Изпитвали ли сте желание да...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Изпитвали ли сте желание да...

Мнениеот Alpina » Съб Юни 24, 2006 5:12 pm

... свалите някой от байка му, да му биете няколко шамара, няма да казвам, че ми се искаше да счупя и двата крака на въпросния субект (не го споменах нали) да му наврете колелото в..... най близката кофа за боклук... и да продължите спокойни с мисълта, че сте допринесли с малко за един по-спокоен и по-добър свят.

Въпросния субект беше една какичка, предполагам достатъчно тъпа, за да не може да ходи в права линия и да дъвче дъвка едновременно, която се излетя от сравнително малка квартална уличка в доста натоварена (Христо Силянов в отсека където заедно са автобуси 83,85,86,87 и 108) без дори да се сети да погледне за коли, в следствие на което и в двете посики на движение изпита реакцията и спирачните апарати на шофьорите. Когато и показах с недвусмислени движения на ръцете, че е луда тя продължи да се хили на станалото. Не и теглих благословиите до девето коляно на роднините и, защото на всичко отгоре беше със слушалки "милата".
Това че е жена, не значи че само с такава може да се случи подобна случка, преди 2 седмици, заради "показност" и предупреждението на "приятел", че няма коли, едно дете за малко да излети перпендикулярно на К.Величков пред рейс, спасявайки го чистата случайност, че падна на бордюра, а рейса отби, за да не повлече колелото и детето заедно с него... Мястото беше след спирката на 83, след Симеон. Лумпенчетата изкачаха от ена алея от парка, а оградата на строежа на спирката ограничава всякаква видимост, та как се размина всичко не разбрах...
Не са само децата и жените, мъже колко откачени глупосто от този сорт съм виждал да правят...

Както и да е, принципно шоферите не понасят колоездачи на платното и покрай него, пешеходците не понасят колоездачи по тротоарите, както и спрелите коли там, колоездачите доста се дразнят от поведението на пешеходците и шофьорите, та всеки е срешу всеки, когато се "бори за място". Но изявите на такива индивиди доставят нужното дразнение за всичката тази неприязан на моменти.

Не знам какво може да се направи, знам че решението абсолютно не е в насилието, ама как се влива ум в такива?
Честно щях да се накефя момечето да го бяха помели, ама после водача, който се движеше по всички правила, щеше да си го отнесе.
Детето не бих казал че е толкова виновно, колкото са родителите му, аз лично преди да оставя брат ми (а той е на 17) да се шляе свободно из града с колелото го няблюдавах "тайно" как кара по улиците и на няколко пъти се наложи да му давам уроци.

Как да постъпим в такива случаи, защото да отминем безучастно е най-лошото, което може да направим?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот mih » Съб Юни 24, 2006 5:21 pm

Струва ми се, че такива камикадзета винаги ще ги има - или поне докато на някой не му скимне да задължи колоездачите да минават елементарен курс по правилата на движение, но дори и така пак си зависи най-вече от колоездача - колко е разсеян, пиян/надрусан, стресиран, купил си е новия албум на Азис и т.н.
Оправия едва ли има, предвид слободията на пътя, липсата на глоби (не подкупи), на "пътна етика" и уважение между шофьорите, пък и кой ще им вземе обратно книжките на всичките, които са си ги купили без да могат да карат адекватно?
Но и да пожелаеш на някой да катастрофира, дори да го "заслужава", не е начинът...:dunno:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот Гост » Съб Юни 24, 2006 5:30 pm

Според мен ще стане когато народа си промени малко манталитета и си дигне културата.Демек-време си трябва и може би 20-25 години в ЕС,та белкем прихванем нещо добро от тях.
Гост

Мнениеот mih » Съб Юни 24, 2006 5:44 pm

[quote="Werewolf"]

Според мен ще стане когато народа си промени малко манталитета и си дигне културата.Демек-време си трябва и може би 20-25 години в ЕС,та белкем прихванем нещо добро от тях.
[/quote]

