Инсталиране на сглобени хидравлични спирачки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Инсталиране на сглобени хидравлични спирачки

Мнениеот Boyan1984 » Вто Яну 06, 2026 1:31 pm

Едно техническо питане. Има изгодна оферта за спирачки, обаче са сглобени вече, а рамката ми е с вътрешно окабеляване.
Какво трябва да направя, за да махна старите спирачки и да сложа новите? Да източа маслото, за да не капе вътре в рамката, докато дърпам маркуча или няма да капе?Отвъртам при калипера или при лостчето?
Извинявам се предварително, ако е малоумен въпроса :D :beer:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Рейтинг: 2000

Re: Инсталиране на сглобени хидравлични спирачки

Мнениеот Alexi » Вто Яну 06, 2026 2:44 pm

отиди на механик той знае какво да прави :beer:
Аватар
Alexi

Мнениеот Boyan1984 » Вто Яну 06, 2026 3:25 pm

На механик само за много тегави неща. Ами сега ми дойде великата мисъл, че няма нужда да се вадят маркучите, а само сменявам лостовете и калиперите и готово :D
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Boyan1984 » Вто Яну 06, 2026 3:36 pm

Би станало, ама спирачките, които искам да сменя не са с банджо, а новите са с банджо....
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот ULF » Вто Яну 06, 2026 7:41 pm

Не знам доколко е правилно, ама моите ги прокарах като откачих маркуча откъм лостчето, оставих лостчето изправено да не тече, срязах 2 см от маркучето щото гайката и буренцето не минаваха, затъкнах една силиконова клечка за зъби в маркучето да не изтича маслото и ползвах стария маркуч да издърпам новия... Попсувах половин-един час докато прекарам маркуча отдолу нагоре (наобратно щеше да е много по-лесно, ма нямах накрайник за банджото) Сложих ново буренце и накрайник, сглобих, обезвъздуших и те така. Идея си нямам дали това е правилния начин, ама се получи :beer:
Unknown Life Form
ULF

Рейтинг: 1320

Мнениеот Bi11y » Чет Яну 08, 2026 8:48 am

ULF написа:Не знам доколко е правилно, ама моите ги прокарах като откачих маркуча откъм лостчето, оставих лостчето изправено да не тече, срязах 2 см от маркучето щото гайката и буренцето не минаваха, затъкнах една силиконова клечка за зъби в маркучето да не изтича маслото и ползвах стария маркуч да издърпам новия... Попсувах половин-един час докато прекарам маркуча отдолу нагоре (наобратно щеше да е много по-лесно, ма нямах накрайник за банджото) Сложих ново буренце и накрайник, сглобих, обезвъздуших и те така. Идея си нямам дали това е правилния начин, ама се получи :beer:

Като махаш старото вържи едно жило - като издърпваш спирачката да влезе в рамката :) След това с жилото издърпваш новия маркуч/броня ...
Bi11y

Мнениеот ULF » Чет Яну 08, 2026 6:59 pm

@Bi11y зора беше да не разлея от скъпоценната течност, че резервите ми бяха далеко ;) Туристическото чудо на Викторинокс от миналия век свърши идеална работа... набих двете крайчета в стария и новия маркуч и едно тиксо върху снадката и само прекарването през горния отвор ме озори и то щото ме беше страх да не се разкачи снадката.
Unknown Life Form
ULF

Рейтинг: 1320

Назад към Веломеханик