[quote="PtD"]
[quote="bikerider"]
После, кого точно наричаш пазачи - избираемите политици или несменяемата командна бюрократична машина? Щото има разлика, сещаш се.
[/quote]
Всички, на които плащам заплатата с данъците си
[/quote]
Виж по-долу
[quote="PtD"]
[quote="bikerider"]
Защитените територии не са мои. Никога не съм ги купувал или наследявал. Точка. Отказвам да страдам заради социалистически илюзии.
[/quote]
Ти сериозно ли...?
[/quote]
Абсолютно и непоклатимо сериозно!!!
Обяснявам подробно - писнало ми е да се ядосвам и да попържам под мустак, когато видя някъде насрана и налазена природа превърната в кочина.
Дотам ми е писнало, че ми проблесна защо това не е мой "грях", че да страдам за него, да си навреждам сам на себе си, да ходя по сайтове и:
0. да се подписвам под призиви
1. да се моля тия призиви да стигнат до масмедиите
2. да се моля масмедиите да излъчат материал
3. да се моля материала да набере скорост
4. да се моля да започнат обществени изяви във връзка с проблема
5. да се моля да се създадат организации, които да се борят за целта НАИСТИНА, а не с митинги и призиви (демек с goto 0)).
6. да се моля тия призиви да стигнат до ушите на политиците
7. да се моля [b]политиците да сметнат, че избирателната маса зад призива си струва да му се обръща изобщо внимание[/b] (като това е силно субективно и зависи от предизборните настроения и тенденции)
8. да се моля да се седне на маса и да се работи конкретно върху нормативна база за решение на проблема (т.е. да се коригира вече съществуващата)
9. да се моля да се намери трайно и практическо решение за [b][u]ФИНАНСИРАНЕТО[/u][/b] на опазването, т.е. кой ще плаща на рейнджъри, спасители и прочие (гоненето на туристи няма да го коментирам изобщо, прекалено крайно и несериозно е)
10. Да се моля да се намери начин да се гарантира финансирането във времето, тоест да не стане поредното чудо за три дни
11. Да се моля да се стартира РЕАЛЕН проект, а не да отлежи десет години
12. Да се моля да се създадат надзорни институции, които "пазят пазачите", а те на свой ред да бъдат контролирани от парламента (или другояче - това е отворена тема).
Така, та казвах, че досега нито веднъж не съм видял изпълнена схема за защита на природата на практика. На думи и доклади съм виждал, но на практика не.
Единственото известно ми абсолютно и окончателно решение на проблема Quis custodiet ipsos custodes? е [b][color=red]всички[/color][/b] хора да бъдат достатъчно образовани и грамотни, за да си търсят правата и да контролират пазачите. Положението сега е обратното и отива на все по-лошо. Там би следвало да се съсредоточат усилията, а не в призиви, молби и вопли.
Това, че отказвам да страдам за тия неща, не значи, че се отказвам да се боря за тях. Обяснението е просто - приемам реалността, такава каквато е (вж. горния план и моля кажи ми ако имаш по-реален). Та точно както ти искаш обяснение от данъкоползвателите защо не ти харчат данъците по предназначение*, аз преди да инвестирам енергията и емоциите си в нещо такова искам първо изложен подробен план подобен на горния и гаранции за изпълнението му. Дотогава тва си остава поредния сайт за генериране на бази данни.
*: апропо, ако попиташ някой висш държавен служител защо не ти се харчат по предназначение данъците и той ти отговори, че има други приоритети (а приоритетите както знаем са сложна материя

), какво би му казал? Би ли искал да му смениш приоритетите, ти обикновения гражданин с нулев управленски опит на него висшия държавен мениджър? Аз не се чувствам компетентен и ако се юрна да спасявам света, това би приличало удивително на подхода "с рогата напред" към природата, чиито резултати наблюдаваме. Има си хора за целта и те са си на постовете. Ако някой смята, че те са корумпирани и некадърни е редно да предложи по-добра алтернатива и да я осъществи за да докаже правотата на думите си. Дотогава аз предпочитам да гласувам за най-добрата алтернатива. Ако не съм доволен от избора, който ми се дава мога да опитам аз да се кандидатирам и да променя нещо. Е, тук опираме до централния въпрос - аз достатъчно кадърен ли съм за политик или висш държавен мениджър? Моя отговор в момента е не. Та ако някой друг мисли, че е способен да оправи положението без да нанесе по-големи щети от ползите да се пробва. Ако този някой иска да го подкрепя, моля нека първо си каже плана и даде гаранции. Дотогава аз твърдо отказвам да страдам за унищожената природа, защото не съм аз виновен. Предпочитам към проблеми от такъв мащаб да подхождам трезво и реалистично, а не да се отдавам на емоции (говоря единствено за себе си).
Бях ли ясен и изчерпателен?
Edit:
[quote="PtD"]
Добре де, ти що смяташ че само по клавиатурата щракаме?
[/quote]
В тоя ред на мисли... какво точно правим с тоя призив от линка?