Храм на времето (Нощта на музеите)

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Храм на времето (Нощта на музеите)

Мнениеот lacho_m » Чет Май 18, 2006 10:44 am

На 2О май 2ОО6 г. Националният Археологически музей , "MODVS VIVENDI" - Средновековно Общество в България и Сдружение “Общество ДЪБОВА ПОРТА” ще се включат за първи път в общоевропейската инициатива, наречена
"Нощта на музеите", която се провежда под патронажа на Съвета на Европа. Събитието е организирано от Дирекция на Музеите и Министерството на Културата и Комуникацията на Република Франция и е тясно свързано с Международният Ден на Музеите организиран от ICOM (International Council of Museums). Повече от 1 700 организации във Франция и 30 други европейски страни са заявили своето участие в "Нощта на музеите".
В тази празнична вечер, в сърцето на София, средновековната Буюк Джамия (настоящият Национален Археологически музей) ще отвори дверите си като свещен Храм на Времето, в който със специална международна програма, посветена на културата на Средновековния свят, ще бъде изграден мост между Миналото и Настоящето и между културите на Изтока и Запада.
На 21 май инициативата за „Нощта на музеите” ще продължи с международната лекционно-семинарната програма „Ден на старинните занаяти и изкуства”, посветена на културата на Средновековието, организирана от “Общество ДЪБОВА ПОРТА” и "MODVS VIVENDI" - Средновековно Общество в България.

За повече информация ТУК
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Чет Май 18, 2006 10:56 am

Браво, браво...

Някъде преди месец във Франкфурт имаше "нощ на музеите", но за съжаление не можах да се включа. Там (а и на много други места) тези мероприятия са традиция.

Идеята тук беше, че като си купиш карта на някаква достъпна цена, цяла нощ може да обикаляш всички музеи на града, а те са над 60 и ако трябва да си плащаш поотделно за всеки става цифромания. Междувременно за да не се губи време си има транспорт от музей до музей за мераклиите, самите музеи предлагат програми, подобни на тази, която ще преставят в Археологическия в София...

Не знам дали подобно ще е и положението в София, но малко ме съмнява всички музеи в града да се разберат като хората за подобна инициатива още при първия опит. Догодина може пък и да стане. От обявата обаче става ясно, че има вход свободен, което е уникалния български принос към този тип мероприятия.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kagami » Чет Май 18, 2006 11:35 am

супер!
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот RedHawk » Чет Май 18, 2006 12:11 pm

Такова нещо не се случва всеки ден.
Изглежда доста примамливо.
Благодарско за просветлението lacho_m !
:beer:
Аватар
RedHawk

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 18, 2006 1:49 pm

Много хубаво!

Тва, което разказа did за музейната нощ е точно така (тази година беше в края на април, но я пропуснах :(!:) и по принцип се организира в близка до тази форма в много други европейски (за германски, холандски и белгийски съм сигурен) градове - идеята е да се поощри интереса, а стимулът са големите намаления (иначе цените си ги бива!). Става и готин купон в повечето случаи, щото по улиците се шматкат необичайно много хора, което не е много типично за Западна Европа.

Неприятното е, че в голям район като Франкфурт/Хьохст/Офенбах примерно трябва да отидеш на няколко такива "нощи", за да можеш да обиколиш спокойно поне най-главните неща - иначе за седем-осем часа е невъзможно да претърчиш стотина музеи и галерии, пък и няма особен смисъл от подобен японски маратон...

Дано да се получи и у нас - в София има какво да се види, но трябва организацията да се изпипа...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот 4getcredo » Чет Май 18, 2006 6:27 pm

Аз пък :D да добавя, че хората правят подобни неща с библиотеките и университетите (аз съм по тоя тип туризъм ;)). Онзи ден видях подобна обява за няколко библиотеки в Берлин. С организиран транспорт, с "екскурзоводи"... явно по белия свят си има традиция с подобни популяризаторски инициативи.

