SR Suntour XCM-луфт

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот Admin » Нед Апр 02, 2006 5:57 pm

Сигурен ли си, че луфтът е във вилката, а не в чашките?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

SR Suntour XCM-луфт

Мнениеот Isidor » Нед Апр 02, 2006 6:23 pm

Здравейте на всички. След един ден НОРМАЛНО КАРАНЕ с новия ми XCM се появи голям луфт, който се увеличава постоянно:bawling::banghead: Как да го оправя и да ибзбегна за напред? Купих го от Scream Bikes! Имам и дискова спирачка, тя може ли по някакъв начин да влияе на вилката??? Не виждам никъде някой да се оплаква от луфт.....защо на мен винаги тъй ставааа??:indiffe::(:banghead: КАРАМ МАЛКО ЕКСТРЕМНО, НО НЕ СКАЧАМ

БЛАГОДАРЕН СЪМ НА ВСЕКИ КОЙТО БИ МИ ПОМОГНАЛ ПО КАКЪВТО И ДА Е БИЛО НАЧИН
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот Isidor » Нед Апр 02, 2006 6:26 pm

Да то се вижда много ясно:banghead:
Аватар
Isidor

Мнениеот Isidor » Нед Апр 02, 2006 8:19 pm

Някой да има някакви предложения или да знае нещо(и за тая вилка) Помогнете ми хора, иначе нашите ще са ми мноооооого бесни:(HELP PLEASE Приятел в нужда се познава:)
Аватар
Isidor

Мнениеот Stuny » Нед Апр 02, 2006 8:23 pm

1ви ден - голям луфт , струва ми се нормално да си търсиш гаранцията , а не да се чудиш как да я оправиш
Stuny

Мнениеот Admin » Нед Апр 02, 2006 9:52 pm

Напълно подкрепям Stuny - обади се във Веломания и питай за указания как да процедираш, тъй като гаранцията в крайна сметка се поема от тях.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Nymphetamine » Нед Апр 02, 2006 10:13 pm

Провери дали не е в чашките, както каза Admin. Пробвай да отвиеш тапичката, да натиснеш хубаво лапата към челната тръба и след това затегни хуабво тапичката, аз така оправям моя луфт. Освен това ако диска ти не е добре затегнат също се получава един луфт при стиснати накладки, който ме заблуди за луфт във вилакта. Като сложих дисковата, се оказа, че вилакта няма и грам луфт и не е мръднала, ебаси. :)
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот tailor » Пон Апр 03, 2006 2:13 pm

[quote="Admin"]

Напълно подкрепям Stuny - обади се във Веломания и питай за указания как да процедираш, тъй като гаранцията в крайна сметка се поема от тях.
[/quote]
Понеже имам известни съмнения:
1.От къдe си?
2.Кой е монтирал вилката?
3.Ходи ли в най-близкият сервиз/ дилър на Веломания?
Аватар
tailor

Мнениеот Isidor » Пон Апр 03, 2006 2:24 pm

Оооо, толкова се радвам че ми отговорихтеее:D.Аз днес пак хубаво огледах навсякъде, защото луфта се увеличи още пове4е, по дяволите.....и даже почна и да трака като натисна спирачка.:(!: Аз даже забравих да кажа и че когато ми доставиха вилката отидох да я поставят и се оказа, че нямам чашка и ми сложиха 2 ръка(безплатно) понеже нямаха в наличие нови и казаха друг ден да отида.... абе теее тука в Добрич са толкова задръстени монтьорите, а са тоооолкова малко иначе ОБЩО ВСИЧКИ. ДА, МНОГО СТЕ ПРАВИ ЧЕ ТРЯБВА ДА СИ ИСКАМ ГАРАНЦИЯ, НО НЯМА ТАКАВА ПРОСТО. АЗ СИ ВЗЕХ ВИЛКАТА ОТ SCREAM BIKES, А НЕ ОТ ВЕЛОМАНИЯ!!! Попитах дали дават нещо такова щото аз все пак нямам възможност да отида в София....., а те казаха:,, Амииии, ако има някакъв проблем просто ни пиши на е-mail-а''представяте ли си ?? А все още нямам отговор:(!::banghead: Забелязах също, че идва и от диска. Както каза Nymphetamine диска го е заблудил, но при мен излгежда че НАИСТИНА е от тъпата вилка:banghead:, защото аз просто като сложа ръка на мястото където се съединяват тръбите и размърдам байка се усеща просто как се движат. Nymphetamine радвам се че имало начин да се оправи, но защо не дойдеш в Добрич, че аз не мога сам и не разбирам много от разглобявани , а и ме е страх да рискувам, а пък тея тука ще вземат да ми пре***т вилката:D:o);)??? ПАК КАЗВАМ НЯМАМ ГАРНЦИЯ(незнам защо......)
Аватар
Isidor

