Смяна оригинална плоча с овал

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна оригинална плоча с овал

Мнениеот sunfreakz » Сря Мар 17, 2021 9:27 am

Здравейте, първо да се извиня ако има подобна тема, но не намерих нищо.

Имам колело Cube Attention SL 2021 с курбели CRANKSET Shimano FC-MT511, 32T, Boost ... касета CASSETTE Shimano Deore CS-M6100, 10-51T
1х12 скоростна система. Искам да сменя предната плоча която е 32Т с 34Т овал. Взех една използвана от познат овална плоча 34Т за проба, но след като я поставих се появи едно силно ромолене и в момента в който прехвърлях от 2рата най-голяма плоча към най-голямата и плочата отпред изплю веригата. Овалната плоча също е 96BCD narrow wide, на пръв поглед не би трябвало да има проблем, но уви ...

Въпросът ми е мога ли въобще да поставя овална плоча 34Т на моето колело и ако да каква за да няма това ромолено и падането на веригата ? С оригиналната ми плоча при каране на колелото не се чува никакъв звук и го няма това дразнещо ромолене.

Благодаря, Ви предварително:)
sunfreakz

Рейтинг: 1240

Re: Смяна оригинална плоча с овал

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Мар 17, 2021 3:14 pm

Трябва да сложиш по-дълга верига - 34 овална има 36 зъба в най-широката си страна, което е значително над придшната ти 32ка.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот sunfreakz » Сря Мар 17, 2021 3:43 pm

Pr3d4t0R написа:Трябва да сложиш по-дълга верига - 34 овална има 36 зъба в най-широката си страна, което е значително над придшната ти 32ка.

Сегашната ми верига (оригиналната) е със 116 пина ?
sunfreakz

Мнениеот Коце » Сря Мар 17, 2021 3:46 pm

Ако оригиналната ти верига е на shimano, а овала, който слагаш не е предвиден за работа с 12 скоростни shimano вериги ще имаш проблем.
Аз понеже взех овала преди да го знам това се наложи да сменя веригата ( XT ) с такава на KMC.
Аватар
Коце

Рейтинг: 1440

Мнениеот sunfreakz » Сря Мар 17, 2021 4:00 pm

Веригата ми е Shimano CN-M6100

А овала, който мисля да поръчам е например тази или/и подобна със сходни спецификации на нея ... пише, че е съвместима с deore xt M7000 M8000 M9000 Crankset
но дали пасва на моят курбел, касета, верига, дерайльор - нямам идея и затова питам тук. Въпросът е, че искам да го направя така, че да няма това гадно ромолене и падане на верига.

https://www.bikecenter.bg/plocha-nw-abs ... 0-34t-blk/
sunfreakz

Мнениеот Коце » Сря Мар 17, 2021 4:10 pm

Овала, който си показал не става за твоята верига.

За 12 скоростна верига с HYPERGLIDE+ ти е необходим този овал - https://absoluteblack.cc/oval-chainring ... lus-chain/
Овала, които си взел от БЦ не работи с цитираната верига, както вече съм ти написал.

Поонеже имах абсолютно същият казус, го реших със смяна на веригата.
Аватар
Коце

Рейтинг: 1440

Мнениеот sunfreakz » Сря Мар 17, 2021 4:26 pm

Коце написа:Овала, който си показал не става за твоята верига.

За 12 скоростна верига с HYPERGLIDE+ ти е необходим този овал - https://absoluteblack.cc/oval-chainring ... lus-chain/
Овала, които си взел от БЦ не работи с цитираната верига, както вече съм ти написал.

Поонеже имах абсолютно същият казус, го реших с смяна на веригата.

Все още не съм взел овал, пробвах с един друг на познат и така разбрах, че го има това ромолене и падна веригата.
Този овал, който ми препоръча дали ще пасне на курбела ми (Shimano FC-MT511, 32T, Boost) и касетата която е 10-51 шимано деоре Shimano Deore CS-M6100, 10-51T
И как мога евентуално да разбера кой овал пасва за моята конфигурация ? Или е нужно просто да гледам овала да е за вериги на шимано за 12 скорости ?
sunfreakz

Мнениеот Alexi » Сря Мар 17, 2021 5:38 pm

а защо не прочетеш описанието на артикула който ти е споделил колегата ,там е отговорено на всичките ти въпроси ?
Аватар
Alexi

Мнениеот sunfreakz » Сря Мар 17, 2021 5:55 pm

Alexi написа:а защо не прочетеш описанието на артикула който ти е споделил колегата ,там е отговорено на всичките ти въпроси ?

