Хубав HARDTAIL

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Хубав HARDTAIL

Мнениеот kvel4ev » Съб Юни 08, 2024 7:19 am

Здравейте,
Обмислям смяна на байк, в момента съм с шокблейз R7 elite 27.5 от 2018 година и честно казано съм мега доволен, единствената причина поради която желая да го заменя е защото с 29ка ще съм по-бърз и по-лесно ще минавам км.
Стила ми на каране е предимно планински изкачвания и след това пускане по пътеки, велотурове с преспиване и по 2 състезания годишно - Витоша 100 и Лъвско Сърце.
Бюджета ми е 3000-3500лв, като моделите на които съм се спрял са drag shift 7.1 и trek procaliber 9.5, но ще съм благодарен на всякакви съвети и препоръки
Благодаря предаварително,
kvel4ev

Рейтинг: 1200

Re: Хубав HARDTAIL

Мнениеот Sprinter » Съб Юни 08, 2024 8:23 am

kvel4ev написа:Здравейте,
Обмислям смяна на байк, в момента съм с шокблейз R7 elite 27.5 от 2018 година и честно казано съм мега доволен, единствената причина поради която желая да го заменя е защото с 29ка ще съм по-бърз и по-лесно ще минавам км.
Стила ми на каране е предимно планински изкачвания и след това пускане по пътеки, велотурове с преспиване и по 2 състезания годишно - Витоша 100 и Лъвско Сърце.
Бюджета ми е 3000-3500лв, като моделите на които съм се спрял са drag shift 7.1 и trek procaliber 9.5, но ще съм благодарен на всякакви съвети и препоръки

Цитирал си два много различни велосипеда, и като геометрия, и като компоненти и като предназначение.
За дълги преходи, в този бюджет бих гледал нещо с двойно окачване (колега от форума скоро се сдоби с нов Rose, за около 3500) по възможност около 12-13 килограма и ход 120мм.
Sprinter

Рейтинг: 1742

Мнениеот kvel4ev » Нед Юни 09, 2024 6:32 am

Sprinter написа:
kvel4ev написа:Здравейте,

Цитирал си два много различни велосипеда, и като геометрия, и като компоненти и като предназначение.
За дълги преходи, в този бюджет бих гледал нещо с двойно окачване (колега от форума скоро се сдоби с нов Rose, за около 3500) по възможност около 12-13 килограма и ход 120мм.

Благодаря за съвета, може ли да уточниш кое им е чак толкова различното, вчера пробвах драга, струва ми се хибрид между трейл и крос кънтри с малко по вдигнато кормило, трека още не съм го тествал. Тези Rose имат ли представителен магазин в БГ или само онлайн се поръчват, не е ли малко рисково да купиш велосипед за 4к без дори да го видиш наживо ?
kvel4ev

Мнениеот Alexi » Нед Юни 09, 2024 7:03 am

Шифт си е АМ велосипед с по голям рийч ,по остър челен ъгъл и повече ход на вилката .. Прокалибъра е чисто ХС .. да вземеш велосипед без да си го виждал на живо няма никакъв риск ,нали го виждаш на снимки какво очакваш да видиш в повече на живо ? Вече ако искаш да го пробваш това е друга работа ,трябва да си запознат какво точно търсиш и какво да очакваш от велосипеда за да го вземеш без да си го пробвал - т.е. да си много добре запознат с геометрии ,кое какво означава и какво точно ще ти пасне
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sprinter » Нед Юни 09, 2024 8:22 am

kvel4ev написа:Благодаря за съвета, може ли да уточниш кое им е чак толкова различното, вчера пробвах драга, струва ми се хибрид между трейл и крос кънтри с малко по вдигнато кормило, трека още не съм го тествал. Тези Rose имат ли представителен магазин в БГ или само онлайн се поръчват, не е ли малко рисково да купиш велосипед за 4к без дори да го видиш наживо ?

Alexi е написал за разликата.
Rose нямат представителство в БГ, но ти го дадох за пример, как в този бюджет можеш да се сдобиеш с читаво ново колело с двойно окачване. Ако не робуваш на “марки” може да погледнеш и това https://www.decathlon.bg/p/330067-54110 ... a-sin.html - относително консервативна геометрия, но като за ХС е в нормите, двойно окачване и добра окомплектовка (само NX-a е клас над “бойния твърдак” :D на Драг).
Sprinter

Мнениеот trail » Нед Юни 09, 2024 8:58 am

Декатлонския е 15 килограма. Уж се търсеше 12-13 кг мекица. Което отива на 5-6 000 лева минимум.
trail

Рейтинг: 1184

Мнениеот Sprinter » Нед Юни 09, 2024 9:18 am

trail написа:Декатлонския е 15 килограма. Уж се търсеше 12-13 кг мекица. Което отива на 5-6 000 лева минимум.

