Препоръка за крос кънтри велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръка за крос кънтри велосипед

Мнениеот ziigmund » Вто Апр 16, 2024 8:31 pm

Здравейте! Бихте ли споделили кой според вас е най-добрият избор на крос кънтри велосипед до 3000лв, който може да се закупи от България в момента (нов). За момента съм се спрял на. DRAG trigger 9, но бих желал да чуя и вашите мнения, понеже до момента съм карал само шосейно и не съм притежавал такъв тип велосипед. Благодаря предварително!
ziigmund

Рейтинг: 1220

Re: Препоръка за крос кънтри велосипед

Мнениеот to4kata » Сря Апр 17, 2024 3:21 pm

Здравей, очевидно се търси по-качествен велосипед. 3000 лв не са малко пари, не разбирам защо се ограничава избора само до БГ. Погледни Bike-Discount доставят до 2-3 седмици с DHL директно пред входната врата, доставката е 100-на лева и може да попаднеш и на по-добри предложения. Моят син си взе това https://www.bike-discount.de/en/radon-cragger-7.0-2. Не е точно XC, но примерно това https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-10.0-2 /или дори по-ниската серия Jelous/ е определено по-добре от Тригера.
to4kata

Рейтинг: 1360

Мнениеот Drunken MadLoud » Пет Апр 19, 2024 10:47 am

Здравей, можеш да погледнеш и това предложение:
https://www.decathlon.bg/p/337265-27204 ... fyava.html
За остатъка от определения от теб бюджет, може да добавиш и телескопично седалково колче, да подмениш патрона на вилката с ABS+, или пък да смениш изцяло компоненти, които евентуално не ти допаднат като например задвижване, спирачки, гуми и т.н.
...а ако те влече, имат и карбонов XC модел:
https://www.decathlon.bg/p/323483-50356 ... zelen.html
Имай предвид обаче, че модела 720 е с по-модерна XC геометрия спрямо 740. :beer:
Аватар
Drunken MadLoud

Рейтинг: 1840

Мнениеот gnb » Пон Май 06, 2024 4:55 pm

Понеже орбея-та, за която се чудех отпадна и реших, че ми трябва xc велосипед, да питам и в тази тема. Харесал съм този giant https://www.olx.bg/d/ad/giant-anthem-2- ... bserved_ad. Изглежда почти нов, единствено не ми харесват спирачките и че е със sram nx (вместо slx например). Добро предложение ли е за цената си?
gnb

Рейтинг: 1275

Мнениеот Alexi » Пон Май 06, 2024 6:13 pm

това е 5 годишен велосипед .. ти си прецени дали си заслужава
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Boyan1984 » Пон Май 06, 2024 6:54 pm

Е поне не и на тая цена.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот gnb » Пон Май 06, 2024 7:02 pm

Изглежда, че не е каран много но годините не са малко. Относно цената и на мен ми се струва малко повече, понеже имаше и друг антем 2019 с пълно xt, dropper, sid и карбонови капли за същата сума. Благодаря, търсенето продължава (или ако падне още, понеже преди време беше даже 3400).
gnb

Мнениеот gnb » Сря Юни 05, 2024 8:20 am

Сега се спрях на https://www.olx.bg/d/ad/trek-procaliber ... bserved_ad. Реално е нов, има подобрения по периферията и спирачките, липсата на isospeed е по- скоро плюс за мен, единствено вилката не ми харесва много, но доколкото знам е като reba, която ми е минимално изискване. Добър избор ли е ?
gnb

Мнениеот Alexi » Сря Юни 05, 2024 8:51 am

базово твърдаче ,не си заслужава .. вилката не е като Реба ,ползва доста по тежко шаси .. Гианта по горе е е значително по добър избор
Аватар
Alexi

Мнениеот gnb » Чет Юни 27, 2024 4:14 pm

На два велосипеда, които наблюдавам им е паднала цената:
1. Scott Scale
2. Grand Canyon
При това положение заслужават ли си?
Появи се и този карбонов scott, но само ще го мисля кога ще се пукне.
gnb