Прочел съм описанието и благодаря на колегата за инфото, но въпросната плоча с доставка излиза 80 евро и е извън бюджета ми. Затова попитах по какво да разбера дадена друга плоча дали ще ми пасне, тъй като само на тази плоча в целия нет(поне аз които съм намерил до сега) е описано точно и подробно, че пасва на моите части на колелото.
Веригата има 116 пина. Възможно ли е да къса за 34Т овал ? Това е последния ми въпрос + предишния. Извинявам се, ако малко наивно задавам въпросите, не съм толкова навътре в нещата, затова и търся помощ от вас.
sunfreakz

Мнениеот compira » Сря Мар 17, 2021 6:35 pm

Moже да се започне примерно от това приятелят който ти е дал плочата с каква скоростна система е и така лесно ще се тръгне в насока за решаване на проблема. Аз примерно имам овал на 96BCD narrow wide на 9 скоростна система и тя определено няма да стане за теб. Веригите все пак са с различна ширина!!! Просто зъбчетата на плочата едва влизат в звената на веригата! Просто трябва да търсиш плоча за 12 скоростна систена, а за най-добър резултат ще е добре да е оптимизирана за системи на shimano.
Аватар
compira

Мнениеот sunfreakz » Сря Мар 17, 2021 6:43 pm

Въмозжно ли е веригата ми да идва къса (116 пина е) за касетата ми 10-51 и 34 овал отпред (дори и да избера такъв, който да е за 12 скоростна система на шимано) и от това също да се получава този неприятен шум и евентуално да пада веригата ?
sunfreakz

Мнениеот kawasuna » Сря Мар 17, 2021 9:13 pm

Относно дължината на веригата бях писал в друга тема...
Та,от преминаването ми от ориганлната плоча плоча 30 зъба (Nx 1x12) към овал 32 пак на Срам,пробвах да одължа веригата с 2 бързи връзки защото с една няма как да стане.Причината за одължаването беше,че сякаш скоростите не се превкючваха така леко,както преди.Когато закопчах веригата,тя се оказа дълга и висеше,така че махнах 2те бързи връзки.Не мисля,даже съм сигурен,че добавянето на 2 зъба в предната плоча ще наложи удължаване на веригата.Колко ще се увеличи диаметъра на предната плоча????Дерайльора обира такава малка разлика,няма проблем.
А относно превключването-----има разлика,която се дължи на тая плоча.Не всеки път но понякога го има. :beer:
Аватар
kawasuna

Мнениеот sunfreakz » Сря Мар 17, 2021 9:55 pm

kawasuna написа:Относно дължината на веригата бях писал в друга тема...
Та,от преминаването ми от ориганлната плоча плоча 30 зъба (Nx 1x12) към овал 32 пак на Срам,пробвах да одължа веригата с 2 бързи връзки защото с една няма как да стане.Причината за одължаването беше,че сякаш скоростите не се превкючваха така леко,както преди.Когато закопчах веригата,тя се оказа дълга и висеше,така че махнах 2те бързи връзки.Не мисля,даже съм сигурен,че добавянето на 2 зъба в предната плоча ще наложи удължаване на веригата.Колко ще се увеличи диаметъра на предната плоча????Дерайльора обира такава малка разлика,няма проблем.
А относно превключването-----има разлика,която се дължи на тая плоча.Не всеки път но понякога го има. :beer:

т.е. Просто да взема или тази въпросната плоча на absolutblack за 12 SPD SHIMANO HYPERGLIDE+ CHAIN или друга подобна, която е за 12 скоростна система и е за шимано верига и да не се кахъря повече :)
sunfreakz

Мнениеот Alexi » Сря Мар 17, 2021 10:34 pm

плочата трябва да е за шимано 12 верига. . и тъй като имаш курбел който е доста нестандартен за 12 скоростен групсет и бюджетен вариант ,ще компенсираш от цената на плочата .. в Алито има овали за слх 12 по 10$ ( има и по 25 които са и здрави ) по скоро продай тоя курбел и си вземи СЛХ вместо овал от 80Е
Аватар
Alexi

