Какво мислите за новите СПауър (SPR , SPoweR)?

Този форум е заключен, тъй като на негово място бяха създадени няколкото продуктови форума по-горе.

Какво мислите за новите СПауър (SPR , SPoweR)?

Мнениеот root » Пет Юни 02, 2006 3:39 pm

като гледам цените и този карбон незнам какво да мисля.
А и вместо да си правят Аполона взеха че тръгнаха да се борят с РАМ като че ли могат. - тфа е лично мое мнение некой да не се засегне.
А и този карбоновия некой да мисли да го пробва - визирам Стринт тима?
I'm root, if you see me
laughting better have a backup.
root

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Пет Юни 02, 2006 3:58 pm

[quote="root"]

взеха че тръгнаха да се борят с РАМ като че ли могат.[/quote]

не, те се борят със Скот
а ти се бориш със себе си и шансове за победа не виждам.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Пет Юни 02, 2006 8:48 pm

[quote="did"]

не, те се борят със Скот...[/quote]

Tва в кое село? :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот did » Пет Юни 02, 2006 9:20 pm

село Горно дръглище, на "хайван пазар"
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Пет Юни 02, 2006 11:03 pm

И как вървят залозите?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот milger » Пет Юни 02, 2006 11:59 pm

без да твърдя, че разбирам, мисля - в полза на големите мащаби...
Аз си хапнем мръвка, ти си бръкнеш в джобчетата...
(народна мъдрост)
milger

Мнениеот Ozzie » Съб Юни 03, 2006 12:07 am

Едва ли точно се борят с РАМ. По- скоро са им някаква алтернатива. Друг е въпроса, дали са толкова "гъвкави" колкото "РАМ Байкс".
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kpax » Съб Юни 03, 2006 4:15 pm

Спринт БЯХА евтината алтернатива докато правеха Аполон. Сега са алтернатива на дедовия.
Не може де им се отрече някакво мъгляво желание да правят нещо, но това да купиш карбонови рамки от тайванците и да им сложиш XTR + SID не те прави производител на висок клас велосипеди. Да не говорим че рамки не се продават отделно, което е абсолютна необходимост за горния клас. Освен това 80-90% от моделите на сайта им въобще не са излизали на българския пазар тази година.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот klmn » Съб Юни 03, 2006 5:24 pm

Хм,не правят ли Аполон-и вече?Аз такава рамка не съм видял счупена..
А кои от рамките не се произвеждат от азиатци?Даже Тайван е по-добрата алтернатива от китайските дървета..:D
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот F1-MAN » Съб Юни 03, 2006 5:38 pm

Не мога да ви разбера какво искате, като някой прави колела в ниския клас- а ми те са болклуци, като почне във високия-ми те за кво ги правят. Не мога да коментирам качеството на рамките, изглеждат хубави, но това ще се разбере след време, като че ли Драг, Рам или моноооого още други производители не си взимат рамките от Тайван, там има рамки и рамки. Остава наистина само да се появят на пазара, защото аз поне до сега не съм видял новите модели.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот Arkaim » Пон Юни 05, 2006 1:05 pm

Аполони продължават да се произвеждат :) - аз също не съм чул да има спукана рамка
:)

А новите модели са излезнали от доста време на пазара :)
Arkaim ot moreto
Arkaim

Мнениеот did » Пон Юни 05, 2006 1:30 pm

[quote="Arkaim"]

А новите модели са излезнали от доста време на пазара :)[/quote]

Е, много ясно! Имаше си ги в склада на Спринт още преди 3-4 месеца. Друг е въпроса, че дистрибуторите по някакви техни си причини не щат да ги зареждат по магазинчетата на дребно. Съвсем друг е въпроса доколко си струва да се хвърлят големи усилия в борба за пазар като българския, който гълта нещастно малка част от цялата продукция.

Впрочем, за тези, които предричат залез на тази българска марка :) един съвет - сверете си часовниците.