Мнениеот Bi11y » Нед Юни 30, 2024 7:47 pm

И 2-та са хубави - между тези 2-та бих взел Canyon-a.
Bi11y

Мнениеот gnb » Пон Юли 01, 2024 6:47 pm

Взех Canyon-a. На връщане през Борисовата добре се усещаше, измъчих се с командата, (gx с slx сприрачки) беше монтирана от външната страна и съответно много близо до ръкохватката, но добре че поне пасва точно от другата страна на скобата и сега е ок. Единствено дропър-а ми е малко висок дори и максимално прибран. Нали не е проблем да се кара леко компресиран (2-3мм)?
Благодаря на всички отзовали се в тази и другата теми.
gnb

Мнениеот amebix » Сря Мар 19, 2025 5:46 pm

Привет!

За да не отварям нова тема, реших да пиша в тази.
За мое огромно съжаление, началото на година ми откраднаха колелото и съм в дилема за закупуване на ново. Старият ми велосипед беше Stevens Tonga, използван основно за градско каране.
В момента съм се спряла на няколко модела с идея да се върна и към по-екстремно каране на извънградски терени в околностите на Варна (пак ще бъде ползвано основно за градско, но нямам възможност за 2, така че ще е комбинирана работа), та в този ред на мисли се ориентирах към нещо за начинаещи, с лека рамка и добри компоненти за ценовия диапазон.
За сега съм се насочила към Scott Scale 965 / Orbea Alma H30 / Trek Procalibre 8. В момента и 3те са намаление под 3000лв, като цяло ми надвишават бюджета, но смятам, че си заслужават и това е една инвестиция да не пипам нищо следващите няколко години. Приемем и други предложения :)
Нещото, което ми е много важно е да е с лека рамка, като една от причините е, че го качвам всеки ден до 5ти етаж без анасансьор, освен всичко друго.

Дилемата ми е основно в това кое колело си заслужава най-много с идея в бъдеще да се ъпгрейдва (нямам намерение да се състезавам, чисто любителско каране, но все пак държа на хубавата окомплектовка). Също така ще се радвам да получа съвет и евентуално от къде мога да закупя качествен велосипед и 2ра ръка, което да ми осигури и даден документ за покупко-продажба.

Благодаря!
amebix

Рейтинг: 1200

Мнениеот evilzet » Сря Мар 19, 2025 7:51 pm

Мислиш в грешна посока, няма как да караш скъпо градско колело и да не ти го откраднат. Купуваш едно за 200-300лв за градско, а за гората нещо хубаво.
evilzet

Мнениеот amebix » Сря Мар 19, 2025 10:15 pm

Разбирам и се съгласявам с теб, но няма къде да държа 2 велосипеда... Stevens-а (модел 2017) ми го откраднаха от входа, заключен денонощно, от стаичка пак заключена и колелото заключено... :dontknow: Дори не ми е минало през ум, че някой би го откраднал. Ще го качвам в нас, няма да рискувам в случая да го държа на старото място :) И в кръга на шегата... навън никога не съм се притеснявала, че някой ще тръгне да го краде, освен заключването му връзвах и едно Кане Корсо хаха

Ще се радвам да чуя мнение върху това, което съм се спряла. Приемам и други предположения, както споменах :)
И трите ги видях на живо в магазин, чисто като усещане Scott-а ми хареса най-много, Дилемата ми в случая е дали е добър избор или да се метна на Трек-а, предвид, че предлага по-добра окомплектовка. Alma-та също ми хареса, но не съм много наясно какво би позволила за в бъдеще, ако реша да ъпгрейдвам.
Друг вариант е да взема нещо по-евтино и да го надградя във времето... гледах и такива модели, но нещо не ми харесват... търся нещо агресивно и с изчистени линии, ако говорим за външен вид (като моделите, които съм си харесала).
Като параметри трябва да е 29", M/L или L (180см).
amebix

