ограничител на ход, шок dtswiss

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

ограничител на ход, шок dtswiss

Мнениеот ммк » Сря Ное 13, 2024 3:09 pm

Здрасти,
предварително се извинявам ако въпросът е тъп, но не съм много вчас.
Знам, че логичния отговор е да ида в някой сервиз и може би това ще направя, но предпочитам първо да питам тук ако случайно някой се е занимавал, освен това последните няколко пъти като ходих в сервиз се налагаше после да оправям след тях, а и предпочитам да правя това сам ако не е твърде сложно, защото ще ми се налага поне няколко пъти годишно.

Имам един 190 мм шок, който е с дължина 40мм , която ми предоставя 110 мм ход . Искам да имам още малко ход и вариантите са да си взема нов шок 190х45 или да премахна евентуално някакъв спейсър в шока, който ограничава движението му до 40мм, предполагам 190х45 и 190х40 са едн и същ шок с въпросния ограничител, друг е въпросът дали е така и дали ако е така махането може да стане лесно.

Та въпросът ми е някой може ли да ме посъветва как да махна въпросния ограничител ( оцветен в черно на схемата )
dt2.png
dt2.png (90.91 KiB) Прегледано 2509 пъти

Гледах някакви клипчета в тубата, при други шокове е реализирано по друг начин и лесно може да се махне, но не знам дали тук въобще е възможно.
Самият елемент е пласмасова шайба която свободно се движи на шиша, но не се сещам как да я махна, нямам представа дали лесно може да се извади, в тази част точно е заключването и рибаунда и не знам дали е ок да се пипа.

Това е снимка на подобен шок, който е без въпросната шайба .
dt3.png
dt3.png (496.66 KiB) Прегледано 2513 пъти

Ъъъъъ идеи ?
:smash: :dontknow:
ммк

Рейтинг: 1320

Re: ограничител на ход, шок dtswiss

Мнениеот ммк » Сря Ное 13, 2024 5:09 pm

май започнах да се ориентирам :)
ммк

Мнениеот Bi11y » Сря Ное 13, 2024 7:26 pm

Правилно си се ориентирал ,че е възможно да се промени хода. Все пак ти препоръчвам да вземеш някой Fox или Rockshox с правилния тунинг за твоята рамка.

Преди години сглабях един Giant Anthem 29 2018 година и колко време съм търсил снимка на шока на FOX за да видя какъв е тунинга - от една снимка намерих :
https://tech.ridefox.com/bike/search/code/DDDG

В крайна сметка намерих не съвсем същия тунинг , но беше близо - medium , medium , firm вместо , low , low , firm. За същия модел рамка , но 27.5" и ход 120 мм тунинга беше точно на обратно като настройки ... :)
Bi11y

Рейтинг: 2000

Мнениеот evilzet » Сря Ное 13, 2024 7:28 pm

Тая шайба ми се струва не е за хода, а да намали обема на камерата и да стане по-прогресивен.
evilzet

Мнениеот Alexi » Сря Ное 13, 2024 7:55 pm

този шок като гледам картинката не виждам да има спейсър за хода .. такъв имат фокс и рокшок ,като там има особености - само най новите модели са с опция махане на спейсъра ,по старите са с различно налягане и позициониране на IFP
Аватар
Alexi

Мнениеот ммк » Сря Ное 13, 2024 8:12 pm

Alexi написа:този шок като гледам картинката не виждам да има спейсър за хода .. такъв имат фокс и рокшок ,като там има особености - само най новите модели са с опция махане на спейсъра ,по старите са с различно налягане и позициониране на IFP

Този на картинката от сервизацията няма спейсър, моя , който забравих да снимам има спейсър, ако това на горната схема е спейсър за хода, а не токен за обема , както предположи evilzet . Като го извадя ще разбера, но съм почти сигурен, че е spacer за ход. От dtswiss ми отговориха, че трябва да се разглоби напълно шока, за да се махне и можели да го направят в техен сервизен център, какъвто няма в бг, във велобуста ще успеят предполагам, както и във всеки по-читав сервиз.
@Bi11y все още имам рокшокса, който дойде с колелото, настроен за него и тн - според мен това са някакви маркетинг лафове повече - какво да му настройват толкова на тоя шок освен малко хода да пипнат и да сложат някой token... С dtswiss , който купих след това, за да имам заключване, колелото се усеща много по-добре, отколкото с фабричния rockshox, dtswiss е доста по-добър.
Сега видях как се махат спейърите за рокшокса , честно казано не ми изглежда много по-лесно, но може да пробвам с него да стане 45, така или иначе не го ползвам и да въртя шоковете, вместо да слагам и махам спейсър на dt-то
ммк

