Лекарите в БГ

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Лекарите в БГ

Мнениеот batsandro » Сря Фев 15, 2006 12:39 am

Значи така.преди 5 години получих тежка травма - скъсах предни кръстни връзки на десния крак,разтегнах странична вътрешна връзка на същия и скъсах бедрен мускул (десен крак).за 2 години 3 операции,2 при Шойлев (файда никва)последната в частна клиника при Тони Георгиев и Динко Хубенов (закрепиха ме)сега в коляното съм кат конструктор "ЛЕГО"....две консултации в Виена при различни лекари (много добри)ама си карам.Вашето мнение за българските "специалисти",има ли някой излекуван от тях????
"Да запомните туй от мен - жена и дъжд да не ви отказват от планината!”
Аватар
batsandro

Рейтинг: 1275

Мнениеот TOYAGA » Сря Фев 15, 2006 12:46 am

... като вЕ знам кви сте инДжИнери, ме е страх да отидем на доктор...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот batsandro » Сря Фев 15, 2006 12:51 am

прав си toyаga "ЛЕГО"-то не човешко коляно
"Да запомните туй от мен - жена и дъжд да не ви отказват от планината!”
Аватар
batsandro

Рейтинг: 1275

Мнениеот gladstone » Сря Фев 15, 2006 1:09 am

Човече осъзнай се, в България на вратата на болницата е нормално да върнат спешен случай, защото ги мързи! Какво остава за продължително лечение?
gladstone

Рейтинг: 1698

Мнениеот RaveUnit » Сря Фев 15, 2006 2:58 am

и като написа 'лекари' кво точно написа, знаеш ли
нещо като нищо, нещо като 'компютърджии' или ей така си движиш пръстетата
нещо поне минимална насоченост да бе дал
като си недоволен от някои травматолози това значи ли че всички медици 'не стават'
имам перфектна зъболекарка, 5г без паднала ни една нейна пломба
майка ми е успешно излекувана от страхова невроза или нещо подобно
баща ми има перфектна операция - счупени съвсем всички кости на единия глезен, болтове, година по-късно извадени ... на общо основание, не по някви тузарски кабинети !
моята китка също е идеално зарастнала и после възстановена с помощта на персонала от държавните поликлиники, а беше счупена на 2 места, платих общо 30 лв за снимки, шина и 10лв за раздвижването
кво да ти кажа, някой горе те мрази ...
Човекът с косачката 37OH55V O773H \../{o.O}..l. Гот ми е сред тия идиопати в тая идиокрация
RaveUnit

Рейтинг: 1720

Мнениеот kotka12 » Сря Фев 15, 2006 10:38 am

мдам
много интересна тема
много трудно се пише по нея, още повече че мога да бъда обвинен в пристрастие
самият аз твърдя, че доста от колегите ми са пълни задници /част от тях като кадърност, част от тях като характер, а за съжаление има и прекрасни комбинации от двете/
само казвам няколко факта, без да правя изводи
1. Няма никакъв контрол върху качеството на извършваната диагностична и лечебна дейност, както от държавата, така и от Български лекарски съюз или независима организация
2. Здравната култура на пациентите е изключително ниска
3. Един човек, който сипва бензина на бензиностанция и чисти стъкла взима по-голяма основна заплата от един лекар с 5 години стаж
4. Медиите особено много обичат лекарите, когато пишат, защото много лесно се манипулира общественото мнение, когато става въпрос за човешки живот
5. Няма сериозна програма, която да задължава лекарите да повишават своята квалификация - елате да видите какво значи стари соц-кадри в някои лечебни заведения, които просто чакат да се пенсионират
6. Лекарите няма право на ефективна стачка -могат да си закичат един карамфил на ревера, ако искат, ама пак трябва да работят

с едно изречение-проблемът е иключително сложен и не бива да се изхожда от него едностранчиво, защото за некачествената работа на някои лекари има много фактори

@batsandro
не обобщавай от частен случай - това е груба грешка
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Zink » Сря Фев 15, 2006 11:48 am

@ batsandro: А ако ги нямаше лекарите, какво щеше да правиш?
В България има много големи специалисти, но има и лекари, които не могат да определят елементарна диагноза, а има и такива, коита нямат стимул да работят. С 200 лв заплата каква мотивация може да има лекарят да те излекува? В чужбина лекарите получават едни от най-високите заплати. И не случайно-много често от работата им зависи човешки живот. А тук са по-ниски и от заплатите на най-обикновен работник.
True Riders Team
Zink