Ако не сте разбрали:

"НА 09.01.2006 година в 11.00 часа на “Голямоконарско шосе”-гр. Пловдив в землището на с. Царацово,УПИ I-14,15, кв. 105 беше направена първа копка и с нея се постави началото на строежа на новия завод за велосипеди “Спринт”. Той ще бъде разположен на 34000 кв.м площ, като 23600 кв.м от тях ще бъдат застроени площи. Комплекса ще се състои от складови бази –готова продукция и производствени компоненти, произвоствено хале, битова и административно – обслужваща част, големи паркинги и озеленени кътове за почивка. Инвестицията ще бъде за над 20 милиона лева. Инвеститор е “МАКСКОМ” ЕООД с едноличен собственик г-н Максим Митков. Производствения капацитет на новия завод ще бъде 500 000 хиляди велосипеда годишно, като ще бъдат осигурени над 500 работни места.
...
Срока на строителството е 8 месеца."

Изглежда [url=http://www.sprintmaxcom.com/Images/fabrika_L.jpg]така[/url].

Надявам се непрекъснато да четем подобни новини и за другите български марки, защото е по-важно всички те да вървят напред (и навънка), а не да се джавкат и да си делят мижавата баничка, наречена "български пазар".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kpax » Пон Юни 05, 2006 9:50 pm

did,
За твое сведение 99% от членовете на форума, в който ти така усърдно пишеш, са представители на "мижавата баничка". Тях едва ли ги интересуват външно-търговските успехи на Макском или пък положителния икономически ефект в региона. За тях по-важен е простичкият факт, че колелетата им ги няма.
[quote="did"]... доколко си струва да се хвърлят големи усилия в борба за пазар като българския, който гълта нещастно малка част от цялата продукция...[/quote]

Имаше една бизнес-максима която казваше, че трябва да се действа локално. Явно обаче г-н Максим още не е дорасъл дотам.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот root » Сря Юни 07, 2006 11:55 am

[quote="kpax"]

did,
За твое сведение 99% от членовете на форума,
[/quote]

А шо ли не ги вземали дистрибуторите - еми аз питах и какво се оказа че са по скъпи не само от Скот и Коратек а и Канондейл - е те си имат непродаваеми маркови байкове и ти искаш да имат още ткаа ли?
Щото си се засилил да си купиш някой от тези СПР или как там се чете.
И каква е тази мания да правят в България висок клас байк???
Който иска висок клас си внася:
Крис кинг главини,
Капли или шини които никога нямя да дойдат на пазара тук,
Дискови спирачки които се продават само по непродаваемите изброени по горе,
и още много много други компоненти които тук няма никой дистрибутор да внесе - дори и БАС.
I'm root, if you see me
laughting better have a backup.
root

Мнениеот did » Сря Юни 07, 2006 12:07 pm

[quote="root"]

И освен това Дид ти си много елементарен и заядлив майно.
[/quote]

root, за мен е удоволствие да съм заядлив спрямо теб!

[quote="root"]

И каква е тази мания да правят в България висок клас байк???
Който иска висок клас си внася:
[/quote]

Виж сега, коренчо. Има и друга гледна точка!

В Европа цените на целите сглобени байкове не са като в България - при същите компоненти марков велосипед може да ти излезе двойно. При тези пазарни условия българските производители, които за тебе предлагат "скъпи" велосипеди, се оказват в изгодна позиция и сглобените в България колелца са доста конкурентноспособни, ако се гледат основно цените, а при определени модели и марки са конкурентноспособни и като съотношение цена-качество.

