Upgrade Sprint Apolon

Този форум е заключен, тъй като на негово място бяха създадени няколкото продуктови форума по-горе.

Upgrade Sprint Apolon

Мнениеот TwiSteD » Пон Юли 03, 2006 10:34 pm

Здравейте!
Искам малко да сменя малко чарколяк по Байка си Sprint Apolon FC :^:.
Като за начало искам да сменя касета и курбели.
Избрал съм си:
Truvativ BB PowerSpline 113/68 Касета с курбели Truvativ X-Flow 2006 175 42-32-22 8-speed PowerSpline black или IsoFlow 2006 175 42-32-22 steel rings 8-speed PowerSpline black.
Въпросите ми за тях са.

Ще може ли тези курбели да работят със старата ми верига (KMC Z8-L Narrow).
Ще могат ли венците да се обслужват от старият ми обтегач Shimano C050.
Достатъчно здрава надеждна ли е тази касета? Карам градско като доста блъскам байка по бордюри и скокчета, XC, Спускам нормални Витошки пътеки и кроя да участвам в провежданите състезания “ Паралелна вселена”, „Обиколката на Витоша”. Общо 1000-1200км за година.

Също така за смяна плаче и задния дерейльор, който в момента е Shimano Tourney :censored:.
Харесал съм си:
Shimano Deore RD-M510 и Shimano Deore LX RD-M570.
Въпросите ми по тях:
Каква е разликата между двата?
Ще могат ли да работят със задните ми венци „ Shimano Acera CS-HG30-8I”.
Ще могат ли да работят с командите ми Shimano Acera ST-EF35-8. Притеснава ме, че дерейльорите са за 9 скрости а командата за 8:banghead:.
Ще могат ли да работят с веригата ми (KMC Z8-L Narrow)
Някъкав шанс да комбинирам стария хардуер със Срам SX5.0?

И последен въпрос. Това чудо има ли смисъл да се слага на байка с цел по малко дрънчене на веригата http://e-shop.screambikes.tobulgaria.info/product_info.php?cPath=60&products_id=294

Доста въпроси станаха, но ще се радвам ако някой може да даде компетентно мнение!
TwiSteD

Рейтинг: 1200

Мнениеот shaggy86 » Вто Юли 04, 2006 12:35 am

Курбелите ще работят с веригата и венците,но обтегача трябва да смениш,най-добре и предния дерейльор,но ако не стигат парите става с добра настройка .За касети Truvativ съм чувал и лоши неща /моделите на квадрат и хубави неща/гига пайп Конкретно за PowerSpline не знам.За Деорето мисля ,че няма да имаш проблеми с командите,с добра настройка става.Разлката мисля ,че е около 30 грама и около 30 лв,деорето е модел 2005 карал съм го и съм много доволен,Лх е 2003
нямам идея как е ,не съм го карал.
За този срам
http://www.ridespot.net/product_info.ph ... 699b1a4416
няма да стане,срамските работят със шимано ако е 2 към 1 не 1 към 1 предавателно отношение.

за chain pitch-а мисля ,че има смисъл ако блъскаш много,може да си купиш лизард скин протекшън да не ти се блъска веригата в рамката,може и да си направиш
късмет при избора
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот TwiSteD » Вто Юли 04, 2006 7:24 am

Лизард скин вече съм сложил.
Като стана дума за Преден Преден дерейльор метнал съм око на Shimano Deore LX FD-M570.За него в сила са въпросите от поста горе за задния дерейльор.
Иначе Shimano Deore LX RD-M570 го има в горгоната на промоция 69лв! Въпроса е само да бачка със зъбчатките и с 8 скоростните команди.
TwiSteD

Мнениеот F1-MAN » Вто Юли 04, 2006 7:44 am

Няма да имаш проблеми с дерейльора.
Ако веригат ти е много износена може да създаде проблем с курбела или да доведе до по-бързо износване на венците му. Ако не им(задни венци и верига) остава много живот можеш да ги смениш, на колко километра са?
Аватар
F1-MAN