Рейтинг: 2000

Мнениеот milger » Сря Фев 15, 2006 11:58 am

уф, батенца! Понякога въпросът не опира до това дали лекарите са тройкаджии или са много добри специалисти. Лекарите в българия са гадни изнудвачи. Безчуствени люде, калени с годините в патологията на академията. И лошото е, когато всичко това се смеси с бългъркия манталитет. Имам приятели, които сега следват медицина и вярвайте ми - не искам да ги слушам какво възнамеряват да правят, когато започнат да практикуват. "Я да сам добре, па другите съм ги бал у газо"; "Нема да искам рушвети ли?! За кво съм се гърбил 7 години?"
Жалко е, но е така! Плащайте си здравните осигуровки и после - пак си плащайте на гадовете, инък - никво внимание...
Аз си хапнем мръвка, ти си бръкнеш в джобчетата...
(народна мъдрост)
milger

Рейтинг: 1200

Мнениеот pes » Сря Фев 15, 2006 12:09 pm

Tъй като съм в тези среди мога да кажа само, че не може да има качествени лекари, когато в медицинска влизат децата на изявени и не толкоз изявени лекари и децата доста стабилно финасирани да влезнат през задната врата... Когато още в началото всичко е опорочено не можеш да очакваш човекът да се оправи с годините.

edit: забравих да кажа каква е цифрата - около 50% са такива. И нещата не стават по добри и по време на следването защото дългите ръце/дълбоките джобове/ на татко и мама осигоряват най-добрите специализации/които са ограничена бройка/, т.е. специалисти стават само "избраните", а не най-добрите, естесвено като всяко правило си има и изключения но за съжаление те стават все по малко с годините...
Повечето от това, което знаем за човека, се дължи на изследванията на сладкия грах и един вид винени мушици.
pes

Мнениеот Teodor40 » Сря Фев 15, 2006 12:29 pm

[quote="milger"]

Имам приятели, които сега следват медицина и вярвайте ми - не искам да ги слушам какво възнамеряват да правят, когато започнат да практикуват. "Я да сам добре, па другите съм ги бал у газо"; "Нема да искам рушвети ли?! За кво съм се гърбил 7 години?"
Жалко е, но е така! Плащайте си здравните осигуровки и после - пак си плащайте на гадовете, инък - никво внимание...
[/quote]

Всеки си говори така и се прави на много безкруполен но все си мисля че твоите приятели са първи,максимум втори курс и с времето ще почнат да говорят като зрели хора и ще престанат да фантазират.Ако не се чувстват достатъчно отговорни не им е там мястото. Разбирасе има мързеливи и некъдърни доктори но във всяка професия има такива кадри. А човешкия организъм не е колело-ето го проблема,купуваме нова част и въпроса е приключен.В чужбина докторите имат повече опит,по модерна апаратура за диагностициране,контрол над извършените услуги,пазят името на болницата или остават на улицата. Тук за смъртел случей поради немърливост-символични парични глоби!? Ето перфектната среда за процъфтяване на безкрупулните доктори със селски манталитети(не искам да обидя никой,знаете за какво имам в предвид)Разбирасе има и много кадърни специалисти които обичат работата си е въпрос на късмет да попаднеш на такъв.
А има и един друг момент който си мисля че има значение-ходят някакви "симуланти" на травматолог например без да им има нищои само се жалват.После след 10г стаж на доктора му писва да се впряга за всеки случеи и така всички пациенти под общ знаменател-както вие слагате докторите,така и те нас(пациентите).Просто и факт!
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот kotka12 » Сря Фев 15, 2006 12:41 pm

[quote="milger"]

уф, батенца! Понякога въпросът не опира до това дали лекарите са тройкаджии или са много добри специалисти. Лекарите в българия са гадни изнудвачи. Безчуствени люде, калени с годините в патологията на академията. И лошото е, когато всичко това се смеси с бългъркия манталитет. Имам приятели, които сега следват медицина и вярвайте ми - не искам да ги слушам какво възнамеряват да правят, когато започнат да практикуват. "Я да сам добре, па другите съм ги бал у газо"; "Нема да искам рушвети ли?! За кво съм се гърбил 7 години?"
[/quote]

:clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap:
май към десетте божи заповеди трябва да се включи и "Не обобщавай"