Мнениеот tailor » Пон Апр 03, 2006 2:40 pm

[quote="Isidor"]

Оооо, толкова се радвам че ми отговорихтеее:D.Аз днес пак хубаво огледах навсякъде, защото луфта се увеличи още пове4е, по дяволите.....и даже почна и да трака като натисна спирачка.:(!: Аз даже забравих да кажа и че когато ми доставиха вилката отидох да я поставят и се оказа, че нямам чашка и ми сложиха 2 ръка(безплатно) понеже нямаха в наличие нови и казаха друг ден да отида.... абе теее тука в Добрич са толкова задръстени монтьорите, а са тоооолкова малко иначе ОБЩО ВСИЧКИ. ДА, МНОГО СТЕ ПРАВИ ЧЕ ТРЯБВА ДА СИ ИСКАМ ГАРАНЦИЯ, НО НЯМА ТАКАВА ПРОСТО. АЗ СИ ВЗЕХ ВИЛКАТА ОТ SCREAM BIKES, А НЕ ОТ ВЕЛОМАНИЯ!!! Попитах дали дават нещо такова щото аз все пак нямам възможност да отида в София....., а те казаха:,, Амииии, ако има някакъв проблем просто ни пиши на е-mail-а''представяте ли си ?? А все още нямам отговор:(!::banghead: Забелязах също, че идва и от диска. Както каза Nymphetamine диска го е заблудил, но при мен излгежда че НАИСТИНА е от тъпата вилка:banghead:, защото аз просто като сложа ръка на мястото където се съединяват тръбите и размърдам байка се усеща просто как се движат. Nymphetamine радвам се че имало начин да се оправи, но защо не дойдеш в Добрич, че аз не мога сам и не разбирам много от разглобявани , а и ме е страх да рискувам, а пък тея тука ще вземат да ми пре***т вилката:D:o);)??? ПАК КАЗВАМ НЯМАМ ГАРНЦИЯ(незнам защо......)
[/quote]
Най-близките сервизи, които са оторизирани да вземат отношение по въпроса са в:
Варна, Шумен, Разград и Каварна - къде ти е удобно?
Аватар
tailor

Мнениеот cholla » Вто Апр 04, 2006 12:20 am

фен вземи и смени най-накрая тез чашки и ще си решиш проблемите, считам Аз! Лошото е, че нема да има кой да ти сложи по най- добрият начин новите, но ти си мераклия и ще се справиш някак си, нали?
cholla

Мнениеот Isidor » Пет Апр 07, 2006 3:33 pm

Tailor-Варна, Cholla-вече всички неща са сменени.
Закривам случая с вилката, луфта си остана. Мерси все пак:peace:
Аватар
Isidor

Мнениеот Isidor » Пет Апр 07, 2006 4:00 pm

Ок, тоя проблем до някъде се реши. Мерси на всички:beer:. Следващият въпрос ми е КАК Е ПО-ДОБРЕ ДА БЪДЕ ВИЛКАТА ЗА ДА НЕ СЕ ПРОДЪНИ- със затегната пружина или отпусната. Видях в една от дискусиите, че дискутират това с прожините, но разбрах много малко какво значи продънване. Обяснете ми и това pls:D.Също така кажете ми какво може да стане ако я карам с отпусната пружина и със стегната, т.е. има ли нещо специално при различната твърдост? Дано сте ме разбрали какво мисля, защото не ме бива в обясненията много, много:I
Аватар
Isidor