Положението би се подобрило със сигурност, но шофирането ни винаги ще остане от т.нар. средиземноморски тип, просто сме по-горещ народ и понякога палим от четвърт... малко като в Египет: "Едната ръка на волана, другата - на Корана"... нещо не мога да си представя как ставаме подредени (и скучни) като хората от Северна Европа, па дори и след 100 години членство в ЕС...
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот Alpina » Съб Юни 24, 2006 7:08 pm

[quote="mih"]

Но и да пожелаеш на някой да катастрофира, дори да го "заслужава", не е начинът...:dunno:
[/quote]

Не пожелавам на никога да катастрофира, просто в този момент, бях толкова нервен от видяното, че даже да беше станало най-лошото - нямаше да ми пука за мацката, а щях да се притеснявам за съня на шофьора.
А иначе наистина е добре да се преминават курсове за движение, дори на колоездачите, но контрола ще е непосилен за когото и да е. Най-вече защото малко е трудно да се преследва колоездач, освен ако и ти не си с колело,
понеже до сега 3 пъти са искали да ме спират полицаи, при 2 от тях си загубих по около 10 мин, при третия нищо не можаха да направят, освен да предупредят следвашите гюмета, ама и те само можаха да викнат...:angel2:

Израдвах се обаче на факта, че и двата пъти, когато им спрях освен всичко друго ме питаха, ако ми вземат колелото мога ли след това да докажа, че е мое и не е крадено, а след обяснение, че имам гаранция, а на него има номер те ми пожелаваха приятен ден.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Гост » Съб Юни 24, 2006 9:04 pm

Проблема с шофирането и отвеяните колоездачи ми се струва,че също ще се реши по "европейски"-като се наложат едни солени глобички на нарушителите и по-важното-стриктен контрол, като на запад ще им уврат главите и на едните и на другите.Проблема е,че тия дето ще събират глобите ще са пак наще полицайчета,които и те тепърва ще трябва да търпят развитие,което повлича и други неща естествено..бе въобще мътна и кървава сме тука много време е нужно да си променим манталитета в всяко едно отношение и мен ме съмнява лично че ще стане за по-малко от 10,15 може би дори 20 години.Всеки случай "трансформацията" няма да е лесен процес ,но се надявам,че поне на старини ще можем да говорим иначе.А дотогава не знам,може просто всеки около себе си трябва д а действа.Като видиш такава овца,спираш и й правиш забележка ако не те мързи,да не ти пука ,ако трябва й се скарай защото тия..да,неудържимите репеи от добро не разбират.Само като й креснеш може да й направиш достатъчно силно впечатление,та белкем й остане нещо в кратуната за следващия път.Thats the way.:D
Гост

Мнениеот klmn » Съб Юни 24, 2006 9:14 pm

Забрави..:popcorn:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Alpina » Съб Юни 24, 2006 9:40 pm

Е наистина друго не остава, освен ако ти се разправя да се опитваш да наливаш мозък, аз няма да се откажа, но тъпото е че в повечето случаи децата ще те отсвирят и може да научиш нова псувня, по-възрастните ще се гледат с празен поглед чудейки се кой си ти, та да им даваш акъл за това как да се самоубиват, а тези на твоята възраст ще почнат да се репчат като млади петли.
Час след като написах темата видях поредния случай и... неспасяемо е положението... добре че двете деца с едно колело не се превърнаха в поредната бройка за статистиката, според която до края на годината трябва да починат още поне 450 човека...:bigeyes:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Нед Юни 25, 2006 11:14 am

Да, изпитвал съм подобно желание - многократно при това. Най-силно съм го изпитвал, когато сме карали колело с дъщеря ми по улиците и тя е искала да "кара първа". От такива разходки съм изгубил сигурно четирицифрено число косми от главата, а още толкова са побелели.

Цената на моите изгубени и бели косми е, че сега тя е поизгубила увереността си, но пък се оправя много по-добре с движението :) , а аз съм доста по-спокоен, когато я пущам да кара пред мен.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Вто Юни 27, 2006 5:40 pm

@Alpina:
Малка поправка - шофьорите не обичат колоездачи дебили. Що ли карам редом с колите и никога не са ме псували? Сигурно щото се оглеждам и давам ясни знаци какво ще правя... а вече колко шофьорки дебили има е друг въпрос - МНОГО СА И СЕ МНОЖАТ. Тва на глупава жена да дадеш кола е престъпление...