Мнениеот amebix » Чет Мар 20, 2025 1:02 pm

Намерих още един кандидат за покупка, какво ще кажете и за този байк?

https://www.bikecenter.bg/product/velos ... mMiXbSHTHw

Реално клоня към този и Trek-а. Някой друг SPECIALIZED да препоръчате?
amebix

Мнениеот Alexi » Чет Мар 20, 2025 2:38 pm

ами не е лош ,но освен рамката която я дават относително лека за алуминий ,от останалите части няма нито един лек компонент всичко е базово ,както и общото тегло на байка не е особено ниско
Аватар
Alexi

Мнениеот Boyan1984 » Чет Мар 20, 2025 3:18 pm

Тоя SX не е ли пълна скръб? За тия пари мисля, че може да се вземе нещо далеч по-читаво....
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот amebix » Чет Мар 20, 2025 3:27 pm

Това е идеята за този пост, може да ме насочите в по-правилна посока, както споменах колелото е за начинаещ, съответно имам пропуски относно спецификациите, тъй като нямам опит с изцяло XC колело.

Имам идея каквото взема, да го ъпгрейдна , просто нямам възможност сега да дам повече от тези пари, нека гледаме на нещата като база за нещо по-добро във времето :)

Единствено , на което държа е да си взема ново. Както се казва... нека първите драскотини в новото ми начинание да са си мои.

Друг вариант е да си сглобя нещо за тия пари, но за жалост не съм толкова компетентна... с помощ и така мога да направя :)

Ще се радвам на предложение за готово колело и какво бих могла да сглобя (знам, че ще надвиши бюджета, но ще е на части, така че няма да е такъв проблем.

Благодаря предварително!
amebix

Мнениеот Bi11y » Чет Мар 20, 2025 9:11 pm

amebix написа:Това е идеята за този пост, може да ме насочите в по-правилна посока, както споменах колелото е за начинаещ, съответно имам пропуски относно спецификациите, тъй като нямам опит с изцяло XC колело.

Имам идея каквото взема, да го ъпгрейдна , просто нямам възможност сега да дам повече от тези пари, нека гледаме на нещата като база за нещо по-добро във времето :)

Единствено , на което държа е да си взема ново. Както се казва... нека първите драскотини в новото ми начинание да са си мои.

Друг вариант е да си сглобя нещо за тия пари, но за жалост не съм толкова компетентна... с помощ и така мога да направя :)

Ще се радвам на предложение за готово колело и какво бих могла да сглобя (знам, че ще надвиши бюджета, но ще е на части, така че няма да е такъв проблем.

Благодаря предварително!

https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-8.0-3
https://www.bike-discount.de/en/radon-j ... l-8.0-hd-3

Тези според мен са достатъчни - няма кофти части.
Bi11y

Мнениеот martin.radev » Нед Мар 23, 2025 2:10 pm

Прочетох изискванията ти, и те разбирам, но искам да те върна отново на изказването на Евилзет по-горе
- грешен избор - за нещо, което ще заключваш по улиците и ще държиш във входни стаички.
Другата година ще търсиш ново колело, отново - защото това ще го откраднат веднага.

Разбери ме правилно минал съм през това - няма катинар, който да ти опази колелото.

За всички 'твърдаци' изброени по-горе мисля, че бих си избрал Трека, заради бууст рамката (148) и UDH + Средно на резба
Не е особенно леко, не е и особенно красиво - но има потенциал и изглежда повече 'универсален войник' от другите.
Харесва ми, че идва даже с тюблес кит + течност.