Мнениеот Admin » Пет Апр 07, 2006 5:38 pm

Продънване означава вилката да се сгъне до край и то силно, което не само се усеща, но често се и чува под формата на някакъв вид металически звук.
Твърдостта на пружината не винаги има пряко отношение към склонността на вилката да се продънва, дори и при най-простите вилки се прибягва до различни средства за избягването на това чрез добавяне на еластомери например. Освен това е нормално вилката да стига края на хода си понякога, а в зависимост от начина на каране може да с случва дори по-често. Все пак, едно е да стига до край, друго е да се продънва, т.е. да стига грубо до края на хода си.
Натягането на пружината (което на английски се нарича preload) не влияе върху продънването на вилката, защото засяга началното съпротивление на пружината. Демек, като я натегнеш, вилката става по-малко чувствителна (по-твърда) в началото на хода, а не в края.
Натягането на пружината се използва именно за това - за регулиране на чувствителността в началото на хода и донякъде за коригиране на началното сгъване на вилката (т.нар. sag), което трябва да е определен процент от хода (за ХС около 20%, за DH/FR 25-30%) и пак има значение за чувствителността на вилката. Казвам "донякъде", защото и за началното сгъване най-голямо значение има твърдостта на самата пружина - т.е. ако тя не е за твоите килограми, никакво натягане или отпускане няма да ти помогне да я направиш идеално работеща в това отношение.
Държа да отбележа, че всичко това вече е било писано във форума от други хора, така че...четете повече ;) В ЧЗВ например има специална секция за пружините.
Аватар
Admin

Мнениеот Isidor » Пет Апр 07, 2006 11:44 pm

Thank you Admin за дългото инфо:spin::bouncy:. Аз съм 65 килца-и относно сгъването нямам грам проблем, просто исках да разбера за продънването:D. Аз даже както сам 65kg не мога да я сгъна до край, както е отпусната на MAX и това много ме радва. Вече си позволих да карам екстремно с XCM-a и съм доволен от издръжливостта му(да не казвам голяма дума:nono:), но не мисля да продължамам дълго така:angel2:. Чао за сега
Аватар
Isidor

Мнениеот Isidor » Съб Апр 08, 2006 10:38 pm

НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ТЕМАТА ЗА XCM:Случаааайно на някой да не му кове дисковата спирачка?? Е, на мен не ми ковеше като си я купих, защото още не бяха се напаснали добре накладките с диска и случайно като се спусках от един баир на натисната спирачка, когато спрях чак долу и натиаснах по-силно ми се дигна задницата на доста високо най-сетне :angel2:! Тааа простичката ми мисъл беше, че ако на някой не му кове дисковата,тъй като съм виждал много да се оплакват от слабата спирачна сила, да върти педалите с натисната спирачка известно време(ако не сте доволни от първия път, повтерете го!). За по-лесно се пуснете през кварталния баир:D, че да не се мъчете. Да ви кажа честно, действа! Дано сте ме разбрали.
p.s.-ако някой знае по-лесен начин да пише. Според мен това е най-лесния, защото иначе трябва да си карате дооооста време Байка, докато се ,,разберат,, накладкие и диска.:angel2:
N.B. Ако джагъркате нещо накладките спирачката може пак да не кове, защото се разместват пак:dunno: Айде пишете ако имате нещо да споделите относно това:lolup:
Аватар
Isidor

Мнениеот Admin » Съб Апр 08, 2006 11:14 pm

Ами какво да споделим, освен че това по принцип е общоизвестен факт ;)
Аватар
Admin

Мнениеот Isidor » Нед Апр 09, 2006 1:50 pm

Пууууууу дявол да го вземе:rofl::rofl::rofl:, а аз си мислиех, че аз съм открил нещо.......:rofl:
ХаХаХаХаХаХа
Аватар
Isidor

Мнениеот Isidor » Нед Апр 09, 2006 7:44 pm

Моля, кажете ми ДРУГИ сайтове за продажба на велосипеди втора ръка и компоненти, защото тук не намреих това, което ми трябва!:bouncy:
И обяснете ми по-подробно какво означава XC(cross country), какъв е терена на който се състезават при такава дисциплина и т.н.:angel2: pls
Аватар
Isidor

Мнениеот URNEST » Нед Апр 09, 2006 9:14 pm

Сайтова специално за продажба на компоненти втрора употреба май няма.
Ето www.ram-bikes.com как описват стила ХС
Cross Country (XC):
Каране по маршрути с голяма дължина, състоящи се от последователни изкачвания и спускания с ниска и средна степен на трудност и високо физическо натоварване. Включва преминаване с ниска скорост на малки препятствия - корени, камъни и естествените неравности на терена. Не се включват скокове от каквато и да е височина.
Аватар
URNEST

