@koko:
Значи, конкретно за MX не искам да кажа нищо, понеже не съм я карал над един ден - само съм правил две-три кръгчета с такава вилка.
Ако ще караш САМО XC с много леки скокчета - вземи си MX.
Ако искаш нещо по-универсално и издръжливо - вземи си Shiver - работи много мазнои готино и е пъти по отзивчив към терена заради обърнатия дизайн.
Има един малък момент обаче - ако ще си взимаш 2003, имай предвид, че 120мм ход са му малко много и се суче прекалено, при което в бърз участък поема въздух и се помпа, тоест трябва периодично да се развиват капачките и да се air-bleed-ва. Ако ще вземаш 2004, той е с ход 100мм и сученето е поносимо, поне не съм чул/чел досега някой да има проблем с помпането (което е feature на USD вилките по принцип).
Едва ли мога да ти прехваля shiver-a - реагира убийствено добре за еднокоронна вилка с такова тегло, супер мазен ход, има HSCV клапа за скокове, външен rebound реглаж и така нататък.
MX е просто лека вилка за XC, и определено ще издържи на скокове, но не колкото shiver-a. Shiver-a e за мен много универсална вилка - става за urban, DJ, FR, лек DH и за умерен XC/all mountain. Ако си склонен да преглътнеш теглото заради предимствата на inverted дизайна, вилката е просто прекрасна.
Единствения недостатък, свързан с теглото е баланса между предница и задница, нещо което след 2 месеца ще свикнеш изобщо да не забелязваш, поне аз бях така