Наистина има логика във въпроса. Въпросните пътеки са хубави за ХС и от тях могат да се получат чудесни маршрути и много комбинации с други пътеки и пътища. Това не са места за фрийрайд, по принцип. Значи пътеката, за която говоря само да я изметем, в момента е технична, под шумата има камъни и кво ли още не, ама не се виждат, на места има наклон и т.н. Аз може и да не съм от най-смелите и бързите, но не съм и много плах и бавен.

Сега обаче тази пътека трябва да се кара внимателно от по-лудите и направо страхливо от по-умерените. Освен това трудно се намира и на места се губи. Ако я заметем, по нея ще може да се кара бързо и технично от по-лудите и напълно спокойно от по-плахите. Смея да твърдя, че пътеката ще се превърне в подобие на главната пътека през Кокалянския манастир - много хора веднага ще разберат за какво става дума.
Доколкото знам, по света подобни пътеки, които са годни за каране от повече хора, удобни са за свързване в маршрути и не са много забутани (защото тази не е) се поддържат, включително и от колоездачите.
Нямаме никаква амбиция да почистваме цялата планина. Точно на около 300м. от въпросната пътека над Лозен има една друга - стар стръмен черен път, който в момента представлява улей, покрит с минимум 15-20см. шума, клони и т.н. Подобни пътеки аз поне нямам ни най-малка идея да ги пипам, защото те са си част от пущинака и дават друго преживяване като минеш по тях. Тази въпросната си е доста забутана и изобщо си е умряла за хора, които търсят точно това.
Абе дано да сте ме разбрали.

Общата ми идея е, че почистването на някои такива ключови пътеки, които са много готини, ще помогне на много хора да се изкефят максимално от планинското колоездене. Съгласете се, че мнозина като видят някаква изчезваща пътека (ако я видят), и като не знаят какво има под шумата и дали пътеката няма да свърши насред гората, надали ще тръгнат по нея.