Manitou vs Marzocchi vs Rock Shox

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот TOYAGA » Сря Апр 07, 2004 8:59 am

@ Bikerider

[quote]Знам че си на друго мнение, но за мен това е платена стъкмистика и съм предпазлив с доверието... Все едно да се доверя на списание за мода относно облеклото си...[/quote]

Аз също съм ДОСТА предпазлив с доверието в драскачите, но не познавам по-добър начин за достигане до правилно решение за непознат продукт от трупане на информация, информация, информация... Идва момент, когато се натрупва критична маса от тази материя, на базата на която решението за избор най-често клони към правилното...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот TOYAGA » Сря Апр 07, 2004 9:03 am

@ Newone

[quote]не си ли се замислял Manitou Minute Two вместо Skareb PLatinum?[/quote]

Замислял съм се, разбира се. И за Black Super съм се замислял. Но не знам защо ми се струва, че данните на производителя по отношение на теглото при Manitou Minute Two е ТВЪРДЕ оптимистично на фона на начина, по който тази доста масивна вилка изглежда до доста по-финия Scareb.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Сря Апр 07, 2004 9:10 am

@ Meral Psycho

[quote]Сега след като се разискаха вече XC класите,дайте да обьрнем специално внимание вьрху може би най-интересниа клас-FR![/quote]

Хм, първо хич не считам, че "ХС-класите" са разискани достатъчно... До момента никой освен мен не е споделил лични впечатлениия от експлоатацията на вилка от този клас, а съм далеч от мисълта, че точно моето мнение изчерпва ситуацията в този сегмент от пазара.

Второ ми се струва, че вместо да седиш и да гледаш сеир, може би няма да е лошо да споделиш нещо от твоя опит в експлоатацията на толкова "интересните" (за кого?) FR-вилки, който да подкрепи поне част от твърденията ти за предимствата/недостатъците на този или онзи модел/производител...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Сря Апр 07, 2004 9:15 am

[quote="TOYAGA"]

@ Bikerider

[quote]Знам че си на друго мнение, но за мен това е платена стъкмистика и съм предпазлив с доверието... Все едно да се доверя на списание за мода относно облеклото си...[/quote]

Аз също съм ДОСТА предпазлив с доверието в драскачите, но не познавам по-добър начин за достигане до правилно решение за непознат продукт от трупане на информация, информация, информация... Идва момент, когато се натрупва критична маса от тази материя, на базата на която решението за избор най-често клони към правилното...
[/quote]

съгласен. може би просто на мен тези цифри (работейки ежеминутно с цифри :D:8D:) ми правят по-малко впечатление отколкото на теб, все пак разликата между 170,000, 141,000 и 123,000 цикъла е 13-18%, което мисля е пренебрежимо, като се вземе предвид за колко време ще се навъртят тези цикли в реални условия - затова мисля, че са подвеждащи, просто числата оказват определен магически психоефект от рода на: "ей, гледай тая вилка издържа 170,000, а онази `само` 141,000", а в реални условия нещата стоят съвсем друг начин.

иначе и ти и аз нямаме друг начин, както отбеляза, освен да трупаме информация от списания и интернет, нещо което "[b]големите карачи[/b]" определят като [b]"ония дето само четат и разтеглят локуми"[/b]...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Сря Апр 07, 2004 9:32 am

[quote]съгласен. може би просто на мен тези цифри (работейки ежеминутно с цифри ) ми правят по-малко впечатление отколкото на теб, все пак разликата между 170,000, 141,000 и 123,000 цикъла е 13-18%, което мисля е пренебрежимо, като се вземе предвид за колко време ще се навъртят тези цикли в реални условия - затова мисля, че са подвеждащи, просто числата оказват определен магически психоефект от рода на: "ей, гледай тая вилка издържа 170,000, а онази `само` 141,000", а в реални условия нещата стоят съвсем друг начин.[/quote]

Мдаааа... АБСОЛЮТНО правилен поглед върху нещата! За пореден път...;)

[quote]нещо което "големите карачи" определят като "ония дето само четат и разтеглят локуми"...[/quote]

:D:D:D Въпросните "големи карачи" по правило започват да търсят информация когато се сблъскат с фундаменталния въпрос "Кой ми сра в гащите?!?" Примери напоследък - колкото щеш...:D:D:D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Сря Апр 07, 2004 9:57 am

[quote="TOYAGA"]
Мдаааа... АБСОЛЮТНО правилен поглед върху нещата! За пореден път...;)[/quote]

;)