Рейтинг: 2000

Мнениеот TwiSteD » Вто Юли 04, 2006 8:25 am

На около 800км е всичко.
TwiSteD

Мнениеот GECKO » Вто Юли 04, 2006 9:24 am

В време им е :D

Вземи си смени целия DriveTrain и го накичи с неща като [url=http://www.ridespot.net/product_info.php?cPath=35_50_70&products_id=398&osCsid=9ff7db480b2d3e2b31af33eee9f8b0b5]това[/url], [url=http://www.ridespot.net/product_info.php?cPath=35_50_71&products_id=423&osCsid=9ff7db480b2d3e2b31af33eee9f8b0b5]това[/url], [url=http://www.ridespot.net/product_info.php?cPath=35_47_67&products_id=80&osCsid=9ff7db480b2d3e2b31af33eee9f8b0b5]това[/url], [url=http://www.ridespot.net/product_info.php?cPath=35_47_68&products_id=77&osCsid=9ff7db480b2d3e2b31af33eee9f8b0b5]това[/url], [url=http://www.ridespot.net/product_info.php?cPath=35_47_66&products_id=49&osCsid=9ff7db480b2d3e2b31af33eee9f8b0b5]това[/url], [url=http://www.ridespot.net/product_info.php?cPath=35_47_66&products_id=52&osCsid=9ff7db480b2d3e2b31af33eee9f8b0b5]това[/url] и [url=http://www.ridespot.net/product_info.php?cPath=35_47_65&products_id=63&osCsid=9ff7db480b2d3e2b31af33eee9f8b0b5]това[/url]. Ще ти излезе малко по-скъпо от колелото, но ще си го караш с кефФфФф :D
Аватар
GECKO

Мнениеот TwiSteD » Вто Юли 04, 2006 10:17 am

GECKO То тогава по-добре да поръчам цял байк в БАС и да си взема 30% отстъпка. Само не знам защо Twist shifter и ми препоръчал :eek2:. За толкова пари има палцови пак на Срам.
Тръгна ли към Срам обаче трябва да сменя всичко. Команди, лостчета за спирачките... Абе всичко:dunno:.
Ама хайде стига, че разводнихме на момчето темата.:mad:
TwiSteD

Мнениеот Admin » Вто Юли 04, 2006 11:27 am

[quote="TwiSteD"]

Ама хайде стига, че разводнихме на момчето темата.:mad:[/quote]

:offtopic:Момчето не си ли ти? :roll2:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот TwiSteD » Вто Юли 04, 2006 12:02 pm

:offtopic:[quote]quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by TwiSteD

Ама хайде стига, че разводнихме на момчето темата.
--------------------------------------------------------------------------------

Момчето не си ли ти? [/quote]

:bulb: Исках така по-заобиколно да им кажа... що ме издаде?
:offtopic:
След краткия спам обаче въпросите ми важат с пълна сила!
TwiSteD

Мнениеот root » Вто Юли 04, 2006 4:17 pm

@TwiSteD
Е ако сам не се сетиш защо ти е препоръчал
TwiSte
команди незнам за какво ти е ника :-))
А ако обаче си свикнал с някакви команди е пропоръчително да си останеш на тях да не си сменяш един вид начина на каране щото може и до пребиване да стигнеш.
Отностно износването не разбрах 800км или 8000км ама и в двата случая би трябвало да отидеш с байка при майстор и той да ти каже кои части са износени и колко или можеш сам да решиш:
Ако като настъпиш силно педала ти прескача веригата - значи веригата и задните венци са за смяна.
Може по подобен начин но на предните венци да имаш прескачане но то те се износват по трудно и затова вероятно не са износени - за жзеки случай потърси из нета имаше некаде май на парк тул сайта за това как се познава износването на предните венци.
Най лесно е да издърпаш веригата на средата на предния среден венец - от към предната гума - и ако има луфт значи е за смяна.
А в интерес на истината сменяй само това което те дразни или износено не сменяй всичко ей така за идеята да подобриш нещо - щото няма да подобриш много а че дадеш много пари.
Примерно предните венци/курбели са си пари а пък се сменят примерно на 16000км е ако си ги удрял ж камъни бордюри и подобни нещата са други.
най добре е смяна на вилката и евентуално на задна главина ако не си на шлици - което означава да смениш и задните венци което пък означава и смяна на веригата.
Спирачките е най добре да се ъпгрейднат също но най добре или с дискови (примерно Авид) или висок клас ви-брейк.
Това са по оправданите насоки за ъпгрейд не да сменяш курбелите освен ако не са за смяна.
I'm root, if you see me
laughting better have a backup.
root

Мнениеот shaggy86 » Вто Юли 04, 2006 4:42 pm

[quote="root"]

blaaaa
[/quote]

човека е задал конкретни въпроси,мисля ,че е време да ходиш да си правиш бекъп:angel:
едит-плоча от курбел каран 16 000км мтб сигурно ще е гладка.........:idea:
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот lacho_m » Вто Юли 04, 2006 4:42 pm

[quote="root"]

(глупости)

Най лесно е да издърпаш веригата на средата на предния среден венец - от към предната гума - и ако има луфт значи е за смяна.