Мнениеот ммк » Чет Ное 14, 2024 12:26 am

така изглежда dt шока отвътре, бялото на мен ми прилича на спейсър за хода, полупрозрачното на token
dt.spacer.jpg
dt.spacer.jpg (98.5 KiB) Прегледано 2421 пъти

Когато махна 'token'-a стигам до момента, в който искам да извадя шиша, но не се сещам как, rockshox може да се хване лесно с ключ и да се отвърти самата глава като се държи долния край на шока в менгеме , но тук не ми изглежда така .
идеи ?
dt-token2.jpg
dt-token2.jpg (83.54 KiB) Прегледано 2424 пъти
ммк

Мнениеот Alexi » Чет Ное 14, 2024 7:11 am

шайбата е пластмасова и може да бъде отрязана със сечки - правил съм го на Рокшок но там всички модели с еднакъв айлет имат еднакво позициониране и налягане на IFP и не е проблем ,при ДТ Суис не знам дали ще е така - процедурата е необратима .. трябва също така да се провери дали рамката ще поеме повече ход и няма да опира нещо някъде
Аватар
Alexi

Мнениеот Bi11y » Чет Ное 14, 2024 8:24 am

На първата снимка в корпуса на близо до отвора за помпене има един 6-грам - като го развиеш не се ли отделя шиша от захвата ? Евентуално на струг може да се отнемат 2-3 мм за да вдигнеш малко хода.
Bi11y

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Ное 14, 2024 11:56 am

Белият ринг е също и bottom out протектор, който би поел голяма част от енергията в такава ситуация. Не мисля, че е добра идея да го махаш.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот ммк » Чет Ное 14, 2024 6:20 pm

Bi11y написа:На първата снимка в корпуса на близо до отвора за помпене има един 6-грам - като го развиеш не се ли отделя шиша от захвата ? Евентуално на струг може да се отнемат 2-3 мм за да вдигнеш малко хода.

Развих го, държи един лагер на края до врътката за ребаунда. Шиша вероятно може да се развие, но не съм сигурен дали няма да се прецека нещо, при някои подобни рокшок и фоксове ( не говоря за тези, при които е доста лесно да се махне спейсъра като направо се извади ) първо се маха буталото, което е в камерата с маслото и после се махат токени и ограничители (при тях не видях да се вавива от другата страна и не знам дали може ), при фокс oт по-старите може да се развърти и шиша горе където е рибаунда и заключването, но не съм сигурен, че ми се експериментира, защото ми харесва шока и искам да си го карам. По-скоро ще махна ограничителя на стоковия рокшок, с който дойде и ще въртя шоковете, там поне видях точно как става.
:beer:
ммк

Мнениеот ммк » Чет Ное 14, 2024 6:21 pm

Pr3d4t0R написа:Белият ринг е също и bottom out протектор, който би поел голяма част от енергията в такава ситуация. Не мисля, че е добра идея да го махаш.

Възможно е, но има същите шокове без него, ако знаех как се маха бих рискувал. Иначе не ми се реже , не ми се стругова и подобни :)
ммк

Мнениеот ммк » Чет Ное 14, 2024 6:32 pm

Alexi написа:шайбата е пластмасова и може да бъде отрязана със сечки - правил съм го на Рокшок но там всички модели с еднакъв айлет имат еднакво позициониране и налягане на IFP и не е проблем ,при ДТ Суис не знам дали ще е така - процедурата е необратима .. трябва също така да се провери дали рамката ще поеме повече ход и няма да опира нещо някъде

Ще поеме, даже някои от про-състезателите им го караха с 45 мм шок на световните купи, по чуждите форуми доста хора са го карали също отзад 45 отпред 130+, аз си викнах една 34-ка 140мм, ще видим какво ще излезе , мога да играя с лапата малко или с кормилото за напасване
ммк

Мнениеот Bi11y » Чет Ное 14, 2024 10:57 pm

Този калкулатор може да ти помогне в изчисляване на лапата ако искаш да запазиш текущите ти параметри :

http://yojimg.net/bike/web_tools/stem.php
Bi11y

Мнениеот ммк » Чет Ное 14, 2024 11:08 pm

Bi11y написа:Този калкулатор може да ти помогне в изчисляване на лапата ако искаш да запазиш текущите ти параметри :

http://yojimg.net/bike/web_tools/stem.php

сега ми е горе-долу удобно честно казано, даже една идея по-спортно отколкото искам, защото смених кормилото и съм без повдигане, като дойде новата вилка ще тествам с различни лапи, позиции спейсър и така ...
ммк

Мнениеот the_rookie » Сря Ное 20, 2024 6:35 pm

Най-безвредно е да се махне с клещи "резачки" както е споменал Алекси! Зарязваш от две срещуположни страни и с два броя обикновени клещи, дочупваш и разделяш на две половинки.
Аватар
the_rookie

Назад към Веломеханик