Аватар
kotka12

Мнениеот kotka12 » Сря Фев 15, 2006 12:43 pm

[quote="pes"]

Tъй като съм в тези среди мога да кажа само, че не може да има качествени лекари, когато в медицинска влизат децата на изявени и не толкоз изявени лекари и децата доста стабилно финасирани да влезнат през задната врата... Когато още в началото всичко е опорочено не можеш да очакваш човекът да се оправи с годините.

edit: забравих да кажа каква е цифрата - около 50% са такива. И нещата не стават по добри и по време на следването защото дългите ръце/дълбоките джобове/ на татко и мама осигоряват най-добрите специализации/които са ограничена бройка/, т.е. специалисти стават само "избраните", а не най-добрите, естесвено като всяко правило си има и изключения но за съжаление те стават все по малко с годините...
[/quote]

Веднага си личи кой е навътре в нещата
:beer:, братле !!!

Аватар
kotka12

Мнениеот klmn » Сря Фев 15, 2006 1:28 pm

Бе-секо стадо си има мърша.:popcorn:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Phantom » Сря Фев 15, 2006 2:10 pm

Заа лекарите не може да се говори еднозначно в никакъв случей.Има наистина много КУРумпирани,но има и специалисти които си вършат перфектно работата.Аз лично съм много доволен и от личната си лекарката и от лекуващата ме лекарка в детската белодробна.А ми се е случвало и да отида на зъболекар да не съм меко казано доволен и да си тръгна и повече да не стъпя там.Всичко зависи дали с желание си върши работата и дали наистина е учил или е спал в когато е трябвало да го учи.

Бе-секо стадо си има мърша. -така е,съгласен съм.
Лесно ми е, защото се задоволявам само с най-доброто.
Phantom

Мнениеот did » Сря Фев 15, 2006 2:17 pm

а аз да питам, след като някой критикува "лекарите" тук, защо не го прави там, където биха го прочели "лекарите"?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот RaveUnit » Сря Фев 15, 2006 2:42 pm

лапай си червейчета и се не обаждай, рибо такава :)
ей ги лекарите - и чели и отговорили :D
Човекът с косачката 37OH55V O773H \../{o.O}..l. Гот ми е сред тия идиопати в тая идиокрация
RaveUnit

Рейтинг: 1720

Мнениеот bikerider » Сря Фев 15, 2006 2:42 pm

@did:
че те тук достатъчно лекари го коментираха :)

@RaveUnit: 7 секунди...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот pes » Сря Фев 15, 2006 3:27 pm

[quote="did"]

а аз да питам, след като някой критикува "лекарите" тук, защо не го прави там, където биха го прочели "лекарите"?
[/quote]
не че искам да те нападам, заради безсмислената забележка, но да те питам, ти ако да кажем си лекар/ леко корумпиран/ вкарал синчето си /което е толкова глупаво че всичко го виждат/ в медицинска, караш си мерцедеса купен с честно заработени пари ще ти пука ли какво пишат във "форуми за лекари", които нито ти, нито колегите ти посещавате, поради простата причина, че грам не ти пука какво казват хората. Защото ако ти пукаше нямаше да караш мерцедес и нямаше да буташ "некъдърието" си напред въпреки всичко.
edit: забравих да сложа къвичките на честно заработени...
Повечето от това, което знаем за човека, се дължи на изследванията на сладкия грах и един вид винени мушици.
pes

Мнениеот did » Сря Фев 15, 2006 4:10 pm

[quote="pes"]

[quote="did"]

[/quote]
не че искам да те нападам, заради безсмислената забележка, но да те питам, ти ако да кажем си лекар/ леко корумпиран/ вкарал синчето си /което е толкова глупаво че всичко го виждат/ в медицинска, караш си мерцедеса купен с честно заработени пари ще ти пука ли какво пишат във "форуми за лекари", които нито ти, нито колегите ти посещавате, поради простата причина, че грам не ти пука какво казват хората. [/quote]

Някой да е споменавал за писане във "форуми за лекари"? Има си съвсем други, далеч по-официални институции, пощенските кутии на които е крайно време да почнат да преливат от мнения със същото темпо, с което форумите се пълнят с нови постове.