(още по големи глупости)

[/quote]

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
Какво да коментирам... по големи безобразия просто не бях чувал напоследък... е добре се посмяхме...

@shaggy86 :thumb:
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот GECKO » Вто Юли 04, 2006 5:45 pm

Ми покарай монтажа на тоя аполон още малко пък като почнеш да въртиш на полвината зъби сам ще си решиш струва ли си или не да сменяш. По мои наблюдения тия команди дето си ги взел превключват отвратително аз имах и при първа възможност минах на следващите, а SX4 дори ги бият по точки, и да сложиш нов монтаж SX4/5 смятам, че ще ти е в пъти по-добре (аз по принцип съм фен на Shimano ама ме поквариха :D)
Аватар
GECKO

Мнениеот did » Вто Юли 04, 2006 5:52 pm

абе според вас тоя root дали е thebiker?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Вто Юли 04, 2006 5:57 pm

[quote="did"]

абе според вас тоя root дали е thebiker?
[/quote]

мен аьелмаь ми се губи нещо...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот TwiSteD » Вто Юли 04, 2006 9:59 pm

Благодаря на всички!
Какво разбрах от всичко;
:bulb:1. GECKO подсъзнателно Иска да си купи Срам 5ца.
:bulb:2. Трябва да си сменя спирачките с Авид (Въпреки че сегашните ми вършат перфектна работа :dunno:)
:bulb:3. Няма смисъл да си сменям курбела на квадрат с такъв на шлица, въпреки че съм преценил и практиката е показала, че това при моето каране идва слабо място на байка... Просто това не е ъпгрейд :nono:.
:bulb:4. Плочите на курбелите карани 16 000км са гладки.
:bulb:5. Взел съм някви команди дето превключват отвратително... само не знам за турнито ли говорим или вече съм взел LX-a...
:bulb:6. Има шанс root да е thebiker, ама не е доказано.
:bulb:7. аьелмаь се губи нещо...
Това което не разбрах е:
Отговорите на всички въпроси от заглавният пост.
:peace: :eyebrow:
TwiSteD

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 05, 2006 8:58 am

[quote="TwiSteD"]

Благодаря на всички!
Какво разбрах от всичко;
:bulb:1. GECKO подсъзнателно Иска да си купи Срам 5ца.
:bulb:2. Трябва да си сменя спирачките с Авид (Въпреки че сегашните ми вършат перфектна работа :dunno:)
:bulb:3. Няма смисъл да си сменям курбела на квадрат с такъв на шлица, въпреки че съм преценил и практиката е показала, че това при моето каране идва слабо място на байка... Просто това не е ъпгрейд :nono:.
:bulb:4. Плочите на курбелите карани 16 000км са гладки.
:bulb:5. Взел съм някви команди дето превключват отвратително... само не знам за турнито ли говорим или вече съм взел LX-a...
:bulb:6. Има шанс root да е thebiker, ама не е доказано.
:bulb:7. аьелмаь се губи нещо...
Това което не разбрах е:
Отговорите на всички въпроси от заглавният пост.
:peace: :eyebrow:

[/quote]
:rofl::bowdown:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Сря Юли 05, 2006 9:11 am

Доста неща си разбрал все пак :thumb:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот root » Пон Юли 10, 2006 3:24 pm

Добре щом само това което питаш те интересува и не ти пука че ще се набташ излишно:

[quote="TwiSteD"]

Здравейте!
Искам малко да сменя малко чарколяк по Байка си Sprint Apolon FC :^:.
Като за начало искам да сменя касета и курбели.
Избрал съм си:
Truvativ BB PowerSpline 113/68 Касета с курбели Truvativ X-Flow 2006 175 42-32-22 8-speed PowerSpline black или IsoFlow 2006 175 42-32-22 steel rings 8-speed PowerSpline black.
Въпросите ми за тях са.

Ще може ли тези курбели да работят със старата ми верига (KMC Z8-L Narrow).