[quote="TOYAGA"]
:D:D:D Въпросните "големи карачи" по правило започват да търсят информация когато се сблъскат с фундаменталния въпрос "Кой ми сра в гащите?!?" Примери напоследък - колкото щеш...:D:D:D
[/quote]

абсолютно :D:D:D:D:D:8D::8D::8D::8D::8D::8D::8D::8D::8D::8D::8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Сря Апр 07, 2004 11:03 am

[quote="bikerider"]

... съгласен. може би просто на мен тези цифри (работейки ежеминутно с цифри :D:8D:) ми правят по-малко впечатление отколкото на теб, все пак разликата между 170,000, 141,000 и 123,000 цикъла е 13-18%, което мисля е пренебрежимо, ...
[/quote]

Точно така! Ето още малко скучни и малко замотани изводи, получени от познатата на всички, които са учили по-изтънко статистика, формулка на Стюдънт: Математически е напълно [b]невъзможно[/b] при единичен експеримент да се определи вероятността, резултатът да има относителна грешка под 50% (примерно)! Ситуацията с повторение на експеримента 2 пъти е горе-долу същата. Вече ако експериментът е повторен 3 пъти при напълно еднакви условия, то доверителната вероятност средната получена стойност да носи грашка, по-малка от 20%, е все още само около 75%, дори всички относителните грешки в резултатите на серията опити спрямо средната стойност да са под 10%! (Ужас, и аз се замотах тука:D:D:D). Абе ако трябва да го преведем на български, от толкова малък брой тестове (само 1 за всяка от вилките), АБСОЛЮТНО НИКАКВИ статистически достоверни изводи НЕ МОГАТ И НЕ ТРЯБВА да се правят!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Сря Апр 07, 2004 11:11 am

[quote]Абе ако трябва да го преведем на български, от толкова малък брой тестове (само 1 за всяка от вилките), АБСОЛЮТНО НИКАКВИ статистически достоверни изводи НЕ МОГАТ И НЕ ТРЯБВА да се правят![/quote]

Само не разбрах какво РЕАЛНО предлагаш освен Стюдънт, неговата формула и неговата майка...:D Дай някакви практически (ако щеш и статистически) подковани резултати за въпросната продуктова група и съм готов да ги обсъдим - все ми се струва, че ИМЕННО ТОВА би следвало да бъде целта на целия topic...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот tuba » Сря Апр 07, 2004 11:23 am

Ми реално няма нищо друго просто трябва да се направят тестове
другото са само усещания.
Ако останалите методи не се бяха издънили нямаше да има статистика
а тя твърди точно това което казва did
Так че, ако някой напрари тест на непредставителна извадка от
продукцията и си напише статия за това (както напоследък се случва
почти навсякъде списания за компютри, колела, техника и тн.) това
описва само субективно неговото осещане и нищо повече.
Факт е че, такива усещания се натрупва и вкрайна сметка точно от
тях се формира пазара ако има много доволни хора с лични усещания
отново става статискика;)
tuba

Рейтинг: 1700

Мнениеот TOYAGA » Сря Апр 07, 2004 11:32 am

Хубаво бе tuba, не оспорвам това, което казвате с did - напротив. Но ТОВА, което не мога да разбера е ЗАЩО никой не ще да сподели ЛИЧНИТЕ си ПРАКТИЧЕСКИ впечатления от вилката/вилките, която ползва/някога е ползвал...

Както сам казваш, това също е статистика, при това доста по-представителна от някакъв тест в някакво (евентуално манипулативно) списание. Нали всички тук карат някакви вилки? Ми кажете най-накрая какво мислите за тях бре!
Аватар
TOYAGA

Мнениеот КапитанПланета » Сря Апр 07, 2004 12:09 pm

[quote="TOYAGA"]
Нали всички тук карат някакви вилки? Ми кажете най-накрая какво мислите за тях бре!
[/quote]

Toyaga, не се ядосвай бе човече. Аз преди повече от година пуснах една тема за амортизацията на компонентите - ето тук :
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=55
Я виж как се изтрепаха хората да споделят впечатления [:p]:D:8D:.
Аз с радост бих разказал за вилката си Manitou Black Elite (е, поне така пише на нея), но мисля че доста занимавах братството с тази тема и ще досадя. Както и тогава казах, след няколко модификации вилката работи чудесно за нуждите ми и засега нямам намерение да търся друга. Единствената ми забележка е към кашата от модели на Manitou - човек остава с впечатлението че Elite трябва да е с регулируем ход или заключване, а моята нямаше нито една от тези екстри. Иначе впечатленията ми се припокриват с твоите за Black, така че не виждам смисъл да разтягам локуми (а и не ми се отдава де [:p]).
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот did » Сря Апр 07, 2004 12:15 pm