Разбира се това е при положение, че се придържаме към твоето изискване за ново колело.
(за твърдак и то не карбонов - това е абсолютно излишно и ненужно - аз лично го оприличавам като да платиш 2 пъти ддс)

Надявам се да съм в грешка за всичко освен за препоръката за колелото :)
Успех
Аватар
martin.radev

Мнениеот motomarzel » Пон Мар 24, 2025 9:49 am

И аз се присъединявам към мението на мнозинството - едно градско колело (за 200-300лв), за което да не се притесняваш и да можеш спокойно да оставиш в стаичката на входа, а колелото за приключения, можеш да си го държиш вкъщи.
Ако имаш проблем с пространството, можеш да помислиш за стойка за монтаж на стена - нещо като това, спестява доста място и е естетично:

https://bikeparkings.com/product/velosi ... heren-mat/
Аватар
motomarzel

Мнениеот amebix » Чет Мар 27, 2025 10:40 am

Мнение за този байк?

https://www.facebook.com/share/196HruiJsr/

Човека, от който евентуално ще го взема е професионален състезател и това колело го ползва основно градско, има си други за състезания. Рамката е от 2018, но пък всичко останало е реално сменено и сервизирано, карбонова рамка, карбоново колче, нова верига, рамката и вилката са boost, има IsoSpeed, проходна ос. И ми предложиха и евентуален коментар на цената :) С 2 думи е поддържано от човек, който знае как да се грижи за колелото си.
amebix

Мнениеот motomarzel » Чет Мар 27, 2025 12:19 pm

amebix написа:Мнение за този байк?

https://www.facebook.com/share/196HruiJsr/

Човека, от който евентуално ще го взема е професионален състезател и това колело го ползва основно градско, има си други за състезания. Рамката е от 2018, но пък всичко останало е реално сменено и сервизирано, карбонова рамка, карбоново колче, нова верига, рамката и вилката са boost, има IsoSpeed, проходна ос. И ми предложиха и евентуален коментар на цената :) С 2 думи е поддържано от човек, който знае как да се грижи за колелото си.

Велосипеда е добър и цената е добра. Ясен е сериозно момче и основно тренира на шосе, така че едва ли велосипеда ще е изтормозен. Поддържа се при Нико и не би трябвало да има проблеми.
Определено не е подходящ за градски велосипед, но за такъв за приключения по черно и в планината, за дама е чудесен.
Аватар
motomarzel

Мнениеот Alexi » Чет Мар 27, 2025 2:58 pm

чак пък професионален състезател :rofl: у нас няма про колоездене ,всеки който колоезди работи нещо друго и/или учи
Аватар
Alexi

Мнениеот Bi11y » Чет Мар 27, 2025 3:02 pm

Лично за мен твърдаците са велосипеди за гравел и лоши асфалти - загледай някой full suspension ако ще караш горско сериозно.
Bi11y

Мнениеот martin.radev » Чет Мар 27, 2025 4:07 pm

За това, за което ще го ползваш - аз не бих се замислил
изпроси си отстъпка, колкото за едни педали или седалка и не го мисли - топлото време, ей сега ще дойде и ще скочат цените.

Успех с избора
Аватар
martin.radev

Мнениеот Lucky Loser » Чет Мар 27, 2025 5:13 pm

Bi11y написа:Лично за мен твърдаците са велосипеди за гравел и лоши асфалти - загледай някой full suspension ако ще караш горско сериозно.

Първоначално бях тръгнал да пиша, че "сериозно" не е задължително да е джасане по корени и камънак. Но връщайки се към желанието на автора, а именно:
amebix написа: с идея да се върна и към по-екстремно каране на извънградски терени
може би твърдак не е най-подходящият избор, пък било то да се използва и за каране в градски условия.

Аз лично бих предпочел да ми е много по-комфорно (съответно и приятно) в гората, отколкото да летя с 200 в града.
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот CrossGRX » Нед Апр 06, 2025 8:55 pm

Сериозно обърквация настана в темата, от "държа на чисто нов велосипед" отидохме на колело 2018г.
Като за начало не е лошо да се знае какъв размер се търси, може някой да помогне. Не знам защо отхвърляш Radon-ите по горе. Супер оферта са.
CrossGRX

Рейтинг: 1216

Назад към Продукти за крос-кънтри