Спринт от няколко години имат основен проблем и той не е как да намерят купувачи за стоката си, а как да изпълнят поръчките, които получават. Тировете винаги чакат пред завода - виждал съм ги, щото преди често минавах оттам. Всичко това ти го казвам за да си наясно защо цените са такива, каквито са. След като можеш да продадеш една стока за 1000 лева на едро и купувача за нея ти чака пред вратата с тира, защо да се опитваш да я продаваш за 500 на някой друг, при това на дребно??? Дали са продаваеми или непродаваеми колелата им - остави пазарът да прецени. Явно са достатъчно продаваеми, щом ще разширяват производството. Вярно е, че като цяло възможността да продават на европейския пазар не влияе добре на тебе и мене, които искаме евтини колела в България, съобразени с цените на другите български производители и с българските заплати. Обаче натам върви светът... Моля се (дано дано дано!!!) и другите производители на нормални планински колела (ДРАГ, РАМ) да имат същия проблем - да не могат да си изпълняват поръчките на едро за износ.

Когато това стане (а то почти е станало) може би ще погледнеш назад и с носталгия ще си спомниш, че едно време, през 2005, 2006 година, еххх, колко евтини бяха по това време колелата в България!

Чест прави на RAM например, че са достатъчно гъвкави и държат в България български цени, в Англия - английски... Очевидно Спринт не са толкова гъвкави и наблягат повече на количеството и на икономическата ефективност. Това не е добре за крайния потребител, който иска те да му сглобяват колелцето на дребно, с части по избор, да се продават отделно рамки, във всеки магазин да има наличности от всички модели... Еми... добре-зле, тва е положението.

Мен пък, за разлика от теб, ме радва, че в България се сглобяват висок клас колела. Много ме зарадваха преди време положителните отзиви в британската преса за моделите на RAM, радва ме също, че се появяват SPR-моделите. Ще се радвам и ако Крос и Балкан най-накрая направят истинско колело и да успеят да го продадат в големи количества на външните пазари. Това са неща, от които ти и аз ще спечелим всъщност много повече, отколкото от евтинията в България.

Има различни пазарни ниши. Ако на някого му е криво, че различните производители се насочват към различни типове пазари, проблемът си е негов. Има само един критерий дали те се справят, и той е $$$$$$
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот wuminator » Сря Юни 07, 2006 3:06 pm

[color=beige][size=67]kvi sa tiq gluposti deto sprint se boreli s RAM?gledaite sega RAM sa nikoi te daje nqmat solidno proizvodstvo!naistina imat mnogo hubavi modeli ama ne sa marka s kapacitet na golqm proizvoditel .vqrno sprint ostaviha rodniq pazar taq godina tva e greshka de! no govorq 4e ram nqmat nikuf pazar kakto i da go poglednesh nqmat i 4ak takova golqmo proizvodtvo velosipedi kat se zamislish imat edna tqsna liniq ka4estveni velosipedi no pak ne sa za vsi4ki pomislete! A ZA RAMKITE MOM4E(KRAX NQMA RAMKA KOQTO DA E V BULGARIQ I DA NE SE PRAI V TAIVAN OSVEN SCOTT I TREK DAJE RAM SA TAIVANSKI RAMKI AKO SI PROVERQVAL TUI 4E BUDI UMEN I NE SE IZAZVAI ZA TALPATA):beer:kavam si4ko s nai dobro 4uvstvo:beer:[/size][/color]
All in the name of riding freee!!!!
Аватар
wuminator

Рейтинг: 970

Мнениеот wuminator » Сря Юни 07, 2006 3:09 pm

[color=beige]did mnogo dobre im go kazvash! tiq sigurno ne razbirat ot kolela nito 4e v evropa vurvqt drugi tendenciii i pazar!:^::^:AE[/color]
All in the name of riding freee!!!!
Аватар
wuminator

Рейтинг: 970

Мнениеот Newone » Сря Юни 07, 2006 3:15 pm

[quote="kpax"]

.....
Имаше една бизнес-максима която казваше, че трябва да се действа локално. Явно обаче г-н Максим още не е дорасъл дотам.
.......
[/quote]

И това, къде го чете?:dunno::dunno::dunno:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот did » Чет Юни 08, 2006 11:34 am

[quote="Newone"]

[quote="kpax"]

.....
.......
[/quote]

И това, къде го чете?:dunno::dunno::dunno:
[/quote]

Всъщност максимата е, че "ако искаш да промениш света към по-добро, мисли глобално, но действай локално".