[quote="TOYAGA"]

... Но ТОВА, което не мога да разбера е ЗАЩО никой не ще да сподели ЛИЧНИТЕ си ПРАКТИЧЕСКИ впечатления от вилката/вилките, която ползва/някога е ползвал...
[/quote]

Ми щото карам с твърда вилка и само мога да философствам по темата:D:D:D:D:D:D
Иначе, напълно си прав, че ако тук няколко човека си кажат мнението за някоя вилка, то това става автоматично по-представително проучване от цитираното в списанието.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Сря Апр 07, 2004 12:34 pm

[quote]http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=55
Я виж как се изтрепаха хората да споделят впечатления .[/quote]

:D:D:D Верно голeма тарапана от впечатления си предизвикал...:D:D:D

Явно ще трябва да се отвори нова тема от рода на "Zoom/RST/Suntour/NoName vs Твърда вилка vs Никаква вилка"... а защо не направо и тема от рода на "Нямам никакъв опит, нямам никакви впечатления, нищо не разбирам, ама мога да намирам кусури и да псувам"... Подозирам, че подобна постановка на въпроса би предизвикала потоп от отзиви...:D:D:D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Сря Апр 07, 2004 12:36 pm

[quote="did"]

[quote="TOYAGA"]

... Но ТОВА, което не мога да разбера е ЗАЩО никой не ще да сподели ЛИЧНИТЕ си ПРАКТИЧЕСКИ впечатления от вилката/вилките, която ползва/някога е ползвал...
[/quote]

Ми щото карам с твърда вилка и само мога да философствам по темата:D:D:D:D:D:D
Иначе, напълно си прав, че ако тук няколко човека си кажат мнението за някоя вилка, то това става автоматично по-представително проучване от цитираното в списанието.
[/quote]

Това обяснява нещата...;)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Сря Апр 07, 2004 1:26 pm

[quote="TOYAGA"]

Но ТОВА, което не мога да разбера е ЗАЩО никой не ще да сподели ЛИЧНИТЕ си ПРАКТИЧЕСКИ впечатления от вилката/вилките, която ползва/някога е ползвал...
[/quote]

Ами защото малко хора са пробвали повече от 2-3 вилки, още повече пък от един клас. Аз например от FR класа съм карал само Z1. И к'во - доволен съм, обаче не мога да я сравня с конкурентни модели, 'щото не съм ги употребявал. Единственото което мога да кажа е, че работи по-мазно от Z3, от Suntour XC50, XC60 и Logan, ама това си е ясно by default.

Затуй давайте да организираме едно крос-тестване на вилки някой ден (т.е. всеки да може да пробва различните вилки на другите байкъри), след това вече ще можем да съпоставяме и да си чешем езиците с факти. ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Апр 07, 2004 1:48 pm

@TOYAGA:
много от хората тук са още в пубертета и не могат да отделят сравнение между вилки от сравнение между пишки (момичета вие не влизате тук, щото по природа сте неагресивни).

така че, знаеш - винаги ще се намери някое лумпенче избиващо комплекси на сексуална основа (например в отбора на Боби Танев и отбора на БАС има достатъчно такива, съдейки по предишни техни изказвания тук), което да осере темата с някой лаф от рода на "ти с тоя боклук къде си тръгнал" и хората ще се свият в черупките си моментално - това е според мен причината да се въздържат да изнасят лична информация.

аз лично мога да говоря от опит (каране минимум един ден) за следните вилки:

1. RST noname
2. Manitou X-Vert 2000
3. Maniotou Black Super Air 2001
4. Marzocchi Z3 Coil 2001
5. Marzocchi Z1 FR 2002
6. Marzocchi Shiver SC ECC 2002/03
7. Marzocchi Shiver DC 2003

сервизирал съм почти цялата гама от вилки на Marzocchi, RockShox и Manitou, но нарочно ги оставям настрана, за да е коректно сравнението. Който каквото го интересува, моля да пита конкретно, щото иначе трябва да пиша 10 страници ферман, просто нямам времето за това.

[OT]
btw, по принцип нали знаеш колко е опасно да се изнася лична информация в интернет, особена в крадливата ни татковина - такава тема е манна небесна за разни наркоманчета (три пъти съм бил такива до посиняване заради опит да ми вдигнат колелото).
[/OT]
Аватар
bikerider

Мнениеот Metal_Psycho » Сря Апр 07, 2004 2:09 pm

Hmm,moga da kaja samo,4e v kategoriata XC nemoga da spodelia ni6to koi znae kakvo,osven,4e vtorata mi vilka be6e Rock Shox Judy XL,dvukoronna[:p] s celi 10 santima:D.Mnogo dobra vilka za vremeto kogato ia karah prez 1999 ili 2000 mai,samo deto onzi koito ia be6e karal predi mene ia be6e suspipal,abe no comment napravo:xx(:Ina4e 4isto nova e napravo super!!!

