Термо бельо

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Термо бельо

Мнениеот _SoRa_ » Пет Окт 18, 2024 12:35 pm

При спускане с 45-50 км/ч се усещаше като 3-4 градуса. Като излязох да карам беше добре, около 12-14 градуса.
Тренажор няма да купя. Миналата година основно в гората карах, че е по-назавет и не се спускам с 50-60 км/ч.
Подцених времето. Грешката е моя.
Малко се притеснявам да се спускам с ръкавица тип рачешки щипки. Дали ще мога добре да стискам и стигам лосчетата на спирачките? Не е ли малко по-ограничено движението на пръстите? :dontknow:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Bi11y » Пет Окт 18, 2024 3:19 pm

Bi11y

Рейтинг: 2000

Мнениеот _SoRa_ » Нед Окт 20, 2024 3:27 pm

Не знаех, че има химически грейки за пръстите на краката. Ще потърся за да ги пробвам. Мисля като начало да купя зимни гамаши https://e-doltcini.com/bg/gamashi/3661- ... zmer-39_42
Днес отново тръгнах да карам при 5-6 градуса, но с по-подходящо облекло и беше безкрайно удоволствие за тялото и душата ми :D
Бях с мерино блуза с дълъг ръкав елек Castelli Perfetto и отгоре яке Castelli ultimate puffy, клин Castelli Sorprasso. Якето само малко шумоли при спускане, но е търпимо.
Този път на отворите където са мрежичките залепих изолирбанд и беше една идея по-поносимо. Сложих чифт чорапи от полиестер и върху тях мерино чорапи средна дебелина. Но като се прибрах пръстите на десният ми крак ме боляха от студеното, макар да не го усещах толкова силно. Чорапите бяха доста влажни.
Между другото, Castelli дават 30% код за отстъпка, ако приемете и изпълните предизвикателството им в Страва (150 км.).
_SoRa_

Мнениеот http » Нед Окт 20, 2024 4:15 pm

С чорапи от полиестер, няма как да не са ти влажни краката. Слагай дебели мериносови, с плетка за отвеждане на потта. Ще ти трябват и обувки с езици за същото. Модели не мога да ти дам, но полиестера запотява.

п.п. Нещо с мембрана и незатворен език. С чорапите лесно ще се оправиш.
http

Рейтинг: 1285

Мнениеот martin.radev » Пон Окт 21, 2024 9:15 am

Sora, смени шпайковете за зимния сезон с флат обувки вземи си широка обувка тип Five Ten FreeRider или
Crank Brothers STAMP - да са с широка платформа при пръстите на краката. С хубави мерино чорапи.
Мисля, си че ще получиш по-добър резултат. Аз лично карам с Файв Тен Фрийрайдър + чорапи ION тези с протекторите
socks.jpg
socks.jpg (33.06 KiB) Прегледано 1995 пъти

И ми се е случвало да карам (60-70km) ~5-6 часа на температура варираща в началото и края от -2 до +3 градуса. Не ми беше особенно студено, не и на краката поне.
Но и в студеното време аз лично сменям карането към повече въртене/катерене с цел да избегна вдигане на висока скорост
(50км/h - Аз честно казано не мисля, че някога съм вдигал такава скорост в планината, може би Желява, но малко вероятно)

Измръзналите крака са ужас, и знам колко е гадно. В екстремни ситуации - спасение може да предложи близък магазин от хранителните вериги...
(найлоновите пликове, които използват за хляб и зеленчуци) слагаш по един такъв върху чорапите и обуваш - 10 мин по-късно ти парят краката дори при -5 градуса.
Аватар
martin.radev

Мнениеот pascoff » Пон Окт 21, 2024 10:22 am

Точно заради малкия избор на зимни шпайкове се върнах от автомати на платформи преди много години. Карам с планински обувки (където има огромен избор) и ползвам обикновени зимни чорапи от декатлон.
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот motomarzel » Пон Окт 21, 2024 10:48 am

http написа:С чорапи от полиестер, няма как да не са ти влажни краката. Слагай дебели мериносови, с плетка за отвеждане на потта. Ще ти трябват и обувки с езици за същото. Модели не мога да ти дам, но полиестера запотява.

п.п. Нещо с мембрана и незатворен език. С чорапите лесно ще се оправиш.

Не е вярно това - от полиестер се правят почти всички спортни дрехи! Полиестера отвежда влагата и я разпредели по цялата повърхност като по този начин тя се изпарява много по-бързо. Иначе казано работи като вълната, но от него могат да се правят по-тънки и комфортни дрехи. Използвам полиестерни чорапи в комбинация с вълнените, тъй като директния контакт на вълната с кожата на мен не ми е приятен - разбира се с това се свиква и можеш да минеш и само с вълнените чорапи.
Аватар
motomarzel

Мнениеот http » Пон Окт 21, 2024 3:42 pm

От полиестерни до полиестерни чорапи има много разлика. Може и да греша, като предположих, че са ползвани масовите полиестерни, които запотяват, т.е. по-дебели влакна.
Иначе за зимата, най-добрите чорапи, които съм ползвал са едни ловни - coolmax влакна, в комбинация с мерино, усилени участъци на петите и въглавничката зад пръстите, и уплетка за извеждане на влагата през езика на обувките.
http

Рейтинг: 1285

Мнениеот _SoRa_ » Нед Окт 27, 2024 1:55 pm

Купих си гамаши и то било много добре така. Вчера тръгнах да карам при 5 С и само някъде отдолу усещах, че ми е леко студио на пръстите на краката. Мисля едни термо стелки или такива с вълна да сложа.
За ръкавиците- тези които са събрани 2х2 или 1 и 3 не са за моя начин на стискане на спирачките. Класически зимни ръкавици ще търся.
_SoRa_

Предишна

Назад към Общ форум