Jacket, случаят, който ти описваш, е по-различен. В него вие сте самите потърпевши (разбирай, ако не лично, то фирмата, чиито служители сте, крадците са били на ваша територия и т.н.) и тогава имате право да се защитите от посегателството. От юридическа гл.т. подобни действия от ваша страна могат да бъдат сметнати или за действия при крайна необходимост, или при неизбежна отбрана, но във всички случаи, както си се и убедил, няма страшно за вас. Понятието "граждански арест" аз лично никога не съм го чувал/учил в юридическия факултет, предполагам, че подобно на понятието "криминално проявен" е някаква милиционерско-журналистическа измислица, само и само нещата да изглеждат по-ясни на широката публика. Проблемът е, че с такива измислици те не стават по-ясни, но това е друго...
Да се върнем на казуса - аз говорех за това, че ако примерно видя на улицата човек с колелото на Боби и директно го сваля от него или упражня някакво насилие над него, за да го задържа до идването на полицията, нещата не са толкова еднозначни. По принцип законът забранява подобни действия, ясно е защо - всеки може да набие някого, пък после да каже "ама аз бях сигурен, че той е откраднал това" или нещо от сорта. Но, ако не е употребена прекалено груба сила, т.е. ако първо го поканя любезно да изчака полицията, той откаже и тръгне да се изнася и аз (дай Боже) имам необходимата сила или средства да го задържа до идването на полицаите, може и да се отърва, ако се докаже, че колелото наистина е крадено, като се убедят, че аз наистина съм разпознал краденото колело и че съм действал единствено с цел да спася чуждо благо и да помогна на органите на реда. Е, можеш да седнеш да преброиш колко "ако" станаха - затова казах, че може да потрябва и айдукат

Разбира се, тук говорим за чиста ситуация, т.е. доста теоретична. На практика, ако той наистина е с откраднато колело и ако не е бит (а ако той го е крал, дори и да е бит) и ако не се оплаче от действията ми, никой няма да ме закача (т.е. полицията няма да си мръден пръста за него).
Въпреки това, аз бих действал точно така, стига да имам възможността да задържа подобен човек до идването на полицията (разбирай най-вече физическа възможност, щот не съм от едрогабаритните):D