Mi,4e tva e mai za XьCь ot men!Any questions?:?:;)[:p][:p]:D

p.s. pod sekret-purvata mi vilka s "hod":D be6e RST DH 281.Siga,kolko DH i kolko amortisior be6e prosto ne mi se spodelia[:p]:D[:p]:D[:p]:D[:p]:D[:p]:D[:p]:D[:p]
Аватар
Metal_Psycho

Рейтинг: 1993

Мнениеот tuba » Сря Апр 07, 2004 3:31 pm

Не мога да кажа лично мнение защото от скоро (6 месеца но извън
сезона) съм с Rock Shox Pilot XC а преди тов бях с най-най-скапания
Suntour и разликата е огромна:D
Pilota рабти мазно и добре слабо се влияе от студа
но вече изпусна и омекна така че още незнам има ли поражение или
е нормално тия дни смятам да ходя до bikerider да се разбере
tuba

Мнениеот bikerider » Сря Апр 07, 2004 4:07 pm

[quote="tuba"]
...дни смятам да ходя до bikerider да се разбере
[/quote]

отбелязвам си... :D
Аватар
bikerider

Мнениеот CryoGen » Сря Апр 07, 2004 8:12 pm

hoho
4eta go tozi topic ot 30 min. i neshto nishto ne pro4etoh, samo TOYAGA mai znae za kakvo go e pusnal... oba4e mai trqbvashe da pusne tablicata nakraq... prosto trqbvashe da se syberat mneniqta na bikerite ot tehnite vilki i togava da se napravi edna tablica ot to4no tezi KARANI vilki ot 4eshashtite si ezicite :} biker4eta :] i v tazi tablica da se napishat i osobennostite im
po dobre vseki sledvasht koito pishe, prosto da napishe modela na vilkata koqto kara i da kaje kakvo useshta ot rabotata i ...
mnogo silno me interesuva temata shtoto sym novozaribenite i mi trqbva edna svqstna vilka ... az sym s tezi deto sa bezimenni napravo taka 4e nqma smisyl da se vkliu4vam v temata s komentar :)
CryoGen

Рейтинг: 1200

Мнениеот Metal_Psycho » Сря Апр 07, 2004 10:55 pm

OK,6te napravia kato bikerider,6te napi6a spisak s vilki koito sum imal vuzmojnost da karam nad 1 4as+vilki koito sa bili moi:D:

Eto tova e moito skromno spisa4e s vilki koito sum karal,a i s koito karam sega;)
1.RST DH 281
2.Rock Shox Judy XL
3.Manitou X-Vert Carbon 2000-2001
[b]4.Marzocchi Monster-T 2004[/b]
a vilki ot koito imam obektivni vpe4atlenia sa:

Rock Shox Boxxer vsi4ki sled onzi s 15 santima hod do sega;Psylo pak po4ti vsi4ki modeli ot 2001;Judy-tata su6to

Marzocchi [b]Jr-T[/b] 2001,2003,2004;[b]Super-Tb[/b] 2003,2004;[b]Shiver SC[/b] 2002;[b]Shiver DC[/b] 2001,2002,2003,2004;Drop-Off Triple 2004;kakto i pove4eto ednokoronni,no ne6to ne mi se izbroiava:8D:

Manitou [b]Black[/b] Comp,Expert;Sherman Firefly;Dorado DC.

Ima o6te,no i tova stiga:8D:;):D:D
Аватар
Metal_Psycho

Мнениеот CryoGen » Сря Апр 07, 2004 11:32 pm

hoho
e taka vsi4ki se izmykvate ot celta na topica :) moje i po malko da pishete , no vse pak info da se dava :)) trqbva nqkoi da izmisli sistema nqkakva vse pak da opishete s nqkolko dumi i tezi vilki :) malko TT danni , de da znam i az :) hod/poemane na neravnostite/ zakliu4vaniq/tvyrdost (lame sym ne me biite s kamyni :), obeden sym 4e ako imate jelanie she go napravite s nqkolko dumi za vsqka vilka :)
vse pak vashiq opit shte pomogne mnogo na drugite
CryoGen