Аз виждам 14.1 кг с вътрешни гуми, звънец, фар и стоп :D . С безкамерни и CMS касета ще слезе на 13.5, отделно главините и каплите също подлежат на сериозен ъпгрейд, разсрочен във времето разбира се. Търси се 12-13 кг мекица, защото това е оптималното колело при така зададеното предназначение и относителен бюджет. Не е невъзможно да се получи.
Sprinter

Мнениеот Alexi » Нед Юни 09, 2024 9:37 am

това тегло 14.1 е доста ниско за монтажа който е описан и ако изобщо е вярно със сигурност е без педалите ,за да падне на 13.5 трябва да го олекотиш с 1 кг което няма да стане с махане на вътрешни само .. по велосипеда няма нито един лек компонент а ъпгрейдите са скъпи ,но пък цената му е добра
Аватар
Alexi

Мнениеот trail » Нед Юни 09, 2024 10:10 am

Виждал съм на го на живо в Декатлон Витоша. Избягах с 200. Даже не пожелах да го пробвам. Всички сглобки хлопаха и скърцаха. Всеки си решава, но толкова евтино и хубаво - има нещо гнило. Мислех тогава да взимам онлайн карбоновия му събрат. Отказах се. Имай в предвид че в Декатлон нямат резервни части и подготвен персонал. Всички ремонти по гаранция ще се случват в чужбина. Ако изобщо ти признаят нещо. Защото ще си хлопа и скърца и така.
trail

Рейтинг: 1184

Мнениеот Sprinter » Нед Юни 09, 2024 12:33 pm

trail написа:Виждал съм на го на живо в Декатлон Витоша. Избягах с 200. Даже не пожелах да го пробвам. Всички сглобки хлопаха и скърцаха. Всеки си решава, но толкова евтино и хубаво - има нещо гнило. Мислех тогава да взимам онлайн карбоновия му събрат. Отказах се. Имай в предвид че в Декатлон нямат резервни части и подготвен персонал. Всички ремонти по гаранция ще се случват в чужбина. Ако изобщо ти признаят нещо. Защото ще си хлопа и скърца и така.

Може да е боклук, може и да не е сглобено като хората… Не съм го виждал на живо, но на хартия изглежда ОК. Дадох идея, за това какъв тип колело е подходящо в случая. Ти можеш да предложиш нещо друго?

За теглото - 14.1кг е от някакъв сайт, не съм го мерил. Компонентите не са леки, но не са и базови - касетата е тежка, да, също и каплите, но е база за надграждане.
Sprinter

Мнениеот kvel4ev » Нед Юни 09, 2024 3:17 pm

Декатлонския наистина изглежда добре на теория, но все още не бих им се доверил за велосипеди...
Чудя се дали да не ъпгрейтна с мекица, единствено ми притеснява фактът, че ще е по-тежко и ще съм по-бавен на изкачванията, но пък със сигурност ще си заслужава при спусканията или по каменисти пътеки... Моделът, в който съм се загледал е пак на трек - fuel 7, мнения за него ?

https://aquamatrix.bg/treil-velosipedi/ ... siped.html
kvel4ev

Мнениеот Rakeem » Нед Юни 09, 2024 5:23 pm

Избягвай велосипеди с тази вилка като на Трека.
Рокаджиите толкова несвойствено са се изциганили, че са сложили бушинги с 1см. височина, в легло за 2.5см. и са ги залепили с някаква смола непосредствено под дунапренчетата, което след време ти гарантира отлепяне, мигриране не бушинга и вилката спира да работи.
В следващата вариация на 35 голд са се поправили и са сложили нормални бушинги, разпознава се по допълнителните монтажни отвори на двата ботуша(за калник) и стикерче Emtb на короната над единия стеншън.
Rakeem

Рейтинг: 1190

Мнениеот _SoRa_ » Нед Юни 09, 2024 9:22 pm

https://www.canyon.com/en-bg/mountain-b ... neuron/al/
Може да разгледаш и тези. До скоро имаха намаление, но като гледам е приключило. Но често правят.

Ето това е намалено https://www.canyon.com/en-bg/mountain-b ... enfarbe=WH
Но е дамски размер, т.е. по-къс курбел и лапа за съответният размер спрямо другите модели.

