Сгъване на вилката докрай?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Сгъване на вилката докрай?

Мнениеот alexmitev » Пон Ное 10, 2025 4:46 pm

Здравейте,
става въпрос за вилка FOX 34 Performance Elite 170см, настроена на SAG 15% (около 5 атм), с отделна настройка на бързата и бавната компресия, FIT4 демпер.

Mиналата седмица пусках стълби, на които едното стъпало се оказа че липсва, та се наложи да направя скок от може би 40см, на който вилката потъна значително и усещнето не беше никак приятно. Измерих сгъването и се оказа, че е било към 80% (оставха ми само 3см от хода) :bigeyes: Това беше с максимално отворени врътки за бавна и бърза компресия.

Вчера си поиграх малко с един друг скок от 30см, на който вилката потъна около 55-60%. Забелязах, че промяната на бавната компресия не променя по никакъв начин потъването, а бързата променя леко нещата само при напълно заключено положение - тогава вилката потъна на около 45% (може би има някаква защита да не е твърда при големи удари?)

Нормално ли е това поведение? Аз очаквах поне промяната на бързата компресия да влияе на сгъването при големи неравности?
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Рейтинг: 1318

Re: Сгъване на вилката докрай?

Мнениеот Bi11y » Пон Ное 10, 2025 6:05 pm

Добави 1-2 токена...
Bi11y

Рейтинг: 2000

Мнениеот alexmitev » Пон Ное 10, 2025 6:35 pm

Добре, а това че потъването не се променя от настройките на компресията нормално ли е?
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Мнениеот Alexi » Пон Ное 10, 2025 7:37 pm

възможно е вилката да е с много "лека" компресия ( фабрично да е настроена за лек колоездач ) .. и другия вариант е хидравликата ти да е за сервизиране и да не работи добре
Аватар
Alexi

Мнениеот bdz43r » Пон Ное 10, 2025 8:05 pm

80% ми се струва съвсем нормално при голяма неравност и особено след няколко последователин стъпала преди това, от които не е успяла да се разгъне докрай. Аз повече бих се притеснявал, ако не успявам да я сгъна толкова, защото не я ползвам пълноценно.
Ако пък си усетил твърд удар от изчерпване на хода при едва 80% от него, значи имаш съвсем друг проблем - липсва ти част от хода.

А бавната компресия е нормално да не влияе, защото е бавна. Тя е предназначена да намалява сгъването от педалиране или при спиране.

Според мен вилката ти е съвсем наред и дори ти е твърде твърда, а не обратното.
Аватар
bdz43r

Мнениеот alexmitev » Пон Ное 10, 2025 8:15 pm

bdz43r написа:Ако пък си усетил твърд удар от изчерпване на хода при едва 80% от него, значи имаш съвсем друг проблем - липсва ти част от хода.
Според мен вилката ти е съвсем наред и дори ти е твърде твърда, а не обратното.

Не, не съм усетил удар при сгъването до 80%, но промянята в геометрията от това сгъване (цялото стълбище беше и под наклон) не беше приятна, малко оставаше да мина пред кормилото.
Ако бях скочил от 1 метър, колко щеше да се сгъне? :)

bdz43r написа:А бавната компресия е нормално да не влияе, защото е бавна. Тя е предназначена да намалява сгъването от педалиране или при спиране.

Добре, но и бързата компресия не влияе?
alexmitev

Мнениеот martin.radev » Вто Ное 11, 2025 12:58 pm

Аз за първи път чувам ФИТ4 патрон с бърза и бавна компресия, имал съм 2 такива вилки и двете бяха с 3 позиции + Low speed compression.
Доколкото знам, регулировка за Бърза компресия, навлиза с Grip2 патрона...

Не искам въпроса ми да те обиди, но сигурен ли си, че това е:
а) Бърза компресия?
б) ФИТ4?
Аватар
martin.radev

Мнениеот alexmitev » Вто Ное 11, 2025 4:09 pm

martin.radev написа:Аз за първи път чувам ФИТ4 патрон с бърза и бавна компресия, имал съм 2 такива вилки и двете бяха с 3 позиции + Low speed compression.

Така де, черната врътка е Low speed compression, синята с 3-те позиции е High speed compression. Само че при мен синята не "кликва" на всяка позиция - явно някой е извадил топчето от демпера, което фиксира във всяка една от 3-те позиции.

my2020-fox-fit4-damper-upgrades-2686668138.jpg
my2020-fox-fit4-damper-upgrades-2686668138.jpg (56.03 KiB) Прегледано 361 пъти
alexmitev

Мнениеот Alexi » Вто Ное 11, 2025 4:43 pm

тези врътки всъщност не правят точно това .. черната ти регулира компресията в тясна граница само при напълно отворена компресия от синята врътка .. като и двете са low speed .. а ако синята няма кликове ,то това е не защото някой е извадил съчмата ,а защото нямаш налягане в IFP камерата и хидравликата ти е за сервизиране и не работи в момента както трябва
Аватар
Alexi

Мнениеот alexmitev » Вто Ное 11, 2025 4:56 pm

Alexi написа:тези врътки всъщност не правят точно това .. черната ти регулира компресията в тясна граница само при напълно отворена компресия от синята врътка .. като и двете са low speed ..

черната работи, когато синята е отворена докрай, да, но синята определено е High speed compression: youtube

Alexi написа:.. а ако синята няма кликове ,то това е не защото някой е извадил съчмата ,а защото нямаш налягане в IFP камерата и хидравликата ти е за сервизиране и не работи в момента както трябва

Преди няколко години като я обслужих във veloboost, пак не кликаше
alexmitev

Мнениеот Bi11y » Вто Ное 11, 2025 6:02 pm

alexmitev написа:Преди няколко години като я обслужих във veloboost, пак не кликаше

Май ти е време за нова вилка ... :beer:
Bi11y

Мнениеот martin.radev » Пет Ное 14, 2025 1:34 pm

ФИТ4 - няма Бърза настройка - Синьото е "3 possition Setting with a low speed compression at Open Mode"
Нищо освен тоукъни не може да ти помогне при дроп.
Аватар
martin.radev

Назад към Веломеханик