Търся мнението ви и съвети за постигнане на една мечта...
Вероятно тук има много противници на електрическите колела, но моята идея е да електирифицирам 2 колела, едно за мен, едно за жена ми. Поправете ме, където греша и ще се радвам на съвети и предложения дали това, което съм замислил може да се случи по-добре в същия бюджет...
Не сме големи карачи, нямаме намерение да се правят бързи спускания, но сме планинари и вече освен с ходене, искаме да посещаваме любимите си планини и с велосипеди. Първоначално ще се съсредоточим към меки пътеки и пътища, но естествено ще дойдат и по-каменисти пътеки и по-сложни участъци.
И затова мисля, че трябва да направим максимално добра окомплектовка на колелата в бюджета, който сме определили като граница.
А защо да ги електрифицираме? Най-очевидно е, за да ни е по-лесно нагоре и да минаваме повече с едно каране.
А защо да не си вземем фабрични ел. колела? И тук ще се радвам да ме поправите, ако греша, но след доста ровене стигнах до извода, че ако ги електрифицираме с посочените по-долу компоненти, хем ще е на по-ниска цена, хем ще постигнем значително по-голяма мощност и автономност.
Та мисля да се опитам в бюджет около/под 3000 евро на велосипед да взема НОВИ колела със следната окомплектовка + разходи за труд, за да ги сглобят и настроят :
Рамка: Алуминиева, 140/160мм ход, Boost оси
Вилка: RockShox Psylo (160мм ход)
Заден шок: RockShox Deluxe Select+ RT.
Спирачки: Shimano Deore M6120 (4-бутални) – предна и задна.
Преден ротор: 203мм
Заден ротор : 203мм Shimano RT66
Гуми
Предна: Maxxis Assegai 29x2.5 WT (EXO+/3C MaxxTerra).
Задна: Maxxis Minion DHR II 29x2.4 WT (DoubleDown / MaxxTerra).
(Алтернатива: Schwalbe Magic Mary отпред / Big Betty отзад).
Верига: Shimano XT CN-M8100 (много по-издръжлива на опън от мотора).
Дерайльор: Shimano Deore M6100 (12 скорости).
Курбели: Идват си с мотора, ще видя нататък дали ще се сменят. Май са 170мм
Мотор: Toseven DM01 (1000W за мъжкото колело, 750W за дамското / 48V или 52V)
Вграден Torque сензор
Дисплей: Цветен дисплей, съвместим с DM01.
Батерия: 48V или 52V / ~21Ah - 25Ah (около 1100Wh за мъжкото колело и 600-750w за дамското) с хубави клетки (LG, Samsung или подобни).
Клетки: Искай задължително маркови клетки (LG, Samsung или Panasonic).
Палец за газ (Throttle)
Курбели за мотор: Специалните рамена, които идват с комплекта с Toseven DM01 (обикновено 170мм).
Предна плоча : Вероятно 44T
Gear Sensor
Сензори за спирачките
Гледам и втора ръка, но от една страна рядко изпадат S и M рамки, пък и не знам колко и как са карани. Та питането е за нови части.
Дали с тази окомплектовка ще постигна мечтата да имаме колела за почти всяка ситуация в планината, без да правим скоростни спускания (не ни е това желанието).?
Благодаря за всеки съвет или мение - възможно е и да съм в голяма грешка, защото не разбирам особено от темата, а само с четене не става. Най-добре е да получа мнение от хора, които имат години опит с хобито...