А ако почнем да изреждаме какви дебили има сред колоездачите... майко мила...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Вто Юни 27, 2006 6:04 pm

Мдам, аз също нямам никакви проблеми с шоферите в повечето случаи, независимо в коя лента ми се е наложило да карам, но заради споменатите дивотии, смятам че следващия път, когато попаднат на колоездач същите тези господа, ще гледат на него, както на мацката хвърлила се пред тях...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Nymphetamine » Вто Юни 27, 2006 9:00 pm

А колко колоездачи дебили се движат и сред оживени места, изпълнени с хора по цял ден. Визирам главанта в Пловдив. Аз също минавам от там, но винаги гледам да си карам бавничко, да гледам кой к'во прави и да давам винаги предимство на пешеходци, все пак е пешеходна зона. А понякгоа ми се е случвало дори да сляза, например когато е твърде оживено, за да ги заобикалям. Предполагам, че все на 5-има пешеходци там, ше има едн нервиран от факта, че се движа там, но понякога тя е единственото място от където може да се мине в определени ситуации и пловдивчани знаят това, предполагам. Друг въпрос е, че пешеходци видят ли колело, независимо с каква скорост се движи, се панират и заковават на место.
А що се отнася за пътищата, не защитавам дебилите колоездачи, но напоследък се навъдиха особено много лумпени на пътищата. Още повече, че все повече младежи на моята възраст или визмат книжки след 10-15 часа курсове и 20 минутен изпит само в градски условия, или карат въобще без книжка. И най-лошото е, че са много оборотни и отворени. Онзи ден един съученик щеше буквално да ме катурне през капака си. Добре, че се сдобих с добър спирачен апарат отпред, та след един хубав баланс от моя страна и дебела черна диря на асфалта от негова, всичко се размина на косъм. А бях с предимство и се огледах преди това. Да не говорим за спиращита не оживени булевади като Руски, които слизат без въобще да им дреме какво идва отзад или тези, които не дават предимство на пешеходна пътека тип зебра на пешеходци, та камоли на колоездачи. Почти всеки шофира както си иска вече.
Иначе гледам да си спазвам правилника на движение като карам в градски условия и още повече по големи улици с оживено движение.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Alpina » Вто Юни 27, 2006 9:47 pm

То заради тези, който спират и слизат от колата, все едно са само те, трява да призная, че вече съм обръщал една врата и няколко огледала, но все с късмет да нямам никакви щети за мен и както обичам да казвам в такива ситуации ":finger: за теб човече"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Lubo » Сря Юни 28, 2006 10:25 am

[quote="Alpina"]

То заради тези, който спират и слизат от колата, все едно са само те, трява да призная, че вече съм обръщал една врата и няколко огледала, но все с късмет да нямам никакви щети за мен и както обичам да казвам в такива ситуации ":finger: за теб човече"
[/quote]

На мен даже няколко пъти са ми слизали от колата много надъхани, но като видят, че и аз слизам от колелото, а не бягам, МНОГО бързо или си влизат обратно или губят смелост.

Абе положението в момента по пътищата е като във филм за дивия запад, но това важи и за отношението м/у шОферите, а не само отношението към колоездачите.

Какво ти и да си говорим нямаме културата. Трябват ни;
1. АЛЕИ за колела
2. ЯКИ глоби за нарушителите (били те със/без колело)
Аз лично не смятам, че работат е въпрос на манталитет ВСИЧКО е в ГЛОБИТЕ И НАКАЗАНИЯТА. Дори и така мирните и благи чужденци като минат границата ни стават СВИНЕ, защото тука няма кой да им прасне 100 Евро, защото си хвърля боклука на земята.... и т.н.
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот bikerider » Сря Юни 28, 2006 10:29 am

Проблема не е да се въведат глоби и наказания, а в това кой ще ги налага и ЗАЩО да ги налага, като може да лапне нещо за себе си... ей това е единствения ОГРОМЕН проблем на тая държава - всеобщата корумпираност. И няма какво да се лъжем - всеки от нас е корумпиран по малко. Малкото останали некорумпирани хора гледат безпомощно, защото сам никой нищо не може да направи срещу инерцията на обществото. А корупция с митинги, бутане на власт, Атаки и подобни не се бори - бори се като всеки сам за себе си поведе тая борба и си ПЛАЩА когато е СГАФИЛ, а не се прави на Хитър Петър да корумпира глобяващия... или да гласува за Спасители...