Мнениеот sunfreakz » Сря Мар 17, 2021 11:00 pm

Alexi написа:плочата трябва да е за шимано 12 верига. . и тъй като имаш курбел който е доста нестандартен за 12 скоростен групсет и бюджетен вариант ,ще компенсираш от цената на плочата .. в Алито има овали за слх 12 по 10$ ( има и по 25 които са и здрави ) по скоро продай тоя курбел и си вземи СЛХ вместо овал от 80Е

Разбрах идеята ти , за същите пари да си сложа по-хубав курбел като част + някой по-евтин овал, но честно казано не съм мислил да променям нещо друго освен плочата. :dontknow:
sunfreakz

Мнениеот Bi11y » Сря Мар 17, 2021 11:03 pm

Не си внимавал в часовете по геометрия ... :) Веригата покрива приблизително половината зъби на плочата - реалната разлика от 30 до 32 е 1 зъб за веригата. Веригата се удължава с 2 ако вече е била леко къса и не се удължава ако е била точно ... Следователно при смяна на плочата с 4 зъба се налага да се удължи с 2 членчета веригата.

@sunfreakz - Продай курбела и си вземи един СЛХ за да си спестиш текущите и бъдещи мъки с плочи и съвместимости ... Така ще свалиш сигурно и около 100+ грама ...
Последна промяна Bi11y на Сря Мар 17, 2021 11:16 pm, променена общо 1 път
Bi11y

Мнениеот sunfreakz » Сря Мар 17, 2021 11:14 pm

Bi11y написа:

Не си внимавал в часовете по геометрия ... :) Веригата покрива приблизително половината зъби на плочата - реалната разлика от 30 до 32 е 1 зъб за веригата. Веригата се удължава с 2 ако вече е била леко къса и не се удължава ако е била точно ... Следователно при смяна на плочата с 4 зъба се налага да се удължи с 2 членчета веригата.

@sunfreakz - Продай курбела и си вземи един СЛХ за да си спестиш текущите и бъдещи мъки с плочи и съвместимости ... Както и ще свалиш сигурно около 100+ грама ...

сега разглеждам курбели за 12 скоростна система, въпроса е, че всички други курбели не са съвместими с моята касета и верига ... от там трябва да сменя и касета и верига ... за пример:
куберл - SLX FC-M7120-1 Boost 12-speed е съвместим с касета CS-M7100 cassettes 10-45 and 10-51 а моята е 6100 и с верига CN-M7100 12-speed, а моята е отново 6100.
Касетата, веригата и скоростите ми са една и съща серия 6100, дерайльора ми е ХТ8100 и курбела както каза колегата по-горе е малко странен, но явно този е съвместим с останалите части и той е Shimano FC-MT511 boost (каквото и да означава това boost)

Ако логиката ми е грешка, извинете ме както казах, не съм много наясно с нещата. Просто чета кое с кое пишат, че съвпада.

Бих се радвал ако логиката ми е грешна и не е нужно да се сменят други компоненти и ми дадете пример с конкретен курбел.
sunfreakz

Мнениеот Bi11y » Сря Мар 17, 2021 11:18 pm

Курбела , който е оптимално да купиш е SLX FC-M7100. Веригата ти е съвместима.
Bi11y

Мнениеот Alexi » Чет Мар 18, 2021 8:13 am

всички 12 скоростни части на Шимано са съвместими една с друга от 6 до 9 серия
Аватар
Alexi

Мнениеот kawasuna » Чет Мар 18, 2021 2:19 pm

Bi11y написа:

@sunfreakz - Продай курбела и си вземи един СЛХ за да си спестиш текущите и бъдещи мъки с плочи и съвместимости ... Така ще свалиш сигурно и около 100+ грама ...