е, вярно, че "променянето на света към по-добро" и "правенето на бизнес" са лееееко различни неща, но това са подробности.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Чет Юни 08, 2006 11:58 am

[quote="wuminator"]

... екскременти с праз... NQMA RAMKA KOQTO DA E V BULGARIQ I DA NE SE PRAI V TAIVAN OSVEN SCOTT I TREK ... екскременти с праз...
[/quote]

Екскременти с праз... :dunno:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Чет Юни 08, 2006 12:07 pm

@krax: ако си поразчупиш малко мирогледа, ще се сетиш, че господин Максим Митков определено действа локално. Задай си въпроса "Локално КЪДЕ?" и ще се сетиш къде бъркаш... доколко е успешен навън аз не зная, но знам колко е мижав българския пазар. did го каза, важно е единствено $$$ и това е.

А дали г-н Митков мисли глобално, на мен поне новия завод ми говори достатъчно. А дали тази му инвестиция ще се изплати не мога да кажа, той си има достатъчно акъл и сам - аз не се притеснявам за него.

@did: :agree::beer:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Чет Юни 08, 2006 12:09 pm

[quote="did"]
вярно, че "променянето на света към по-добро" и "правенето на бизнес" са лееееко различни неща, но това са подробности.
[/quote]

напротив изобщо не са различни, щото "добро" отдавна е относително понятие ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Юни 08, 2006 12:23 pm

[quote="bikerider"]

напротив изобщо не са различни, щото "добро" отдавна е относително понятие ;)
[/quote]

Аха... разбрах най-сетне. Значи, глобално погледнато, все пак идеята на цялото мероприятие с налагането на марката SPR е да се промени света към по-добро.

Хе хе... Даже се досещам от коя част на света ще се почне ;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Юни 08, 2006 1:12 pm

[quote="bikerider"]
Хе хе... Даже се досещам от коя част на света ще се почне ;)
[/quote]

Недей да ходиш натам, виж следващия абзац.

[quote="bikerider"]
Аха... разбрах най-сетне. Значи, глобално погледнато, все пак идеята на цялото мероприятие с налагането на марката SPR е да се промени света към по-добро.
[/quote]

...за господин Максим Митков ;):spin:

Edit: и за всички, които харесват и купуват колелата му :)

Edit2: добре-зле - това е положението, Минке :lol:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Чет Юни 08, 2006 2:28 pm

[quote="wuminator"]
kvi sa tiq gluposti deto sprint se boreli s RAM?gledaite sega RAM sa nikoi
[/quote]

Глупости. Ето защо:
[quote="did"]
Чест прави на RAM например, че са достатъчно гъвкави и държат в България български цени.
[/quote]

Смятам, че е проява на щраусов рефлекс да се отрича факта, че момента с custom цветовете на RAM просто гази. Моля някой да ме поправи ако греша, ама до момента не е имало български производител на велосипеди, който да предлага толкова визуално индивидуални продукти. След този пазарен ход за мен поне RAM очевидно се налагат като водещата българска марка във високия клас колела, щото няма какво да се лъжем, те вече имат и качество, и визия, а и още потенциал. Дано да го реализират - и аз като did мисля, че всички ще спечелим от това.

[quote="wuminator"]
ne sa marka s kapacitet na golqm proizvoditel
[/quote]

Първо, не марката е производител, а производителят произвежда продукти под дадена марка.
Второ, това което казваш е вярно, но ти явно не виждаш реалностите - високия клас колела представляват скъп продукт. Те не може да се произвеждат в такива серии, че да има за Пенчо от Кокаляне или Жоро от Симитли. Просто избор на пазарна ниша. И да прощаваш ама в тая светлина подобно изказване (че RAM били никой) e меко казано несериозно. Те просто нямат истински сериозна специализирана конкуренция в класа си, как биха могли да са никой?
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Юни 08, 2006 2:56 pm

@bikerider: :agree::agree::agree::agree::agree:

Започнах да пиша в тая тема не защото (както коренчо си мисли) съм тръгнал да си купувам SPR и непременно трябва преди това да спазя традицията и да вдигна патартия за това във форума, а заради следното:

Тъпо е да се представя развитието на някой сектор (в случая - производство на велосипеди) като борба между тоя или оня, при която единия печели, а другия губи.