Мнениеот Metal_Psycho » Сря Апр 07, 2004 11:44 pm

A i zabravih da dobavia nakraia,ako niakoi se interesuva ot niakoia vilka koiato sum napisal da pita konkretni raboti,kakto otbeliaza i bikerider!
Аватар
Metal_Psycho

Мнениеот CryoGen » Чет Апр 08, 2004 2:22 am

hubavo
az pitam togava za vpe4atleniqta ot Judy-tata i za Drop Off-a i moje bi Pilot XC:?::}):
CryoGen

Мнениеот TheUndertaker » Чет Апр 08, 2004 9:09 am

SPored men temetaa izbi na dosta subektivizum , nemoje da se kaje 4e znae6 ne6to za vilak koqto si pokaraval 1-2 4asa . Minimuma da razbere6 edna vilka 6to za vilka e 2-3 meseca a za da i svikne6 sigurno nqkude tam su6to .Taka 4e ako nqkoi otgovarq na nqkoiz a vilka neka kazva dali nabludeniqta mu sa ot karane ili ot opitvane na vilkata ;0)))!
aide sq da ne vzemete da mis e obidite ,vuprosa e da se razgrani4avat ne6tta :)!
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Liohman » Чет Апр 08, 2004 10:08 am

Та по темата, личен опит имам с малко вилки Zoom CH 800, Judy tt,xc i sl, Psylo xc (с нея имам най-много опит от по-качествените вилки). Psylo-то работи доста добре като цяло, пружината му е доста мека и трябваше да се смени, но вече ми го няма байка и е без значение това. Работата му е добра, мазна, rebound-а бачка много добре и е удобен за бърза настройка, изборът на ход между 85-125 е доста удобна екстра и работи добре (на две вилки Judy sl на познати U-turn-а се прецака, тоест само врътката за нагласяне). Вилката не е много удобна за по-дълги преходи, но и аз не съм им привърженик, по-скоро мога да кажа, че издържа на доста натоварвания, с моите около 90 кг ме държеше доста добре...
[img]http://www.velos.varna.net/gallery-19/no_footer_1.JPG[/img]
...примерче.
Като цяло мога да кажа вилката си заслужава парите, държи доста и има добри настройки, но не е добра много за XC (предвид графата в която е включена).
За Judy-тата на бързо: tt-много, много, много голямо дърво; xc-голямо дърво, sl-за парите си е супер, а и държи на натоварвания.
L.B.M.P.
Liohman

Мнениеот bikerider » Чет Апр 08, 2004 10:49 am

[quote="TheUndertaker"]
SPored men temetaa izbi na dosta subektivizum
[/quote]

Определено не съм съгласен - кажи ми какво НЕ е субективизъм:?::?:

[quote="TheUndertaker"]
Minimuma da razbere6 edna vilka 6to za vilka e 2-3 meseca
[/quote]

Доста е смешно да опровергаваш чужд субективизъм с твоя личен, не мислиш ли :D:8D:

Без да искам да се изкарвам някакъв супер карач (определено НЕ съм), но на мен лично един ден каране на нова за мен вилка ми е напълно достатъчен за да си изградя база за сравнение с предишните вилки които съм карал - трябва само да мина по всички типове терени - както TOYAGA мъдро отбеляза в една друга тема, важно е натрупването на информация и колко бързо се достига критичния праг. Кой за колко време го прави си е личен въпрос и тук няма място за сравнение - важен е единствено резултата.
Аватар
bikerider

Мнениеот koko » Чет Апр 08, 2004 11:41 am

BIKERIDER i METAL PSYHO,
iskam da kazete vsi4ko koeto triabva da se kaze za Marzochhi MX 04 i Shiver SC 03:D.
koko

Мнениеот Metal_Psycho » Чет Апр 08, 2004 12:33 pm

[quote="koko"]

BIKERIDER i METAL PSYHO,
iskam da kazete vsi4ko koeto triabva da se kaze za Marzochhi MX 04 i Shiver SC 03:D.

[/quote]

Uhum,davam 4esta na bikerider da se razvihri za tezi dve4kite:8D::^:
Аватар
Metal_Psycho

Мнениеот bikerider » Чет Апр 08, 2004 1:48 pm

[quote="koko"]

BIKERIDER i METAL PSYHO,

[/quote]

ти явно четеш постовете ми между редовете - затова ще го повторя по-ясно: [size=167]ПИТАЙ КОНКРЕТНО[/size].

иначе ще накарам Admin и Капитана да върнат броячите и за всеки мой такъв пост от 2 страници да ми се пишат по 50 точки :D:D:D:D:D:D:8D::8D::8D::8D::^::^:
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Архив