[quote="Dreadnought"]
...Някой от по-опитните трябва да се изкаже по въпроса.
[/quote]
[quote="Alpina"]
Идеята е, че на основното влакно имаш плувка, тежести....., а на повода (15-20см. по-тънко от основното влакно, свързано с края му) имаш само една кукичка.
Та ако се случи да попаднеш на наистина голям рибок, който е невъзможно да изтеглиш няма да се молиш, да не ти се скъса влакното при макарата, при върха на въдицата или някъде другаде преди плувката, а ще си сигурен, че ще е на мястото на възела м/у повода и основното влакно. Къса се, ти губиш само кукичката и 15см влакно - 10 стотинки, вместо 3 лева:bulb:, после слагаш нов повод защото предвидливо си направил 3-4 или за 2 мин става готов (пестиш доста повече време от правенвто на цялата линия:bulb:) и си свиркаш, по-скоро мълчиш, все пак си на риба:D
Такава е и идеята на ухото - да се скъса точно в този "възел". Така е по-вероятно да спасиш обтегача, който е доста по-скъп, а недай си боже и някакви по-сериозни щети...
За това са направени да се чупят, щом са видяли някакъв зор... не е случайно да са по-меки от рамката.
[/quote]
@[b]Dreadnought[/b] или някои трябва да си направят труда да четат целите теми с което си спестяват времето за чакане отговор, пък и спестяват малко нерви на останалите потребители, който четат постояно еднакви въпроси с букванолно смешни отговори/препоръки/решения на проблеми, който в повечето случеи ЗВУЧАТ логични, но в крайна сметка водят до по-големи поражения и разходи след това.
@[b]Alpina[/b]

Лично на мен доста ми допадна примера ти.
Да допълня само, че, примера за рибока(т.е.удрянето на дерейльора) по-горе е един от вариянтите, но има и друг по-сериозен според мен, който е движението/дърпането на дерейльора от веригата при по-големи неравности (преминаването с висока скорост през дупки, скоци и прочее), който води до по-бързото износване на АЛУМИНИЯ, вие решете дали ухото ви да остане алуминиево и то да се счупи, поради факрора 'обяснен' по-горе, или да го смените с стоманено, и да се радвате на счупен дерейльор. Тоест ако сложите СТОМАНЕТО УХО то няма да се измори и да се счупи, а ще се радвате на по-бавната умора на дерейльора и 100% счупването му(да, умишлено се повтарям), но след година примерно. Имам прясно счупен такъв, Shimano ALIVIO, точно поради този фактор -> СТОМАНЕНО УХО. Дерейльора на вид е почти чисто нов, не е удрян, има минимални драскотини, който се далжат на небрежно подпиране за секунди, дерейльора определено беше пазен.
[b][size=134]Стоманеното ухо си казах по-ЗДРАВАТА дума от алуминия.[/size][/b]
Оф, айде марзи ме да пиша повече.
[u][b]Та извода: Слагайте стомамени уши, чупете си рамките, дерейльорите, давайте си парите поради небрежност, не четете целите теми, а направо пускайте въпроси на който вече е отговорено качествено, правете каквото си искате, всичко това е ТРУПАНЕ, макар, и скъп ОПИТ и по-реална преценка за вбъдеще![/b][/u]