Особено пък потребителите, които харесват дадена марка, би трябвало даже да са ДОВОЛНИ, ако в заеманата от производителя на тази марка ниша се появи някаква конкуренция. Много е ясно - когато едни дърпат, те развиват пазара, а от това печелят и другите. Нека само си спомним колко хора преди 3 години си вярваха, че 3000 лева за колело е смислена инвестиция, да ги преброим и сега...

Очевидно да вървиш напред, да правиш пазар е трудна позиция, най-трудната. По-лесно е да следваш тенденциите и да извличаш максималното от моментното му състояние. Ако обаче няма кой да следва първите и да ги притиска икономически, те просто ще си стоят където са. Така развитие не се постига.

Сега ще го обясня като за root: ако наистина според теб SPR са се прицелили в пазарната ниша на RAM BIKES и ако ти си фен на RAM BIKES, то това за теб би трябвало да е добра новина. Ако пък си фен на Скот и виждаш някаква конкуренция между други две фирми, които според теб са конкуренти на Скот, това трябва да те радва още повече, защото означава, че догодина ще можеш да си купиш още по-добро колело от която и да е от тези три марки!

Нещо неясно?

само не ми казвай, че трябва и да обяснявам защо е така, че съвсем ще ме откажеш да ти отговарям.

ЕДИТ:
абе цялата тема ми се струва доста безсмислена.
някой с някого се борел, някой някого притискал...
глупости на търкалета.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Newone » Чет Юни 08, 2006 3:52 pm

@did, @bikerider:thumbu::thumbu::thumbu:
:beer::beer::beer:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот bikerider » Чет Юни 08, 2006 4:01 pm

не мога да не отговоря на това :D:beer::beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Юни 08, 2006 4:40 pm

:beer:

сега остава да изпушим едно коренче в лулата на мира и ще има пълно щастие :pimp:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Чет Юни 08, 2006 5:16 pm

На ви и моите две стинки по въпрооса...

Наскоро в българското издание на BusinessWeek бяха цитирани западни анализатори, според които страната ни постепенно се превръща в забележим на глобалния фон производител на велосипеди. Ако не се лъжа, споменаваше се прогноза от порядъка на 1 млн. годишно производство към 2010 година, което да бъде разделено основно между Sprint и Cross. Фактът, че и двете марки в момента произвеждат предимно shit, може да означава само едно - на пазара се търси предимно shit. Ако утре на пазара продължи да се търси предимно shit, те ще продължат да произвеждат предимно shit... Shit-ът винаги е печеливша стратегия. Стига да не те е гнус.

[b]Пример:[/b] Господин Максим Митков отдавна предлага предимно shit в сферата на детските и бебешки стоки, но това не му е попречило да се нагърби с гореспоменатата производствена инвестиция - напротив, тя е осъществена благодарение и на бебешкия shit...

Щo се отнася до Drag и RAM, там бирата е коренно различна - тиражите са други, маржовете са други и цените са други. Или обратното... Но все пак нека не се забравя, че RAM е креатура на официалния вносител на SRAM, а DRAG - на официалния вносител на Shimano за България. Именно shit-ът на Sprint и Cross върти воденицата на вносителите на компоненти, които от своя страна спокойно могат да си позволят и ексклузивно представителство на някоя лъскава импортна марка - кеф ти Cannondale, кеф ти Trek...

Нещата в живота са прости. Не ги усложнявайте излишно! :):beer:
Аватар
TOYAGA

Следваща

Назад към ПРОДУКТ - КОНСУЛТ