[quote="pes"]

Защото ако ти пукаше нямаше да караш мерцедес и нямаше да буташ "некъдърието" си напред въпреки всичко.
[/quote]

... което само потвърждава колко безсмислено е темата да се коментира тук "просто ей така", без никаква идея защо се прави.

pes, да уточним нещо: намам намерение да затривам форума на mtb-bg.com, като мятам по някоя пръчка между спиците на разни теми, които ми се струват... хмм... ми... струват ми се подходящи за мятане на пръчка между спиците. Това си е мое мнение, ваше си е да пишете колкото си искате и ако наистина има какво да си кажете по тези теми, аз не бих могъл да ви попреча.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Сря Фев 15, 2006 4:18 pm

[quote="did"]

намам намерение да затривам форума на mtb-bg.com, като мятам по някоя пръчка между спиците на разни теми, които ми се струват... хмм... ми... струват ми се подходящи за мятане на пръчка между спиците. [/quote]

Освен това едва ли точно по този начин можеш да затриеш форумите на МТБ-БГ ;) Но ако успееш да подтикнеш някого да се жалва там, където може и да произведе някакъв ефект, ще си е успех и затова си струва мятането на пръчки между спиците :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот pes » Сря Фев 15, 2006 4:28 pm

[quote] Има си съвсем други, далеч по-официални институции, пощенските кутии на които е крайно време да почнат да преливат от мнения със същото темпо, с което форумите се пълнят с нови постове.
[/quote]
хахахахахахах уби ме аз им го казвам в лицето на собсвениците на пощеските кутии и нищо ти ми говориш за "преливане"Ч! Те си преливат в кофата до бюрото направо! Дид съвсем не си в час нали се жалваш на тия дето са най-вътре в мръсотията...
pes

Мнениеот bikerider » Сря Фев 15, 2006 4:32 pm

@did, Admin:
аз само да попитам, може ли човек да е разиграван, скубан, лъган и заблуждаван без реален резултат, а той случайно да няма пари да отиде в частна клиника, в резултат на което да е дотолкова обезверен, че да му остава само форум или някаква подобно публично пространство, където да потърси разбиране?
това невъзможен сценарий ли е?

не разбирам това за хвърлянето на пръчки между спиците на такива теми, само за да се подтикнат хората да действат... разбирам проблема, но всеки случай според мен само това не стига, трябва да е в комбинация с нещо. спирам до тук, че ще взема без да искам да се постарая в един друг смисъл...

по въпроса с лекарите - склонен съм да обобщя и да се съглася с batsandro, но това макар и лесно би било глупаво, щото първо не е честно спрямо свястните лекари, които се опитват да направят от нищо нещо и второ да се обощава произволно е занятие със съмнителен резултат (Edit: @kotka12 :beer:)
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Сря Фев 15, 2006 4:48 pm

[img]http://www.bikedir.com/usr/did/ap.jpg[/img]

извинете, не бях забелязал. съжалявам за намесата си.

EDIT:

Само да уточня:

Майка ми до пенсия работеше в бърза помощ, доста съм се мотал в тези среди и си имам идея за какво говоря.

Може на някого да му са се струпали кофти преживявания заради този, онзи или някой друг лекар, но едва ли това дава право да се плюе по "лекарите".

Моето коляно пък, когато преди 5-6 години му скъсах малко менискуса, ми го оправиха за 30-тина лева по "стандартния начин" и нямам никакви забележки или оплаквания.

След като познавам поне един "лекар", за който знам, че си върши работата добре, няма да стоя и да гледам как някой говори, че "лекарите" били такива или онакива. Тва е все едно някой готвач да ти пресоли манджата и в резултат да откажеш яденето.

напишете имена, адреси, телефони и пак ще говорим.

дотогава разчитам темата да се следи изкъсо от новорегистрирания колега.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Сря Фев 15, 2006 5:11 pm

[img]data/bikerider/20062159115_Anger Management.jpg[/img]
Аватар
bikerider

Мнениеот pes » Сря Фев 15, 2006 5:55 pm

[quote="did"]

Майка ми до пенсия [color=red]работеше[/color] в бърза помощ, доста съм се [color=red]мотал[/color] в тези среди и си имам идея за какво говоря.
[/quote]
а какво ще кажеш за [b][size=134]работя[/size][/b] /сега днес не преди 5-6 години/ и [b][size=134]съм[/size][/b] в тези среди, а не се мотам + 1 родителите на приятелката също работи в тази среда + един куп роднини приятели които [color=red]работят[/color] /има голяма разлика за преценката не мислиш ли или нищо не се променило с годините може би?/.
edit: да му се невиди като се замисля най-добрите и повечето ми приятели работят в тези среди.
pes

