Боядисване на рамка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Боядисване на рамка

Мнениеот ianiovski » Вто Окт 20, 2020 4:15 pm

Здравейте, преди време си боядисах рамката със спрей черен мат и се получи добре ефекта ,но нито съм шкурил предишната боя нито нищо . Залепих му лепенки и за мен ефекта се получи добре ,но малко ако го драсна веднага се появява синията боя отдолу . Въпроса ми е ако тръгна да го боядисвам както си трябва ,каква е процедурата за шкурене ,нанасяне на основа ,след това боя и накрая лак . С какви шкурки трябва да шкуря ? Обмислям да сваля всичко без кормилото ,защото след това не ми се настройват скорости и т.н. Ще го увия хубаво във вестници и хартиено тиксо . На места имам малки дупчици от падналата предишна боя заради ръжда .Тях с какво да ги запълня ?

Изображение
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Рейтинг: 1200

Re: Боядисване на рамка

Мнениеот imarh » Вто Окт 20, 2020 6:29 pm

ianiovski написа:Здравейте, преди време си боядисах рамката със спрей черен мат и се получи добре ефекта ,но нито съм шкурил предишната боя нито нищо . Залепих му лепенки и за мен ефекта се получи добре ,но малко ако го драсна веднага се появява синията боя отдолу . Въпроса ми е ако тръгна да го боядисвам както си трябва ,каква е процедурата за шкурене ,нанасяне на основа ,след това боя и накрая лак . С какви шкурки трябва да шкуря ? Обмислям да сваля всичко без кормилото ,защото след това не ми се настройват скорости и т.н. Ще го увия хубаво във вестници и хартиено тиксо . На места имам малки дупчици от падналата предишна боя заради ръжда .Тях с какво да ги запълня ?

Изображение

Започваш да шкуриш с 400 да кажем, докато отдолу не блесне алумумин навсякъде(ако рамката е алуминиева). Гледаш да не сваляш алуминиев прах де. После заглаждаш с 800 да кажем и накрая ако не ти е писнало може да минеш с 1200. След това забърсваш хубаво рамката с АМВ докато не разтвориш и замажеш всички мърсотии, боички и лакчето. След това китосваш с някакъв филър/кит ако имаш големи и дълбоки деруги и подбивки. Финално забърсваш със спирт. Грундираш с някакъв грунд за метал и после 2-3 ръце спрей през 5 мин. и след час 1-2 ръце УВ лак. След това стикерите и си ти. Всички дупки пълниш с парцали и къдто трявба увиваш с пликове. Ама най-добре свали лапата с все кормилото, вилката и чашки/лагери.

Абе разправия си е. Ама ако те влече...
imarh

Рейтинг: 1416

Мнениеот Франко » Вто Окт 20, 2020 7:29 pm

Търкаш с Р240 докато се махне спрея и "занулиш" хубаво всички неравности и дупчици, пръскаш фюлер (основа) за алуминий (ако е алуминиева рамката) или нормален фюлер (ако е стомана), търкаш с водна шкурка Р800-1000, пръскаш боя и после лак. Задължително обезмасляваш с обезмаслител за автомобилно боядисване преди да започнеш (за да не разнасяш смазка) и след всяко шлайфане. Спрейовете не са добра идея - не правят трайно и здраво покритие.
Франко

Рейтинг: 1354

Мнениеот Gworan » Сря Окт 21, 2020 5:58 am

Правил съм процедурата както са описали по-горе, търкане, шкурене, грундиране, пак шкурене, спрей, лак... след това 15-20 дена докато лака заздравее изцяло.. Добре ми се получи, визуално. Обаче пак супер лесно се драскаше, от най-малкия удар падаше боята. Не знам, може би си иска хубава боя да се пръска, а не спрейове... :dontknow:
Аватар
Gworan

Рейтинг: 2000

Мнениеот moridinbg » Сря Окт 21, 2020 6:01 pm

Бластиране. Хем не търкаш като гламав, хем след това има в много пъти по-добра адхезия на боята. Има различни варианти и медии за бластиране на алуминии.
Спрея го забравете, освен ако целта не е пребоядисване за 10лв.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Drunken MadLoud » Сря Окт 21, 2020 7:18 pm

Вложените труд и финанси няма да оправдаят резултата от боядисването, защото дори и с качествени спрейове, грунд и лакове, пак няма да постигнеш траен и добър резултат. Ако все пак си търсиш занимание и имаш излишно време, е добре поне в магазин за авто бои да ти забъркат от типа "еластична" боя на спрейове, която се използва при мотоциклетите...и вероятно при някои коли за броните може би. Аз лично бих се насочил, към пясъкоструй или химическа вана (особено ако е алуминиева рамка) за премахване на боята, както и прахово боядисване на рамката. Ако ще се прави по "учебник"...макар и в домашни условия, си предвиди сума ти шкурки (от по-груби...нямам предвид 60-80, към много фини и водни), химия за сваляне на боята, филер, евентуално кит, грунд (праймер), читави и доказани спрейове (или най-добре забъркани в магазин за авто бои), капачки за тях тип "метла" и добър лак на същата основа за финално покритие. Ако смяташ да слагаш и стикери, намери си или поръчай да ти изработят такива, които са подходящи като материал за под лака, някои се свиват, разтапят и т.н. Според самата химическа основа на лака. Стикери които са над лака е грозно и краткосрочно решение. Общо взето, като теглиш чертата ако държиш на въпросната рамка и искаш резултата да е добър, по-добре я дай да ти я направят както си му е реда. :beer:
Последна промяна Drunken MadLoud на Сря Окт 21, 2020 7:34 pm, променена общо 1 път
Аватар
Drunken MadLoud