А не е да няма какво да се види:

[img]http://www.fu-berlin.de/info/philbib/bilder/panorama.jpg[/img]

Има формата на стилизиран мозък!! :D Това е входът на филологическата библиотека в Свободния университет Берлин.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот did » Чет Май 18, 2006 6:35 pm

[quote="TOYAGA"]

пък и няма особен смисъл от подобен японски маратон...
[/quote]

... та като каза "японски маратон" :)

тва си е класика! За първи път чух този термин от един колега тук, когато го питах как е най-изгодно да се шматка човек по градовете. Та той ми каза, че има билети, които важат за 5 човека, за 24 часа, за цялата област и за (почти) всички превозни средства. Тогава той ми обясни как японските (а и китайските и разни други краткосрочно пребиваващи) туристи се възползват от това:

Събират се точно 5 човека с добра физическа подготовка и мазохистични наклонности, уговарят се, грабват фотоапаратите и рано-рано (в 2-3 часа сутринта) от град А си купуват такъв билет. И се почва... Влак до град Б... снимки, бегом до гарата ... влак до град В ... снимки ... бегом до гарата ... ... ... ... и към 12 часа следващата вечер се прибират. Разбира се, предварително разписанията са проучени, картите на градовете се знаят наизуст, всичко е сметнато до секунда. Та за 1 ден успяват да "видят" всичко, което примерно на мен ми отне около седмица, когато аз обикалях района.

Аз, обаче, на оферта за такъв "туризъм" бих отговорил "Не, благодаря!".

Това го казвам за да уточня, че не е необходимо 100 музея да се включат в подобна инициатива, за да има тя смисъл. И 2-3 става, а ако програмата е катто трябва направена и може пълноценно да уплътни вечерта, защо не и само един! Все пак, не всички са японци :)

@kagami: нищо лично :)
@TOYAGA:тва не го обяснявам на тебе, а на евентуален посетител на форума, който ти чете поста и не знае какво е "Японски маратон". Де да знам, може и да има такива.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 18, 2006 6:53 pm

[quote]Събират се точно 5 човека с добра физическа подготовка и мазохистични наклонности, уговарят се, грабват фотоапаратите и рано-рано (в 2-3 часа сутринта) от град А си купуват такъв билет. И се почва... Влак до град Б... снимки, бегом до гарата ... влак до град В ... снимки ... бегом до гарата ... ... ... ... и към 12 часа следващата вечер се прибират. Разбира се, предварително разписанията са проучени, картите на градовете се знаят наизуст, всичко е сметнато до секунда. Та за 1 ден успяват да "видят" всичко, което примерно на мен ми отне около седмица, когато аз обикалях района.[/quote]

Именно! На тоя принцип жълтите глоубтротъри изръшкват сума ти свят за норматив - знам, че имат екскурзии от типа "Еurope in 7 days", а вероятно имат подобни оферти и за другите континенти. Луда работа... Говорехме си преди време с един познат испанец, че на тея откачалки и спомените са им "instant"- всичко е наблъскано в кутийки, касетки, CD-тa, чипове, байтове и битове, надлежно архивирано и готово за разглеждане НЯКОГА. Баси живота...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 18, 2006 7:01 pm

[quote="4getcredo"]

[img]http://www.fu-berlin.de/info/philbib/bilder/panorama.jpg[/img]
[/quote]

Има формата на ст[b]ЕР[/b]илизиран мозък!! :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот 4getcredo » Чет Май 18, 2006 7:37 pm

:D
Аватар
4getcredo

Мнениеот Мajnata » Чет Май 18, 2006 8:09 pm

tva kakav hod vadi i moje li da mu se sloji po golqm 6ok

ako moje prati snimki
Samo qmboool!!!
Аватар
Мajnata

Рейтинг: 1216

Мнениеот 4getcredo » Чет Май 18, 2006 8:26 pm

[quote="TOYAGA"]

Има формата на ст[b]ЕР[/b]илизиран мозък!! :D
[/quote]

TOYAGA, ето нещо съвсем стЕРилно :D

[img]http://seal-bg.com/Berlinwebs/images/imgp3066.jpg[/img]

Това е на Техническия университет ;)
Аватар
4getcredo

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 18, 2006 8:49 pm

Мда... типично ;)

Но ако ще си говорим за германска архитектурна стерилност от по-ново време, тва според мен направо си няма еша...