Чудесен велосипед.
Имам neuron 6 wmn модела от 2022 г. Катери и спуска много добре.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Bi11y » Нед Юни 09, 2024 9:55 pm

kvel4ev написа:Декатлонския наистина изглежда добре на теория, но все още не бих им се доверил за велосипеди...
Чудя се дали да не ъпгрейтна с мекица, единствено ми притеснява фактът, че ще е по-тежко и ще съм по-бавен на изкачванията, но пък със сигурност ще си заслужава при спусканията или по каменисти пътеки... Моделът, в който съм се загледал е пак на трек - fuel 7, мнения за него ?

https://aquamatrix.bg/treil-velosipedi/ ... siped.html

Вилката и спирачките на 7 са според мен за смяна - ако купиш хубава читава вилка и по-смислени спирачки ,ще се доближиш много до цената на Топ Фуел 8 . Може да загледаш директно 8 - той като цяло е по-издържан с изключение на курбела , който по незнайна причина е Деоре 6120 вместо СЛХ или ХТ.
Bi11y

Мнениеот Kkrase » Вто Юни 11, 2024 7:56 am

Един колега си взе от Декатлон колело за 900лв мтб, което му казах да не взима но той не ме послуша.

задната гума беше на обратно
спирачките опираха дисковете, които като марка са да не казвам какви боклуци
скоростите не бяха грам настроени
сега онзи ден каза, че задната касета се клати, разбил се е храба ли как му се казва, неможе да немери как да го смени

и тва за 100/150 км как се разби тая капла отзаде неми е ясно, хаха и сега колегата постояно разправя как стария му железен скот стои 20 години под асмата и го вали дъжда и като му трябва скача на него и го кара, а тва новото от магазина се побърка да го ремонтира, декатлонско колело след покупка задължително трябва да се прегледа обстойно от механик преди или след покупка
Аватар
Kkrase

Рейтинг: 1441

Мнениеот BaiMile » Вто Юни 11, 2024 8:47 am

Kkrase написа:Един колега си взе от Декатлон колело за 900лв мтб, което му казах да не взима но той не ме послуша.

задната гума беше на обратно
спирачките опираха дисковете, които като марка са да не казвам какви боклуци
скоростите не бяха грам настроени
сега онзи ден каза, че задната касета се клати, разбил се е храба ли как му се казва, неможе да немери как да го смени

и тва за 100/150 км как се разби тая капла отзаде неми е ясно, хаха и сега колегата постояно разправя как стария му железен скот стои 20 години под асмата и го вали дъжда и като му трябва скача на него и го кара, а тва новото от магазина се побърка да го ремонтира, декатлонско колело след покупка задължително трябва да се прегледа обстойно от механик преди или след покупка

Не знам какво търсиш в колело за 900 лв. Аз карам карбоновия модел на Рокрайдър ХС900 от 2020 г. и там окомплектовката е доста висок клас. Когато си търсех колело, предложението на декатлон беше с 25% по-изгодно от всички останали производители по това време за приблизително еднаква окомплектовка (визирам това, което се предлагаше в българските магазини). Единствено кабела на задната спирачка минава външно по рамката, което не намирам за недостатък. Колелото дойде почти сглобено и в магазина единствено монтираха кокпита и колчето за седалката. С настроени скорости. Спирачките не се е налагало да ги обезвъздушавам или настройвам допълнително. Тогава цената беше под 3000 лв. за велосипед с тегло 10,3 кг. Нямаше друг производител, който да преложи аналогичен на този байк под 4000-4200 (за края на 2020 г.)
Това е моят опит с Декатлон.
BaiMile

Рейтинг: 1282

Мнениеот Kkrase » Вто Юни 11, 2024 9:56 am

Ти имаш пари колега, ти ще се оправиш. Аз се обръщам към обикновените момчета като мен, които карат колела за 500/1000 лв. че като си вземат колело от Декатлон да внимават с монтажа, че после ще ходят 1 седмица по майстори. Все пак за нормалния човек 900 лв. не са малко пари за колело, да не мислиш, че тук в провинцията където повечето караме коли за по 3/4 хиляди, ще дадем толкова и за колело. Ако ще и 200 лв. да е колелото, за мен е немислимо гумите да са на обратно, ти си говори каквото искаш.
Аватар
Kkrase

Рейтинг: 1441

Мнениеот BaiMile » Вто Юни 11, 2024 1:44 pm

Kkrase написа:Ти имаш пари колега, ти ще се оправиш. Аз се обръщам към обикновените момчета като мен, които карат колела за 500/1000 лв. че като си вземат колело от Декатлон да внимават с монтажа, че после ще ходят 1 седмица по майстори. Все пак за нормалния човек 900 лв. не са малко пари за колело, да не мислиш, че тук в провинцията където повечето караме коли за по 3/4 хиляди, ще дадем толкова и за колело. Ако ще и 200 лв. да е колелото, за мен е немислимо гумите да са на обратно, ти си говори каквото искаш.

Така е, притежавам десетки левове. Мислех, че обсъждаш продуктите на Декатлон, за което не бях съгласен с твоето генерализиране. За това посочих, че вероятно в ниския ценови клас не може да се очаква качество по принцип, не само при Декатлон. И дадох пример за това, че предлагат и качествени за цената си продукти. Може би не си ме разбрал.
P.S. И моята кола е такава.
BaiMile

Рейтинг: 1282

Назад към Продукти за крос-кънтри