Kkrase написа:Нали темата е за тъпи въпроси, та моя и той тъп. Лично на мен си ми е интересно, защо намалят броя на спиците на модерните капли, дори и за ендуро колела, да кажем предна 24 спици, преди 30 години си бяха 36 спици стандарт, а примерно кормилата стават с по добел захват, вилките от 1цол стават 30 и т.н. Уж по здрава рамка и захват, пък по слаби капли?
С налагането на 29ки каплите са с по-голяма обиколка, спиците по-дълги и неминуемо всичко това прави колелото по-тежко сравнено 1:1 с 26ца. Това принуждава производителите да намерят алтернативни начини да направят една капла здрава - добавяне на повече спици вече не е опция. И аз бях скептичен, че 29ка с 28 спици ще е достатъчно здрава, но Newmen знаят какво правят. Чак на четвъртата година спиците започнаха да се предават - смених ги и е пак като ново (А.30 модел). Шината е перфектна. Спиците са straightpull.
Другият фактор е популярността на световните ендуро серии последното десетилетие, където един сет капли трябва да издържи целият състезателен уикенд, който обикновено е над 5000м спускане тренировки+състезание по почти ДХ трасета. Това помогна значително да се ускори технологичния напредък.