[img]http://picvalley.net/files/2006/05/18/f48d3e4e9fd3b6f65c157003bf719080.jpg[/img]

Последният етаж на новия музей на Mercedes в Бад Канщад... Леля ви Енджи ще му реже лентата утре следобед :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот mih » Пет Май 19, 2006 4:46 pm

коя е леля Енджи и защо никога не ми е пращала шоколадови бонбонки (предпочитам Pastilles от Бремен)?
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот did » Пет Май 19, 2006 4:52 pm

[quote="mih"]

коя е леля Енджи и защо никога не ми е пращала шоколадови бонбонки (предпочитам Pastilles от Бремен)?
[/quote]

Много е заета, затова. Цяла държава и е на главата.

EDIT: нямам предвид, че има въшки. друго имам предвид.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот mih » Пет Май 19, 2006 5:03 pm

хубава инициатива, ето че стъпи и на родна почва, дано само се и реализира подобаващо... :thumbu:

[size=67]бе аз принципно обичам музеите, но малко се дразня, ако ми показват предмети от чужди народи - голямата гордост, че са ги откраднали след като са избили собствениците им по време на някой завоевателен поход или война... особено ме дразни практиката световноизвестни музеи да се сдобиват с експонати на черно - после що имало иманяри и къде избягаха тракийските реликви...
:banghead:
неведоми са пътищата съкровищни, и такива ще си останат :unhappy:[/size]
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот TOYAGA » Пет Май 19, 2006 5:09 pm

Е тва е леля ти Енджи...

[img]http://kamal.blogspirit.com/images/medium_angela_merkel.jpg[/img]

БоМбонки не ти е пращала, щото предпочита да си ги хапва сама...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот mih » Пет Май 19, 2006 5:09 pm

[quote="did"]

[quote="mih"]

[/quote]

Много е заета, затова. Цяла държава и е на главата.

EDIT: нямам предвид, че има въшки. друго имам предвид.
[/quote]

хахах, е, в устата на TOYAGA "леля Енджи" звучи толкова гальовно, че въобще не направих връзката между милото умалително и реалния образ...
:D
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот mih » Пет Май 19, 2006 5:13 pm

[quote="TOYAGA"]

Е тва е леля ти Енджи...

[img]http://kamal.blogspirit.com/images/medium_angela_merkel.jpg[/img]

БоМбонки не ти е пращала, щото предпочита да си ги хапва сама...
[/quote]

ми то си й личи каква е свидла :(!:, глей ква голема халба са й приготвили само за нея :)
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот TOYAGA » Пет Май 19, 2006 5:20 pm

Ви дас Ланд, зo дер Канцлер! Фрийзиш дооф! :D:D:D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот did » Пет Май 19, 2006 5:49 pm

[quote="mih"]

ми то си й личи каква е свидла :(!:, глей ква голема халба са й приготвили само за нея :)
[/quote]

тц. не е свидла.

просто подкрепя немската пивоварна индустрия по нейния си начин - като им прави оборот. освен това така се предпазва от дехидратиране и камъни в бъбреците.

та като стана дума за музеите, ясно е, че ние, дето пишем от чужбина по въпроса нема да ходим, само си пишем.

дали някой ще иде УТРЕ ВЕЧЕР, та да разправя после как се е получило ашладисването на световния почин на родна почва?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот mih » Пет Май 19, 2006 5:49 pm

@TOYAGA
ми ху'у! :D
(надявам се да не е обида тва последното Се пак, само първото го разбрах :I)

ред.:
дооф - dorf? - село? - фризийско село? :confused:
Революция в главата!
Аватар
mih

Назад към Други