Рейтинг: 1840

Мнениеот Франко » Сря Окт 21, 2020 7:33 pm

Drunken MadLoud написа:... ако държиш на въпросната рамка и искаш резултата да е добър, по-добре я дай да ти я направят както си му е реда. :beer:

Ей това е цялата истина :beer:
Франко

Рейтинг: 1354

Мнениеот ianiovski » Сря Окт 21, 2020 8:25 pm

Определено ме отказахте да я боядисвам . Нямам и толкова излишно време и финанси ,но щом резултата няма да е такъв какъвто искам и най-вече траен няма смисъл да се вкарвам в приключения . Ще си го карам така и ако някъде го надраскам го боядисвам със спря грубо както съм го правил до сега и това ще е . Благодаря ви за информацията и че ми отворихте очите как наистина седят нещата .
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Рейтинг: 1200

Мнениеот prostyler » Сря Окт 21, 2020 8:31 pm

Понеже аз мисля да правя подобно нещо със старото ми колело и мисля да го дам да го пръснат с такава боя, където пръскат офроуд джиповете някаква като шаргрен но държи много не знам точно как се водеше раптор ли не помня с точност, но знам че е много еластична и устойчива на надраскване и най-важното не е лъскава и се надявам да не бие на очи (против крадци)
prostyler

Рейтинг: 1180

Мнениеот Drunken MadLoud » Сря Окт 21, 2020 8:51 pm

prostyler написа:Понеже аз мисля да правя подобно нещо със старото ми колело и мисля да го дам да го пръснат с такава боя, където пръскат офроуд джиповете някаква като шаргрен но държи много не знам точно как се водеше раптор ли не помня с точност, но знам че е много еластична и устойчива на надраскване и най-важното не е лъскава и се надявам да не бие на очи (против крадци)

Нямах предвид точно такава боя. В читав магазин за бои, ще те насочат какви са опциите. Мотоциклетите (пистови, кросови и т.н.) ги боядисват във всевъзможни цветове. Идеята е , че при тези типове мотоциклети, "корубите" са им потенциални "жертви" на надиране, падания, каране офроуд и т.н. При удар или надраскване боята не прави "паяжина" ...демек да се нацепи или олюпи, а възвръща структурата си. Въпросната боя "Raptor" вероятно е също опция, но там цветовете са ограничени, много по-скъпа е, а и за колело ще изглежда като да е боядисано с баданарката...или по-скоро ефект "мазилка". :D :beer:
Последна промяна Drunken MadLoud на Сря Окт 21, 2020 9:11 pm, променена общо 1 път
Аватар
Drunken MadLoud

Мнениеот prostyler » Сря Окт 21, 2020 9:05 pm

Е точно де това ми е идеята да е боядисана, запечатана от корозия и да не бие на очи а дали изглежда като пръскана мазилка дреме ми без това от 2,3 карания ще е мръсно :beer: и пак казвам по важното е да не бие на очи но това е моето желание не го натрапвам на никого :beer:
prostyler

Рейтинг: 1180

Мнениеот moridinbg » Сря Окт 21, 2020 9:05 pm

Пак казвам, забравете всякакви спрейове, когато става дума за колело и се търси нещо, което да издържа. Авто боите също не са кой знае колко устойчиви на драскане, падане и търкаляне по камъни и пясък.
Боядисването на рамка с бластирането (пясъкоструене), боята (обикновено прахова) и труда обикновено излиза 100-200лв, според региона и "майсторите", които се ползват.

Рапторът е доста скъп - 60-80лв на литър. Остава грапав. По принцип се пръска с пистолет за шегре, с който стои направо като мазилка, аз съм го пръскал и разреден с HVLP пистолет за по-фино боядисване, но пак е грапав. Доста хора твърдят, че не се драска - не е вярно, драска се, но по-трудно и малко повече не му личи. Основният проблем за мен е, че заради грапавината задържа много прах и особено черният постоянно изглежда мърляв. За теб и целите ти това може да е дори предимство.
Това е най-финото, което съм постигал и което съм виждал на живо - калника на джипа ми. Боядисва се с който цвят ти хрумне на света - има специална безцветна версия за тониране.

image_907644.jpg
image_907644.jpg (253.36 KiB) Прегледано 942 пъти
Аватар
moridinbg

Мнениеот Drunken MadLoud » Чет Окт 22, 2020 10:40 pm

Съгласен съм. Наистина е така. С навлизането на тази боя на глобалния пазар имаше известно ограничение откъм цветове, но в последствие нещата се промениха. И все пак всичко е шагре и мазилка. :D Няма лошо, но аз лично за велосипедна рамка не бих ползвал такъв тип боя. :beer:
Аватар
Drunken MadLoud

Назад към Веломеханик