Максимално износена верига само след едно каране?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Максимално износена верига само след едно каране?

Мнениеот alexmitev » Съб Юли 10, 2021 7:36 pm

P.S. А и не разбирам какъв точно е смисълът да махна старата верига на 0.5% износване и да сложа "нова" ... пак на 0.5%
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Рейтинг: 1298

Мнениеот Bi11y » Съб Юли 10, 2021 9:57 pm

alexmitev написа:P.S. А и не разбирам какъв точно е смисълът да махна старата верига на 0.5% износване и да сложа "нова" ... пак на 0.5%

С какъв инструмент мериш веригата ? 11 скорости вериги се произвеждат от 5 години и повече - чак такъв толеранс от страна на Шимано ме изненадва ...
Bi11y

Рейтинг: 2000

Мнениеот alexmitev » Пон Юли 12, 2021 10:06 am

Bi11y написа:С какъв инструмент мериш веригата ?

Направих три различни измервания с три различни инструмента, като веригата не е натоварена:

1. С инструмента на Unior, като влиза свободно, без да го натискам допълнително - удължаването е 0.5%:
IMG_20210712_0826573.jpg
IMG_20210712_0826573.jpg (109.34 KiB) Прегледано 1509 пъти

2. С линийка. Левият край е сложен по средата на пина, десният е отместен точно с половин пин надясно, това са 2mm на 12 инча (30.48cm), което е над 0.5%
IMG_20210712_0828355.jpg
IMG_20210712_0828355.jpg (122.84 KiB) Прегледано 1518 пъти

3. С шублер. Измерих разстоянието м/у 6 звена - 14.5mm, добавих диаметъра на ролката 0.8mm (по "половин" ролка от всяка страна) и получих 15.3mm.
За 6 звена дължината би трябвало да е 6 * 2.54mm = 15.24mm, а 15.3mm е точно с 0.5% повече.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Мнениеот alexmitev » Пон Юли 12, 2021 3:55 pm

Свързах се с BikeCenter и ми разправяха разни смехории, че можело да настроят веригата :D
и че можело да се дължи на неправилен монтаж... WTF?!
Можело и да съм навъртял 200км уикенда на "тежки предавки" по Витоша и затова да съм я разтегнал (въпреки че очевидно не е използвана и за 1 метър) :smash:
Утре ще им занеса свалената верига на място, и не смятам повече да я връщам на колелото
alexmitev

Мнениеот evilzet » Пон Юли 12, 2021 10:10 pm

Чисто нова Ултегра съм я мерил 0.7% , така че може и по-зле ;)
evilzet

Мнениеот the_rookie » Вто Юли 13, 2021 12:27 am

Излишно се терзаеш! И трите метода на измерване които си приложил ти вкарват грешки. Само за пример - диаметъра на ролките е 5/16 от инча тоест около 7.9мм, а ти приемаш за 0.8 мм! Измервания се правят с проверен (калибриран) инструмент! Това с ламаринките направени единствено за да дадеш пари за тях, си е наливане на средства в касичката на гнусните жълтури, но не и измерване! За да я измериш наистина сравнително точно ти трябват неща за които вероятно допускам че не си чувал,затова няма и да ги споменавам. Смазвай редовно, почиствай редовно и си карай на воля без многи да го мислиш, щото цената на перфекционизма е висока!
Аватар
the_rookie

Мнениеот alexmitev » Вто Юли 13, 2021 9:11 am

evilzet написа:Чисто нова Ултегра съм я мерил 0.7% , така че може и по-зле ;)

:nuts: А успя ли да я върнеш, или с нея караш? Аз сериозно почвам да си мисля, че Shimano и другите третират България като страна от 3-тия свят и ни пращат тук бракувани или поне съмнителни части...

the_rookie написа:диаметъра на ролките е 5/16 от инча тоест около 7.9мм, а ти приемаш за 8 мм!

(Единиците в т.3 от по-предишния ми пост да се четат са в cm, а не в mm - не мога да го редактирам вече.)
Тази разлика от 0.1mm не указва почти никакво влияние при удължаване от 0.6-0.7mm. Размерът на ролката е включен само веднъж в сметките.

the_rookie написа:Това с ламаринките направени единствено за да дадеш пари за тях, си е наливане на средства в касичката на гнусните жълтури, но не и измерване!

Линията и шублера също ли са неточни, или трябва да ги дам на Международното бюро за мерки и теглилки да ги калибрират? :)

the_rookie написа:За да я измериш наистина сравнително точно ти трябват неща за които вероятно допускам че не си чувал,затова няма и да ги споменавам.