Мнениеот did » Сря Фев 15, 2006 5:59 pm

[quote="pes"]

[quote="did"]

Майка ми до пенсия [color=red]работеше[/color] в бърза помощ, доста съм се [color=red]мотал[/color] в тези среди и си имам идея за какво говоря.
[/quote]
а какво ще кажеш за [b][size=134]работя[/size][/b] /сега днес не преди 5-6 години/ и [b][size=134]съм[/size][/b] в тези среди, а не се мотам + 1 родителите на приятелката също работи в тази среда + един куп роднини приятели които [color=red]работят[/color] /има голяма разлика за преценката не мислиш ли или нищо не се променило може би?/.
[/quote]

добре де, като толкова много мразиш "лекарите" и протестираш срещу тях, що не стана тракторист?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот pes » Сря Фев 15, 2006 6:06 pm

никога не съм казвал, че мразя лекарите защото щъ не щъ като стане лошо при тях ще отида против съм некъдърието и толерирането на некъдърието, а не съм стананал тракторист защото като тракторист няма да спася никого...
pes

Мнениеот Admin » Сря Фев 15, 2006 6:35 pm

@bikerider
Марто, явно не си ме разбрал. Ако имах нещо против във форума да се обсъждат теми, различни от колоезденето, нямаше да има нито други, нито Бла-бла. ;) Добре е да се говори по тях, разбира се. Под хвърляне на пръчки между спиците аз поне разбрах и визирах точно постове като на did, които да накарат хората да направят (евентуално) и нещо друго, освен да пишат тук. Невярвам да е за лошо, макар че признавам, в много от случаите може и да няма резултат :bawling:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Rotting » Сря Фев 15, 2006 6:54 pm

batsandro, искрено съжалявам за злополуките ти и още повече за премеждията и отрицателните емоции.
Много се надявам дясното ти коляното да се оправи и само понякога да напомня за себе си.

Сега обаче искам дебело да подчертая, че един кофти лекар (абе да не е един - 100 да са), не означава, че Лекарите в България са кофти "специалисти". И най-малкото защото нямали апаратура.

Всъщност, аз никъде не виждам в темата някой да обижда конкретно българските лекари, освен мухата, която я пусна batsandro, обобщавайки нашето съсловие.

Тука и да запитам: няма ли някой от форума, който да си е патил от "автомонтъори"? Или от една камара други "специалисти" по какво ли не?
А сега де?

А не ви ли прави впечатление как се "взема" нашето (българското) образование? Е*а ти образованието! Хадят същите тези по веднъж в седмицата, колко' да не ги забравят в университета, после кихат за заверки, и накрая бройкат яко за семестриални и държавни. А?
Е същите тези стават всякакви специалисти!

Ама не. За тях в общи линии не се коментира. Единия калпав, другия калпав.
Когато стане въпрос за лекари - айде на камарата, то са вестници, телевизия, форуми, то какво ли не.

Защото за хилядите пациенти, който са ги "оздравили" и чийто живот е спасен НЕ СЕ КОМЕНТИРА.
И съм сигурен, че съшите тези лекари, който не са помогнали в даден/конкретен момент, са помогнали на много други. А понякога е по-добре да не се помогне, отколкото да се навреди.

За да не кажете, че ги/ни превъзхвалям, ще разкажа нещо. Преди 15-тина години по-малкият ми брат се люшкаше на една катерушка. И падна. И си раздроби десния глезен. Същата вечер го гипсираха след "наместване". Сестрата обаче, в коридора ни посъветва да не се върнем за контролен преглед след 2 седмици, както ни е казал "ортопеда", а по-скоро.
При контролата стана ясно, че глезенът не е бил наместен, наложи се едно "изтряскване" с чук, пробиване с настолна бормашина от тези сините, домашните, само че монтирана на един статив, и поставяне на пирон. Абе да фанеш и да го пребиеш оня ми ти "ОРТОПЕД".
И в крайна сметка - лош спомен, въпреки оздравяването.

Та черни овци има навсякъде.
И не само в България!
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот GOA » Сря Фев 15, 2006 7:04 pm

Сами се трошите, а после лекарите били виновни :crazy:.
Който не е доволен да не ползва услугите им и толкова. Не са длъжни на никого. А и хипократовата клетва отпадна преди доста време... има арменски попове.
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Следваща

Назад към Други