Добре щом само това което питаш те интересува и не ти пука че ще се набташ излишно:
[quote="TwiSteD"]
Здравейте!
Искам малко да сменя малко чарколяк по Байка си Sprint Apolon FC

.
Като за начало искам да сменя касета и курбели.
Избрал съм си:
Truvativ BB PowerSpline 113/68 Касета с курбели Truvativ X-Flow 2006 175 42-32-22 8-speed PowerSpline black или IsoFlow 2006 175 42-32-22 steel rings 8-speed PowerSpline black.
Въпросите ми за тях са.
Ще може ли тези курбели да работят със старата ми верига (KMC Z8-L Narrow).
Курбелите и задните зъбчатки и веригата се износват едновременно - т.е. ако смениш курбелите и си износил доста веригата ще се чува неприатно стържене - а бе звук докато караш и той е породен от това че веригата е разтегната и тя ще износва много повече венците - т.е. пак ще копуваш венци - това важи и за задните а също и много износена верига на практика не може да работи с нови венци - прескача.
Ще могат ли венците да се обслужват от старият ми обтегач Shimano C050.
Казва се дирейлър на английски а на български дерайлъор незнам що.
Отговора е : Най вероятно ще работи но може да имаш нещо разлика между венците и касетите и да се изместят венците навън или на вътре към рамката. С други думи провери размерите на касетита и на венците които имаш сега и ги настрой - може да оставиш тази работа на кфалифицирам майстор защото все пак са сложни сметки един вид. Ето тук можеше байрайдера да се обади за помощ.
Достатъчно здрава надеждна ли е тази касета?
Да здрава е то затова е направен този шлиц - е пак има шанс да я счупиш.
Карам градско като доста блъскам байка по бордюри и скокчета, XC, Спускам нормални Витошки пътеки и кроя да участвам в провежданите състезания “ Паралелна вселена”, „Обиколката на Витоша”. Общо 1000-1200км за година.
Не че това е въпрос но ето какво мисля:
Незнам колко години го караш този Аполон но той е като модел на най много 3 години или айде да е 4 по 1200км = 4800 км ако са ти износени сменявай но иначе недей няма смисъл.
Също така за смяна плаче и задния дерейльор, който в момента е Shimano Tourney

.
Харесал съм си:
Shimano Deore RD-M510 и Shimano Deore LX RD-M570.
Въпросите ми по тях:
Каква е разликата между двата?
Почти няма разлика. Не е оправдано по скъпото.
Ще могат ли да работят със задните ми венци „ Shimano Acera CS-HG30-8I”.
Да стига разбира се да се настроят както трябва.
Ще могат ли да работят с командите ми Shimano Acera ST-EF35-8. Притеснава ме, че дерейльорите са за 9 скрости а командата за 8:banghead:.
Ще могат ли да работят с веригата ми (KMC Z8-L Narrow)
Ще работят е все пак както разбра от по горе ще сменяш и веригата и задните зъбчатки - те задните по бързо се износват макар че писах че вензите и задните и предните се изностват едновременно това означава че се износват така че да работят заедно - ама предните венци имат по голям ресурс от задните затова задните се сменят по често - пак зависи кои каква са де но твоите са евтини и вериятно вече са за смяна но без да се види и тества не може да се прецени.
Някъкав шанс да комбинирам стария хардуер със Срам SX5.0?
Този модел работи само с съответните задни дерайлъори на същата фирма - сори но отговора е НЕ.
И последен въпрос. Това чудо има ли смисъл да се слага на байка с цел по малко дрънчене на веригата [url]http://e-shop.screambikes.tobulgaria.info/product_info.php?cPath=60&products_id=294[/url]
Не смисъл няма то е за спускане и там иам само един преден венец.
Доста въпроси станаха, но ще се радвам ако някой може да даде компетентно мнение!
надявам се си доволен.
[/quote]