Единствения основен проблем на България е Андрешко... затова и по улиците и в законите е джунгла - оцелява по-силния и/или по-хитрия. Не можете да очаквате нещо различно, няма и връщане назад. Така че... очите на 360 и това е.
Аватар
bikerider

Мнениеот Lubo » Сря Юни 28, 2006 11:19 am

[quote="bikerider"]

Проблема не е да се въведат глоби и наказания, а в това кой ще ги налага и ЗАЩО да ги налага, като може да лапне нещо за себе си... ей това е единствения ОГРОМЕН проблем на тая държава - всеобщата корумпираност.
[/quote]

:thumbu::thumbu:
Обаче, ако ти се наложи да бутнеш 3-4 пъти на разни купрумпирани хора 40лв вместо да платиш 200, защото си хвърлил фаса от цигарана н аулицата на 5-тия път като искаш да си го хвърлиш ще поискаш да си ги спестиш тези рушветчета.... всичко това ако си здравомислещ човек :)

А и да не забравяме че цената на глобата е правопропорционална на рушвета да НЕ плащаш глобата :) ..... Абе трябва да вземат да осъдят накрая поне 1 човек за корупция.
Аватар
Lubo

Мнениеот bikerider » Сря Юни 28, 2006 12:14 pm

Няма да стане докато...

[quote="Lubo"]
Обаче, ако ти се наложи да бутнеш 3-4 пъти на разни купрумпирани хора 40лв вместо да платиш 200, защото си хвърлил фаса от цигарана н аулицата на 5-тия път като искаш да си го хвърлиш ще поискаш да си ги спестиш тези рушветчета.... всичко това ако си здравомислещ човек :)
[/quote]

...за здравомислещ човек смятаме този, който си пести проблеми като плаща подкуп, вместо директно да избягва проблемите, като например НЕ хвърля фас на тротоара. Адски лесно е, само трябва човек да е честен към себе си и да не иска нищо наготово - някой да му чисти фасовете например. Корупцията идва оттам - от консумеризма доведен до крайност.

[quote="Lubo"]
А и да не забравяме че цената на глобата е правопропорционална на рушвета да НЕ плащаш глобата :)
[/quote]

Естествено - корупцията е пазар като всеки друг пазар - има ли търсене на начини за заобикаляне на правилата има и предлагане срещу съответната цена. Та мен дори кондуктора във влака ме гледа лошо като му подам изряден билет, вместо да нямам билет и да му бутна. Това е - парите са по-силни от правилата и толкоз.

Edit: Сведено до темата на разговора - нека си гледаме напред и да се пазим сами. Никой няма да ни пази нас ако ние не се пазим сами. По улиците е същото като в живота, само че по-бързо...
Аватар
bikerider

Мнениеот Lubo » Сря Юни 28, 2006 12:27 pm

Няма как да не се съглася :)
Аватар
Lubo

Мнениеот Nymphetamine » Сря Юни 28, 2006 4:02 pm

[quote="bikerider"]
...Сведено до темата на разговора - нека си гледаме напред и да се пазим сами. Никой няма да ни пази нас ако ние не се пазим сами. По улиците е същото като в живота, само че по-бързо...
[/quote]

Точно!:agree:
А за корупцията си е виновна само демокрацията. Според мен, е въпрос и на манталитет. Ето, дойде свободата, падна диктатурата и какво стана? Корупция, бюрокрация и всичките темподобни проблеми на демокрацията в една развиваща се държава. Днес тъкмо учих за изпитване по история и се позамислих за системите на управление. Честно казано, според моето лично мнение, на българина му трябва ограничение до известна степен. Всичката тая свободия води до дръзко нарушаване на правилата, всеки си мисли, че може да прави каквото си иска, а след това другите да му берат гайлето. Ама не е така... Авторитаризъм му е майката.
Но да се върнем на темата...
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Lubo » Сря Юни 28, 2006 4:44 pm