Курбелите и задните зъбчатки и веригата се износват едновременно - т.е. ако смениш курбелите и си износил доста веригата ще се чува неприатно стържене - а бе звук докато караш и той е породен от това че веригата е разтегната и тя ще износва много повече венците - т.е. пак ще копуваш венци - това важи и за задните а също и много износена верига на практика не може да работи с нови венци - прескача.

Ще могат ли венците да се обслужват от старият ми обтегач Shimano C050.

Казва се дирейлър на английски а на български дерайлъор незнам що.
Отговора е : Най вероятно ще работи но може да имаш нещо разлика между венците и касетите и да се изместят венците навън или на вътре към рамката. С други думи провери размерите на касетита и на венците които имаш сега и ги настрой - може да оставиш тази работа на кфалифицирам майстор защото все пак са сложни сметки един вид. Ето тук можеше байрайдера да се обади за помощ.

Достатъчно здрава надеждна ли е тази касета?

Да здрава е то затова е направен този шлиц - е пак има шанс да я счупиш.

Карам градско като доста блъскам байка по бордюри и скокчета, XC, Спускам нормални Витошки пътеки и кроя да участвам в провежданите състезания “ Паралелна вселена”, „Обиколката на Витоша”. Общо 1000-1200км за година.

Не че това е въпрос но ето какво мисля:

Незнам колко години го караш този Аполон но той е като модел на най много 3 години или айде да е 4 по 1200км = 4800 км ако са ти износени сменявай но иначе недей няма смисъл.

Също така за смяна плаче и задния дерейльор, който в момента е Shimano Tourney :censored:.
Харесал съм си:
Shimano Deore RD-M510 и Shimano Deore LX RD-M570.
Въпросите ми по тях:
Каква е разликата между двата?

Почти няма разлика. Не е оправдано по скъпото.

Ще могат ли да работят със задните ми венци „ Shimano Acera CS-HG30-8I”.

Да стига разбира се да се настроят както трябва.

Ще могат ли да работят с командите ми Shimano Acera ST-EF35-8. Притеснава ме, че дерейльорите са за 9 скрости а командата за 8:banghead:.
Ще могат ли да работят с веригата ми (KMC Z8-L Narrow)

Ще работят е все пак както разбра от по горе ще сменяш и веригата и задните зъбчатки - те задните по бързо се износват макар че писах че вензите и задните и предните се изностват едновременно това означава че се износват така че да работят заедно - ама предните венци имат по голям ресурс от задните затова задните се сменят по често - пак зависи кои каква са де но твоите са евтини и вериятно вече са за смяна но без да се види и тества не може да се прецени.

Някъкав шанс да комбинирам стария хардуер със Срам SX5.0?

Този модел работи само с съответните задни дерайлъори на същата фирма - сори но отговора е НЕ.

И последен въпрос. Това чудо има ли смисъл да се слага на байка с цел по малко дрънчене на веригата [url]http://e-shop.screambikes.tobulgaria.info/product_info.php?cPath=60&products_id=294[/url]

Не смисъл няма то е за спускане и там иам само един преден венец.

Доста въпроси станаха, но ще се радвам ако някой може да даде компетентно мнение!

надявам се си доволен.

[/quote]
I'm root, if you see me
root

Мнениеот root » Пон Юли 10, 2006 3:27 pm

[quote="shaggy86"]

[quote="root"]

blaaaa
[/quote]

човека е задал конкретни въпроси,мисля ,че е време да ходиш да си правиш бекъп:angel:
едит-плоча от курбел каран 16 000км мтб сигурно ще е гладка.........:idea:

[/quote]

не е гладка просто има хора които карат по различен начин и не износват като теб вероятно.
Недей да се засягаш.
I'm root, if you see me
root

Мнениеот TwiSteD » Сря Юли 12, 2006 9:48 pm

Root Благодаря ти. Твоите мнения бяха едни от полезните за мен в темата.
За да затворим темата последно ъпгрейдите ще са:
Колче Труватив дуал кламп + Седалка вело 1043. Взех ги вече и им пиша пълна 6-ца:).
Заден дерейльор Shimano Deore LX RD-M570 2005
Преден дерейльор Shimano LX FD-M581 2005
Днес ги поръчах и още нямам мнение за тях.
Успокойтеля за веригата отпада. Курбели венци и зъбчатка ще сменя когато износя старите. В момента колелото е на 1200км и те са в добро състояние.
TwiSteD

Назад към ПРОДУКТ - КОНСУЛТ