А как да удължа веригата с 1 бърза връзка много ми е интересно...???
Аватар
kawasuna

Мнениеот kawasuna » Чет Мар 18, 2021 2:24 pm

Веригата се удължава с 2 ако вече е била леко къса и не се удължава ако е била точно ...
Това ти ли го измисли?
Аватар
kawasuna

Мнениеот sunfreakz » Чет Мар 18, 2021 4:30 pm

в крайна сметка 12 скоростна касета 10-51 с моята верига 34 овал ще бъде ли съвместим ? 116 пина е веригата ... Как да разбера дали ще е къса веригата или не ?
sunfreakz

Мнениеот Yash » Чет Мар 18, 2021 4:34 pm

Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот kawasuna » Чет Мар 18, 2021 4:41 pm

Ако старата ти касета е била 32 зъба,новата 34 зъба няма нувда да сменяш веригата,нали обясни по-горе.
При мен ситуацията беше същата от 30 на 32 зъба.Одължих веригата с 2 бързи връзки,защото само с една е невъзмовно,съотвено веригата беше видимо дълга.
Не барай веригата,ако минаваш от 32 на 34!
Аватар
kawasuna

Мнениеот sunfreakz » Чет Мар 18, 2021 4:50 pm

kawasuna написа:Ако старата ти касета е била 32 зъба,новата 34 зъба няма нувда да сменяш веригата,нали обясни по-горе.
При мен ситуацията беше същата от 30 на 32 зъба.Одължих веригата с 2 бързи връзки,защото само с една е невъзмовно,съотвено веригата беше видимо дълга.
Не барай веригата,ако минаваш от 32 на 34!

Да, оригиналната ми е 32 кръгла и имам желание да я сменя с 34 овал, но от нещата, които прочетох до сега започвам да се колебая дали е правилно да я бутам.
sunfreakz

Мнениеот Bi11y » Чет Мар 18, 2021 4:55 pm

kawasuna написа:Веригата се удължава с 2 ако вече е била леко къса и не се удължава ако е била точно ...
Това ти ли го измисли?

Ченстея на велосипедите ми е с различна дължина - единия ми е с 435мм , другия с 438 мм . На този с 438 мм карам с 116 звена верига , на 435 се налага да бъде 114 звена защото при 116 не успява да я опъне дерейльора . На практика е леко къса при 435мм чейнстей.

Нещо имаш ли да кажеш сега ?

Колко велосипеда си сглабял от рамка до момента или да си преминавал към 2х(3х) към 1х ?
Последна промяна Bi11y на Чет Мар 18, 2021 5:01 pm, променена общо 2 пъти
Bi11y

Мнениеот Bi11y » Чет Мар 18, 2021 4:59 pm

sunfreakz написа:Да, оригиналната ми е 32 кръгла и имам желание да я сменя с 34 овал, но от нещата, които прочетох до сега започвам да се колебая дали е правилно да я бутам.

Влючи дерейльора на най-малкото венче отзад и направи една снимка . Качи я някъде да я погледна - ако рамото на дерейльора е успоредно на веригата ще е можеш да минеш на 34Т.

Защо искаш да минеш на 34Т плоча - като голям диаметър 34Т овал е като 36Т кръгла (като максимум) ?
Bi11y

Мнениеот sunfreakz » Чет Мар 18, 2021 5:21 pm

Bi11y написа:
sunfreakz написа:Да, оригиналната ми е 32 кръгла и имам желание да я сменя с 34 овал, но от нещата, които прочетох до сега започвам да се колебая дали е правилно да я бутам.

Влючи дерейльора на най-малкото венче отзад и направи една снимка . Качи я някъде да я погледна - ако рамото на дерейльора е успоредно на веригата ще е можеш да минеш на 34Т.

Защо искаш да минеш на 34Т плоча - като голям диаметър 34Т овал е като 36Т кръгла (като максимум) ?

ще прикача снимка ей сега
а относно въпроса, защото като покарам известно време и ми идва леко малка 32ката и си мисля, че с 34 може би с един оборот ще имам по голямо развъртане .. може и да греша. Просто леко надграждане на въртенето ми.
sunfreakz

Мнениеот sunfreakz » Чет Мар 18, 2021 5:27 pm

Bi11y написа:

Не мога да прикача снимка тук за съжаление, давам линк към снимката - https://img321.com/view/image/7bb2f299- ... bd821909bd
sunfreakz

Мнениеот Yash » Чет Мар 18, 2021 5:43 pm

Сега и снимка на най-големия венец.
Аз искам малко да върна нещата назад.

Защо искаш да слагаш овал? Къде и как караш и ще караш?
Овалната плоча има смисъл и оказва влияние само при катерене.
Ако целта е да вдигнеш скоростта, сложи по-голяма плоча - 34, 36.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Следваща

Назад към Веломеханик