Мнениеот Isidor » Пон Апр 10, 2006 11:38 pm

Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаахахахахахахаххахахахахахаахха:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:[roflЩ Ооооо, божееееееййй......Амммм тo на вилката пише на една много цветна лепенка: USE ONLY:
FOR LEISURE CROSS COUNTRY!
DO NOT USE FOR:
DH/FREERIDE
DIRT JUMPING или май беше Dirt Jumper, няма значение....и
Any hard riding
Е, URNEST, точно това, което ми обясни(мерси все пак:beer:) е ЛЕК фрирайд, нали?: "Каране по маршрути с голяма дължина, състоящи се от последователни изкачвания и спускания с ниска и средна степен на трудност и високо физическо натоварване. Включва преминаване с ниска скорост на малки препятствия - корени, камъни и естествените неравности на терена. Не се включват скокове от каквато и да е височина"

Съвсем малко карах така БЕЗ СКОКА и ся ми се увеличи още луфта, значи! Не ми е ясно. Тая вилка май е урочасана, а:bawling::banghead::D? Ти нямаш ли луфт? Кажи как го оправяш PLS, че ми омразна вече ДА СЕ ЗАНИМАВАМ И ДА ЗАНИМАВАМ ВАС НАЙ-ВЕЧЕ!:banghead::banghead::banghead:(заболя ме главата да си я блъскам в стената:lolup:) Аййййде ча0 сега и помагайте
Аватар
Isidor

Мнениеот Admin » Вто Апр 11, 2006 3:24 pm

Ама човеко, разбери, че няма как да получиш читав отговор тук, без никой да може да види вилката, да я раздвижи, да види к'ъф е тоа луфт и от що е... Води я в най-близкия сервиз, както ти каза tailor. Знам, че е свързано с разноски, ама друг начин не виждам.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Сря Апр 12, 2006 1:52 pm

освен да снима филмче как проверява за луфт и да пусне линк тук - друг начин без разходи аз не виждам :popcorn:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот axelmax » Сря Апр 12, 2006 2:53 pm

хахаха може много лесно да се правят измами по този на4ин
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Isidor » Чет Апр 13, 2006 11:19 pm

Окей, окей! Тогава бихте ли ми казали как мога да си оправя хлабината на болтовете, които свързват шока с рамката(задната част на шока) Аз ходих специално за това на майстор, но ми каза, че рамката ми е стара и дупките се разширили(:P:rofl:).Аз преди време си сложих 2 шайбички и дълго карах така без проблем. Сега, когато се появи хлабината пак шайбите станаха 4 но.... No ReSulT this Time...Вие мислите ли, че ако си сложа нов шок, естествено не от скъпите ами тея дето са по 10-20лв проблемъ ще се реши. Моля, ако мислите, че може да се поправи това по друг начин, кажете как, защото колкото и да е нисък класа на този шок, той ме издържа 5 даже 6 год., якО КАРАНЕ и се оказва мн качествен и издръжлив шок. Кажете и Ви оставам на мира:peace::beer::D Мерси предварително...:bouncy:
Аватар
Isidor

Мнениеот Darkness » Чет Апр 13, 2006 11:25 pm

Я направо си купи ново колело - качествено!!! :beer:
It Is A Good Day To Die!
хехе
Darkness

Рейтинг: 1360

Мнениеот Isidor » Чет Апр 13, 2006 11:31 pm

Ако имах толкова пари нямаше да ви занимавам със вилки и тем подобни работи....:(!:
Аватар
Isidor

Мнениеот NoNe » Пет Апр 14, 2006 8:20 am

[quote="Isidor"]

... колкото и да е нисък класа на този шок, той ме издържа 5 даже 6 год., якО КАРАНЕ и се оказва мн качествен и издръжлив шок.
[/quote]

Също като гумите Kenda на колелетата от 150лв. ;)

Стоманена е тази рамка, нали? Ако са се разширили дупките, не може ли просто да ги стесните... или да подмените планките?

Ама все пак - купи си нормално колело... ;)
NoNe

Рейтинг: 1700

Мнениеот Isidor » Сря Апр 19, 2006 8:40 pm

От Скрийм Байкс ми пратиха някакъв ключ дет се отвиват онея въртулки отгоре на вилката. Освен, че се отваря вилката с него за кво ми е ваобще??:censored:
Аватар
Isidor

Мнениеот Stuny » Сря Апр 19, 2006 8:42 pm

[quote="Isidor"]

От Скрийм Байкс ми пратиха някакъв ключ дет се отвиват онея въртулки отгоре на вилката. Освен, че се отваря вилката с него за кво ми е ваобще??:censored:
[/quote]

а ти колко функции очакваш да има един ключ?!?!
Stuny

Следваща

Назад към Архив