Дай да видим какви са тези "неща", за които май само ти си чувал, щом и в интернет дори не се споменават? Дано не си ги забравил само как се казват :D
alexmitev

Мнениеот the_rookie » Вто Юли 13, 2021 12:07 pm

alexmitev, ако поне малко се занимаваш с металообработващи машини, машиностроене или въобще някакви по-прецизни дейности в тая област, ще знаеш че инстументите за измерване вървят със паспорт(сертификат) и се подлагат на периодичен метрологичен контрол! Хубаво е да поназнайваш и някои нещица за различните видове сглобки , допуските при изработката и цената за постигане на оределен клас на точност. Веригата, както сам се досещаш е съставена от множество елементи при сглобката на които се получава доста широки разлики в дължината, зависими от хлабините в отделните пинове и вариацията в растоянието между оста на отворите което по номинал трябва да е 12.7 мм. Постигането на по-висока точност точност при тая сглобка (най-слабото звено в едно колело) струва пари и е икономически необосновано. За това допуска при изработката е голям, за да е евтино и да се износва бързо! Да кихаш парички и да робуваш на марки! Като промениш модула на зъбите спрямо стъпката на веригата можеш да разтовариш първите зъби и с това да удължиш ресурса при "разтеглената нова верига" , ама в интернет май не пише да се прави пък и трябва да кихаш парички и да робуваш на марки! Ще ти кажа чисто информативно каква е цената на свръхпрецизен хибриден лагер SKF произведен в Италия за предната ми главина (щото и аз робувам на перфекционизма) -280 лв без ддс. В тая връзка ще се радвам да хвърлиш едно око на скромните клипчета в канала ми от горната тема и да ме подсетиш ако някъде си видял нещо подобно, щото аз не наблягам на знания само от нета. Относно меренето с какво става точно- ами става с краищни мерки (gauge blocks), със знания и доза въображение!
пп Понеже стана дума за измерванията и Китай, ще ти кажа че има хора които се оплакват от по-достъпните вече Mitutoyo вероятно произведени в Китай!
Аватар
the_rookie

Мнениеот alexmitev » Вто Юли 13, 2021 7:24 pm

the_rookie написа:Да кихаш парички и да робуваш на марки!

Аз въобще не искам да робувам на марки -ако можех да сложа веригата от Балканчето, досега да съм го направил, но няма да пасне :D
Ако можех сам да си направя верига с чука и теслата, и такава щях да сложа.
Ти с каква верига караш?

Днес пробвах да върна 105-цата, но понеже е скъсена, нямало как да стане.
На място мерих по-високия клас - XT, тя беше на около 0.4% :bigeyes:
С тези изпълнения смятам да приключа опита ми с веригите на Shimano и да не ги ползвам повече за колелата, които поддържам :nono:
въпросът е какво все пак да сложа, понеже не карам само DH и веригата и скоростите като цяло ги ползвам доста :)
alexmitev

Мнениеот the_rookie » Вто Юли 13, 2021 9:00 pm

В момента съм на трупчета, веригата е Шиманска HG-X11. Изминал съм около 2 хилки. За съжаление нямах възможност да я измеря като нова за да преценя реално колко се е отпуснала. Сравнена с нова CN HG71 купена скоро за друго колело удължението идва около 0,1 процента което е нереално според мен. Имам и една на Connex среден клас, но още не съм я подкарал! За ръждата Alexi е прав ,а и бързата връзка е удобна. Преди това смених 2, май ултегри бяха (забравих номерацията) около 3000 - 3500 изкара втората, а първата беше с колелото. Обаче има един важен момент при последната(HG-X11)! Правя си тука едни експерименти, смазвам я с една грес и други екстри и карам по 1500 без нищо да правя по нея. Засега резултатите са доста обнадеждаващи, но самия процес на смазването звено по звено е много тегав! Въртят ми се в главата разни идей за "автоматизация" , но не ми остава много "машинно" време за мене си! От едно известно време съм вманиачен на тема "лек ход" и искам да изкарам максимума от всичко, а това не ми се отразява добре на джоба! Уточнявам, колелото ми е "циклокрос", с него ходя до работа като позволява времето и бързината си е от значение!
Аватар
the_rookie

Мнениеот Bi11y » Вто Юли 13, 2021 9:07 pm

the_rookie написа:В момента съм на трупчета, веригата е Шиманска HG-X11. Изминал съм около 2 хилки. За съжаление нямах възможност да я измеря като нова за да преценя реално колко се е отпуснала. Сравнена с нова CN HG71 купена скоро за друго колело удължението идва около 0,1 процента което е нереално според мен. Имам и една на Connex среден клас, но още не съм я подкарал! За ръждата Alexi е прав ,а и бързата връзка е удобна. Преди това смених 2, май ултегри бяха (забравих номерацията) около 3000 - 3500 изкара втората, а първата беше с колелото. Обаче има един важен момент при последната(HG-X11)! Правя си тука едни експерименти, смазвам я с една грес и други екстри и карам по 1500 без нищо да правя по нея. Засега резултатите са доста обнадеждаващи, но самия процес на смазването звено по звено е много тегав! Въртят ми се в главата разни идей за "автоматизация" , но не ми остава много "машинно" време за мене си! От едно известно време съм вманиачен на тема "лек ход" и искам да изкарам максимума от всичко, а това не ми се отразява добре на джоба! Уточнявам, колелото ми е "циклокрос", с него ходя до работа като позволява времето и бързината си е от значение!

