от did » Сря Юни 07, 2006 12:03 pm
[quote="broodstar"]
Мислех си за Shimano Deore ама чух че не била хубава. [/quote]
Какво разбираш под "хубава"?
Един познат в Пловдив беше потрошил няколко такива за нула време, вярно, но той така си кара. После беше пробвал и други - пак ги строши. Ако пък питаш PtD тва задните главини са едно нещо, подобно на данъците и осигуровките - всеки месец трябва да отделяш пари за тях.
Добрата новина при главините на шимано е, че за разлика от капсулованите, са РЕМОНТОПРИГОДНИ. Дори да се изкриви ос, да се счупи нещо, може да го замениш и да не се налага да сменяш цялата главина, т.е. да пренаплиташ колело, което е скъпа и сложна процедура. За мен възможността да си разглобявам главината периодично, да я почиствам и да я смазвам е по-скоро предимство, отколкото недостатък. Виж, други хора мислят различно, сигурен съм.
Та да се върнем на въпроса "Какво разбираш под хубава главина?"
А. Здрава главина с още по-здрав механизъм за свободния ход, подходяща за кикчета, трикчета, скокчета и други трайълски изпълнения;
Б. Лека главина за каране в планината с възможност за поддръжка, ремонтопригодна в полеви условия, предсазуема, с налични резервни части.
В. Здрава главина за аграрско каране в планината (DH, RF)
Г. Мързелива главина, която не може да се разглобява и смазва, с прилично качество, най-голямото предимство на която е "слагаш и забравяш"
... или някакво друго Д, Е, Ж, З... Вариантите и приоритетите са многообразни, например има разни с индустриални лагери, които обаче също могат да се сменят и т.н. и т.н...
Та какво значи "хубава"???
За мен "хубава" означава "с относително проста конструкция, ремонтопригодна, да издържа на пенсионерско планинско каране, да може да се поддържа лесно, да се движи леко, да има резервни части". При тези приоритети Шимано печелят. Досега ядове с тяхна главина не съм имал.
Q. b. f. f. f. s.