[quote]
А за корупцията си е виновна само демокрацията. Според мен, е въпрос и на манталитет. Ето, дойде свободата, падна диктатурата и какво стана? Корупция, бюрокрация и всичките темподобни проблеми на демокрацията в една развиваща се държава....
[/quote]

Ами то и преди това си ги е имало :) Това не е явление от 89 насам.
Даже ако трябва да сме точно го има в ЦЯЛ свят, аккто и организираната престъпност, но при нас е в ОСОБЕНО големи размери :)

:offtopic:
Сетих се за всичките НЕ много умни журналисти, които питат разни важни хора след поредния дебеловрат труп: "Кога и как ще прекършим гръбнака на организираната престъпност :)". Е не могат ли всички да разберат, че ако ние успеем да направим това ще сме прецедент в ЦЯЛ свят. Жалката работа е, че просто разни подобни дебеловрати индивиди са НЕДОСЕГАЕМИ от държавата..... но за сметка на това консумират олово понякога.
Аватар
Lubo

Мнениеот bikerider » Сря Юни 28, 2006 5:03 pm

[quote="Nymphetamine"]
Авторитаризъм му е майката.
[/quote]

Едва ли можеш да се изкажеш по-неграмотно. сигурно е защото не са ти отказвали образование щото баща ти е бил "враг на народа" или не са те разпределяли в Горна Танзания да си лекар, макар да искаш да работиш друго...
Изобщо що приказваш за неща от които хал-хабер си нямаш??? Разбирам да си живял в авторитаризъм да си видял туй-онуй а то...

Господ да ни е на помощ, когато такива като теб станат на възраст за гласуване...демокрацията не е виновна за нищо, виновни са именно ченгетата на авторитаризма, които имитират демокрация и манипулира такива като теб да гласуват за популисти като Сидеров или БатеБойкоБорисов. Излез от България, виж свят, виж демокрация и тогава коментирай.

Надявам се ме разбираш, Ripper - не дрънкай глупости, само защото си мислиш, че като си прочел това-онова и знаеш всичко... да не стане така, че после да викаш "ама ние искахме друго, а то какво стана"...
Аватар
bikerider

Мнениеот Nymphetamine » Сря Юни 28, 2006 5:05 pm

[quote="Lubo"]

[quote]
А за корупцията си е виновна само демокрацията. Според мен, е въпрос и на манталитет. Ето, дойде свободата, падна диктатурата и какво стана? Корупция, бюрокрация и всичките темподобни проблеми на демокрацията в една развиваща се държава....
[/quote]

Да, но, мисля, само в демократичните страни. Никой не би допуснал корупция в страните с друг режим, било то тоталитарен или авторитарен, при положение, че държавата се ръководи от една партия. Добре, де, да предположим, че в авторитарния пак би било възможно, но донякъде.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот did » Сря Юни 28, 2006 5:08 pm

глупости на търкалета, от най-големите.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Сря Юни 28, 2006 5:17 pm

Бе тоо корупцията в тоталитарен режим, така процъфтява, че ората филми са праили за тва :) Имаше един с Велко Кънев, който беше шофьор на камион, където добре бяха показани, някои истини на тогавашното време :) Яко кражби и проблема за крадците идваше не от властта, а от самите крадци...единия се опита да се откаже от хорото и стана страшно :) Смятай...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Юни 28, 2006 5:25 pm

@Nymphetamine: има един хубав лаф - "гъз глава затрива". Като искаш всичко наготово, някой да ти внесе ред, естествено, че ще дрънкаш за авторитаризъм. Само дето пак ти казвам - хал хабер си нямаш какво е авторитаризъм. Ама изобщо и бегла представа си нямаш. Корупцията разцъфтява именно след авторитаризъм! А ти искаш още авторитаризъм.

Корупцията е неизкоренимо на 100% явление, въпроса е да се сведе до нормални граници. А не секи сульо като не е на кеф и да корумпира, вместо да се бори.