Тествай 12 скоростна ХТ ...
Bi11y

Мнениеот alexmitev » Вто Юли 13, 2021 9:59 pm

the_rookie написа:Като промениш модула на зъбите спрямо стъпката на веригата можеш да разтовариш първите зъби и с това да удължиш ресурса при "разтеглената нова верига" , ама в интернет май не пише да се прави

Това не го разбрах. Какво имаш предвид - да се изработят специални венци с по-голямо разстояние между зъбите ли?

Явно повечето производители вкарват стандартно 0.2% удължаване (че и повече), за да се застраховат срещу износените касети - че новата верига няма да прескача на сравнително износена касета. И за да могат да я износят още по-бързо след това, разбира се :D
alexmitev

Мнениеот alexmitev » Сря Юли 14, 2021 3:14 pm

Alexi написа:веригата нищо чудно фабрично да идва на 0.5 ; доста хора смятат ,че веригата е износена на 0.5% ,аз не съм от тях тъй като виждам подобно показание при нови вериги

Препрочетох отново статията за вергите и попаднах на следния изключително важен абзац:

Variance in roller dimensions can be excused, but a difference in pure elongation when new cannot, and for that, Kerin points to sloppy manufacturing (perhaps isolated to bad batches) as the only answer.

Т.е. за нови вериги е недопустимо да има такова удължаване.
И съответно 2-те на Shimano (105 и XT), които премерих попадат в категорията sloppy - като помия :lol2: (преводът е на google translate)
Неприятно е да разбереш и още по-трудно да признаеш пред себе си, че новата верига, която току-що си си купил и дори още не си монтирал, е за кофата, но такава е нашата БГ действителност и истината често пъти е неприятна като помия...
alexmitev

Мнениеот Boyan1984 » Сря Юли 14, 2021 6:05 pm

Бах маа му, много го мислите бе хора.От миналия януари си карам редовно 12 скоростна XT верига и все още съм с нея, мисля чак другата година да я сменявам :evil:
Същото важи и за касетата на Sunrace - няма износване това нещо и си бачка супер, а ме чака чисто нова капла с XT зъбни и не мога да стигна до нея...
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот runnerpz12 » Сря Юли 14, 2021 11:19 pm

Не мога да разбера, каква е тази драма, веригите се произвеждат от машини роботизирани, на машината се задава точен размер, после се проверяват със специални уреди определен процент от всяка партида,проверяват се машинно с калибри и от човек също, щом са пуснати в продажба значи са годни, измерени, тествани, предполага се завод да има специализирано оборудване, все пак вериги не се произвеждат от 2 години, за да има този допуск значи е необходим.
runnerpz12

Рейтинг: 1258

Мнениеот Alexi » Чет Юли 15, 2021 6:28 am

винаги можеш да пробваш верига ,произведена за "бяла" държава :
https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-cn-hg95-10-speed-chain-1109143 + 15Е куриер
Аватар
Alexi

Мнениеот evilzet » Чет Юли 15, 2021 8:38 am

Тя моята е от Германия :D
evilzet

Мнениеот Вилката » Пет Юли 16, 2021 10:34 am

Направих си труда да замеря една до друга две SRAM XX1 Eagle вериги. Отбелязах на плота къде са 127 см и измерих отклонението на 100 звена над белега.
IMG_20210716_110606.jpg
(120.17 KiB) 116 пъти

Долната верига е на 500 км, отклонението е 3 мм (0,23%). Когато я купих пак го правих това измерване и беше точно 127 см. Едва ли за 500 км е отпуснала 0,2%, предполагам че сглобките са били добре напълнени с гъста грес и това е пречело да я обтегна поече. След още 500 км ще проличи.
Горната верига е на около 10k. Отклонението и е 1.3 см (1,02%). Въпреки това все още работи без никакви проблеми със старите ми касета и плоча.
Според мен има смисъл да следиш разтежението, ако смяташ да редуваш 2 вериги, за да ползваш по-дълго някоя по-скъпа касета.
Аватар
Вилката

Мнениеот pcconsult » Пон Юли 19, 2021 12:27 pm

Едно време си бях смазал веригата с един смазочен спрей - резултата беше, че веднага се разтегна. От тогава само машинно масло ползвам и то не всяко.
Правя чертежи за рамки. Вижте ми сайта.
Аватар
pcconsult

Рейтинг: 1227

Предишна

Назад към Веломеханик