и вече знаеш дали можеш да го задминеш и дали ще издържиш. А както казах тука си е Вело-Магистрала. Баш състезателно си е. То и по облеклото се забелязва че някой е по сериозен. Забелязвам колоездачи с отразителни ленти по краката, по велоалеите, значи не са някои случайни излезли в парка само защото е събота. И аз трябва да сложа че от обед като изляза по тъмно се прибирам. Има и такива непредвидими разбира се. Наблюдавах един ми се стори немощен нещо.. Старо колело.. Ама след 2 часа пак същия още си караше с прилична скорост... А аз вече капнал.. тренира си и евентуална мишена за в бъдеще.
Относно питането, правилно е да се съобщава според мен особено в по тесните пространства. Някой път сам си карам спокойно зад мен няма никой, след 15 секунди фиу-фиу на сантиметри от мен 3 прота с шосейки а аз си карах почти в средата на велоалеята а една ръка кат лумпен мислех че е чисто.. :eek3: Вляво имаш бордюр, вдясно тясна пешеходна зона и ограда.. А най мразя 2ма приятели на сладка приказка заели и 2те посоки.. И не прави път... Ни когато съм зад тях нито срещу тях и се налага да спирам а той сякаш не ме забелязва и си продължава. Днес пък падна един на земята пред мен.. нещо се блъсна в този пред него не разбрах как точно се получи, май се бе за гледал към детето си. Събота е много народ караше. Едни се пречат други не дават предимство... Всякакви
Любима стратегия ми е да чакам откъм засада. Слязъл съм си аз и си го бутам като преуморен. Само чакам вървейки бавно някой с 22-25 да премине, то това си е бързо каране с планинско, и веднага ако не ме мързи вече го атакувам.. ама гледам да не личи много много нали :D и че все едно аз то така си си карам баце, тва е нормалната ми скорост пък нека се опита ме изпревари с неговото 26" стоманено ли какво е.. :popcorn: то е ясно че отдалеч идва ама то и аз.
Тези с 29 гуми планински обаче ме плашат. Те са и физически по едри и високи от мени. . доста бързи са. Явно на по високо ниво са в краката. Едва ли са с по 1000лв колела.. Пък може и с толкова да са, трудно се преценя не ги знам по старите модели. Гледам има и чужди.. Head марка нещо си.. Тях идея си нямам какво могат и колко струват..
Последна промяна Dido2 на Съб Фев 01, 2020 7:46 pm, променена общо 10 пъти
Dido2

Мнениеот Stromkern » Съб Фев 01, 2020 6:59 pm

Най-добре да си караш за кеф с твоето си темпо и да не се напъваш чак толко по Страва-та. ;)

Аз съм свикнал да ползвам Ендомондо за тракване, но от известно време си прехвърлям данните и в Страва от чисто любопитство да видя как се движа по местните сегменти. Реално няма кой знае каква ползва от сравнения, щото бързите са някакви тотални машини без значение дали става въпрос за асфалт или планинско, а аз съм 90+ кила тюлен с уклон към стила "мобилен велоергометър". Отделно бързите на асфалт са със шосейки, а аз търкалям 13 кила хибрид - верно с твърда вилка, ама комфорта на 1.75 гума не си го давам, пък нека ме мори по баирите. :)

Въртя си там 50-100-150 км (колкото времето, маршрута и мерака позволяват) със средна 25-27 км/ч и толкоз.
Stromkern

Рейтинг: 1360

Мнениеот Dido2 » Съб Фев 01, 2020 7:24 pm

Пфуу.. Аз на 40км и вече търся помощ тва ако съм в съзнание :evil: :D гледам пише изгорил съм 120 калорий, тва няма как да е истина, никакви надолнища не съм ползвал хаха..
Dido2

Мнениеот victortrt » Сря Фев 05, 2020 5:19 pm

Като притежател на желязно колело със 7 вътрешни скорости и хибрид Драг гранд каньон ТЕ от старите с ви-брейк мога да споделя само следните лични наблюдения.
Правилно ти казаха за гумите и теглото на същите и каплите, зависи и от стойката на колоездача. Железарката ми е градска и макар с право кормило отдавна пак е къса и стоя на нея прав, което си е нормално за този тип колело. С колкото по-леки гуми е, по- бързо ускорява и по лесно набира, но и леките гуми друсат и по-лесно се пукат. Тежките пък набират инерция и я държат, но докато наберат си е мъка.
Хибридът е по-бърз, повратлив и т.н., но и на него съм малко по-наведен напред. Отделно ти сравняваш хибриди по касета, но пропускаш курбела. При 48 зъба на моя и 11 зъба на касетата не е като 44 на 11 ако се сещаш. Гумите на моето обаче са относително хубави и тесни - 3 мм. Това прави чудеса на асфалт.
Например ако си от София за пример ти давам, че мога да изкача на най-голяма плоча и 5-6 та зъбчатка отзад надлез Надежда от Ломско към гарата и да задмина като спрял всеки МТБ, който върти на лека предавка, но това е само ако съм набрал скорост от светофара. Тогава обаче се влага доста сила и трябва да го направиш бързо или се измаряш. Ако го правиш бавно, не става, нещо като качване на стълби - или вземаш през едно бързо или по-бавно стъпваш на всяко. Ако карам с децата, съм на средния или най-малкия венец и ги побутвам да речем.
За скорост хората са измислили велосипеда и това е шосейния - три хвата, тясно кормило, две плочи с голяма над 50 зъба, тесни леки гуми и капли и т.н. най-вече аеродинамика.
Хибридите са компромис, но някои са по-бързи.
victortrt

Рейтинг: 1759

Назад към Общ форум