Не е зле да не разсъждаваш върху думички, а да попиташ някой възрастен, що е то авторитаризъм.
Либерализма е другата крайност и корумпира не по-малко, но това ИЗОБЩО не е оправдание да залиташ в другата крайност и да ревеш за "силна ръка", само защото ти се чувстваш слаб и искаш някой наготово да ти даде идеално общество, вместо да се бориш и да допринасяш за такова. Именно на такива като теб се крепят популистите и авторитарните личности. Авторитаризъм означава едно - власт в името на самата власт. Ти искаш ли да те управлява човек, който иска едно - повече власт и всеки ден управлява според настроението си? Вникни малко в думичките преди да си мислиш, че ги разбираш, щото аз те виждам като един папагал - нищо повече.
Аватар
bikerider

Мнениеот Nymphetamine » Сря Юни 28, 2006 5:25 pm

[quote="bikerider"]

[quote="Nymphetamine"]
Авторитаризъм му е майката.
[/quote]

Едва ли можеш да се изкажеш по-неграмотно. сигурно е защото не са ти отказвали образование щото баща ти е бил "враг на народа" или не са те разпределяли в Горна Танзания да си лекар, макар да искаш да работиш друго...
Изобщо що приказваш за неща от които хал-хабер си нямаш??? Разбирам да си живял във авторитаризъм да си видял туй-онуй а то...

Господ да ни е на помощ, когато такива като теб станат на възраст за гласуване...демокрацията не е виновна за нищо, виновни са именно ченгетата на авторитаризма, които имитират демокрация и манипулира такива като теб да гласуват за популисти като Сидеров или БатеБойкоБорисов. Излез от България, виж свят, виж демокрация и тогава коментирай.

Надявам се ме разбираш, Ripper - не дрънкай глупости, само защото си мислиш, че като си прочел това-онова и знаеш всичко... да не стане така, че после да викаш "ама ние искахме друго, ама то какво стана"...
[/quote]

Не си ме разбрал правилно. Не говоря за тоталитаризъм, такова каквото е било по времето на Живков. До колкото знам, има доста разлики между тоталитаризъм и авторитаризъм. Да, демокрацията е хубаво нещо, но в развитите страни за мен. Нима навън корупцията е на такова високо ниво? Същото важи и за бюрокрацията, организиранта престъпност. Бил съм д чужбина и то не в една или две страни в Европа и имам известна представа какво е (макар и не детайлна).
Пък и системата по идеята на Маркс и Енгелс ми е далеч по-понятна и доста по-добре изглеждаща отколкото тоталитаризма на Ленин и Сталин. Просто лични виждания. Не съм за пълния терор или за терора въобще, а просто за някои дребни ограничения без да се засягат политическите партии, парламента, медиите, културата и т.н. Както и липса на разни хореорграфии като манифести, речи и тем подобни щуротии. Това имах предвид. Може би по-стриктно и по строго наблюдаване, следене за спазване на законите и санкции. Поне си мисля, че малко може да се ограничи корупцията и рушветите. Но пак казвам, в никакъв случай не съм ЗА диктатура като тази отпреди 89.
Живял съм по време на инфлацията и кризата след 89 и мога да си представя какво е било, както и по разкази от тук и там, нищо, че баща ми е бил военен и като такъв е имал известни привилегии. Против съм.
Ноември месец ще мога да гласувам на изборите и да ти кажа, далеч съм от идеите на разни психопати като Сидеров, популисти като Бойко Борисов или простаци като Митьо Пищова. Не ме мисли за чак толкова задръстен, че да бъда манипуиран от две кебапчета и шише бира. Имам си мнение и до известна степен се чудя дали да гласувам или не, просто почти всички са едни и същи - внуци и синове на комунисти. Не отричам, че има хора на мойта възраст, които сляпо вярват на разни плоски обещания и безумици, но след известно размишляване, всеки по-интелигентен ще стигне до заключение и извод, подобени на тези, до които ти си достигал в теми на Нощтния Вълк.
Смятам, че сега рязясних поне малко какво имах предвид. Надявам се, че ше ме разбираш и ще промениш мнението си, изложено в горния пост.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот bikerider » Сря Юни 28, 2006 5:29 pm

[quote="Nymphetamine"]
Никой не би допуснал корупция в страните с друг режим, било то тоталитарен или авторитарен, при положение, че държавата се ръководи от една партия. Добре, де, да предположим, че в авторитарния пак би било възможно, но донякъде.
[/quote]

