Малееей, тоя път вярно съм се....
@Jacket – проблемът по-скоро е, че не пия кафе.

А снощи хем едва гледах, хем се стараех да свърша по-бързо, че да не преча на брат ми, който днес имаше изпит. Ей са ще го оправя!
@Toyaga – приемам обясненията ти, ама ще искам още!
Защото аз може и да не знам английски перфектно, но го разбирам достатъчно добре, за да мога да преведа горе-доле следното (разбира се, написано за всеки, а не за инженери и т.н.): “двойно удебелените тръби са по-дебели в двата си края и изтънени в средата”. Това е обяснение, което съм чел много пъти и на различни места, и то се отнася за double butted тръбите. Още повече, че едно от значенията на “butt” е “дебел край на нещо”, което напълно се връзваше с обясненията, които съм чел. От твои предишни постове стана ясно, че всъщност техническият термин е конифициране. Даже съм виждал и графика като твоята, която обаче e илюстрация за double butting. Ето я тук, от сайта на Easton:
[img]http://www.eastonbike.com/images/tube_drawings/StyleA.gif[/img]
А пък ти казваш, че това е single butting.
И аз съответно съм в шаш!:xx(: Както си живях до днес спокойно с мисълта, че double butted тръба означава по-дебела в двата края и изтънена в средата, изведнъж к`во стана? Аз точно поради туй си мислех (а възможно е и да съм го чел някъде), че triple butted е тръба, която е по-дебела в двата края и средата например – т.е. има три по-дебели участъка и два по-тънки между тях.
[b][size=167]Ако правилно съм те разбрал, butting означава не удебеляването, а прехода от по-дебела към по-тънка стена, така ли? [/size][/b]
Тогава double butted tube представлява горе-долу следното: ако вземем тръба с дължина 1м, да приемем теоретично, че в двата края дебелината на стените й е 3мм. Такава е дебелината й примерно в продължение на 10см. от всеки край навътре. В следващите 10см. навътре стената изтънява до 2мм. Следват още по 10см, които са с такава дебелина. После в следващите 10см навътре стената изтънява още повече – до 1мм. Оставащата средна част (в случая 20см) е с дебелине 1мм. Това ли е double butting и как се нарича технически – двойно конифициране ли?
Съжалявам, че така криво съм го разбирал досега

, но определено на никое от местата, където съм чел обяснения за тези тръби, не са ги онагледявали със “стъпалата” – навсякъде просто пишат горепосочения цитат (той е събирателен и е почти еднакъв навсякъде). То всъщност цитатът не е погрешен, ама поради начина на обяснение води до такива грешки като моята, когато стане дума за triple butted например.
Извинявам се, ако съм подвел някого!
И докато сме в тази интересна тема, много ли ще е нахално да те попитам за процеса tapering – какво означава при тръбите, като се каже Tapered tube? Защото в една статия бяха казали, че той също води до разлика в дебелината на стените на тръбата, и че бил нещо още по-добро от butting-а, ама не го бяха обяснили подробно как се постига и какво му е различното.

А пък на сайта на Easton сега видях, че наричат tapered sections именно конифицираните участъци.
Благодаря предварително!
P.S. Заподозреният текст е свален от статията, докато трае проверката.