Alexi написа:ако пак прегледаш резбите коя е права и коя обратна ще установиш ,че и 2те са срещу въртенето на курбела точно с цел да се избегне саморазвиване
Гледах ги поне 50 пъти, но нейсе. И аз бях шокиран, но положението е както съм описал: отдясно (където пише R) и където са венците, резбата е обратна - при въртене по часовника средното движение излиза, а отляво резбрата е права - развива се при въртене обратно на часовника, което съвпада с въртенето на педалите напред. Мислех да не са навили неправилно резбата и да са обърнали оста само на моето колело, но после видях буквите L и R и установих, че не е в моя телевизор проблемът

В
това видео например е по същият начин.
Иначе относно размерите на осите, от Shimano са успели да сътворят абсолютна свинщина

. Само за 4-те оси, до които имах досег, измерих следните размери:
BB-ES70 73x113 - асиметрична - оста стърчи с 19мм отдясно и с 14мм отляво (това беше оригиналната)
BB-ES70 73x118 - това е първата нова, която взех, тук очаквах тези допълнителни 5мм да отидат отдясно или най-малкото да са разпределени поравно от двете страни, но те са изцяло отляво, което води до 19мм отдясно и отляво
BB-ES300 68x118 - премерена в магазина - 22мм отдясно и 17мм отляво
BB-ES300 73x121 - асиметрична - втората нова, която взех и която предстои да монтирам - 23мм отдясно и 18мм отляво
Разбира се, тези размери не са описани никъде в нета, дори и в хартиената инструкция към движението - ходиш на място по магазините и като прасе мериш с шублера, псуваш Shimano, пак псуваш и се надяваш да стане...
Alexi написа:веригата ти не би трябвало да пада ,нещо по настройките на дерайльора не са както трябва
Май не съм описал ясно, че веригата пада от
предната голяма плоча (в случая втора и най-дясна) надясно към курбела, когато отзад съм на най-малкия венец (9-ти) или предпоследния (8-ми). Настройките на задния дерайльор са ок, понеже преди с 3 плочи отпред никога не съм имал такива проблеми, но и тогава никога не съм карал на последните 2 отзад и на средната плоча отпред. За предния декланшор - както и да го наглася, не очаквам той да ми задържи веригата да не падне.
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."