Миличък, именно ТОЗИ който е на власт в името на самата власт е най-корумпирания. А ти припознаваш в него Спасител. Обзалагам се, че имаш дядо и баба който си спомнят с носталгия комунизма. Разбери - хората забравят лошите неща и са склонни да идеализират след време това което е било. Недей да говориш за неща, които не си виждал със собствените си очи. Недей да обобщаваш, а мисли!!!!!
Аватар
bikerider

Мнениеот Nymphetamine » Сря Юни 28, 2006 5:33 pm

ДА, може би наистина е не изкоренимо явление, не мога да споря тук, но за мен авторитаризъм и тоталитаризъм са две различни поянтия.
И НЕ, не ми трябва силна ръка, не говоря за това, далеч съм от тази мисъл. Говоря за някои просто ограничения, в момента не мога да измисля, понеже ми е ниско кръвното ;), а не пълна свободия. Или поне да я има, но след като една държава е добре развита и манталитета на гражданите е достатъчно висок, за да им се даде пълна свобода.
Смятам да се боря, да, не искам от никого справедливо общество, защото единствения начин да живееш в справедливост е сам да си я създадеш. Не ме разбирайте погрешно. А за корупцията по тоталитарно време не мога да кажа, вие знаете по-добре, за това се извинявам, ако съм се изказал неподготвен.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот bikerider » Сря Юни 28, 2006 5:36 pm

[quote="Nymphetamine"]
Не си ме разбрал правилно. Не говоря за тоталитаризъм, такова каквото е било по времето на Живков. До колкото знам, има доста разлики между тоталитаризъм и авторитаризъм.
[/quote]

Нищо не знаеш, само си мислиш, че знаеш.

[quote="Nymphetamine"]
Пък и системата по идеята на Маркс и Енгелс ми е далеч по-понятна и доста по-добре изглеждаща отколкото тоталитаризма на Ленин и Сталин.
[/quote]

Боже Господи!!!! Я ми кажи, чел ли си Маркс? Ама наистина чел ли си Маркс??? Имаш ли представа за какъв свят си е мечтаел Маркс?????? Имаш ли бегла представа дори??? Стига си дрънкал наизуст!!!

[quote="Nymphetamine"]
Просто лични виждания. Не съм за пълния терор или за терора въобще, а просто за някои дребни ограничения без да се засягат политическите партии, парламента, медиите, културата и т.н.
[/quote]

Безнадежден идеалист и мечтател. Отговори ми - като дадеш пълната власт на един човек, днес дребни ограничения без медиите, без партиите, културата и.т.н. А утре?????? Кой ще го спре този човек, като си му дал цялата власт??? Луд ли си???????????

[quote="Nymphetamine"]
Може би по-стриктно и по строго наблюдаване, следене за спазване на законите и санкции. Поне си мисля, че малко може да се ограничи корупцията и рушветите.
[/quote]

Това е всичко друго освен авторитаризъм - казва се правова държава.

[quote="Nymphetamine"]
Но пак казвам, в никакъв случай не съм ЗА диктатура като тази отпреди 89.
[/quote]

Но говориш за авторитаризъм без изобщо да си наясно какво означава това - горните ти постове говорят сами.

[quote="Nymphetamine"]
Ноември месец ще мога да гласувам на изборите и да ти кажа, далеч съм от идеите на разни психопати като Сидеров, популисти като Бойко Борисов
...
Смятам, че сега рязясних поне малко какво имах предвид. Надявам се, че ше ме разбираш и ще промениш мнението си, изложено в горния пост.
[/quote]

Хубаво ще е първо да си разясниш на самия себе си, защото си доста объркан всъщност.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Юни 28, 2006 5:38 pm

[quote="Nymphetamine"]

ДА, може би наистина е не изкоренимо явление, не мога да споря тук, но за мен авторитаризъм и тоталитаризъм са две различни поянтия.
[/quote]

Добре, дойде момента да кажеш аргументирано и обосновано какво е едното и какво другото и по какво се отличават, а не да се криеш зад "лично мнение".
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Други